Minden pátosz nélkül mondom, de hosszú afterparty után véget ért a bajnoki év

Aj-jajj (fotó: dvsc.hu)

Tegnap Debrecenben rövid úton berekesztettük a 2017/18-as Magyar Kupa-menetelésünket. Elkeseredésből írhatnám, hogy az egész érdemi idényünket, de azért még csak van pár forduló és csodák is léteznek (lásd a tavalyt). Persze idén… na mindegy. Ha tegnap a meccs után a kezembe nyom valaki egy tabletet, vagy ha hazaérve nem esek össze az ágyamra lefáradva, és a laptopom az ölembe veszem, valószínűleg olyan beszámoló születik, ami kielégíti  kommentelők pesszimistább szárnyát, csapat-földbedöngöléssel, nincs jövőnk szólamokkal, Hemy és Supka takarodjon-okkal. Ma reggel viszont inkább csak kis üresség van bennem.

Pedig még egész biztatóan indult a Debrecenre való ráfordulás. Én, a nagy előjel-kutató és -szakértő a hétfő esti DT koncerten már Honvéd-hangulatba kerültem, lévén előbb Kemenes Szabit láttam meg az egyik pultnál nagy erőkkel bólogatni, majd egy szimpatikus háromfős társaság szólított meg egy rövid, “Jó a blog” felütéssel, amire legendásan jó helyzetkezelő képességemmel csak annyit sikerült először válaszolni, hogy “milyen blog?”, “hát a Csakblog” jött az adekvát válasz, “ti tudjátok, hogy én írom?” csodálkoztam, “persze, arcról“, amin aztán nagyokat örvendeztem magamnak, mikor másnap pedig mindezt elmeséltem Öcsémnek, hogy képzeld, felismertek, de hogy honnan, arról fogalmam sincs, a derék tesó kezébe temetett arccal csak annyit mondott “a Boti interjúnál három képet is kiraktál rólatok, meg csomóan emlékeznek a Honvéd TV-s interjúkból, ember“. Tényleg. Néha borzalmasan naiv tudok lenni.

Mindenesetre e hétfő esti pillanatok, és a DT-rajongó trióval való nagyerdei pénztárnál való ismételt összefutás már egyenesen olyan lelkiállapotba lökött, hogy itt ma szép esténk lesz, és még veszélyesebb módon még Ábel is elkezdett parádézni mellettem, hogy “ma győzni jöttem ide, én ezt érzem, alig lesz 500 néző, ma nyerünk“. Abban kiegyeztünk, hogy gyorsan kapunk majd gólt, de fordítunk, és végre meglepően jól játszunk majd. Nem tudjuk miért, de valahogy ezt éreztük. Biztos a tavasz, a Nagyerdő, a fenyőillat, az érdektelen katatóniában a stadionjuk felé vánszorgó minimál számú cívisek látványa, nem tudom. Régen tévedtünk ekkorát.

Egyvalami azért bejött. A gyors gól. Még épp kezelünk le a harmadik percben a késve beérkező Trógers-szel, amikor felhördülés, megfordulok, Horváth szerencsétlenkedik a büntetőterületen belül, meg talán Heffler, a buflák Könyves meg bekotorja. Bázz. Na mindegy, semmi gáz, majd fordítunk. “Még 10 perc szenvedés, lassan melegszünk be, de a 25. perctől hengerelünk, meglásd” – szónokol Ábel, és elmegy sörért.

Mi pedig gyufáért a félidő harmadik harmadában, ugyanis addig az élvezhetetlen gyürkőzés után a tavasszal eddig kb. csak dicsérhető (Kukkerhez és Kossuthoz képest legalábbis mindenképp, de szerintem amúgy is) Heffler a mostanság saját készítésű latex álarcban nyomuló Lovriccsal hoznak össze egy futballDarwin-díjas tökölődést, Könyves meg köszöni szépen, elviszi közülük és a kis fáziskéséssel kimozduló Horváth mellett a labdát, 2:0.

Én itt már elmentem sétálni a kerengőre, nyilván vége volt mindennek, jelen lelkiállapotában ez a csapat már nem fog felállni, ezt éreztem, és bizony a szűkös szurkolóseregünk hangja is alábbhagyott, hogy miután Vad II lefújja a félidőt, kis négyfős csoportokban kupaktanácsolja meg mindenki, hogy mi volt ez.

Mert baj volt, nem kevés. A két szánalomgól csak az egyik fele a dolgoknak. A másik az az egész attitűd a csapaton. Sokan beleszarást emlegettek már ekkor, én inkább tanácstalanságot, apátiát és fásultságot láttam (igazából hetek óta ott lebeg ez felettünk, de most uralkodott el teljesen, ezen a délutánon). Lanza úgy sétált, olyan fejjel, mint aki már mindent elengedett, míg tavaly ő (is) húzta az egész csapatot, most úgy fest: ennyi tellett az erőmből, néha engem is húzhatna valaki, ennyit bírtam srácok. A másik volt vezérürü, Kamber is iszonyat árnyéka önmagának, és jó gödörhöz méltóan az önbizalma is lement a pincébe a párharcoknál. A védelem szana-széjjel, tanácstalanság, egymásra mutogatás, egyedül Botit tudom dicsérni, aki legalább megmutatta azt, hogy ha rossz formában vagyunk is, mi lenne a minimum a pályán, de az 5 védőből egyedül ő kevés volt. Lovrics szegény nagy homályt megy mostanság valóban, de őt sem tudom bántani. Aki már fájóbb pont, az a kis Pölő, ezt a nulla, hibás passzokkal telezsúfolt, nyámnyila “játékot”, ezt még én is nehezen magyarázom ki, pedig sokat vártam a sráctól. Elöl Eppel próbálkozgat, de nincs mögötte a tavalyi kiszolgálás.

