Kaptunk egy hatalmas pofont, de nem a mamához mentünk sírni, hanem megkérdeztük a kiosztójától: hogyan üthetnénk mi is nagyobbat?

Merjünk kicsik lenni.

Hogy ennek a kellemetlen, de rendkívül tanulságos napnak hozadéka is legyen, két dolgot azért megléptünk: meghívtuk az FK Krasznodar 2000-es csapatát a 2018-as augusztusi Honvéd-Penta Kupára, mert ott szeretünk mindig Európa legjobbjaival megmérkőzni. Őszinte lelkesedéssel fogadták el meghívásunkat. Ezen kívül abban is megállapodtunk velük, hogy a január 10. után következő pár hétre fogadják szakembereinket több hetes tanulmányútra. Fontosnak tartom, hogy a hozott anyagon, vagyis a kiválasztáson kívül mi az, amit még tehetünk a további fejlődés irányába. (via GFH)

A magyar futballvalóságtól egészen elrugaszkodott mondatokkal zárja Hemingway a krasznodari 8-0-ról szóló blogját. Hallott már valaki olyat itthon, hogy nem azért győztek le minket nagyon, mert több a pénzük, máshogy kaszálják a füvet, amúgy is hülyebíró és az egész élet egy nagy csalás?

A bekezdés a poszt utolsó bekezdése, előtte természetesen van egy mosdatós rész, hogy kint tízezernél is több gyerek van az utánpótlásban, míg nálunk csak pár száz; a lehetőségek, a feltételek, semmi sem összevethető, hiszen kint csak az akadémia működik többször annyi pénzből, mint nálunk az egész klub, de nem is ez a lényeg, hanem mint mondtam: a vége, vagyis, hogy:

Merjünk kicsik lenni, szálljunk le a magas lóról. Az elmúlt években horribilis méretű pénz folyt be a magyar utánpótlásba (papíron), amiből nagyjából sikerült megteremteni a legszükségesebb és elengedhetetlen infrastrukturális alapokat, most pedig szintet kéne lépni és a tömegbázis kiépítése mellett felépíteni egy olyan tudásbázist, ami ha kell, képes reagálni a világ kihívásaira, miközben egy állandó szintet hoz a képzésben.

Ha Krasznodarban van a követendő példa, akkor Krasznodarig kell menni érte, de a nulladik lépés mindenképp az kell legyen, hogy helyre tegyük magunkat, felfogjuk és elfogadjuk, nem csak a világelit, hanem a tanulható, megvásárolható futball is messze került tőlünk.

A magyar akadémiákon folyó munkát a Double Pass nevű cég több ütemben vizsgálta, és bár a zárójelentése csaknem egy éves, nem látni, hogy ki miként reagálta le a benne foglalt tapasztalatokat. Hogy a fejetlenség egy kicsit zavarosabb legyen, az MLSZ épp most szüntette meg a sportigazgatói posztot, vagyis az elmúlt években létezett egy, a klubokkal párhuzamos rendszer is a szövetségben, ami valószínűleg pont annyira volt sikeres, mint amennyire könnyedén elengedték.

Egy 8-0 után az emberek többsége fülét-farkát behúzva bujdokolna el, menekülne ki a stadionból, zacskóval a fején várakozna a reptéren, vagy választhat egy nehezebb utat: a szimpatikus, de tanulni vágyó kiscsapat szerepébe helyezkedve összebratyizni a legyőzővel. A poszt alapján úgy tűnik Hemingway büszkén kiáll az itthon valóban szokatlan második megoldás mellett.

A belterjes, saját tévedhetetlenségében lubickoló, és az okokat minden pillanatban a rajta kívül álló akadályokban kereső magyar futballba iszonyatosan kell a valódi szemléletváltozás, és bár tudom, nem Hemingwaytől fog jönni a megváltás, de legalább itt a bizonyíték, hogy egészen apró lépésekre mi is képesek lehetünk.

