A sportlap élménybeszámolója egy 85 évvel ezelőtti Kispest-Fradiról

Nem véletlenül állítjuk, hogy a világ legmenőbb dolga Kispest-drukkernek lenni. Mindig is az volt.

Derbi odakünn…

(Messze van a Sárkány utca…)

Nem könnyű megközelíteni a kispesti sárkánybarlangot. Ez a sárkány göröngyös és sáros utak övezetével védi magát s csüggedést nem ismerő munka, önfegyelem, elszántság, cipőnek és ruhának épségével való bizonyos leszámolás kell hozzá, hogy eljussunk odáig. Az utak két oldalán szorosan vonulnak, szinte zárt rendben a nézők s a személyautó csak lépésben haladhat (nemcsak a teher), mert az autók kereke a sarat testvériesen szétosztja kétoldalt a ruhákon. Hát sár volt elég. Ezzel szemben viszont mit szóljanak szegény játékosok?

A Sárkány Közép premiért tart. Két darab méteres szócső képezi a vezértölcséreket. Rá van írva mindkettőre hatalmas betűkkel: Sárkány Közép – Hajrá Kispest! Piros-fekete vadonatúj zászlót lengetnek, mindenki föl van szerelve kis tölcsérrel. Élénk, hangos a tábor. Megéljenzik a páholyban ülő kispesti polgármestert, Molnár József dr.-t, megéljenzik a sajtópáholyban meghúzódó Gallovichot, aztán szólásra emelkedik a vezértölcsér és körülbelül ezt bömböli a Fradi Közép felé, mely a bejárat felé eső sarkon húzódik meg:

– Kedves Fradi Közép! Üdvözlünk benneteket a kispesti derbin! Becsületes vetélkedésben mérjük össze erőnket és hangunkat. Igaz magyar vendégszeretettel és barátsággal fogadunk benneteket. Egyébként is két eset lehetséges! Vagy mi győzünk, vagy ti kaptok ki!

Ennek az utolsó mondatnak igen nagy sikere van. Aztán felhangzik a „hajrá Kispest!” igen impozáns tenorban. (Helyenként szopránban, mert nők is voltak.)

Kezdődik a derbi, melyet ezúttal nem övez még csak nyavalyás húszezer ember sem, de öt annál inkább. Potyásokkal együtt kiadta a hatezret is. A pálya tócsák és szigetek eléggé tarka változata. A föld nem nyelte el a vizet. Nem volt szomjas.

A Kispest erősen szorongatja a Fradit. A Sárkány-Közép ujjong. A kis Taki oroszlánt markiroz, de arra vigyáz, mint jó gyerek, nehogy összesározza a nadrágját.

Tájékozatlan beszélgetés a bekkekről:
– Ki az az új Fradi-bekk?
– Nem tudom. Valami Hunyadi.
– Helyes, ha a Ferencváros fiatalokkal kísérletezik.

Papp, a másik „szeleburdi” gyerek is jól állja a sarat. Amire nagy szükség van, mert ezek a sárkányok igen rohamoznak.

Izgalmas támadás, leszakad egy korlát. Rohannak az érdekeltek tégláért s rövidesen ismét látnak. A Sárkány-Közép sokszor kihagy, inkább néznek, mint kiabálnak.

Iváncsicsnak rossz a memóriája, sokat felejtett… Itt-ott bemondásra is ítél. Nem egy konok ember, lehet vele vitatkozni.

Rövid passzok dolgát mély pocsolya bírja… Lázár, mint megátalkodott lapos passzoló, igyekszik a víz alatt játszani. Serényi még egyelőre nem dicsekszik a jobblábával. Ez a szerénység mindig sajátja volt ennek a szimpatikus fiúnak. Sárosin lassan vastagrétegben rakódik le a sár, míg a kis Taki ruhája a patyolat tipikus esete.

A ferencvárosi gól után egyáltalán nem esik kétségbe a kispesti tábor. Ellenben haragja egész áradatát a bírónak szegzi:

— Ne félj, Sárosi, veled az Iváncsics!
— Még a Korányit is pótolja a bíró!

Félidőben a Fradi Közép elvonul a kispesti előtt, átvonulnak az ellenkező kapu felé. Közben nagy összeéljenzések vannak, a két közép lelkesen megéljenezi egymást. Szépen, lovagiasan.

Sárosinak a második félidőben a csuromsáros nadrágján kívül a melle is csupa sár. Egy hang:

— Gyurka, vedd le a kötényt!

Megható, hogy aggódnak Sárosiért. Ilyeneket kiabálnak:

— Uj nadrágot a Gyurkának, mert megfázik!