Gyorsan kell gól- ennyiben maradunk a második félidő előtt, megint felénk támad a csapat, az ultrák előtt le a kalappal, nincs szidás, végig fel-felhorgadva megy a biztatás, és néha úgy fest, erőre kapunk, de a (z amúgy tényleg rém gyengusz) Kinget váltó Danilo és a halovány Holendert cserélő Kukoc lenne az oldalt elszáguldások két megvalósítója, hát, nyilván hervadás a végeredmény. Aztán Könyves, ez a darabos ász, talál még egy gólt, mesterhármas, nem hiszem el, ráadásul három ilyen klasszikus, bocsánat, de pöcs góllal, hihetetlen, nem találok szavakat. Supka beküldi Lukácsot, ő legalább párszor elmegy a szélen, elsőre rögvest Eppel fejére rajzolva a lasztit, 3:1, van még negyed óra, na, na…?

Végül persze semmi.

Az utolsó negyed órában próbálunk nyomni, hogy ez az elejétől miért nem megy, az rejtély, miért kell ehhez három gólós hátrány, persze nyilvánvaló a válasz, de akkor is fájó. Nagyon fájó, mert elsőre féltem a Debrecentől a sorsolás pillanatában, na de ez a DVSC, ezen a két meccsen, pedig ma már a fullos kezdő játszott, hát, rém gyenge. Meg akik még benn vannak. Nagy jutalomjáték lehetett volna ez az MK a tavalyi lelkiállapotában a csapat simán nyerte volna. De idén, ezzel a teljesítménnyel… Csak Fanta úr coubját ajánlom mindehhez háttér-“szórakozásként”:

A szurkolókon is inkább apátia uralkodik el közben: szidás csak elvétve, a Papa kap egy-két bekiabálást, de inkább csak becsületből, ki se hallik odalent…. Hárman Supkát szidják, de a többség inkább szomorú. A végén csak a csapat fele jön ki a lefújás után, először persze Boti, ki más, őt még 5-6 srác követi, aztán ennyi, itt már felhangzik egy két vérmesebb (és talán jogos) bekiabálás “ez mi a f.sz volt?“, “így akartatok Kupát?“… Talán jogos, mert a drukkerek mintha ma jobban akartak volna, ez az összkép jött le sajnos, annyiból meg talán nem, hogy még egyszer mondom, azért is vagyok szomorú és elnézőbb, mert tegnap nem a 2008 meg 2009, vagy a 2012 tavaszi beleszarást láttam a srácokon, hanem elkeseredett, kiüresedett tapogatózást. Ha most a Balmaztól kezdve a szezon hátralevő részén, középpontban a 14-i meccsel, legalább a fogcsikorgató hajtást felteszik a pályára, amivel legalább az EvdM alatti rutinból lehozott meccsek meglennének, még szépen lehet búcsúztatni ezt a hosszú egy évünket. Ha ezt megteszik, akkor én nem kiabálok senkire sem kígyót békát.

Sőt, igazából semmikor se. Hosszú agónia után tegnap este végleg véget ért a mi NAGY BAJNOKI ÉVÜNK, mert nálam (és szerintem sokunknál) a BAJNOKCSAPAT nem 2017 májusára redukálódik, hanem (ahogy Laciultra mondta szomorúan mellettünk a stadionból kifele jőve: “2016  elején is szarok voltunk szokás szerint, de a Hali meccstől, a Kanyar-jubileumtól kezdve egész májusig, vagy ősz elejéig meg jók, csak hát a jót nagyon könnyű megszokni“) hosszabban, valahonnan 2016 ősz végétől egészen a novemberi Felcsútverésig az utolsó perces Danilo góllal. Azóta viszont a 2017 májusának hosszúra nyújtott és többlépcsős afterpartyja (csúcsán a Szentföldi BL-kalanddal, és az ősz még vállalható, helyenként pedig egyenesen őrült győzelmeivel), hát szépen halványult el, folyamatosan, lassan, fokozatosan, hogy tegnap este egy öblös hörgéssel ki is múljon. Mert amikor a második félidő elején már a kínunkban röhögcsélésbe menekülünk mi, más meg a kósza, elkeseredett (szerencsére még csak elszórt) ócsárolásába azoknak a srácoknak, akiket tavaly még ünnepeltünk, akkor ott már vége van a bulinak.

És nem arról van szó, amit egy-egy ecethuszár próbál hetek óta a számba adni, hogy minden határ nélkül csak dicsérni szabad játékost, akármit tesznek, de könyörgöm, egyszerűen a tavalyi évnek legalább az emlékét tartsuk meg úgy, ahogy volt akkor a szívünkben. A mi társaságunkból is voltak, akik már a bajnoki cím másnapján kezdték a temetést, persze, elkínzott kispesti lelkektől ez is érthető, én csodálkozom magamon a legjobban, hogy idáig végig tudtam örülni a szezont a tavalyi év boldogsága nyomán, de tény, tegnap lekapcsoltuk a villanyt.