Mondom: merjünk kicsik lenni, és úgy is viselkedni.

címlapkép: Hans / Pixabay

“Kaptunk egy hatalmas pofont, de nem a mamához mentünk sírni, hanem megkérdeztük a kiosztójától: hogyan üthetnénk mi is nagyobbat?” bejegyzéshez 28 hozzászólás

 1. Ugy sem lesz valtozas addig, amig valaki következetesen, beleall egy olyan fejlesztesbe amit egy független nemzetközi tervezet minösegellenöriz. (Double pass kivalo szervezet, de ha nem nyilvanos a jelentese fityfenet sem er). A baj az, hogy senki sem visz vegig egy programot, következetesen (legalabb 10-15 evig). A legnagyobb problema az, hogy mindenki azonnal akar sikert, es az MLSZ enged es minden 5. evben uj programot hirdet annelkül, hogy az elözöt kiertekelne, kapkodas van es türelmetlenseg….Na meg persze korrupcio… igy baromi nehez fejlödni…

 2. Meglepő és dícséretes Hemingway álláspontja és reakciója. Tanulni kell a jobbtól!
  Viszont az szomorú, hogy erre nem magunktól jöttünk rá. Eddig úgy gondolták, hogy tökéletes az MFA? Küldeni kéne a szakembereket szerte a világban, tanuljanak, tapasztaljanak! Az itthoni tehetségeket közben újra és újra felkutatni. Nem arra várni, hogy bekopogtassanak az ajtón.

 3. Nehezen lehet napirendre térni a tegnapi vereség kapcsán, persze azt értem, hogy mindenből tanulni kell, és lehet tényleg itt az ideje kimondani, hogy jelenleg kicsik vagyunk.

  Aki kint volt a Niksic elleni visszavágón, már ott is láthatta azt, hogy a második félidőben teljesen elfogyott az erőnk. Két játékosunknak is begörcsölt a vádlija, úgy vitték le Őket a pályáról… Ez azért elkeserítő! Akkora hajtás azért nem volt. Aki valaha is focizott, tudja azt, hogy ez ritkán fordul elő, max. akkor, ha valaki az átlagnál nagyobb erőfeszítéssel
  végzi a „feladatát”, és nincs (fizikálisan) felkészülve rá, mert nem kapott lyen jellegű terhelést, így egy idő után a szervezet így jelez…

  Egy 18-19 éve gyereknek végig kell bírnia egy meccset, nem eshet szét a második félidőre! Elvileg a Mi Akadémiánk – az eredmények alapján -, Magyarországon a TOP Akadémiák közé tartozik. Reméljük, mindenki levonja a
  következtetéseket! (Fizikai felkészültség hiánya!)

  Bele lehet szaladni nagyobb vereségekbe, de szerintem 8-at nem lehet kapni, ezen a szinten, mert akkor ott tényleg komoly gond lehet! Nem akarok egy zöldet idézni itt, de talán lipcsei -lófejű -peti említette egy pár éve azt, amikor az utánpótlást vitte, hogy hétköznap megy a „rajoskodás”, bezselézett haj, egy-két gyerek már olyan kocsikkal jelenik meg az edzéseken, amilyet egy átlagember nehezen vehetne meg, majd hétvégén, ha meccs van, és fel kell menni a pályára bizonyítani, tele a gatya…

  Hemingway is lenyilatkozta, hogy mennyire „motiváltan” lépnek pályára bizonyos emberek az NB3-as csapatban! Szerintem ezekre a játékosokra nincs szükség! (Szerényebben gyerekek!)

  A fizikális felkészültség hiánya mellet, óriási hiányosság még a mentális felkészültség hiánya! Ezeket a gyerekeket körbevezették ott kint, és szerintem már ott lélekben feladta mindenki a küzdelmet, az ottani körülményeket, „csilivilit” látva. Nem volt bennük az a csibészség, hogy csak azért is megmutatom a „gazdagoknak”, hogy ki vagyok, honnan jöttem, ez a körülmény fel kellett volna, hogy dobja őket. Ezt az edzőnek kellett volna helyre raknia a gyerekek fejében! El kellett volna vonatkoztatni a körülményektől. El kell hinnie a gyereknek, hogy meg tudom azt csinálni itt is, amit otthon meg tudok edzésen, meccseken. Nyilván nem tudom, nem voltam ott, lehet próbálkoztak ezzel, de nem nagyon sikerült. De, ha már tudatosan, így szocializálódnak a gyerekek az Akadémián, nem kellett volna, hogy ez probléma legyen. Egy KISPEST nem kaphat 8-at sehol, ezt is tanulni, tanítani kell!

