Figyelem, olyan kőkemény demagógiával szállunk bele páros lábbal a klubba, hogy már féltávnál elnézést kérünk és visszaszívjuk az egészet

Ilyen a minőségi, nívódíjas magyar blogolás.

A Bozsik Stadion nézőszáma dinamikus növekedésnek indult az utóbbi három szezonban, ami a csapat teljesítményének, a klub játékosokra és marketingre vonatkozó stratégiájának és a szurkolókkal való viszonya megreformálásának is köszönhető. A Budapest Honvéd FC egy tudatos építkezési folyamatot kezdett meg évekkel ezelőtt, amiből akkor még nem sokat láthattak a szurkolók, de a mai eredményesség alapjait már évekkel ezelőtt lefektette az egyesület egy komplex terv formájában, amelynek az egyik legfontosabb eleme utánpótlása fejlesztésre vonatkozott. (honvedfc.hu, 2017.10.02.)

Eltelt két és fél hónap, és lássuk, mi lett a dinamikus növekedésből, a komplex tervből, vagyis a szurkolókkal való viszony megreformálásásából. Igen, az: zártkapus meccsek sorozata.

Kezdődött a felkészülésre bérelt Zodony utcai ESMTK-pályán, amely pálya egyébként rendelkezik lelátóval, viszont megfelelő minősítéssel nem. (A minősítés folyamatáról itt írtunk részletesebben.) Megjegyzem, a rendezési költségeken túl nem egyértelmű számunkra, hogy maga az eljárás is pénzbe kerül a kluboknak, vagy a törvényben megnevezett felelős hatóságok térítésmentesen végzik a feladatukat. A Honvéd mindenesetre  mellőzte a hacacárét, és saját hatáskörében zártkapusnak minősítette a meccset. Legalábbis feltételezzük, mert ezzel ellentétes közlést sehol sem találtunk.

Az elkövetkező szombaton két zártkapus felkészülési mérkőzést játszik csapatunk a Dorog és a Csákvár csapata ellen. Nagyon nem szeretem a zártkapus dolgokat, mert a közönségsport már nem az, aminek lennie kellene, közönség nélkül. Szerencsétlen módon az MLSZ és a rendőrségi rendelkezések viszont olyan költségeket rónak ránk a nehezen biztosítható ESMTK pályán, amelyeket nem tudunk felvállalni. Hozzáteszem, a drótkerítések általában átlátszóak. (George F. Hemingway, 2018.01.17.)

és

Supka Attila a próbajátékosokkal és az akadémistákkal együtt 30 játékossal tréningezett az elmúlt időszakban, mivel a vezetőedző minden játékosnak lehetőséget akar biztosítani, ezért két meccset kellett lekötni szombatra. Tíz órakor a Dorog, majd 13 órakor a Csákvár ellen játszanak a mieink. A felkészülési meccsek után Supka Attila szűkíti fogja a keretet. ESMTK, Zodony utcai műfüves pályáján megrendezésre kerülő meccsek zárt kapusak lesznek. (honvedfc.hu, 2018.01.19.)

A két zártkapus meccset követő harmadik felkészülésinket a Fáy utcában játszottuk, ahol a műfüvesen az erzsébetihez hasonló, sőt, talán valamivel kisebb lelátó található. A Vasas – miközben január során már használta a pályát – elindította az engedélyezési folyamatot, és csodák csodája, megállapították, hogy nagyjából annyi néző lehet, amekkora a könnyűszerkezetes lelátó befogadóképessége, mínusz egy kicsi, amolyan ütközőzónának. A két szurkolótábor két külön kapun lépett be, büfé, satöbbi. Aki pedig nem fért be, kispesti, angyalföldi vegyesen, az nézhetett a kerítésen kívülről, az ő biztosításukat a mintegy féltucat kocsival felvonuló rendőrség végezte.

És itt a negyedik. Eredetileg ezt is a Zodony utcában játszottuk volna – zárt kapukkal, azonban hétfő délelőtt változott a terv, és átkerült a Bozsik hátsó füvesére – szintén zárt kapuval.

Az eredeti tervekkel ellentétben a szerdai Bp. Honvéd – Balmazújváros felkészülési mérkőzés nem a Zodony utcai ESMTK-pályán lesz, hanem a Bozsik Stadion füves edzőpályáján. A találkozót zárt kapuk mögött rendezik, mert a hatóság a nézőtér hiánya miatt nem engedélyezi a szurkolók beléptetését. A kezdési időpont is változott, a meccs 13 órakor kezdődik. (honvedc.hu, 2018.01.29.)