Hazafele mindenesetre az egyik hevesi benzinkútnál épp pihenőt fújt nekünk Old Babar, és körbeállva a kocsit csöndeskedtünk, mellettünk fékezett egy másik autó, kipattant belőle Rizs úr, nekem meg eszembe jutott a tavalyi ünneplés májusban, és csak az MLSZ-es sláger örökbecsűjét és a drótkerítés menti ugrándozást kellett felidézni, Ábelbébi úr már majdnem bele is fulladt könnyezve röhögve a húsvéti túrós süteményébe, már megint itt tartunk, sírva vigadunk a saját nyomorunkon, ezek annyira az elmúlt évek voltak, nem a tavalyi dicső tavasz, dehát nekünk minden tavaszunk ilyen igaziból, és ezen már én is röhögtem. Először kínomban, aztán már inkább vidáman.

Mert bár az afterparty véget ért, a lakás kitakarítása, a másnap még eltelhet egy kellemes beszélgetéssel és egy-két gyógysörrel, remélem ezt a srácok a fent vázolt forgatókönyv szerint majd le is hozzák. De akármi is történjék, nekem ők mindig is a bajnokcsapat maradnak, még ha az igazi, méltó búcsúztatása ennek a keretnek egy MK-siker lehetett volna. Kár, hogy erre, klasszikus kispesti történetként, már nem maradt erő.

Az gólösszefoglaló és a sajtótájékoztató megnézhető a meccs adatlapján.

“Minden pátosz nélkül mondom, de hosszú afterparty után véget ért a bajnoki év” bejegyzéshez 78 hozzászólás

 1. Pőlőskeit el kell felejteni,nincs értelme vele próbálkozni.Sajnos a védelem sokat rontott,és úgy gondolom Hováth kapus is benne volt a gólokban.Középpályánk nincs,nem szűrik meg az ellenfél támadásait,előrefelé pedig szinte semmi a játékuk,nem kapnak a csatárok támogatást.Holender nem balhátvéd,védőmunkája szinte semmi és a szélen sem csinál semmit,mindig hátraadja a labdát,ahelyett hogy a szélen meghúzná és beadna vagy betörne a tizenhatos felé.Kukocsot el kell felejteni,védőmunkája semmi,darabos,beívelget,de hatástalan.

  1. Egy-két kivétellel az egész játékoskeretet el kellene felejteni, de semmi értelme nem lenne, mert akik jönnének helyettük, azok is felejtendő figurák, ahogy 1995 óta általában minden ideigazoló játékos. Ez szegényház, tulajdonosokkal, légiósokkal, akadémistákkal, mindennel együtt. Ez az egész annak a pár embernek jó, akik ebből élnek, Hemingway fizetett alkalmazottaiként. Ők még tudnak mosolyogni…

   1. Csak tudnám mi van Bobállal ?? Az ősszel volt sérült,egy keveset játszott,nem igazán jól,most tavasszal játszott egy-egy mérkőzést,aztán nem játszott,most azt mondták sérült.Ha nem játszott,mikor ,miért sérült le ???? Miért nem írják már meg !!!!????

    1. Hétvégén meglátjuk!
     Sérült volt, ez tény, de nem is akar hosszabbítani, ez is tény!
     A többi már részben történelem, részben lehetséges jövendölés…
     Szvsz. azért játszott, mert talán hajlandónak tűnt a hosszabbításra, de azóta változhattak a dolgok, sérülések…

   2. Amit írtam, arra volt válasz – mindenféle siránkozás nélkül -, hogy ki mindenkit kellene “elfelejteni” Gabesz szerint. Azt mondtam, hogy hasonló kvalitásúak jönnének helyettük, mert ez az utóbbi 23 év tapasztalata. Lehet, hogy neked ez nem tetszik, de akkor a valósággal van bajod, amiért nem velem kellene kötekedned.

 2. “…voltak, akik már a bajnoki cím másnapján kezdték a temetést, persze, elkínzott kispesti lelkektől ez is érthető…”

  Erőn felüli küzdelemnek, szerencsés körülményeknek köszönhető kifutott eredmény után csak a “lejjebb”-nek van esélye. Ehhez nem kell kudarcokhoz szokott kispesti lélek, csak realitásérzék.

  1. A tavalyi sikert lehet erőn felülinek, sőt még mázlinak is titulálni. Egy valamit nem lehet: elvenni!

   1. Nem is akarja senki elvenni, különösen nem olyanok, akiknek öröm átélni ilyesmit. Nekem ez a kilencedik alkalom volt, de nem tudtam megunni. Már csak a 8. és a 9. között eltelt iszonyatosan hosszú idő miatt sem. :)

 3. Szerintem sem kellene bántani Supkát. Azért nem olyan rossz edző, hiszen 2005-ben simán bajnokságot nyert a Lokival, Lehet mondani, hogy azzal a Debrecennel nem volt kunszt bajnokságot nyerni, de ugyanez nem sikerült előtte a “szuper felkészültségű” Szentes Lázárnak. Tehát valamit csak tud Supka, ami nem feltétlenül futballszakmai dolog, hanem valami olyasmi, amitől a játékos felszabadul. Talán előjön valami belőle előbb-utóbb. Csodát persze nem kell várni tőle (sem) mert az “anyag”, amivel dolgozik, olyan, amilyen.