  Az Akadémiai hétköznapok, nagyon fontosak. A mentális felkészültséghez az is hozzátartozik, hogy, nincs olyan hozzáállás, hogy ez csak egy edzés, nincs olyan, hogy ez csak egy edzőmeccs, nincs olyan, hogy már ezen a meccsen úgy sincs értelme küzdeni, mert nincs tétje, mert úgy sem léphetünk előre, vagy hátra a tabellán. Ezt a hozzáállást végre el kellene felejteni, és minden edzésen, meccsen úgy kellene kimenni a pályára, hogy az életedért játszol, és odateszed magadat, és elhiszed, hogy sikerülhet megnyerned minden párharcot, meccset. És, mindenki legyen büszke arra, hogy egy KISPESTBE játszhat! Ezt is tanítani kell! Ezt a mentális hiányosságot, pár héttel ezelőtt a Szlovén utánpótlásban dolgozó szakember is kiemelte, a magyar játékosok kapcsán (nem hiszik el, hogy sorozatban győzni tudnak).

  Akinek nem megy egy szabadrúgás, szöglet, stb. elvégzése, az maradjon ott edzés után, és gyakorolja lefekvésig, így ha a hétvégi meccsen ez „jelentkezni fog”, meglesz a kellő önbizalma! Ha ez magától nem megy, akkor az edzők
  kötelezzék rá az adott játékost, hogy gyakoroljon! Ha nem akar, akkor el kell küldeni, mint ahogy a gyárban dolgozót is elküldik, ha nem teljesít. Akinek ez nem megy, az keressen más sportágat. Ezt a mentalitást kellene az edzőknek is
  sulykolni már egészen kiskorban.

  Összegezve, amin szerintem gyorsan javítani kellene:

  1.Játékosok kiválasztása! Aki nem alkalmas arra, hogy teljesítse az elvárásokat, ne vegyék fel!
  2.Játékosok fizikai felkészítése- nem lehet az, hogy „elfogyjunk” a második félidőre!
  3.Játékosok mentális felkészítése- egyéni hozzáállás, önbizalom, győzni akarás, csapategység!
  4.Edzői kar felkészültségének vizsgálata.
  5.Folyamatos – havi szintű – nemzetközi meccsek bevezetése, tornákon való részvétel, erre egy nemzetközileg jegyzett külföldi szakembert kérnék fel, hogy ezt menedzselje, hogy a legjobb helyre jussanak el csapataink! Ha a jelenlegi Akadémiai vezető erre alkalmas, az is jó, de sajnos nem sokat
  hallunk róla.
  6.Országos hírnév elérése! Ha meghallja valaki, hogy Kispesti Utánpótlás Akadémia (direkt fogalmaztam így, nagyon remélem, hogy nem Dél-Pesti Utánpótlás Központ leszünk, hanem tudunk a „gyereknek” egy normális nevet is adni – régi játékosról elnevezve -, erről már most szavazást írnék ki!!! szerintem ez nagyon fontos!) tudja azt, hogy ez a legkomolyabb Akadémia Magyarországon, és ide akarjon jönni, akár az ország másik végéből is! Persze, ez megint pénz+kapcsolat. Tudjuk, hogy egyikben sem vagyunk sajnos erősek, de meg kell próbálni mindent.
  7.Profi Akadémiák bejárása, jól működő dolgok átvétele, bevezetése. Nem szégyen tanulni a jobbtól. Ez mondjuk meg lett említve a blogban is.

  Bízunk benne, hogy az új Akadémia üzemelésével, elindul egy még profibb hozzáállás mindenki részéről!

  Ettől függetlenül, aki teheti, jöjjön ki a visszavágóra szurkolni a csapatnak!
  MEGFELELŐ NEVET AZ ÚJ AKADÉMIÁNAK!

