Felcsút, ahol a volt, van és lesz hármasa egyszerűen nem lehet érvényes (kettőig talán eljutnak)

Felcsút – Bp. Honvéd @ Felcsút, 17:00 | TV: M4 Sport

Nem fogok senkitől sem elnézést kérni a következő mondatokért:

Ha Kispest-szurkolónak tartod magad, akkor kötelességed ott lenni Felcsúton!

Igazából nincs vis maior, nincs olyan, hogy más, fontosabb dolgom van, ha tényleg életed a Kispest, a kispestiség, Öcsibácsi, akkor vedd fel a Puskas’ Army feliratú pólódat, és indulj neki, mert ötkor jelenésed van egy stadionban.

Oly korban élünk e földön, amikor ha nincs tele a vendég, akkor semmi sincs, akkor feladtuk – lelked rajta.

Szemrebbenés nélkül merem leírni, hogy most válik el a szar a májtól, hogy igaza volt Pistinek, amikor pár napja azzal az elég erős állítással kezdett mozgósítani, hogy: ha a bajnokság következő meccsein kapura se rúgunk, Felcsútra akkor is kötelező lemenni. Egyszerű a képlet,

vannak pillanatok, amikor semmi más nem számít, mint a megmaradásunk, a történelmünk, mindaz, ami miatt hétről-hétre keressük egymás társaságát, a közös kultúrkincs, a kapocs köztem, és közted,

akár ismeretlenül is. Európai vagy? Viselkedj európaiként! Magyarnak tartod magad? Játszd a szerepet, tedd magyarosan, legyél büszke rá! Kispesti vagy? Felesleges tovább ragoznom.

Puskás egy és oszthatatlan.

Lehet nem kedvelni minket, ki a franc szereti innen a fradistákat, újpestieket; bármikor lehet szurkolni a vereségünkért, de vajon milyen emberi minőséget kell ahhoz kiérlelni magunkban, hogy egy Felcsút ellen ne nekünk szurkoljon valaki, akit még érdekel a magyar futball? Vagy csak egyszerűen a világ normális dolgai, az ok és az okozat.

Vannak pillanatok, amikor a szurkolóknak össze kell zárniuk, mert nem létezhetünk egymás nélkül. Némák maradtunk az Üllőin, egymás mellett szurkoltunk a Bozsikban, ahogy egymás mellett szurkolt vidista és fradista Fehérvárott, és sorolhatnám a példákat, kezdve akár a mellettünk való kiállással, amikor vidékre vitték volna a klubunkat.

Felcsút egy ilyen pillanat, amivel – úgy látszik, hiszen ez a köz akarata* – tartósan együtt kell élnünk.

Nekünk Szusza újpesti, Albert ferencvárosi, Pásztor békéscsabai, Sándor Tamás debreceni, Király Gábor szombathelyi, Hidegkuti emtéká, Illovszky Vasas, Májer Videoton, Szatke nyíregyházi, Olajos siófoki, Csordás kecskeméti, Verebes győri, etcetera, etcetera, mert a világ így kerek, és csak így lehet kerek.

Puskás – Kispest.

(Ahogy az ég kék, a fű zöld, ahogy a Molnár-belépő piros, de a tengeralattjáró csak sárga.)

Pont.

Minek tovább ragozni? Nincs felmentés, találkozunk a meccs előtt a cukiban. Ennyivel tartozol magadnak, ennyivel tartozol a Kispestnek.

*_ Valahol azért szar ez az egész világ, mert megjelent bennünk az apró, pici cenzor, vagy nem is cenzor, csak a tünet hasonló, inkább a változtathatatlanság érzete, a Nagy Dolgok elengedése, a bukjunk alá és bekkeljük ki, miközben a következmény ugyanaz: a választások után egy héttel nem írom meg azt a posztot a Felcsútról, amit igazán szeretnék. 