  1. Így igaz, ezért mondom, hogy nem rossz edző, de csodát ő sem tud tenni.

  2. Szentes lerakta a bajnokcsapat alapjait… Supi csak learatta… szvsz nem egy kiemelkeő tréner! de mondom szvsz!

  1. Ennél már csak az lenne szörnyűbb, ha drágán és jól és ebből csak a drága sikerül. :)
   Amúgy meggyőződésem, hogy ide egy kemény edző kéne, aki rendet tesz a fejekben, és valami normális taktikával áll elő, úgyanis nem tudom elképzelni, hogy egy szinte keretváltozás nélküli Csapatból fél év leforgása alatt egy középszerű csapat tud válni…

   1. Nem egy bajnokcsapatból lett középszerű csapat, hanem egy középszerű játékoskeretet tudott egy edző s úgy felkészíteni és fanatizálni, hogy erőn felül teljesítve (és nem mellesleg a körülmények szerencsés összejátszását kihasználva) bajnoki címet tudjon nyerni.

    Ami meg a keretet illeti, az tényleg csak “szinte” ugyanaz, mert már nem nálunk játszik Koszta, Zsótér, Vasziljevics (mert az sem mindegy, kik ülnek a kispadon), King fél évet kihagyott, most kezd visszatalálni….

   2. tartok tőle, hogy a “drága” nem játszik szabónál.. :) ezt a játékost nem igazolja le… :D
    szerintem is Rossi “elküldésével” bukott meg a folyamat és nyilván vele is nehéz lett volna tartani a tavalyi tempót, de valamit tudott a jó kopasz, amit a követők csak kapisgálnak :
    csapatra szabott taktika, motiváció, precíz mentális és taktikai felkészítés.
    kb ennyi…ettől működött Dárdai válogatottja és ettől lett bajnok a Honvéd.

     1. így van! és nyilván ott is ezt csinálja, amit nálunk tanult meg/fejlesztett tutira .
      én hiszem, hogy lesz Ő még edző nálunk!
      akár még ennél a vén hülyénél is…

      1. Aki kétszer beugrott, az akár harmadjára is megteheti.. :D

        1. MIt? Nem vállal edzőséget egy olyan helyen, ahol jól érezte magát és szeretik? :O

         1. Egy bajnoki cím után nem akar megégni. Nyáron pedig nem azért ment el, amit hazudozott róla Hemingway, hanem mert nem látta a továbbfejlődés lehetőségét, ami – lássunk már tisztán! – nincs is meg, amíg ez a tulajdonosa a klubnak. .
          Nyilván mindig jó szívvel fog gondolni Kispestre, a játékosaira, a közönségre, amely szerette, de ilyen feltételek közé nem fog visszajönni.

        2. olvastad, hogy kiről van szó ? ha nem lenne gerince, akkor nem csinált volna bajnokcsapatot, mikor már összebalhézott az öreggel…

 4. Na, az oké, hogy előre jelezte a honlap, Bobál és Deák sérült, azonban vajon mi lehetett Nagy Gerivel, akit le sem vittünk?

  1. a kérdés nem az volt, hogy mit gondolunk… :)
   hanem h mi a faxért nem közölnek alapvető infókat a csapatról… :/

   1. nem tudom így volt-e… (sok értelmét nem látnám)
    az tuti, hogy 5-10 éve is xartak bele, meg ma is. :(

     1. nagyra értékelem Rossit, de nem látom, hogy mi volt az értelme ennek. :)

      1. őszintén, Lanzát leszámítva van olyan emberünk, akiből készülni kell… ? :/
       a rendszerünkben volt/van az erősségünk, nem az egyénekben.

       1. Rossi kérte ezt, a Job leigazolása óta. Akkor itt a blogon is hőzöngtünk Hantával, meg az olvasók, hogy ki ez az új csokkó, miért akkor tudjuk meg, hogy itt van, mikor beáll Diósgyőrben a meccs közben a szezon közepén? És akkor jött info belülről, hogy ne ajvékoljunk a klubhonlap ellen, ezt Rossi kéri direkt, hogy ne készülhessenek fel a taktikájából. Voltak érdekes dolgai a kopasznak, az biztos, de a tavalyi tavaszért minden negatívumot elfelejtek neki. Majdnem mindent :)

       2. Szerintem az bőven elég taktika az ellenfélnél,amit a Dió csinált ,hogy abból állt a taktikájuk,hogy Eppelt és Lanzát minél távolabb megállítják a kapujuktól bármilyen eszközzel,de ha lehet,akkor még nem lapot érő szabálytalansággal.Ha őket kiveszik a játékból,mi meg vagyunk halva,mert a középpályánktól és a szélsővédőktől nem nagyon jön kreativitás.És ha ehhez hozzávesszük,hogy túl sok a lassú,lassan reagáló játékosunk,akkor már csak nyüglődés az egész.

