Az már egészen mellékes, hogy a Videoton olyan jegyet is árul, amihez hasonlót az Alkotmánybíróság a szórakozóhelyeknek már évekkel ezelőtt megtiltott

Családbarát magyar futball, 2018, szevasztok.

Az előzetes hírek szerint a vasárnapi Videoton-Honvédra

 • csak online, vagy elővételben, a Bozsikban lehet jegyet venni (nem igaz, lesz helyszíni jegyárusítás is – legalábbis határozott ígéret van rá);
 • a vendégbe nincs gyerekjegy, se online, se személyes vásárlás esetén, pedig a hazaiba adnak ki ilyet is.

Egészen speciális helyzetben akár az is előállhat, hogy a meccsrejáró apuka elővételben 2500 forintért megveszi a jegyét, miközben a 14 év alatti gyerkőce csak a helyszínen juthat hozzá 3500 forintért (mert miért lenne idejük még a Bozsikhoz is kiugrani egy 2500 forintosért?; mert miért lenne kötelezően minden gyereknek szurkolói kártyája?), miközben a vendéghez hasonló elhelyezésű hazai szektoroban a hasonló korú gyerkőcök bizony ingyen tekinthetik meg a meccset.

Azon túl, hogy vicc az egész rendszer, még van pofánk ráfogni a családbarátság biturbót. Mert ugye überalles.

Kezdjük az alapokkal: mennyibe fáj egy jegy a Videoton új stadionjába?
képernyőkép: vidi.hu

Ahogy azt már megszokhattuk, a modern, szép és értelmetlenül nagy stadionokba a jegyárak is jóval drágábbak, mint a régi, szintén nagy, de legalább fedetlen és romos darabokba. Az elővételes 2500 forinton már ki sem akadunk, és ciki, nem ciki, a helyszíni 3500 se egyedi jelenség. Hogy ér ennyit (11 eurót) egy magyar bajnoki, az egy másik poszt kérdése, itt és most nem foglalkoznánk vele.

Ami viszont érdekes, hogy a táblázat szerint mind a vendégbe, mind a hazai szektorokba létezik egy ún. kedvezményes jegy, mégpedig a nyugdíjasoknak, a hölgyeknek és a diákoknak. Ezzel csak két probléma van:

 1. hogy a vendégbe nincs ilyen. Az MLSZ jegyrendszerében lőtt képernyőképen jól látható, hogy kiválasztottuk a kedvezményes kategóriát, majd egy széket a vendégben, és a jegy 2000 forint helyett marad 2500.
 2. mind az Akotmánybíróság, mind az Egyenlő Bánásmód Hatóság kimondta egy, a szórakozóhelyek beléptetési gyakorlatával foglalkozó keresetre, hogy

A szórakozóhelyek nem alkalmazhatnak nemi alapon eltérő belépődíjakat.

mégpedig azért, mert:

Az AB szerint az, hogy a nőknek nem kell belépőt fizetni, nem esélyegyenlőségi kérdés, hanem a társadalmilag káros nemi sztereotípiák megerősítése.

Vajon amit nem szabad egy Budapest belvárosi szórakozóhelynek, azt szabad egy NB I-es bajnoki labdarúgó mérkőzés rendezőjének?

Tehát máris találtunk egy egyértelmű szabálytalanságot, valamint egy hamis ígéretet (a vendégeket is megillető kedvezményekre). További szivatás, hogy amíg a hazaiba váltható elővételben 0 forintos jegy a 14 éven aluli gyerekeknek (meccsnapon 1000 forint), addig a vendégbe mindez nem lehetséges.

képernyőkép: vidi.hu

Foglajuk össze, amit eddig tudunk:

jegy hazai vendég
14 éven aluli, elővételben 0 2500
14 éven aluli, helyszínen 1000 3500
kedvezményes, elővételben 2000 2500
kedvezményes, helyszínen 3000 3500
jegy, elővételben 2500 2500
jegy, helyszínen 3500 3500

megjegyzés: félkövérrel jeleztük azokat a jegyeket, amelyek nem hozzáférhetőek a vendégszurkolók számára, tehát vagy az elővételes, vagy a helyszíni jegyárat kénytelenek kifizetni.

