Átkozódásból Lanza-RELOAD, azaz néhány szó a tegnapról és még inkább a holnapokról

"Lanza comeBACK", írná egy angol Hegyi Iván (fotó: hatharom.com)
“Lanza comeBACK”, írná egy angol Hegyi Iván (fotó: Babar – 1909foto.hu)

Három év. Ez jutott eszembe ma reggel, a fekete Tiszámat kötve be munkába indulás előtt; a cipőt ugyanis azon a tavaszon vettem, amikor Lanza ideigazolt, és akkor hordtam először, mikor Kaposvárra kísértük le a csapatot és a talján ott végre, először betalált (győztes gólt szerezve, ezt még további négy követte azon a tavaszon). Azóta sok idő telt el, a cipőm megkopott, de még tartja magát. Reméljük, Lanza is.

A tegnapi nap klasszikus kispesti szurkolói nap volt, csak a zárása lett atipikus: kivételesen nem a szopórolleren csullankodtunk el a XIX. kerületi alkonyba, lelkünkben az újabb felhergelésből pofáraesésig pörgetett csalódottsággal, hanem örömujjongások szállták meg a Honvéd-érzelmű arcok lakásait a monitorok előtt ülve, vagy lelküket okostelefonokkal a kézben. Az nso már hétfőn megszellőztette a készülő hírbombát, aztán jómagam is toltam egy óvatos optimistáskodást itt a blogon, annyira úgy tűnt minden, hogy mehet az örömködés. Aztán jött a Baris hír, itt már biztos voltam benne, hogy Del Piero után a pohos Fábio barátunk futtatja csak fel kebelbarátját egy jobb olasz szerződés reményében, így a kispesti út csak jól kitalált (sőt abszolvált, hiszen tényleg megjött Bp-re Lanzafém, ahogy anno egy tudósító nevezte) blöff volt. Aztán, mikor az ember már elengedi a dolgot, az egész nap amatőr módon lefagyó klubhonlapon a Papa mégis büszkén közli, hogy ezúttal tényleg ő az amerikai nagybácsi, legyünk boldogok, el- (visza-)hozta a Messiást.

Örülünk?

Hogy a viharba’ ne!

Tagadhatatlan, hogy Lanza külön kategória. Az ő kaliberje a Hemy érában csak Bogdanovics és Zelenka volt, azaz az instant kulcsember kasztja. Akiknek még a agyfaszságait is eléztük. Mert Lanza, ha épp olyanja volt, akkor egymaga szívatta szét az aktuális (akár még erősnek is tetsző) ellenfelet (ha meg olyanja, akkor kiállítatta magát narcisztikusságból, vagy fölévágta az KK-sorsdöntő tizit). Nem bírta tartani senki- ha volt kedve játszani. És most ráadásul nem fél éves kölcsön, meg martinezi fél év + opciókkal bohóckodás, hanem három évre igazoljuk le, vesszük meg, igen, vásároljuk meg, jól halljátok, mi van itt?

DE.

Van tartanivaló is picit. Kispesten? Hogy a viharba’ ne?

 1. Csak eltelt az a fránya három év, hajszálrepedésekkel teli már az ominózus cipőm, nincs viszont teli gólokkal a jó Davide CV-je a jelzett időszakból, pedig az olasz alsóbb osztály(ok) az kb. a Bohóc erőssége. Ha már ott sem ment, itt fog?
 2. Az örök kispesti pesszimizmus is óvatosságra int. Csúcsformás nemzetközi arc ide nem jön. Bogda már túl volt a csúcson, Zelenka lassú volt, mint Gellei válogatott védelme, Lanza meg anno… tudjuk. De még régebben is, Emmy hogy keveredett ide? Csődbe ment a dán klubja. Fél évet maradt. Warzycha? A légiósszabály miatt mennie kellett a Premier League-ből, az itthoni első klubja (PMSC) meg pénzügyileg besült. Vagyis vagy óriási szerencse kell egy ilyen kaliber megszerzéséhez, és akkor is max fél/egy évet marad, vagy már kezd lejárni a szavatosság. Ami nekünk még bőven jó, de a várakozásainkat is alább kell pozícionálni…
 3. Igazoltunk már nagy durranásnak tűnő csatárt azóta is: Perea. Ide is jött. Cordé hozta ugyanúgy. Minden szép volt. Profi mozgás, gól az első meccsen. Más kategória volt. Aztán pár meccs után nem láttuk. Kader Keita dettó más kaszt. Csúcsjátékos. Csak a térde nem működött. Csoda, hogy az ember parás már egy ilyen örömhírnél is, mint a Lanza-comeback?
A pesti fancy fodrászok is örvendhetnek, nagy kuncsaft tér vissza! (24.hu)
A pesti fancy fodrászok is örvendhetnek, nagy kuncsaft tér vissza! (24.hu)