        1. Olyan hogy közèppàlya,gyakorlaatilg nem nagyon van nàlunk.Elöre,hätra gyenge,egytöl egyik.

         1. Gond nèlkül mennek àt a rajtuk hàtra,elöre meg gòlkèptelenek.Ez az igazsàg.

       1. Akkor még személyesen kelett kivinni a szurkolóknak a híreket, vagy már volt internet?

        1. http://csak.taccs.hu/2018/04/02/kovacs-miklos-legendaja/
         “1943.07.30. // “A titkolódzás régi jó kispesti szo­kás, de most úgy vesszük észre az elejtett szavakból, hogy ez a titko­lózás nem meglepetéseket takar. A kispesti vezetőség még mindig sú­lyos gondban van.”

         Tehát régi hagyomány, hogy az összeállítás, sérültek, stb. tekintetében nem igen szeretünk túl informatívak lenni. Amúgy én mindig is éreztem valami ilyesmit és nem is tartom bűnnek. Ha fél %-ot hozzátesz a soron következő meccshez, legyen, sőt, kell.

         1. azért egy-egy netes meccstudósítást már lehetne azzal kezdeni, hogy tisztázzuk az ilyen dolgokat, ha már nem előbb

          1. Persze, akkor már el lehetne mondani . Néha mégse történik meg, de az már egy másik kispesti szokás. :)

  2. Sérülés miatt cseréltek szombaton Kamberral, együtt láttuk, nem? :)
   Ez még persze nem válasz arra, hogy ezt miért nem lehet közölni a weboldalon.

   1. Hú, pedig teljesen így emlékeztem. Biztos megnyomott a friss cívis tavaszi levegő. Már nem vagyok a régi :)

 5. Most sorsolják az elődöntőket.Akkor mi a frászt mutogattak tegnap alsó meg felső ággal.ahol a mi águnkon az Újpest-MTK győztese volt?

 6. MK: A Loki jobban akarta a továbbjutást… – Supka Attila

  Ebben a mondatban minden benne van, hárítsd a felelősséget Supka, ezután majd a tűzbe mennek érted a játékosok…Nevetséges..Nem Te vagy a hibás, taktikailag tökéletes volt a két meccs de a játékosok nem voltak partnerek.

 7. Ebből az írásból látszik, hogy totálisan elfogult vagy Supkával. Pár dologra azért reflektálnék!

  Mindenekelőtt! Azt írod Supka a mi kutyánk kölyke és hogy nem adunk neki bizalmat? Hát ahhoz képest, hogy a mi kutyánk kölyke, amikor úgy hozta az érdeke bőven odapiszkított, ahol nevelték és ahonnan enni kapott. Szóval Supkának bőven van negatív előélete, és tett azért, hogy ne szeressük. Maradjunk annyiban, hogy ha valamilyen téren csöndben kéne maradnia az a bunda témaköre…

  Supka és Rossi között ég és föld a különbség taktikailag, talán nem véletlen, hogy Supka évek óta a másodosztályban tengődik, rajtunk kívül az NB1 kilométerekről kerüli, Rossit viszont a fél NB1 szerette volna elvinni, a válogatott kispadján is szóba került, a DAC se véletlenül vitte oda edzőnek, ahol azért most bőven éremesélyes.

  Rossival szemben felhozod, hogy szerencsés volt az utolsó pillanatos győzelmekkel, de ha nincs a Hali elleni utolsó pillanatos győzelmünk, akkor idén nincs nyert bajnoki meccsünk Supkával (lássuk be a Sió elleni párharc se volt egy diadalmenet), felhozod Rossi összes rossz meccsét, hogy lám, vele is volt ilyen, de könyörgöm idén minden második meccsünk ilyen (nem, nem csak Supkával), de te ezeket a pech számlájára írod? Ezek szerint amikor Dárdai Palival sorozatban a 80. perc után nyertük a meccseket, az szerencse volt? A mentális egybenlétért, a fegyelemért, önbizalomért, fegyelmezettségért, morálért az edző is felelős. Mióta nincs Rossi, azóta a lejtőn vagyunk ilyen téren.

  Azt írod az ellenfelek jobbak idén, mint tavaly? Ez így hangzatos, lehet puffogtatni, de hogy igaz-e vagy sem azt mérni nem tudod. Szerintem meg pont ugyanolyan a bajnokság színvonala, mint tavaly. Csapatok kaptak új stadiont? Igen, az elmúlt években sorozatosan adják át őket, ez is csak arra jó, hogy egy valójában nem túl tartalmas, ámde hangzatos érvet felsorakoztass. Lovric és Kamber idősebb, mint tavaly? Egy évről beszélünk könyörgöm Lovric 31 évesen tudott futballozni 32 évesen nem? Kambernél 33 és 34 között volt a lélektani határ? Supkát nem veszik körbe barátok az öltözőben? Erre nem is tudom mit mondjak, de maradjunk annyiban, hogy talán ne egy Híres Gábor hiányán múljanak már az érdemi dolgaink.

  Értettük, kedveled Supkát, igen, látjuk, hogy minden létező fórumon véded foggal-körömmel. Én sem emberileg nem kedvelem, sem szakmailag nem tartom nagyra. Igen, bajnok lett azzal a Debrecennel, amelyik 2004-2014 között 7x lett bajnok és toronymagasan a legjobb csapat volt abban a bő tíz évben, nyert kupát abban az időszakban, amikor Hemingway parancsszóra hozta el a legjobb elérhető játékosokat, de 2008 óta nincs értékelhető momentuma.