Furcsa helyzet állt elő, mert bár érezzük, valahol mégis illene egy vaskosabbat rúgni a klubba, vagy legalább a kommunikációjába (mindeközben Hemingway a blogjában már a következő meccsről ír: “(…) az MTK elleni mérkőzés szombaton megtekinthető. Legalább 1000 helyet kapunk, csak meg kell tölteni a székeket. Az ingyenes mérkőzésre minden szurkolónkat szeretettel várjuk.”), most mégsem tesszük, mert

 • sokkal jobb füves pályán játszani, mint nem; (Megfigyelés: ha a műfüvesen játszunk, akkor miért ott? Kemény a talaj, még megsérülnek az aranylábúak, és amúgy is Hadzic4prez. Ha a füvesen, akkor is miért ott, hiszen ott nem lehet nézni.)
 • a Bozsik füvese mellett nincs lelátó, így valószínűleg tényleg bonyolult lenne az engedélyeztetése, mert hát, ugye, izé, lelátó nélkül képtelenség futballmeccset nézni, gondolom valami ilyesmit gondolhatott a sporttörvény alkotója.

Szóval most több dolog kavarog a fejemben, és akár hagyhatnám is kitörni magamból az egyszeri demagógot, mert végül is egy ilyesmi felcsapással indítottam a posztot, de talán mégsem kéne. Az, hogy valaki nagyon hülye és életszerűtlen szabályokat hoz, azt eddig is tudtuk, olyan feltételeket támasztanak egy télen, szerda délben megrendezett edzőmeccsel szemben, mintha a háború szélén álló Jugoszláviában akarnák újrajátszani a Dinamo Zagreb-Crvena Zvezdát, és hát tudjuk mi lett belőle.

Azonban mégis ott van bennem a klub utóbbi időben kissé túltolt önfényezése. Komplex terv, mindent megteszünk, majd jönnek sorra a zártkapuk, mert annyira már nem fontosak a szurkolók, pláne azok nem, akik mondjuk bevállalják az őrültség határát, és munkaidőben megnéznék a csapata felkészülési meccseit. Vajon mit érezhetnek ilyenkor ezek az emberek? (Apró lifehack: a Puskás Ferenc utcai fronton csak pár betonlapot kéne kiszedni a cikk-cakkos kerítésből, és akkor nálunk is megvalósulhatna a Hemingway-i nézőcsalogatás: “Hozzáteszem, a drótkerítések általában átlátszóak.”)

Mindegy. A poszt lényege annyiból állt volna igazából, hogy szerénység. Értem, hogy mi vagyunk a legjobbak, a legprofibbak, csak közben szinte egyedül mi játszunk ténylegesen zártkapus meccseket, mert máshol valahogy meg lehet oldani egy kis akarattal, egy kis kedvességgel, és igen, néha egy kis pénzzel.

Bár aztán a franc tudja:

 • Diósgyőrött a zártkapusnak hirdetett meccsen végül 300-an voltak;
 • közben Balmazújvárosban a rendőrség miatt nem láthatták a helyiek a Kisvárda elleni felkészülésit. Balmazújvárosban. Egy Balmazújváros-Kisvárdát. Edzőmeccset. Balmazújvárosban. A Kisvárda ellen.

Vagy tudjátok mit? Legyen igazi kispesti kavar és katyvasz az egész poszt. Nem is szerénység, hanem hiteles tájékoztatás. Például ha pályára lép valaki a Honvéd mezében, akkor tudjuk, hogy kicsoda; például hogy amíg a klub azt írja, hogy Balmaz a Bozsikban, addig negyed órával később(!) Hemingway ne blogolja azt, hogy az ESMTK-án; például legyen mindennek korrekt indoklása, mert így tényleg csak azt érzi a szurkoló, hogy nettó le van sz*rva a feje.

Tényleg nem akarom én basztatni a klubot, pláne akkor, ha épp meg sem érdemli, de persze akkor sem, amikor megérdemli, mondjuk akkor azért illik, mert ez is a blogolás egyik lényege. Az meg, hogy kommentben ki kit hibáztat majd és miért, kit ért meg, milyen érveket fogad el, azt nem lehet megjósolni előre. Tapasztalatom szerint a posztok által sugallt vagy közvetített tartalomtól teljesen független hangulat is ki tud alakulni bármikor.