  1. Tichy Lajos Akadémia !!!!!! Ennél jobb nevet,személyiséget nem is lehetne találni.Példa értékű ember,játékos volt,még ifistaként került be a nagyok közé,Puskás mellé a csatársorba és játszhatott Bozsik,Puskás,Budai,Czibor mellett a csapatban.Majd 56 után átvéve a nagy elődök szerepét vezéregyéniség volt a csapatban hosszú évekig.Visszavonulása után nevelte a fiatalokat a nagycsapat részére,majd átvette a nagycsapat edzését és hosszú idő után bajnokcsapatot csinált !!!!!

     1. Ez jó!:)
      Tichy, tényleg jó választás lenne!
      Jelezni kellene a klubvezetés, vagy KLTE felé, hogy a szurkolóknak ez lenne az elvárása! Még időben vagyunk, de nem sokáig! Hogy még nagyobb nyomatéka legyen az egésznek, akár egy szavazás is lehetne erről a hivatalos oldalon, vagy itt, bár akkor nehéz kizárni a rivális szurkolók “kedves” szavazatait (lásd. újpest címer – wc-deszka) is, nehogy a végén, véber gyuri akadémia legyen. :)
      Gondolom – remélem -, hogy a Klubvezetés, hasonlóan a többi Akadémiához, eldöntheti azt, hogy mi legyen a neve az épülő utánpótlásbázisnak. Azért attól is félek, hogy föntről, ezt is megmondja majd valaki.

      1. Nehogy már az akadémia nevébe kössetek bele! Nem mindennel lehet egyetérteni, amit Hemingway művel, speciel a névválasztás teljesen rendben volt. Amikor tíz évvel ezelőtt egy újságíró megkérdezte tőle, miért ezt a nevet választotta, azt felelte: Ha egy falusi utánpótlásnevelő viselheti minden idők legnagyobb magyar futballistájának nevét, akkor e futballista klubjának az akadémiája egyenesen a MAGYAR Futballakadémia.
       Úgyhogy ha már nem lehet Puskás a neve, akkor emiatt hagyjátok békén ezt az elnevezést!

  2. Ott a pont! 😉 grat a sorokhoz! 😁 Ötletek a nevekhez: Nemes József, Tichy Lajos egész szépen csengene sztem! 😎😈😃

 4. “Merjünk kicsik lenni” … :) húúú ebbe inkább nem mennék bele, hogy mennyire negatív ez a megközelítés bármiről is legyen szó, ez sehova sem vezet, mert tőlünk kisebb pl. mentális erőben már nincs a világon sem. :/
  “szálljunk le a magas lóról” és legyünk szerények, merjünk őszinték lenni és merjünk gondolkodni és főleg tanulni, dolgozni!!
  számomra ez már inkább illeszkedik a helyzethez!
  emiatt is nagyon tetszik Hemi reakciója! ez tényleg korrekt!
  az egy más kérdés, hogy ha már nincs kiugró tehetségünk az akadémián, akkor legalább a fizikai, technikai + mentális felkészítés miért nincs a közelében sem annak, amivel itt szembesültünk?
  mert, amennyit láttam ezek sem Détári + Törőcsik kaliberű srácok, de brutál jó fizikum és nálunk ritkán látott elszántság, ami jellemzi a játékukat.
  ehhez nem kell zseninek születni, csak dolgozni kell keményen!
  remélem, hogy ez a meccs mérföldkő volt az MFA történetében és lassan ez a lesz a minta a gyerekek körében:
  munkában, fociban és külsőségekben is…
  elég volt a Ronaldo és Neymar sérós utánzatokból.

  1. “ehhez nem kell zseninek születni, csak dolgozni kell keményen!”
   Na ehhez kevés bármilyen akadémia, vagy képzés.

 5. Hm. Engedelmeddel nem kicsinek levéshez kell a merészség, hanem az okosnak levéshez. Azaz merjünk pont akkorák lenni, mint amekkorák valójában vagyunk. :) A merjünk kicsinek lenni azt sugallja, hogy húzzuk meg magunkat és pofa súlyba. Mindezt esetleg anélkül, hogy tisztában lennénk azzal, hogy miért is? . Ellenben ha merünk okosak lenni, akkor talán észre vehetjük, legalábbis esélyünk lehet felismerni, hogy okunk van a szerénységre. :) Ha ez megvan, akkor viszont már nem lesz kunszt annak belátása sem, hogy a jobbtól tanulni nem szégyen. (Azaz ugyanazt mondom mint te, csak zöldben :) )