  Amit én látok, hogy Supkával tökéletesen süllyedünk vissza a totál középszerbe, a játék képe, a játékosok motiváltsága, a szervezettségünk, a mentális állapotunk kiábrándító, de persze csak a türelem hiányzik. Gondolom te Pintér eltávolítását is korainak érezted a válogatott éléről…Mindenesetre akkor sok türelmet és örömöt kívánok neked a szezon hátralévő részére, tapsolj Supkának, innen már tét nélkül be lehet tolni a robotpilótát a szezon hátralévő részére, nyerni fogunk még vagy 2-3 meccset.

  1. ez így van. Rossi gombfociban is lenyomná fülbevalót….kókler az ürge nem több

    1. nem az én dolgom alternatívát tenni..nem fizetnek érte..:)

  2. 90%-ban egyetértek.
   Remélem más sem azt olvassa ki belőle (hiszen nincs is benne), hogy sárba tiprod Supkát, hanem csak cáfolod azt a kisebb-nagyobb körben kialakult vélekedést, miszerint Attila az egyik (tulajdonképpen a 2.) legjobb edzője a Hemingway érának.
   Nagy túlzás “Supka takarodj”-ozni, vagy nyakába varrni ezt a nagy mentális gödröt, amiben vagyunk. Nem rossz edző, de ahogy pl. Soma írt róla az ugyanolyan túlzás, kicsit nekem is bántotta a szemem.

  3. lehet itt több oldalas elemzéseket írni Supkáról pro és kontra, de igazából csak az fog számítani, hogy ki tudja-e mozdítani ezt a csapatot a gödörből !
   ill. azt azért kapásból az Ő sarának érzem, hogy azt gondolta, ebben a keretben van 4-5 poszt különbséggel egy csapat a bajnokságra és egy a kupára. :/
   én mindenképp adnék neki időt, ez nem kérdés, ha már a béna holland itt bohóckodott fél évig…

  4. Szerintem középen van az igazság, ne essünk mindig át a ló túloldalára…

  5. Hát… egyetértünk abban, hogy nem értünk egyet.

   És nem is akarom ezt a témát tovább nyújtani, mert láthatóan nem fogunk közös nevezőre kerülni, de azért röviden tömören a felvetéseidre reagálnék.

   Először is soha nem akartam akasztófára küldeni Supkát, sőt semelyik edzőt vagy játékost sem (najó talán Tornyi Barnát kivéve…), nem szoktam XY takarodjot kiabálni, és kérlek ne is általánosíts, attól mert többen kedveljük Supkát sem emberileg, sem szakmailag, attól mert nem bízunk benne, az még nem törvényszerűen egyenlő azzal, hogy mindenki anyázna, fröcsögne a meccsen (még ha nyilván van is ilyen).

   Ami szerintem alapvető különbség Rossi és Supka között, hogy merre tart a pályájuk, mert tényszerű, amit írsz, hogy Rossi a D-Ligából jött, de egyértelműen felfele ível a pályája és egyre keresettebb a közép-európai/hazai piacon. Supkával sem az a bajom, hogy az NBII-ben dolgozott, hanem, hogy az első Honvédos időszaka óta pontosan annak a langymeleg nagy magyar edzőkeringőnek a része, ahol a bejáratott nevek kapják rutinból az újabb esélyeket. Az első Honvédos periódusa utáni teljesítményére te azt mondod, szerintem eufemisztikusan, hogy tisztességes munkát végzett. Én azt mondanám, hogy Zalaegerszegen csúnyát bukott, nálunk a második korszaka színtelen-szagtalan (nem rossz, de kiemelkedőnek sem mondható), a pécsi edzősége a Matyi Dezsővel történt vitájával karöltve a magyar futballburleszk ’legszebb’ pillanatait hozta és sok mindennek nevezhető, csak épp diadalmenetnek nem. Utána jött az általad dicsért soproni és szegedi korszak, amire nem mondom, hogy kifejezetten sikertelen, de sajnálnám, ha a Honvédnál ez lenne mérce.

   Amit a játékoskeretekre írtam, továbbra is tartom, akkortájt sokkal bőkezűbb volt Hemi, hogy mást ne mondjak, akkor még vásárolt ki játékosokat élő szerződésből. És lehet, hogy Ndjodo utóbb nem váltotta meg a világot, de tény, hogy amikor elhoztuk, akkor a Tatabánya 3 kameruni játékosa nagyon kapós volt Kouemahával és Ngalléval együtt. Kapott egy álomformában lévő Bogdanovicsot, Szabó Tibi, Smiljanic és Tomic is jó játékosnak számított és Ivancsics is az egyik legnagyobb ígéret volt papíron. Az akkori helyzetünket jól mutatja, hogy Gege csak azért, hogy a Honvédba jöhessen több hónapos csúszással gondolt előjönni azzal, hogy Sopronban Selymes felpofozta, ami azért mutatja, hogy a Honvéd akkoriban igen vonzó csapat volt. De ha a másik oldalról közelítem meg, akkor kapott olyan játékosokat, akik addig eléggé noname arcok voltak, de később komoly minőséget jelentettek szóval neveket is kapott, akik vagy bejöttek vagy nem, zsákbamacskákat is kapott, akik vagy bejöttek vagy nem, az biztos, hogy azért erős, egyre erősödő kerettel dolgozhatott. (csak érdekességképpen, de az akkoriban komolynak számító, Supka kérésére a Lokiból kivásárolt Zsolnai “óriási fehérrépa” Róbert tette be a kaput Heminél utána ment át totális olcsójánosba…)