Marad tehát lebegve ez a kontent, és majd ha valaki úgy érzi, hogy primerben értette miről szól, annak innen is jár a taps. Ha pedig nem, és kielégületlen maradt, akkor ott a Széles Nagy Internet, lehet találni kiscsillió olyan bejegyzést, ami alatt szabad a kommentelés. A többsége csak egy link, pár szó hozzácsapva, persze a linkelt tartalom és a kommentár között nulla összefüggés, de fröcsögni tökéletes lesz, hiszen már a linkelt posztot sem olvasta senki, miért pont a megosztást sikerülne elovlasni? És ha ez sem elég, tessék kissé felületesebbnek lenni, ki ne maradjunk az internetek legjobb kombójából, az alultájékozottan, éppen ezért a biztos tájékozottságunk tudatában lendületből felböfögött klikkvadász Facebook-bejegyzésekből.

ui: Éljen soká a tartalom szentségét elvető Népi Internet!

címlapkép: Tama66 / Pixabay

“Figyelem, olyan kőkemény demagógiával szállunk bele páros lábbal a klubba, hogy már féltávnál elnézést kérünk és visszaszívjuk az egészet” bejegyzéshez 35 hozzászólás

 1. Lehet azért zárt kapus hogy ne lássuk milyen körülmények között készülnek labdarúgóink és nem csak a sok pénz reményében hagyják el a klubbot hanem a körülmények is befolyásolják a döntésüket!Mert ugye stadionunk még nem most lesz addigra mire készen lesz a szerződések rég lejárnak!

 2. Akkor remélem Te sem keresel többet egy forintal sem, mint az a falun élő, aki éjjel nappal a földet túrja, disznóólját takarítja a mindennapi betevőjéért!
  Ha netalán mégis, akkor Neked is a ” ló hátulját kívánom!

  1. Ma állás interjú alkalmával mindig megkérdezik mennyit szeretnél keresni.Ha a felkészültséged és tudásod megfelelő akkor megadják a kért összeget.Persze te még ilyennel nem találkozhattál !Irigy vagy de csináld utánuk vagy kérj a főnöködtől emelést

     1. szerintem profi..csak így mehet biztosra, hogy ki van a beszélgető társ nickje mögött… :)

   1. Én n többször is.De félóra kevés volt hogy rájöjjek a mondanivalójára.

   2. És a Te, valamint a PARASZT! fizetése közötti különbség végén ki áll?!
    Magadnak nem kívánod a “ló hátulját”?!
    Már bocsánat!

    1. 1, Bakker! Kezdem megérteni Áfonya bácsit veled kapcsolatban!

     2, Állítólag te külföldön élsz! Akkor miért nem annak az országnak a focistáját ekézed, amelyikben adózol! Ott is adott ez az aránytalanság tuti!

     3, Vérig vagy sértve attól, ahogy Áfonya beszélt veled, mondván; “mi van akkor, ha te pont zsidó vagy?!”
     Most mit szólnál hozzá, ha én azt mondanám; any.kádat húzd végig a szántáson lóval, ne pl. Bobált, mert nekem rosszul esik ahogy beszélsz, mert pont én vagyok Dávid, vagy éppen az apja!?

     4, Attól, hogy papíron már nem létezik a paraszt, még rengetegen élnek abból a jellegű munkából! Lehet nem jársz kis falvakban?!

     5, Jöhetsz az átlagjövedelmeddel! Azzal, ami az egyik legnagyobb parasztvakítás, tudod jól! A felső határa pl Mészáros, az alsó pedig a közmunkás! Nekem így ne legyen mérvadó az átlagjövedelem!

     5, Az nálad miért elfogadott dolog, hogy a tanult ember sokszorosát keresi pl egy olvasztárnak, vagy egy traktorosnak?! A két utóbb említett, nem termel annyi értéket mint a tanult?!

     6, Babos Timi 24 évesen 1! milliárd forintot teniszezett eddig össze. A világranglista 51. helyezettje. Ennek ellenére ha megkérdeznéd, az emberek 90%-a azt sem tudná ki Ő!
     Tőle is sajnálod?!

     7, Én meg azt nem tartom normális embernek, aki más zsebében turkál, és irigy, holott a lehetőség előtte állt, hogy Mészáros, Csányi, Babos vagy éppen Vindecker legyen!

     1. Viccesek vagytok mindketten, de azért néhány gondolat:
      2. Miért ne ekézhetne bárkit is? Szíve joga.

      3. Arra is van egy nicked? :D

      4. Ha valaki a fórumon parasztozik, az az esetek 99%-ban a pejoratív értelembe teszi. Ezen kár vitázni.

      5. A magas iskolai végzettség nem mindig jelent egyből magasabb fizut is. Több tényezős a történet.

      6. Timi azért az asztalra letett egy és mást. A szakmájában Magyarország legjobbja. Miért kéne sajnálni Tőle. Egy átlag (vagy valamivel átlag feletti) magyar focista teljesítménye köszönő viszonyban sincs Timi teljesítményével. Ebből az aspektusból nézd légyszíves.