És mit mondanak a szabályzatok?

1_ a vendégpénztárak

Az MLSZ hatályos Infrastruktúra Szabályzatának (3) Nézőtér g) pontja értelmében:

A vendégcsapat szurkolóinak külön szektort vagy szektorokat (a fentiek szerint) kell biztosítani, külön bejárati kapuval és mellette lévő pénztárral.

A Biztonsági Szabályzat A stadionbiztonsági rendszer működtetése 8/A § A rendszer működtetésének kötelezettsége (2) pontjánál ezt olvashatjuk:

Amennyiben a sportszervezet a szurkolói kártya kötelező használatának felfüggesztéséről dönt, továbbra is köteles a szurkolói kártya tulajdonosok, illetve a szurkolói kártyát igénylők érdekében a szurkoló kérésére szurkolói kártyát kiállítani, az ehhez szükséges technikai és személyi feltételeket – különös figyelemmel a mérkőzés napjára – megfelelő kapacitással fenntartani, továbbá biztosítani köteles, hogy szurkolói kártyával valamennyi, korábban is működő értékesítési csatornán – hazai- és vendég stadionpénztár, klubház, klubshop (a továbbiakban: helyszíni értékesítés), viszonteladói hálózat, internet) jegyet lehessen vásárolni.

Ha jól olvassuk, mindez azt jelenti, hogy meccsnapon a vendégben is ugyanúgy kell pénztárnak lennie (amennyiben van még értékesíthető jegy), mint a hazaihoz.

Külön szépség a Biztonsági Szabályzatban, hogy a 7. számú melléklet felsorolja a szervező által elkövetett szabályszegéseket, ahol pedig a következőt olvashatjuk:

5-6. Jelentős és komoly:
a) nem elkülönített és elégséges számú jegyértékesítési pénztár kinyitása, nem megfelelő jegyértékesítési rend,

valamint

7-8. Nagyon komoly és súlyos:
f) jegyértékesítés rendjének szándékos megsértése,

Maradt kérdés? Nem találtunk egyetlen olyan paragrafust sem, amely szerint a rendező sportszervezet saját hatáskörében úgy dönthetne, hogy meccsnapon nincs jegyértékesítés a vendégszektor(ok)hoz tartozó pénztárakban.

Melléksen a Videoton-Honvédot a rendőrség kiemelt kockázatúnak minősítette, azonban a szabályzat még erre az esetre sem tesz egyetlen olyan kitételt sem, hogy a vendégpénztárakban a jegyértékesítés felfüggeszthető lenne.

A Biztonsági Szabályzat egyetlen pontja se tesz említést arra vonatkozólag, hogy a kiemelt meccsek helyszínén ne lehetne jegyet árulni a vendégbe. Mivel nem ismerjük a Honvéd honlapján közzétett információ pontos forrását, így csak feltételezhetjük, hogy valaki túlbuzgó levelet írhatott a rendező sportszervezet oldaláról, és a klub az abban szereplő állításokat vette át. (képernyőkép: honvedfc.hu)

2_ mennyibe kerülhet a jegy?

Több posztban is foglalkoztunk már a témával, mert nem egyedi jelenség, hogy a vendégeket nem illeti meg ugyanaz az elbánás, mint a hazai, vagy semleges szurkolókat.

Szerintem már betéve tudjátok, hogy mi fog következni, igen, az MLSZ hatályos Klubkártya- és Jegyértékesítési Szabályzatának unalomig idézett pontja:

8. § Jegy- és bérletértékesítési rendszer
(4) A szervező és a vendég sportszervezet feladatai a jegyértékesítés megkezdése előtt
b) Jegyárak
Amennyiben a sportszervezetek másként nem állapodnak meg, a vendégszurkolói jegyek ára nem haladhatja meg a hazai csapat szurkolói részére, azonos kategóriájú és színvonalú szektorokba biztosított belépőjegyek alapárát. A semleges szektorba szóló jegyek ára nem haladhatja meg a stadion hasonló adottságú szektoraira meghatározott hazai jegyek árát. A jegy alapára a belépőjegynek az a legmagasabb ára, amiből a sportszervezet érvényesítheti a jegyértékesítés során az elővételi, illetve online jegyvásárlást ösztönző kedvezményeit, illetve további kedvezményrendszerét).