   De hogy ne értsük félre egymást, ezt is és a debreceni időszakát is sikeresnek mondom, bár nem gondolom, hogy bármelyik a csodatétel kategóriájába tartozna, akkortájt volt olyan minőségű a csapatunk, hogy a kupában rendre odaértünk, lásd a Sisa Tibivel két évvel később megnyert újabb arany, vagy a Supka-éra utáni Loki-aranydömping. A második időszaka nálam max a tisztes iparos munka kategória, hullámhegyekkel-hullámvölgyekkel, de semmi olyan teljesítménnyel, ami alapján azt gondolnám, hogy harmadszor is itt a helye, illetve azt a hosszú távú koncepciót és karaktert sem látom a munkásságában, mint te, főleg az elmúlt 10 évben nem látom, hogy hol szökkent volna szárba a supkai hosszú távú koncepció. Pont ezért hiába írod, hogy bajnok volt Supka 2006-ban, mert volt bajnok Csank János is, mégse szeretném őt meg a bajszát a kispadunkon látni, pedig Vácon biztos tisztelet övezte a munkáját az NBII-ben is.

   Írod aztán, hogy egy-két meccs után ítélkezünk vele kapcsolatban, mert így nem reális a kritika, de ez úgy egy-két meccs, hogy a prekoncepcióinkat megelőzte az elmúlt 10 év nem éppen lenyűgöző teljesítménye, két korábbi kispesti időszak, és ezeket az előítéleteket egyelőre igazolják a jelenben látottak. De most, ha Rossi helyett Hemi visszahozta volna Vierchowodot, Moralest vagy NagyPölőt, akkor automatikusan újra járna nekik egy fél szezonnyi bizalom, mielőtt elégedetlenkedhetek? Pintér Attilának miért nem járt egy selejtezősorozatnyi bizalom, őt is két meccs után kezdték ki a szurkolók? Ugyanígy kérdem, hogy amikor jönnek flottakedvezménnyel a tucatlégiósok, hogy aztán fél év múlva sok sikert kívánjunk további pályafutásokhoz, akkor minden alkalommal jópofát kell vágni hozzájuk, meg bólogatni HemiPapa Adewunmi/Esad még nagy meglepetést fog okozni Önnek típusú vlogbejegyzéseinek?

   Elárulom, hogy Supka be tudná fogni a nyafogó számat, ha ne azt látnám, hogy Bobál helyett Kosút (persze itt lehet mondani, hogy neki lejár a szerződése, de pont azt hoztad fel Supka mellett, hogy olyan karakán, hogy rendre szembemegy a tulajdonosi akarattal), Holender helyett Kukoc játszik, hogy a szezon kulcsmeccsén Pölöskei ámokfutását kell nézni középen, hogy egy kiüresedett, totálisan nyerhető Kupában nem Grófot védeti, de ehelyett azt látom, hogy a csapat szét van esve mentálisan, ami valóban nem csak Supka hibája, de végigcsináltak egy felkészülést, ami majdnem olyan hosszú, mint a nyári… Mikortól lehet számon kérni az edzőn a teljesítményt? Amíg a turkálóból vesszük az edzőket/játékosokat, addig én akkor fogok örülni nekik, ha tartósan jó teljesítményt látok.

   Sajnálom, de eljutottam odáig, hogy ha egy edzőről a kinevezés pillanatában is azt lehet sejteni, hogy melléfogás, akkor nem adok automatikusan fél év bizalmat. Az előítéleteimet meg meg lehet változtatni. Nem tetszett EvdM kinevezése sem, sőt Hemingway legtöbb választásáról messziről ordít a Tesco gazdaságos felirat és a legtöbb alkalommal pont azt kapjuk, amit vártunk. Eredményekkel, a mutatott játékkal és hozzáállással, egy jó iránnyal, ami felé a csapat halad meg lehet változtatni a véleményemet, Supka eddig nem ezt teszi. Rossi megtette, pedig az első eljövetelénél neki sem tapsoltam. Fordítva is van rá példa, mert Fitos Józsi kinevezésénél majdnem magamhoz nyúltam (főleg az első bajnokin a címvédő Zete elleni meccs után), aztán tudjuk mi lett (“Én egy féreg vagyok!” :) ), és Sisa Tibitől is sokkal többet vártam kupagyőzelem ide vagy oda.