Át is öltöztetik Sárosit, öten spanyolfalat állnak a kapu mögött körülötte s gyorsan megtörténik Sárosi toalettcseréje. Csere után azonban már nem megy neki úgy, mint előbb. Ennek magyarázására két elmélet is hangzott el: 1. Kímélte az új ruhát. 2. A vizes, sáros mezben úgy fázott, hogy kénytelen volt sokat szaladni.

A kis Taki többször egymásután úgy csinál, mintha futballozna. Hunyadi a legjobb Hunglerre emlékeztet. Serényi a legrosszabb Steinerre. Na és Iváncsics mi volt azelőtt? Jó bíró…

Már akkor látható volt, hogy ezt a derbit most a Fradi nyeri. Kispestiek búsonganak. Pláne az utolsó gól után, melyet a végső pillanatra hagytak a fradisták – csattanónak.

– Kikaptunk… – mondja szomorúan egy „sárkány”.

A másik vigasztalja:

– Mindegy. Ez bizonytalan meccs volt, örök derbi. Sose lehet tudni!

forrás: Nemzeti Sport, 1933. november 13. // címlapkép: Nemzeti Sport, 1933. november 9.

“A sportlap élménybeszámolója egy 85 évvel ezelőtti Kispest-Fradiról” bejegyzéshez 64 hozzászólás

 1. “Érdekes, hogy aki a fekete póló miatt kérdést tesz fel, az le van hurrogva, de aki a kevés jegy miatt sír, az nem.

  Ebben a percben is vásárolható mlsz kártyával jegy a szombati meccsre!

  Ha akarnák, a stadion 80%-ban Fradista lehetne.”

  Már most gyanúsan nagy a piros folt a vendég közelében.

  1. Sajnos nem!
   Az MTK-val ellentétben a kispestiek nem törekednek arra, hogy esetleg telt ház előtt fogadhassanak minket: “Amennyiben az FTC szurkolói más szektorokba vesznek tikettet, az érvényes belépő ellenére a biztonsági szolgálat megtagadja belépésüket, és nem láthatják a mérkőzést. A jegyek visszaváltására ilyen esetekben nincs lehetőség.” – olvasható tájékoztatásuk. Egyébként MLSZ kártyával bármelyik hazai szektorba belépőhöz lehet jutni online.

   1. Ez mindig ki volt írva és mindig voltatok a hazaiban. :)
    MTK esetében érthető, de nálunk azért van esély rá, hogy önerőből megtöltsük a Hidegkútit, így nem csodálkozom, ha nem fradistákkal akarják pótolni az üres helyeket.

   2. Ha fradistaként mlsz kártyával jegyet veszel a hazaiba és a meccsen nem zöld-fehérben jelensz meg….ember legyen a talpán, aki nagy bizonyossággal megállapítja, mely csapat szurkolójával van dolga. 😉
    Egyébként szépen fogynak a jegyek, alig több mint ezer jegy van még szabadon. Szerintem ezt a kicsi stadiont valóban megtöltenénk önerőből is, én mindenesetre szívesen látom a vendégeket is. A lényeg, hogy jó hangulat legyen és élvezetes mérkőzést játszunk….természetesen igazán boldog a kispesti győzelemmel leszek, CS.A.K

 2. Kösz Hanta ezt a sztorit. ☺ A Sárkány közép tiszteletére lehetne egy drapi szombaton ☺

    1. Na, hát Ő már 15 éves korában rendkívül népszerűtlen volt hazánkban, együtt énekelte a nép ’56-ban, hogy “Bruce Lee-k haza!”

     1. Viszont gyermekkorom személyes ikonja: Mindenki karatéra járt, meg nindzsa vagy szamuráj akart lenni a farsangon, a filmjeit pedig vhs-en alámondásos szinkronnal csodáltuk, de jó is volt!!! ;) XD

      1. Én nem akartam nindzsa lenni, de természetesen volt “sürikenem”. :D

      1. Ilyenen nem sértődök meg, büszke is vagyok rá, hogy nem vagyok normális. :)

 3. Jéé, és semmi fas***pózás?
  Ejnye, az eleink nem is tudtak rendesen szurkolni… :D

  1. Mindenesetre nagyon érdekes lenne kielemezni, hogyan süllyedhetett ez a dolog (is) idáig 85 év alatt, persze nem az elharapódzó “kommunisták/fasiszták/liberálisok tehetnek róla” típusú leegyszerűsítéssel.
   Szombaton érdekes lesz a Hungária környéke, összeéljenzésekre nem számítok. :)