      7. Egymás zsebébe turkálni valóban nem szép dolog. De attól még felháboríthatja az embert, ha valaki érdemtelenül keres nagyságrenddel többet, mint mások….itt az érdemtelenen van a hangsúly. :)

      1. Bárkit lehet ekézni de ők a mi játékosaink szeretjük őket igaz csak addig amíg a klubnál vannak és nem akarnak elmenni. 1.Munkahelyet ill csapatot nem válthatnak a jobb körülmények és a fizetések miatt. 2.Elégedjenek meg azzal ami van és ne akarjanak mást .
       3.Babos Timi rossz példa mert az egyéni sport és fogalmad sincs mennyi pénzt toltak ebbe szülei hogy idáig eljusson!
       4.A fizetések nálunk Magyarországon titkosak biztosan nem véletlen, hiszen a példa is mutatja amikor a számok előjönnek hatalmas a felháborodás és az anyázás.
       5.A legfontosabb hogy Windecker egy EMBER, aki hozott egy döntést a saját érdekében és Ő tudja miért.

       1. Te is én is tudom ezt nem tehetik meg mert leharapják a fejüket a szurkolók és a mindig másokat kritizáló hozzászólók!

       2. Pedig az lenne az igazi szemtől-szembe de ehhez nincs merszed csak itt kritizálsz állandóan és a légből kapott valótlanságokat nyomod!
        A pénz igenis mindenkinek számít még neked is!

       3. Már megint Te érzed sértve magad, mint Áfonyánál?! Mi fogadjuk el, hogy Te természetesen “pikirt” módon érted azt, hogy a fizetésemelést kérő játékosokat lóval húzatnád a szántáson, de mi, én ne sértegesselek?! Egyébként mivel sértettelek meg?
        Csakhogy bocsánatot tudjak kérni Tőled úgy, mint Te azoktól akiket megkínoznál / pikirt módon /

        Milyen érveket szeretnél hallani?!

      2. 1. Azért teljesen más jellegű “szapulásról” volt szó. Független attól, hogy 5821…. kicsit túlspirázta.
       2. Nem értem ezt a szántásos sztorit, szerintem kicsit túlreagálod.
       5. Azért egy világélvonal teniszt és egy magyar nb1-s focit ne hasonlítgassunk már semmilyen szempontból egymáshoz.
       7. A focista magas fizetését nem a saját fizetésemhez hasonlítom, hanem
       a. a sportág sikertelenségéhez
       b. más sikersportágakban lévő alacsony pénzekhez
       c, az önmaga által nyújtott alacsony teljesítményhez

    2. Ha a paraszt nem termel. te éhen döglenél, de ha ezek bénázását nem látom csak jobb lesz a közérzetem.

   3. Nem a Windeckerekre kell haragudni, hanem azokra, akik ilyen szabályozásokkal fölhajtják az árát

   4. A normális az ahogy az Újpest ezt közleményben leírta le merte írni az igazságot.Nálunk 5000 euró a plafon és se autó se lakás se kaja és még plussz prémium sincs a nemzetközi porond miatt!Egy szó mint száz nem a Felcsút veri fel az árakat hanem a piac!Még szerencse hogy Lanza nem tud magyarul!

    1. Ha a “piac” alatt a fociba számolatlanul öntött (és persze jól lefölözött) tahó milliárdokra gondolsz akkor igazad van. Más piac nincs a magyar fociban.

    2. Akkor mégegyszer!Te szoktál az öreg szavainak hinni 5000 Euro a plafon egy játékos van aki kicsit többet keres! De nem a dupláját!

  2. Imádkozom, hogy te legyél az első agyátültetett, mert nagyon végső stádiumban vagy.

    1. A transfermarkt szerint 800ezer Euró az ára…annyit úgyse fogunk fizetni érte. Egyszerűbb sérülten megvenni 3 évre, és ha szerencsénk van, akkor 2,5-t játszik nálunk egy olyan játékos, akinek a megvételére egyébiránt semmi esélyünk nem lenne. :)

     1. Szabadon igazolható tehát nem kerül semmibe.Le fogjuk igazolni mert ingyen van és talán ha felépül egy év alatt majd elveszi valamelyik fiatal helyét a csapatból.Tudod így megy ez nálunk!

 3. “Windecker messze több mint 2 milliót akar!” ????
  Tényleg???

  És lázár jános meg 2 MILLIÁRDOT!!!

  Windecker legalább naponta 2x 1,5 órát futkorászik érte egy focipályán ezért a pénzért, míg a kedves politikusaink csak egy helyben ülnek.

  Most komolyan ott tartasz még hogy “igazságtalan” a világ mert vki többet keres mint a másik?
  1. Engedd el
  2. menj focistának te is

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.