Keresd Waldót!
Felcsút – Bp. Honvéd @ Felcsút, 17:00

Lanza begyűjtötte az ötödik sárgáját, nem játszhat. A kétcsatáros játékhoz minden valószínűség szerint ragaszkodunk, így szinte biztos, hogy Danilo kezd Eppel mellett, ám mindez még kevés a problémakör megoldásához, hiszen Lanza sokkal többet jelent a csapatnak és a játékunknak, mint egyetlen darab csatár. A posztjára nincs más, tehát kényszerűség valamiféle rendszerszintű változtatás.

Kiesett ugyanis egy ingázó játékos. Mondogatnak mindenféle kilenceseket, tízeseket, box-to-boxokat, Lanza talán egyik sem, inkább egy hajtós, agilis, mindig győzni akaró alkat, akinek megadjuk a szabadságot a pályán, mert képes élni vele. Eppel inkább statikus, Danilo inkább beindulós, szóval teljesen más stílus.

Ha a védelmet nem számoljuk, mert azzal nehéz most számolni, annyira össze-vissza emberanyagból gazdálkodik, kétszer nem áll fel ugyanúgy, akkor a középpálya közepe lehet a döntő. Gazdi és Nagy Geri nyilván szétfutja majd az agyát, amíg a szervezete bírja, és még azon túl is egy kicsit, Banót sem féltem, de nagyon kéne valaki, aki előre is képes gondolkodni. Meg kell szállni a középpályát, nem szabad hagyni, hogy lendületből jöjjenek, mert ahhoz bőven vannak jólképzett játékosaik, hogy képesek legyenek egyedül megoldani helyzeteket, ez kiderült a meccsösszefoglalókból, vagy akár az ellenünk játszott meccsekből.

Lanza egy kapocs volt Eppel, a kapuelőtér és a csapat között, most azonban, hogy nem játszhat, és ketten lesznek elől, elméletileg több megjátszható pillanatnak kellene generálódnia, azonban kérdés, hogy ki lesz képes felismerni ezeket a szituációkat, hogy egyáltalán helyzetté tudjuk őket alakítani?

A remény talán a széleken. Holendernek általában nagyon megy a Felcsút ellen, King is szereti kiköpni a tüdejét, és ha nem is mindig használhatóak a centerezései, van vele bajuk bőven a védőknek. Nálam ők kezdenének, valahogy így:

Gróf
King, Heffler, Kamber/Lovric, Baráth, Holender
Gazdag, Nagy Geri, Banó-Szabó
Eppel, Danilo

Egyértelmű, hogy a váratlan hiányában (Lanzafame) rá kell mennünk a labdabirtoklásra, a türelemre, a mezőny sűrítésére, hogy legyen lehetőségük megugrani és felgyorsítani a széleken, mert ebben hagyományosan jók tudunk lenni.

De mindez csak játék, gondolatkísérlet, sőt, szájtépés, és egészen addig teljesen érdektelen, amíg mindenki át nem érzi, mit jelent nekünk, szurkolóknak ez a mérkőzés.

Szeretném, ha ma a lehető legtöbb kipróbált NB I-es játékos, legtöbb saját nevelés kapna szerepet, mert bennük legalább a tudás megvan, így ott kell legyen a megértés szikrája is. Utóbbi egyszerűen szükséges ahhoz, hogy kellő módon képesek legyenek felpörögni. Minden tiszteletem emberként Kukocnak, Kosútnak, de ez most nem az ő harcuk. Ha megragadnak, pár év múlva esetleg az lehet, ám ma, 2018. április 14-én még nagyon nem.

A Kispest mezét tényleg csak az vegye fel Felcsúton, aki át is érzi, hogy ott és akkor az mit jelent, hogy mekkora megtiszteltetés kiállni értünk, kiállni a történelmünkért, kiállni Öcsibácsiért.

Ja, és boldog szülinapot Dávid! Remélem nyugis napot zársz ma a kapuban.


Korábbi beharangozóink a Felcsút ellen //

Lehet, hogy nem találtam meg mindet, de érzitek, nem egyszerű ez a meccs nekünk.