  1. Pedig nem véletlen a szóhasználat :(
   Kicsik, mert egyelőre azt bizonyítjuk, hogy mindenkinél okosabbak vagyunk, és amíg csak a saját szemétdombunkon kapirgálunk, addig ezt el is tudjuk hitetni magunkkal. Sőt, a kapirgáló kiskakasként úgy nézünk a közelítő hatalmas kukásautóra, mintha az egy matchbox lenne; miközben tudjuk, szemetet túrni csak a hagyományos módon lehet és érdemes: jól belemerítve karmos kis lábunkat.
   Kicsinek lenni itt tényleg azt jelenti, hogy vegyük észre, nem körülöttünk forog a világ, talán fel sem tűnik a világnak, hogy létezünk. A magyar futball jelenleg annyit tesz hozzá Európához, hogy valamivel megnöveli a csapatok repülési idejét nyugat és dél, délkelet között.
   Tehát előbb a saját kicsiségünkkel kell szembenézni, majd – és igen – merni okosnak lenni, hogy utána következzen a tanulási szakasz.
   (De persze pontosan értem, hogy mire gondoltál.)

   1. Így már mindjárt más. :) Nem árt néha tisztázni a hangsúlyokat. Én úgy látom nem az a gond, hogy kicsik vagyunk, hanem az, hogy a pofánk nagy hozzá képest. :) A magyar focit temetni könnyű, ezért én már lázadásból sem szeretek pesszimista lenni, de az tény, hogy amíg a magyar futball-tápláléklánc csúcsán tartózkodó elitek nem lesznek képesek zárójelbe tenni a személyes hiúságukat, addig hiába is számítunk hosszú vagy ami azt illeti rövid és közép távú fejlődésre. Szókratész (az ókori görög, nem a 80-as években tündöklő brazil) is megmondta: a bölcsesség azzal kezdődik, hogy belátjuk nem tudunk semmit. :)

 6. Őszintén bevallom többet várta annak ellenére, hogy sejtettem a zakót. Simon Miki “taktikája”, ha volt is, nem sült el. 1db!!!! kaput eltaláló lövés az szégyen, mint ahogy a védelem kritikája a közel 20(!) a másik oldalon. Amúgy az előző, a Bozsikban megnyert mérkőzésükön is körbelőtték, de el alig találták a kaput. A középpálya védekezési potenciája kicsi volt, de akkor támadásban hol voltunk? A 98-as Krisu, Bodrogi, Bíró triótól sem jött igazi segítség. Banó-Szabó, Soia? A videoelemzőnek egy havi melót adott ez a meccs. Óriási csalódás volt.
  Hemi hozzáállása a pozitívum. Nem legyilkolni kell a srácokat, hanem megértetni velük, hogy nem lehetnek elégedettek soha, mert az ide vezet. Itthon királynak lenni semmit nem jelent. Az nb3-ban 12. helyen topogni a középszerűség 18-19 éveseknek is.
  Az akadémiai bázis megépültével remélem a fiatalabb korosztályoknál is komolyabban veszik az utánpótlásnevelést a klubnál. Ténylegesen egy Délpesti bázisnak kell lennie ahhoz, hogy idővel jobb játékosokat tudjanak az MFA-nak adni. Krasznodarnál nem a 18 pálya a nagy durr, hanem a 10ezer gyerek akikből sok rostán szűrnek, majd profin kihozzák a legjobbat belőlük. És nem elég pl. Pisont Pistát felkérni az egyéni képzésre pláne 16-18 éveseknél 50-70 gyerek mellé. Több és jobb szakember és sokezer gyerek kell az igazi áttöréshez.

  1. És a Felcsút szárnyal? Ha maga az alany nem akarja, akkor minden csak állítmány marad. Pont csak az akaratot nem látom.

 7. koman vladimir a krasznodarban video.azért jóval másabbak a körülhttps://www.youtube.com/watch?v=wlYw3Kcyhhs
  mények min itthon.érdemes megnézni.