Hát ez van. Egyfelől baromirra örülök, pont egy olyan poszta jön játékos (ha akarom csatár, ha akarom, elirányítgat a Bohócban, és jelenléte pörgetheti a fiatalokat), ami hiánycikk a keretben, ráadásul nem sztenderd zsákbacsokkó, hanem kipróbált, általunk is ismert és anno kultivált arc. És olyan jól esne most már bajnoki érmet meg MK-győzelmet jósolgatnom a posztokban magunknak, annyira hiányzik ez, de egyelőre azt mondom, várjuk ki a végét.

(Ennek ellenére nem tudok nem örömködni, és a halványodó Honvéd-kedvem persze megint kezd éledezni, hiába, ennyi kell. És hogy végre a klubházból jön reakció a sirámainkra, nyilván közvetve, de akkor is, el sem hiszem.).

ppVégül, ahogy Peterdi Pál mondaná “Bárkit megfigyelek”Ez még mind semmi, tessék“! Vérfarkas kollega ugyanis szintén ihletett kapott a hírtől és újabb szarkasztikbombát robbantott faarccal a ‘biztoson. (Vérhódnál besírtam).

Egyétek, vegyétek.

Aztán reméljük, 3 év múlva a tegnapi napra úgy tekintünk vissza legalább, mint anno Bogda leigazolási hírére, vagy RW (az igazi) első meccsére Csepelen.

Mindkettő egy remek időszak startpontja volt.

 • Pingback: Átkozódásból Lanza-RELOAD, azaz néhány szó a tegnapról és még inkább a holnapokról | Zongoracipelő()

 • Csaba Horváth

  Hát nem tudom….valóban a felsorolt játékosok csak fél évre jöttek egyértelműen kibekkelni egy bizonyos időszakot, Keita sérült volt, Parea túlsúlyos vagyis mindegyik igazolásnál volt valami a háttérben, amiből sejthettük, hogy nem hosszútávról van szó.
  Lanzafame esete érdekes. Ő sose jött volna Kispestre, sőt Magyarországra se ereje teljébe, ha nincs az ominózus bundaügye. Ott azért komolyan ráléptek a bütykére, komoly eltiltás, feltételezem komoly meghurcoltatással a háta mögött jött hozzánk, ahol bronzéremig repítette a Csapatot a játékával…pedig meggyőződésem, hogy nagyon nehéz időszak volt mögötte. Azóta az eltiltást letöltötte, elcsendesültek a felé irányuló kritikák, vagyis sokkal felszabadultabban focizhat, ráadásul olyan közegben, ahol elismerik, szeretik, és nem utolsó sorban mint játékost is ismerik, hisz a csapat jelentős részével (Lovrics, Vernes, Nagy, Baráth, King, Holender) játszott együtt.
  Ugyan most nincs mellette Martinez, de van helyette egy roppan technikás Eppel, egy rutinos Kamber, Vasziljevics és egy sor lelkes fiatal (Koszta, Gazdag, Bobál tesók), akivel egy nagyon jó csapatot alkothatnak.
  Tudom, hogy megint előtört belőlem a hurráoptimizmus, de valahogy úgy érzem, hogy nagyon hosszú idő után, talán megint nevéhez méltóan játszhat a Csapat….remélem Rossi megtalálja ehhez a megfelelő taktikát. :)

 • Cha-b

  Reméljük magas a kivásárlási ár a szerződésben ha van.

 • Kicsipest

  Én nem is annyira gólokat (azért azt is) várok tőle, hanem azt, hogy irányítóféle legyen, ami nálunk (és máshol sem) már régóta nincs!