  2. számomra az is gáz, hogy ez “szöveg” bekerülhetett az indulóba is… :/
   ui,
   gondolom ez nem túl népszerű felvetés, de milyen alapon beszélünk itt a szurkolói kultúra hanyatlásáról, miközben nálunk ez 1 alap nóta

 4. Hanta! Akkoriban tényleg így írtak újságot? Imádom az egyszerű, bohókás stílusát. Szinte mai nyelvezettel ír, de azért érezni rajta valami furcsát. Ugyanakkor sokkal kellemesebb, sokkal gördülékenyebb olvasni.
  Szerintetek nem színezi a valóságot? Tényleg ilyen sportbarátság kötötte össze az “ellenséges” szurkolótáborokat? Ha ez így volt, akkor az nagyon más világ volt. Vajon hol romlott el? A második világháború, a nácizmus, a kommunizmus tette ezt az emberekkel? Manapság a gyűlőlködő rigmusok szólnak a leghangosabban :(

  1. Na ja, ezt simán gondolhatnánk, csakhogy gyűlölködés olyan helyeken is van, ahol soha nem volt nácizmus, kommunizmus. (Tehát akkor a liberalizmus az oka mindennek. :))
   Talán 85 évvel ezelőtt nem az volt a legfontosabb, hogy megmutassuk, mi vagyunk a legjobbak/legkeményebbek, vagy akár mint a mindennapi életben, többet keresünk, jobb kocsink van, stb… Franc tudja.

 5. kösz Hanta! ez nagyon ütős volt…
  azt hiszem sokat elárul jelen korunkról, hogy 1 ilyen cikket olvasva a többség erős nosztalgiával fordul ahhoz a nem túl romantikus korhoz, ami csak 1 röpke pillanat volt a 2 világégés között.
  érdemes volna kutatni, hogy hol kezdett torzulni ez a 30as években még szinte barátságos hangulat, a mai -gyakran- alpári szintre…
  ui, basszus…nem pont erre gondoltam, ami lentebb elindult :/

  1. Ahogyan Én érzem és gondolom ezt a problematikát;
   A Magyar néplélek (is) 1945 után totálisan és nagymértékben megváltozott. Ez szerintem az első és legfontosabb ok! Hogy miért is gondolom így???
   * Megszűnik az Ország Szakralitása, az apostoli Szent Koronánk előbb Németországban, majd az USÁKOKNÁL “porosodik”, a Nemeztünk “tagjai”, azaz eleink tudtukon kívül “szenvednek” ettől az aberrált és ideiglenes állapottól,
   * a megszálló hatalom Önkényt gyakorolt minden területen, az Ország fokozatosan elvesztette szuverenitását,
   *a már 1919-ben elkezdett “tombolást” példaként állítva folytatódik az Ország kommunistává “faragása”,
   * nem lesznek fontosak a korábbi egyetemleges alapértékeink, helyébe a félelem és rettegés a rendszertől költözik az emberek lelkébe, szívébe,
   * eltűnik a polgárság, felemelődik a munkásság értéke, a Nemesi-Grófi réteget elüldözik, vagy “megsemmisítik”,
   * a demokratikus pártokat – is – ellehetetlenítették (Szocdem, Kisgazdák, Nemzeti Parasztpárt),
   * az Egyházak Nemzeti szerepét teljes mértékben lecsökkentették (, megszűnik a hitoktatás állami szinten, iskolák bezárása, antiklerikális berendezkedés),
   * a kultúra és sport a Szovjetek mintájára alakul meg, vagy alakul újjá,
   * a társadalom minden rétegébe behatol a bolsevik diktatúra (besúgók országa leszünk, egy alantas szellemi színvonal kezd kialakulni…
   * és a Kádár rendszeri “legvidámabb barakkban”, a gulyáskommunista években 1956-1980’s pediglen alig-alig csavarnak a dolgokon, tilt-tűr-támogat, és el is érkezünk a monori piknikhez és a “kerekasztal” lovagjaihoz (Szűrös, Pozsgai, Németh, Lezsák, Antall, Fodor, Deutsch, Orbán), de ők már egy másik fejezet a posványban!!! :(

   1. Tehát a zsidó ellenes törvények, a második világháború illetve a nyilas uralom alatt nem torzult a magyar néplélek, mert akkor csak tonnaszámra írtottunk ki, üldöztünk el embereket.

    1. Szerintem a 19-es tanácsköztársaság alatti kivégzések és eljárások durvábbak voltak a zsidó üldözésnél is….. De arrol nem lehet annyira beszélni mert a kiválasztottak követték el. Az én felmenőim senkit nem irtottak ki viszont a fél családom a don kanyarban és isonzónál halt meg még sem kapunk egy büdös forint kártéritést sem…… Viszont nem sírunk sehol pénzért de imádkozunk a lelkükért…. Kicsit elegem van a holokausztból boccs.
     Beszéljünk inkább focirol…..