Pontosan mit is mond a Videoton oldala a 14 éven aluliak jegyáráról?

14 év alatti gyermekek számára elővételben a jegyértékesítési pontokon a D1, D2, D3, D4, D5, illetve RBD szektorokba 0 forintos belépők válthatók, mérkőzésnapon a helyszínen a jegyek 1000 forintba kerülnek.

Mivel a vendégszektor nagyjából megfelel a hazai D1 és D2 szektoroknak, így azt kell vizsgálnunk, hogy a vendégbe érvényes jegyek alapára megegyezik-e a hasononló adottságú szekorokba érvényes jegyek alapárát.

 • A sima, átlagos, fapados jegy ára igen.
 • A kedvezményes jegy ára nem.
 • A 14 éven alulak jegyára nem.

Háromból egy, valami nem stimmel.

Feltételezve, hogy vendég és hazai hölgy, vendég és hazai nyugdíjas, valamint vendég és hazai 14 évnél fiatalabb gyerek között nincs jelentősebb különbség, fel kell tételeznünk, hogy mindenkit megillet a számára hozzáférhető jegy – alapár szerint. Márpedig a 14 éven aluli gyermekek jegyének alapára a Videoton oldala szerint 0 forint személyes vásárlás esetén, miközben ugyanaz a vendégbe már 2500; valamint a helyszínen 1000 forint, miközben a vendégbe már 3500.

A szabályzat sehol sem említi, (sőt, az idézett pontban kimondottan együtt említi a vendég és a hazai jegyeket,) hogy ha a rendező sportszervezet kedvezményes alapárat állapít meg például kor alapján, akkor az ne illetné meg a vendégszurkolókat is.

Külön kiemelendő a Klubkártya- és Jegyértékesítési Szabályzat (5) Jegyértékesítés módja e) pontja:

Kedvezmények
1. A kedvezmények rendszerét a sportszervezet saját hatáskörében határozhatja meg. A kedvezmények kötődhetnek pl.: korhoz, mennyiségi vásárláshoz, időbeli akciókhoz és szolgáltatás/termék árukapcsolásához. Egy adott eseményhez kapcsolódó akció kidolgozásánál figyelembe kell venni, hogy a rendezvényre már korábban jegyet/bérletet vásárlókat ne érje anyagi hátrány

Pontosan: sehol egy szó nem esik arról, hogy a vendégeket ne illetnék meg a kedvezmények (vagyis az ebből levezetett alapár).

Feltételezzük, a hazai/vendég szétválasztás ebbe a pontba kapaszkodhat a jegyek alapárának meghatározásakor, azonban mindebben nehéz lenne mást látni, mint a szabályok szellemének kijátszását.

címlapkép: a régi Sóstói stadion jegypénztára (fotó: mapio.net)

“Az már egészen mellékes, hogy a Videoton olyan jegyet is árul, amihez hasonlót az Alkotmánybíróság a szórakozóhelyeknek már évekkel ezelőtt megtiltott” bejegyzéshez 38 hozzászólás

 1. Én 2gyereket vinnék, és sokan vagyunk még így, nagyon nem mindegy. Jó a cikk! Írjatok a Vidinek+MLSZ-nek! Hátha.

  1. Én nem a Vidinek és nem az MLSZ nek írnék, hanem az INDEX.hu és az RTL televíziónak…

 2. Igazából nem értem a meglepődést. Nálatok sem volt kedvezményes jegy. Én is teljes árú jegyet vettem mindkét 14 éven aluli gyerekemnek, mert nálatok sem létezik ilyen. Ettől függetlenül abban igazatok van, hogy a rendszer szar, és ilyenekre nem figyelnek oda, és még a megmaradt kevés szurkolót is ilyen regisztrációs szarságokkal szivatják. Ezzel a posztal meg nem a MOL-os vezetésünket védem, csak tényeket közlök. Elég nekünk a név szivatás is.

  1. Magyarul, ha pl. Lipcsei azt találná mondani, hogy a Kispesti krumplibogarakat azért volt nehéz eltaposni, mert túl picik, akkor szerinted ez rendben van és nem szólsz egy szót se… Igaz, hogy a mi játékosainktól ilyet nem hallottál. Te kis pöcs.