“Felcsút, ahol a volt, van és lesz hármasa egyszerűen nem lehet érvényes (kettőig talán eljutnak)” bejegyzéshez 85 hozzászólás

 1. Holendert el kell felejteni,semmit nem csinál,semmit nem vállal,jelenleg ő a leggyengébb pont.Nem balhátvéd,nem bal középpályás és nem bal szélső.Alibifocit játszik,nem mer egy cselt sem megcsinálni és a gyorsaságát sem mutatja meg.

  1. Megvan az a szlalomos gólja letöltöttem.Azt hittük akkor,hogy micsoda játékos lesz belőle.Bátor,csibészes gyors volt,vállalkozott.Az ősszel is rúgta azt a nagy kapásgólt,de semmi,semmi amit játszik.

 2. Továbbra is bal hátvéd kell és középső védő,még azon felül is ha esetleg Bobál maradna.Nem tudom miért a Heflert cserélték le,Holender sokkal használhatatlanabb volt.Hefler középső védekező középpályásként is használható lenne.Sajnos Eppelnek semmi sem megy.

 3. Nekünk nem előrefele kell nézegetni, hanem örülni, mint majom farkának, hogy nálunk erősebb keretű csapatok (amilyen a Felcsút is) mögöttünk vannak.

  1. Én várom,amikor elkezdik növelni az NB1 létszámát.Lehet,hogy kevesebb pénz jut nekünk,viszont nagyobb esély lesz,hogy a higulás miatt minden évben lesz annyi gyengébb csapat mögöttünk,hogy néhány év alatt fel tudunk építeni egy főként saját nevelésű játékosokra épülő csapatot néhány jobb képességű légióssal kiegészítve,anélkül hogy a kiesés fenyegetne minket.Lanza szintűekre nem számítok,de azért ne is Latifu szintű homályok játszanak itt.

 4. Valaki nem szólna ennek a kretén knézynek, hogy fehérben nem diallo játszik, hanem Danilo ?

 5. Persze, kell az optimizmus, nem mondom. De ha eddig csak a töketlen védekezést és a görcsös ötlettelen támadójátékot tudtuk kivinni a pályára ebben a szezonban, ami abból állt, hogy középen, egy élő falon próbáltuk átgyömöszölni a labdát, meg találomra beíveltük/előre baxtuk… hát nem tudom hogy lesz ebből bármi is, pont az ute ellen, pont kiélezett helyzetben, amikor ***kelll*** a 3 pont… szerintem inkább oboa lesz megint realistán nézve. Lanza ide vagy oda, vele se tudjuk hozni azt amit kellene egy regnáló bajnoknak. Belefáradt, kiismerték, nincsenek társai. Ez a szezon kuka. Amíg nem lesz több pénz beletéve, meg profibb körülmények, profibb stáb, mentális felkészítés, addig csak nőni fog a nihil szintje. Ilyen lyukas zsebű tulajjal nem fog menni. Méltatlan az egész. Az öreg felköpött a levegőbe és aláállt, kezdve prosser meg botka elengedésével, aztán rossi lapátra tevésével, azzal hogy nem volt képes az asztalra b..ni egy rakás pénzt zsótér megtartása érdekében majd megkoronázta az egész f.ság sorozatát kukuccsal, kosúttal.

  1. Ez egy teljesen átlagos kép róla….én csak ilyen képeket látok róla… :D

 6. Miért aggasztó?Eddig a legtöbbször fele annyian se voltak.Nálunk a 10 ezer fő hány meccset tenne ki a Bozsikban?Már az is hatalmas szó,ha néha-néha 3-4000-en kimennek a hazai meccseinkre (bárhogy szerepel a csapat),de abban általában benne van egy nagyobb létszámban érkező vendégtábor is (Újpest,Fradi,Dió).Az Újpest ellen is jó esetben kint lesz 3000 ember.Talán a Fradi ellen lesz majd félház (nem a kanyarról beszélek,ott a fradi elllen mindig nagyon szép a létszám) meg remélhetőleg az utolsó fordulóban a valószínű Bozsik-búcsúztatáson a Vasas ellen.Lehet itt bármilyen összefogás,akció,akármi.Tőzsér is megmondta,hogy valami kifogás mindig van a szurkolók részéről,hogy miért nem mennek.