     1. Kurvára nem a holokauszt volt a lényeg, egyébként nézz utána, nem csak zsidókat írtottak a magyar néplelket kicsit sem romboló 45 előtti időszakban. A Tanácsköztársaság alapból nagyon jó példa, amit írsz, mert azok ugyanolyan borzalmak, és teljesen elítélendő, de az alapfelvetés az volt, h mitől romlott el a 30-as évek barátságos hangulata a futballpályákon, 1919 meg ha a naptárra nézek, akkor a 30-as évek előtt volt …
      Ha ezek után veszem azt a reakciót, ami a magyar néplélek rombolását kizárólag 45 utánra teszi, akkor hadd említsem meg, h ez mennyire egysíkú megközelítés, mert azért a 30-as évek és 45 között történt pár dolog az országban, ami lehet csak én vélem így, de nem éppen erősítette a magyar néplelket.

       1. Az Én véleményem se nem agresszív, se nem megbotránkoztató! Sajnálom, hogy 2018-ban az Én gondolataim nem késztetnek “gondolkodásra”, azt hiszem, ez a vita is pontos lenyomata Hazánk jelenlegi szellemi “szintjének”…
        Szomorú! :(

        1. A Te hozzászólásod inkább kinyilatkoztatás jellegü, tehát vagy elfogadom vagy nem, nemigen ad teret a mérlegelésnek. Ez nem függ össze az országunk szellemi “szintjével”. Az egy másik mise már.

        2. Ne vedd rossznéven, de te olyan panelekkel raktad tele a posztodat, amelyek egy oldalról mutatják be a dolgokat. Mert lehet beszélni a 19-es vörösterrorról, meg az elkövetői erkölcsiségéről, de ugyanazzal a lendülettel azt a kérdést is fel kell tenni, hogy miféle “tiszti becsület” vezette az ellenterror különítményeseit, vagy milyen erkölcsiség állt a zsidók jogait korlátozó törvények mögött, amelyekkel a magyar társadalom egyik legértékesebb (legpolgárosultabb) részét tették
         tönkre.
         Szóval lehet beszélni mindenről, de úgy érdemes, ha nem ragadunk bele féligazságokba.

         1. Ezt írtam neki feljebb ,hogy egyoldalúan fogalmazott és semmi sem fekete és fehér.De a többség úgy látszik vele ért egyet.

      1. Azért romlott el mert a nyugati liberália demoktácia beszivárgott. Látták az éretlenek, mármint a zőldek, hogy Liverpolban lehet mecs után részegen autókat meg Metrokocsikat szétkapni és úgy gondolták nekik is jár ez az “alapvető emberi jog”.

    2. A fő kiindulópontunk a káromkodás volt, már ne haragudj!!! Az ominózus tárgyalt mérkőzés-viszonyok 1930-as évekre tehetőek. Az akkori polgárság, kereskedők, iparosok, mágnások, köztisztviselők, alkalmazottak, hivatalnokok, mecénások alkották a Nézősereg 75-80 %-át, és ezt a közeget a bolsevik-kommunista-szocialista rendszer verte szét alapvetően!!! A maga kultúrájával, normáival, lelkével együtt!!!

     1. Nem haragszom. Nem szokásom.
      Élhetsz abban a tudatban, h a 30-as évek után, és 45 előtt semmi olyan nem történt, ami rombolta a különféle általad is felsorolt társadalmi osztályok normáit, attitűdjét, de azzal magadat is becsapod.
      Nem vitatom a kommunizmus bűneit, tőlem minden önkényuralmi, diktatórikus rendszer messze áll, beleértve a manapság egyre növekvő rendszert is.

      1. Az 1920-1944 közötti időszakot, annak jellemzését, bemutatását, pellengérre való állítását elsősorban az 1948-1990 közötti időszak “szellemi boszorkánykonyha” képmutató farizeusainak köszönhetjük elsősorban, lásd. iskolai tankönyvek az 1980-as időszakokban például.
       A Horthy-Bethlen-Gömbös-Kállay-Bárdossi-Szállasi időszakról nagyon “torzul” a kép, hiszen pont annak ellenségeinek volt a célja az “ilyenféle” mocskolódás, rágalmazás, csúztatás. Még nem telt el elég idő ahhoz, hogy úgymond lehulljon a lepel, de egy biztos: Nagyszüleimtől, dédszüleimtől Én egészen mást hallottam, mint ami az általános iskolai töri könyvekben le volt írva… ;)