   Az meg, hogy Supka kötődik a klubhoz, és ezért mi tiszteljük, amikor ő bőszen beintett a nevelőegyesületének, ezzel nem értek egyet, azt gondolom, hogy az ő előélete mellett, neki duplán kellene bizonyítania, ugyanígy ha Herczegfalvit ültetnénk le a kispadra se az jutna eszembe, hogy micsoda honvédos múltja van, tiszteljük érte…

   Mindenesetre ezzel a vitával nem akarom tovább untatni a fórumtársakat, én a részemről befejeztem, nem fogjuk meggyőzni egymást, nem is kell. Az is nyilvánvaló, hogy Supkával fogjuk befejezni az idényt és vele is fogjuk elkezdeni a következőt. Ha a csapat teljesítményével rászolgált, ígérem meg fogom követni

 8. Olvasom lentebb a pro és kontra hozzászólásokat az edzőt illetően…

  Szerintem egyszerűen ki van pukkadva a társaság nagy része a tavalyi menetelés után. Nincs ugyanaz a koncentráció, harci szellem, stb. Egy-két játékos most már mintha be is lenne feszülve az eredmények, meg az óvodás gólok miatt.
  De ez azért nem azt jelenti, hogy nincsenek jó teljesítmények, csak egyszerűen most éppen szopóágon vagyunk.

 9. Nagyon nagy.
  Ha lehetne egy kívánságom az aranyhaltól, azt kérném, Lanza innen menjen nyugdíjba, 37 évesen.

  1. A szemét a hal, akkor nyáron eligazol Lanza és 36 évesen tér vissza… :D
   Egyébként nekem is ilyesmi lenne a kérésem a hal felé Lanzával kapcsolatban, csak én nem hagynék neki kiskapukat. :D

 10. Miért? Egy sokkal jobb kerettel rendelkező Fradi mit csinált? A következő évben árnyéka volt önmagának, sőt egy albán senki csapattól is történelmi kiesést szenvedett el.
  Aztán beszélhetünk Felcsútról is, aki Puskás erkölcsi tőkéjét vitte le kutyába, vagy beszélhetünk Vidiről is, akik bajnokcsapatuk edzőjét kirúgdosták, majd csináltak egy szerb válogatott csapatot….ezek szerintem sokkal nagyobb szégyenek, mivel nekik nem csak bajnoki cím által megszerzett erkölcsi győzelmeik voltak, hanem közpénzből összeharácsolt játékoskeretük is….
  Ettől független a cikk írójának annyiban igaza van, ebből a bajnoki címből sokkal többet kellett volna kihozni, mint ami végül ki lett hozva. Kezdve Rossi elherdálásától, Kosztán keresztül, EVDM ámokfutásán át, a játékoskeret meg nem erősítéséig…. :(

 11. ment a +1, bár szerintem is kicsit elfogult vagy a másik irányba, de az emberek nagyon hajlamosak rá, hogy elfelejtsék a gázabb meccseket, és csak a loki 2-5-re és a vidi 1-0-ra emlékezzenek. jó, hogy ezt összefoglalta valaki.

 12. Nincs az jol, hogy egy csapat nem tudja magat mentalisan kipihenni nyaron, ennek automatikus visszaeses az eredmenye. Nagyon remelem, hogy lassan tenyleg hasznaljuk a füthetö palyakat es telen legfeljebb egy honapra allnak le a csapatok, es majusban korabban befejezik a bajnoksagot es a nemzetközi kupaban erdekelt jatekosok mentalisan ki tudnak kapcsolodni. evek ota nincs csapat aki megtudna vedeni a bajnoksagat, ez nem lehet veletlen ha jol emlekszem Debrecen vedett utoljara cimet 2010-ben.

 13. Szerintem ezt gyorsan fogalmazd át….
  …de akár törölheted is, még akkor is, ha csak egy s-sel írtad!!!

  1. íme!
   h.soma jó nagy kínszenvedés lehetett neked a bajnoki címünk ahogy olvasom …

 14. baromság, semmi köze ennek az erkölcshöz. mondjuk már megszoktam hogy az ns jegyzetekben egymásra licitálnak a hülyeségek. A csapat megcsappant önbizalma, a csapongó taktika és rossz szereplés nem erkölcsi veszteség, főleg nem ebben az nb1-ben, ahol felcsútok, fradik, videotonok szerepelnek.

  1. pár éve, pont az ns jegyzetei miatt kezdtek el néhányan blogolni, mert végre lett felület, és meg lehetett mutatni, hogy elég volt az évtizedes hülyítésből, amikor sokszor hozzá nem értő, a témára rá nem látó emberek írnak baromságokat, csak mert van benne egy-két erős mondat és az felhúzza netán a példányszámot és/vagy a saját reputációjukat.
   eskü, évek óta szívesebben olvasok bejártatott blogokat/véleményvezéreket, akik alulról jöttek fel, mint megfáradt, gondolat nélküli hivatásos glosszaírókat. egyszerűen érdekesebbek, vitaképesek, olvashatóbbak, témaérzékenyebbek, etc.
   áhh, mindegy, fsznak kesergek itt.

   1. És Malonyai közöttük is az egyik legkiszámíthatóbb, émelyítőbb, jellegtelenebb… Az erőlködés, hogy áporodott unalomban mondjanak valami ezerszer hallott nagy lózungot. Ha nem lenne ott a kis fotó a “jegyzet” fölött, alig tudnám megkülönböztetni őket egymástól (talán Sinkovics kivételével, akinél mindig van a patetikusságnak egy jellegzetes íze).
    És ezek a levitézlett figurák jegyezgetnek, miközben a fiatalok között azért lehetett olvasni időnként remek helyszíniket világversenyekről.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.