 8. ez az a mondat, amivel mindannyian tisztában vagyunk, és erővel próbálunk nem gondolni rá, mert ha – és tudjuk, hogy igen – igaz, akkor az az egész magyar futballt minősíti.

 9. Azért azt ugye észreveszitek, hogy 90 akárhány százalékban mindenki a szakmát és az infrastruktúrát boncolgatja, amikor arról van szó, hogyan lehetne jobbá tenni a magyar focit (és lehetne szó bármi másról, de ez egy foci fórum). Ezek valóban kellenek, de ez csak az egyik fele a történetnek. A másik a megmunkált “anyag”. Ezt csak részben befolyásolja a pluszban hozzáadott érték, vagyis képzés, infrastruktúra minősége, mennyisége.
  Egy fórumtárs nemrég szépen rávilágított arra, hogy a mindenkor felnövő generáció pontosan olyan lesz, mint az a közeg, ahol felnő. Mitől lenne más? Mint ahogy tetszik, nem tetszik, de a kormány, ill. az egész politikai elit szintén hű lenyomata az adott társadalomnak. Lehet sírni, hogy ez, meg az de rossz, de ezek egyszerűen mi vagyunk. Jó lenne, ha ezt az is elfogadná, aki nem szeret rossz kritikát hallani, mert azt magyar gyalázásnak, vagy minek veszi, ami elképesztő butaság szerintem, mert így soha nem fogunk tanulni a hibáinkból.
  Szóval küldhet ki Hemingway szakembereket tanulmányozni (amúgy nagyon helyesen teszi), fejleszthetjük a végsőkig az utánpótlás képzést, elkezdhetjük az akadémiai képzést csecsemőkorban is akár, ne feledkezzünk meg arról, hogy ezzel még mindig csak a dolog egyik felét oldjuk meg, a másik kicsit nehezebb és tovább tart. És csak remélni tudom, hogy egyáltalán tart már, vagy legalább elkezdődik.

  1. Reflektálnék: A másik “fele” a történetnek 1920-ban saját sírjáig menetelt, utána felébredt, öntudatára eszmélt, 1945-ben be is lökték a koporsóba, hogy a sötétség árassza el, 1956-ban szétrobbantotta börtönét két hétre, aztán hosszú-hosszú mély álomba szenderült… Ez az álmodozás még mindig tart, egyfajta tetszhalott állapot, katatón-nihilista jövőképpel, ami hiú ábrándokat kerget (1989, globalizmus-piacgazdaság, nato-eu-g4, ner???, satöbbi). Jó lenne már felébredni Mindenkinek – egyénileg első körben! 😉 és nem várni a sült gesztenyét, ami Sosem jön a szánkba!!! Ugyanakkor szemlátomást úgy tűnik nekem, hogy ez a leendő “feltámadás” még nem indult el, hosszú és igen sötét utunk lesz majd odáig, de: ” Ha ISTEN Velünk, ki lehet ellenünk”

   1. “Túl a Don kanyaron, Isonzón, Mohácson”
    Na ja, volt itt minden, azt meg kell adni. Csak ne gondoljuk, hogy ha még jobban rágyúrunk az utánpótlás-nevelés témára, majd az mindent megold.

  2. Azért sajnos az már az öregség jele, hogy ezt nem 20 éves, dekoratív hölgyek mondják az embernek. :)

 10. És milyen ügyes, hogy ebből a 0-8-ból is pozitívan jön ki. :)))

 11. Ferenc megmondta anno a purdéknak, Dolgozni, dolgozni, én is dolgozom. Hát lehet ebben a világban valamit is komolyan venni? Majd megváltoznak? Mitől? Az új pályáktól? 50-el többen drukkolunk nekik? Itt az agyakkal van a baj, de az igen komoly. Tudják, hogy a Kispest mezében játszanak? Tudják, hogy Puskást is képviselik? Most tényleg negatív voltam, de nem ért pozitív behatás az utóbbi időszakban. Ha valaki látna bármilyen kis kiutat, ne tartsa magában. Se nemzeti öntudat se semmi, nincs miért küzdeni?
  Megjegyzés: ha a létszámra kapják, és nem a munka eredményességére a pénzt az akadémiák, 10 év és tele leszünk falábúakkal, nem hogy fejlődünk.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.