   1. Hivatalos “szervhez” semmiféleképpen nem fordulnánk. Esetleg legyintenénk, hogy mekkora f*sz fradista ez a Lipcsei, és az élet menne tovább.

    Igazi patkány magatartás ez részetekről. Mondtak már csúnyábbat kispestire és fradistára is, nem kell sírni.

    1. Igen, mondtak csúnyábbat. Például én nyugodtan azt mondhatom Rád, hogy hülye vagy (vagy akár Te is mondhatod, hogy hülye vagyok), DE egy volt játékos, aki MLSZ funkci nem mondhatja se Rád, se rám, hogy hülye (jelen esetben patkány) vagy. Érdekes, hogy pont a patkány szót használtad… Lehet, hogy Freud?:) Érezd a különbséget…

     1. Hogy a zöld lelkek megnyugodjanak, ma lemondott Kálmán az MLSZ ellenőri tisztségéről :)

  2. Most függetlenül attól, hogy mit gondolunk a fradistákról, szerintem MLSZ alkalmazottként ilyet nem mondhat Kovács Kálmán, ez egyszerűen nem stílus, és ne is legyen az.

   Hibázott, megesik az ilyesmi, kérjen bocsánatot és lapozzunk.

   1. Ez olyan szinten nem fair az egesz lejaratas amit csinalnak , szolasszabadsag van o ezt egy magan emberkent mondta magan velemeny , nem mas neveben nem egy ceg neveben nem az mlsz neveben , nem egy ellenori riportba irta bele , nem egy jatekvezetovel torteno beszelgetes kozbe mondta innentol fogva mi koze van az mlszhez semmi az eg vilagon …
    Tegyuk fel egy peldat valahol szovaltasba kerulsz valakivel es mond rad valami csunyat , tegyuk fel hogy az adott illetorol kiderul hogy egy ugyved akkor utanna mesz a mubkahelyere hogy figyu egy ugyved ilyet ( akkor amikor nem dolgozik es semmi koze a munkajahoz) nem mondhat ??…

    1. A párhuzamod ott sántít, hogy nem kívülállókról mondott véleményt, hanem a magyar futball közönség egy – igen jelentős – hányadáról (megintcsak függetlenül attól, mit gondolunk róluk). Ilyet MLSZ-alkalmazottként szerintem nem tehet, akkor sem, ha magánemberként mondja el a véleményét, mert egyszerűen nem etikus. Minket is zavarna (sőt, zavar is…) fordított esetben.

     Amúgy az első részével egyetértek, a boszorkányüldözés is hülyeség a témában, és a túlreagálás is. Megismétlem, szerintem nem volt szerencsés, de ettől őt még szeretjük. :) Lapozzunk.

   2. Nem szeretem a fagyistákat, sőt egyetértek Kálmánnal, de mint MLSZ alkalmazott, ilyet nem mondhat…

 3. Ez a Kálmán körüli műbalhé jól jellemzi ezt a társadalmat. Itt viccelni sem lehet, mert a totál besavanyodott faszfejekhez kell igazodnia mindenkinek az “érzékenységük” miatt. Tényleg ennyi lelki nyomorult van ebben az országban, aki még életében nem röhögte el magát?
  Ha itt valaki olyan filmet csinálna a magyar történelmen viccelődve, mint az angol Gyalog galopp, kórusban ordítana nemzetgyalázást a sok kretén…

  1. Gyula! Te mindent a magyarságra vezetsz le. Mit erőlteted ezt a magyarságot a sok “kretén” között. Térj haza származási helyedre, ott majd biztos jól fogod érezni magad. Egyébként továbbra is híve vagyok a mindenkit megillető szólásszabadságnak.

  2. Mondjuk a patkányos hasonlat szerintem nem volt okos, várható volt, hogy nem fogja sok fradi-érzelmű tréfásnak gondolni. Próbáljátok ugyanezt elképzelni fordított esetben…

   1. Nem szép, az igaz, de az egész poszton érződött a zrika, nem a fröcsögés. Amúgy, ha rólunk írt volna ilyet valamelyik fradista szent tehén, még hír se lett volna belőle. Undorítóan álszent a hazai fociszcéna (IS), gusztustalan, amit Kálmánnal műveltek. Détáriról meg glosszában sírnak, hogy szegény nem jöhetett be az avatóra. MI A FASZ FOLYIK ITT?