 • kgyula

  Tökmindegy…
  A Fradi, a Haladás és a Vasas elleni meccsek “élményével” a hátam mögött (a Gyirmót ellenitől már megikíméltem magam) egy 1965. augusztusa (MTK-Bp. Honvéd 1-7) óta tartó szokásomtól megválok: nem járok ki többé. Legközelebb talán akkor megyek ki, ha bajnoki címre esélyes csapata lesz a Kispestnek, nem ez a szélhámos lesz a tulajdonosa, és nem egy Mitch Miller számot kell hallgatnom bárgyú szöveggel Kispest-indulóként…
  Ez már annyi feltétel, hogy a “soha” időhatározó a leginkább esélyes… de ehhez elég az első is. :(((

 • Escape

  Off:
  “Balogh Norbert olasz 3. osztály”
  Mennyire tudtam…
  Olaszország = játékostemető

  http://m.nemzetisport.hu/olasz_labdarugas/palermo-harmadosztalyba-vinnek-balogh-norbertet-2522509

 • Robert Erdei

  Én személy szerint nagyon örülök az érkezésének, remélem, nem kell majd csalódnunk. Aprócska közbevetett megjegyzés: Igor mester sokadvirágzását éli szeretett városom szeretett csapatában (Balkány), ahol tavaly laza 49 gólt vágott, míg most egy osztállyal feljebb az első meccsen 4 góllal nyitott.

 • Csaba Horváth

  Már várom Lanzával az interjút. Kiváncsi vagyok, hogy mi motiválta a visszatérésbe, mik a céljai, meg úgy egyáltalán jó lenne többet tudni róla. :)

 • Zs.

  Azert a(z egyik) legnagyobb szo ebben az egeszben h az Oreg penzt adott egy jatekosert!!!! Mar ha jol ertelmeztem a sztorit. Marpedig ilyen volt egyaltalan a legendas Zsolnai ota?

  • vass gábor

   Zsolnai után is volt jó pár,például Ivancsics,Moreira,Hajdú Norbi.

 • medvepuszi

  Közben szerződtettünk egy új olasz edzőt is. A finn női bajnokságból :D
  https://www.facebook.com/giovanni.costantino.12382?fref=ts

 • vass gábor

  Pénteken az nb3-as Ajkára igazolt Csemer Gyula (22) ,volt utánpótlás válogatott balhátvéd,az előző évben Tatabányán volt kölcsönben,most végleg távozott.

  Szintén Ajkán folytatja,de kölcsönben,Lőrinczy Attila (22) is,sajnos eddig felnőtt szinten eléggé megrekedt a pályája,korábban a békéscsabai kölcsön (nb2) nem sikerült (fél év után visszaküldték),majd a tavalyi Szolnoki kölcsön is közepesre sikerült csak.

  A Lanza rajongóknak irány Diósd,”A piros mezben pályára lépő hazaiak kezdték a találkozót, mi tiszta fehérben
  játszunk. A Diósd csapatában Sándor, Molnár és Novák személyében három volt
  MFA-játékos szerepel. A lelátón többek között Davide Lanzafamét is felfedezhetjük.”

  • Pelso

   Csemer is többet ér, mint ez a Hajdú…

   • Csaba Horváth

    Lörinczyt sajnálom. :( Neki nagyon emlékezetes gólja volt anno a debrecen ellen. Csemert viszont talán meg lehetett volna próbálni….

  • László Papp

   Valaki magyarazza meg nekem,h miert jobb,ha Lorinczy Ajkan jatszik NB3-ban,mint nalunk NB3-ban.Az ilyet soha nem fogom megerteni.

   • Vass Gábor

    Amit te írsz,az mondjuk egy 18-20 éves fiatalra jogos megállapítás lenne.
    De,ahogy írtam is,Lőrinczy már 22 éves,az nb3-as csapatunkban 18-19 évesek játszanak,nekik kell a hely,a játéklehetőség (például a Lőrinczy posztján játszó Göblyösnek).

    Lőrinczynek két nb2-es kölcsön után már nem opció az nb3-as csapatunk,az már visszalépés lenne neki,saját magánál 3-4 évvel fiatalabbak közé kerülne vissza,ha játszana akkor ott tőlük venné el a helyet..
    Az NB1-es keretünkbe nem fér be,egy nb2-es szerződés (kölcsön vagy végleg) lett volna a megfelelő,de úgy néz ki,hogy onnan nem keresték.Így az nb3-as Ajka is visszalépés,egy esetleges NB1-es kerettagságtól (nálunk vagy máshol) nagyon eltávolodott.