       1. Őszintén sajnálom, ha szerinted én általános iskolai könyvekből tájékozódom. Én egy témát több oldalról, és lehetőleg minél több nyelven keresztül közelítek meg.
        Ha neked általános iskolai szint jön le a mondanivalómból, akkor téged idézve ez pontos lenyomata hazánk szellemi szintjének…

   2. “helyébe a félelem és rettegés a rendszertől költözik az emberek lelkébe, szívébe”

    Most ezt úgy írtad, mintha a Horthy korszakban (vagy azt megelőzően) nem kellett volna félniük embereknek, mintha nem onnan származna pl. a “csendőr pertu” kifejezés, mindazzal amivel járt.
    Ezen a honlapon maradjunk inkább a csapatunknál!

   3. Elég egyoldalú a hozzászólásod.Általában semmi sem egyértelműen fekete vagy fehér.

    1. Tévedsz, ha tűzetesen végiggondolod, sajna fekete és fehér. A történelemből tanulni kell, és nem átírni, ami nagyon divatos főleg az egyik oldalon.

     1. Melyik oldalra gondolsz?Bár nem szeretek itt ilyen kérdésekről vitázni, mert ez alapvetően egy szurkolói oldal és abban aki itt van mindenki egy elvet vall, hogy Honvéd szurkoló.

    2. Reflektálnék egy éppen idevágó idézettel:
     “Az emberek, ha azt mondják, amit hisznek, attól hitelesek lesznek. A hallgatóság mindig megérzi, hogy aki beszél, vallja-e azt, amit mond, vagy csak úgy a vakvilágba mondja.”

     Káldy Zoltán

   4. Leríj rólad, hogy ideológiailag befolyásolva vagy egy bizonyos csoportosulás által… remélem, nem 64-es vagy te is..

  1. Személy szerint ott leszünk a Párommal, jó rég futottam “élesben”!!! ;)

  1. Simán bőven igaz lehet amit mond, de sajnos az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy amikor volt lehetősége a pályán, akkor úgy fordult mint a csuklósbusz, és annyira nem ment neki a játék a felnőttek között szerintem. Sajnos a csatárválasztás általánosságban Hemit illetve az aktuális edzőt igazolta (na nem Kabangura gondolok , hanem Lanza Eppel Danilo N’Gog stb.)

   1. Óriási tehetség volt.Talán még mindig az,de szerintem nem volt meg benne az alázat.Talán most többet tesz a jó teljesítményért és ennek meg is van az eredménye.Lehet érdemes lett volna visszahozni most nyáron,de a cikkből azt szűröm le inkább ő nem akart jönni.

  2. Érdekes gondolatok, nagyon tanulságos: Pontosan az az eset “tárulkozik” elénk amikor a Tulaj beleszól mindenbe, senkire nem hallgat, csökönyös szamár módjára jár el ügyekben, aztán ha nem úgy sül el a dolog, akkor áthárítja a felelősséget, minthogy megkövetné a másik felet, és meghallgatna másokat is!!! :(

  3. Bobál Gergely statisztikája a Honvéd felnőtt csapatában (NB1 + Magyar Kupa): 756 játékperc, 0 gól, 0 gólpassz. Ha én ennyi bizalmat kaptam volna, lehet hogy legalább egyszer bepattant volna rólam a labda a kapuba.

   1. Mondjuk, ha ezt a 756 percet úgy kapta volna, hogy 8 meccset zsinórban végigjátszhat, akkor lehetne is ezzel a statisztikával mit kezdeni. De ha valaki 15-20 perceket kap csereként, akkor ez az adat egész egyszerűen hazugság….

    1. A 20 meccséből 13 alkalommal 30 percnél többet lehetett pályán. Csak összehasonlításképp, tavaly Danilo a hasonló lehetőségéből 988 perc alatt 6 gólt és 3 gólpasszt hozott össze az NB1-ben. Persze Ő is ácsoroghatott volna kedvetlenül a kezdőkörben, mint ahogy Gergely csinálta egyes meccseken, csak más típus…

     1. nem is kell Danilo…elég ha a családban körülnézünk…:)
      a fele annyi tehetséggel rendelkező Dávid, kb háromszoros szorgalommal és egészséges hozzáállással bajnok csapatunk alaptagja volt és védő létére gólokat lőtt.
      kb ennyi a különbség a 2 sárc között, miközben a Puskás kupa idején Dávidról nem sok szó esett…

   1. Azért a rávasalt “átlátszó” klubcímer se piskóta! 😎

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.