    1. Nem jó a hasonlat. Az öszödi böszme a saját hazugságait egy ország tönkretételét vallotta be, úgy ahogy…
     Kálmán próbált poénos lenni, ami kicsit erös lett, de sztm. még így is belefért, felesleges az áthallás, de nagyon mocskos a mai média, egyfajta karakter gyilkosság akar lenni, de az biztos, hogy nekem, nekünk( legtöbbünknek) ö ugyanolyan kedves és megbecsült marad.

     1. Neked meg a fogalmak es tenyek ertelmezese nem jo az oszodi beszedre. Hallgasd vegig ugy, hogy tudod hol es kiknek hangzott el a beszed es megvalltozik a velemenyed.

    2. A 24.hu szerint “inkább tűnt áthallásos, öltözői csipkelődő megjegyzésnek, mint direkt, a szurkolókra vonatkozó rosszindulatú jelzőnek”, szóval azért nem mindenki hülye (csak a 80% :)), igaz, előtte ők is azt a faszságot írták le, hogy “patkánynak” nevezte a klub szurkolóit”.
     Az a helyzet, hogy aki ismeri Kovács Kálmánt, vagy csak egyszerűen jóhiszemű, az tudja, hogy soha nem lenne szándékában így vérig sérteni senkit. Még Fardistákat sem. :) Ő nem. Még azt is megkockáztatom, hogy amikor leírta azt a szerencsétlen mondatot, nem kapcsolta össze Hemi patkányait azzal, hogy lepatkányozni valakit alapban egy igen nagy sértés. Zrikának szánta, de el kell ismerni, nagyon szarul sikerült… Az viszont durva, hogy nincs egy Fardista, aki felállna és azt mondaná, “szarul fogalmazott a Kálmán, de biztos vagyok benne, nem úgy gondolta”, vagy valami hasonló.
     Amúgy megfigyelitek, honnan, melyik személytől indult mindkét ügy (Détári-ügy, patkány-ügy)? :))

    3. az felmerült valakiben, hogy ellenkező esetben mi milyen gyorsan ugrottunk volna 1 zöld torkának, ha hasonlót mond ?
     Kálmán 1 okos csávó és nagyon bírom, de ezt elqrta.
     1más között, meccs után esetleg el megy az ilyen hülyülés, de így…nagyon nyögvenyelősen védhető a dolog.

     1. igen, mi a fratyis torkának ugrottunk volna a blogon, és azon kívül nem történt volna semmi, konkrétan SEMMI. Ezzel szemben ment le a múlt héten ez a meghurcolósdi, Orosz Pali nyilatkozatával megkoronázva egy kokócsík után, hát ez már több, mint ellentételezés. Hipokrita, undorító egy jelenség az egész fradi, az egész történelmük, a 3 E jegyében, 1899 óta, de nem folytatom, mert le leszek tiltva nemhogy a csak-ról, hanem a világhálóról is.

  3. Egyrészt tényleg.
   Másrészt a patkányozás nem olyan vicces dolog.

  1. Sosem voltam nagy matekos, de vettem a fáradtságot, és megszámoltam! :) Egészen pontosan 2018 11.30. 7:41-ig 197 darab jegy fogyott el az elektronikus térben részünkről, alakul!
   MINDENKI FEHÉRVÁRRA!!!

    1. No para, ma fog felpörögni a jegyeladás. Csalódott lennék, ha nem lenne tele a szektorunk. Ha lesz rbd, ha nem, akkor is otthon leszünk. :)

   1. Sajnos már hetekkel ezelőtt megvettem a jegyet vasárnapra a magyar-holland válogatott kosármeccsre, akkor még nem tudtam, hogy vasárnap játszunk mi is… :( Úgyhogy tessék helyettem is szurkolni!

    1. Egy kosárlabda színpatizáns könnyen így járhat, ha nem követi figyelemmel a szurkolóbarát MLSZ menetrendjét.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.