  1. Az már akkor is nyilvánvaló illúzió volt, ezt bárki megmondta Debrecenben. Az Oláh Gábor megtelt néha, de az volt a maximum, sejthető volt, hogy nem lesz kihasznált az új aréna, különösen a csapat gyengélkedése esetén.

   1. Nem tudom, hogy aggasztó-e vagy sem, de nem volt realitása másnak. Egyszerűen túlbecsülték a várható nézőszámokat. A régi stadion is csak a kulcsmeccseken telt meg, még akkor is, amikor igazán futott a szekér a Lokinak, és tele volt a csapat ismert arcokkal. Utána kezdődött (a korábbi évekhez képesti) amortizáció, várható volt, hogy ez lesz. Szerintem sehol sem érdemes vidéken 20 ezres stadiont építeni jelenleg, ha arénahangulatot szeretnénk. Az Oláh Gáboron ez megvolt kisebb nézőszámnál is, a Nagyerdeiben ugyanannyi szurkoló is elvész (pláne kevesebb).

    1. Kb. 3 meccsig tartott a megnövekedett érdeklődés. A nagyobb vidéki és fővárosi fellegvárakban sem várható a derbiken és a nemzetközi kupameccseken kívül rendszeresen 5000-nél több ember. Egyébként konkrétan azt is tudom, hogy van, akinek épp az új Stadion szegte kedvét, hiába csilivili – de az Oláh Gábor ütött-kopott hangulata vonzóbb (és talán olcsóbb is) volt.

   2. Hova tűntek?Nagy valószínűséggel elég nagy százalékuk kiment külföldre és csak évente 2-3-szor jut el a csapata meccsére,amikor szabira jön haza.

    1. Nekem vannak olyan haverjaim Pesten,akik inkább elmennek NB3-as meccsekre (Pénzügyőr,Csepel,stb) az NB1-es meccsek helyett. (Nem Kispest drukkerek az illetők)

     1. Tudom,hogy NB3-ban is kevesen vannak,még az olyan csapatoknál is,amelyeknek van múltjuk, tradíciójuk,de akkor mit várunk az ilyen mesterségesen pénzügyileg felpumpált (falusi) csapatoktól (Kisvárda,Csákvár,Balmaz,Mezőkövesd,stb),ahol se múlt,se tradíció,se semmi,csak a pénzmosás.,meg a haveroknak való pénzosztás?

      1. Most nézem,hogy a tegnapi ellenfelünket ki is hagytam a listából,de ők meg főleg az egész jelenségnek a legalja.
       Nem lehet lopni,legendát nem lehet lopni!

  2. Most nincsenek előttem az előző debreceni stadion nézőszám adatai,de szerintem ott is olyan 8-9 ezer körül lehetett maximum,amikor nagyon ment a szekér.Teljesen irreális ma Magyarországon 15-20 ezres stadionokat építeni.Az új Puskás is majd az 1.,jó esetben esetleg a 2. meccsen nagyjából megtelik az újdonság varázsa miatt,aztán utána ott is több lesz az üres szék a meccseken ,mint a néző.

    1. Több lesz ott a koncert,mint a focimeccs.Mert különben nagyon veszteséges lesz a fenntartása.

     1. Megpróbálnak mindenfélét, koncertek, bulik, fesztivál, beszáll az egyetem is a fenntartásába kínkeservesen, de veszteséges.

 7. Miért hova fusson, ha nem az edzőjéhez? :) Gondolom megkapta a homlokcsókját, aztán ment pacsizni a többiekkel…nincs ezzel gond…remélem a szezon végére fekélyesre csókolgatja Supi Kukoc fejét. :) És akkor talán több szezonra is meglesz a beívelő emberkénk. :D

 8. Nem értem a problémát….4-4-3-ról még nem hallott? :D

 9. Lanza kivételével nincs olyan kõzéppályásunk akinek van elképzelése, elõre gondolkodik, és lát is a pályán.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.