Napikispest 2019.03.29.

fantázia labdarúgás // csináltam egy blogos privát versenyt az Edzők Ligájában a holnapi Mezőkövesd-Honvédra. A lényeg, hogy ki rak össze adott keretből több fantázia pontot gyűjtő csapatot. Lehet jönni játszani, aki érez magában affinitást az effajta szórakozásra. Ha beüt az élet, akkor kiírjuk minden héten.

Temesvári Attila // 2022.12.31-ig hosszabbított. (via honvedfc.hu)

Geroge F. Hemingway // ha még nem olvastad volna, akkor itt van egy hosszú interjú Hemibával az indexről. Van benne minden érdekesség, például fizetések, Lanzafame, satöbbi, de mégis valahogy olyan érzése van az embernek, hogy igazából egy lassan, közel tizenkét év alatt kiérlelt monológ hangzik el. Kicsit ide is, kicsit oda is adva-szúrva, ahogy azt kell.

Azért egy elemet mégis kiemelnék az interjúból, de csak azért mert van hozzá coubom:

Az MLSZ koncepciójáról, hogy a magyar labdarúgásnak 2030-ig üzleti alapokra kell kerülnie, mit gondol?

Azt, amit a pápa a beszéde végén mondott Buenos Airesben: ámen!

Mindeközben, egészen pontosan 2017-ben maga Bánki Erik, az MLSZ elnökségi tagjának szájából hangzott el a következő mondat:

Az a 2030 igazából 2022, vagyis már csak alig három év!

“Napikispest 2019.03.29.” bejegyzéshez 61 hozzászólás

 1. Lehet az Öreget jó vagy rossz tulajdonosnak tartani, de hogy baromi szórakoztató lenne minden hétvégén sörözni vele egyet, az egészen biztos. Én legalábbis imádom a humorát (még ha gyakran túl is tolja, de hát ezzel én is így vagyok), és egészen biztos, hogy évekig nem fogyna ki a sztorikból, amiket megélt. :)

   1. Leszek én a tulaj, ingyen lesz a belépő és a sör, megveszek egy csomó jó légióst, akikkel simán bajnokok leszünk, majd pedig következő évben megszűnünk. Az elejét és a végét biztosan ígérhetem, a közepét meg vegyétek pusztán választási ígéretnek. :)

 2. Néhányaknak a származásával van probléma, néhányak valószínűleg személyes sértésnek vettek egyes döntéseket a részéről, néhányan meg egyszerűen képtelenek felfogni, hogy a klub helyzetét együtt kell értékelni azzal, milyen folyamatok vannak idehaza és a külföldi fociban. Utóbbi művelet elvégzéséhez kell már némi ész is…

  1. én a kommentek alapján úgy érzem, hogy sokan azért neheztelnek rá, mert a 80-as 90-es években megszokott Honvédhoz képest “méltatlan” játékosokat hoz a csapathoz. Csak azt felejtik el, hogy közben volt egy 10 éves nihil időszak, és ma már senki se hozna Kispestre ezeknél jobb játékosokat, senki se rakna saját zsebéből több pénzt ebbe a fociba.

   1. Én ezt inkább kifogásnak érzem, a legtöbb kritika mögött valami hátsó szándékot látok.. Vannak a kanyarban ugye, akik szélsőjobbos szervezetekhez tartoznak, náluk Hemingway eleve “halott”, főleg, hogy felszólalt több nyilatkozatban ellenük 2012-13 körül. A klub pechére közöttük van több hangadó, akik sokakat befolyásol. (Hasonló volt egyébként még a Manchester Unitednél is, ahol a Glazerek alatt érte el a legnagyobb sikereit a klub, mégis őket utálják a legjobban, mert zsidók.) És vannak, akik nem kaptak szerepet a klubnál, vagy talán éppen elküldték őket, na ők azok, akiket személyes sértettség irányít.

     1. vannak a jobbiknál sokkal rosszabb szélsőjobbos szervezetek is, pl. HVIM.. na közülük is van egy pár alak a Kanyarban, sajnos.

     2. Na ez a probléma, a liberális baloldal sokkal szélsőségesebb.

   2. Dehat nem rak!!!! Maga mondja! Ne torzítsàtok màr itt tudatosan egy pàran a valósàgot, baszki! Ne arról értekezzetek itt páran, hogy másnak mi a baja, hanem arról, hogy ez nektek miért jó?! Mert most már az érdekelne.

    1. kb 2 éve nem rak, de előtte azért jó pár százmilliót belerakott. ez nem torzítás, ha összeadod, hogy mennyit tett bele az eleje óta, biztos vagyok benne, hogy ilyen állami torzítás mellett amit a vidi-fradi-felcsút kap, más, épeszű, piaci alapon gondolkodó ember nem rakna bele ennél többet.
     Az “ez nektek miért jó” kérdésre azt tudom mondani, hogy ami nem jó, abból nagyon sok minden a magyar foci adottsága. Ha meg azt kérdezed, hogy miért jó nekem a magyar nb1-et követni, akkor magam sem tudom. Nekem is van sok bajom, de nem Hemingway a gátja annak, hogy ezek ne így legyenek. Legfeljebb olyan értelemben, hogy nem arab sejknek született. De ha van egy multimilliárdos, aki pénzt akar ölni a magyar fociba, semmi mást nem kell tennie, mint megvenni a klubot Hemitől. Ha 2-3 milliárdja nincs a Honvédra új stadionostul, akadémiástul, akkor milyen fejlődésről, előrelépésről beszélünk? Ha meg van ilyen, és el is fog jönni, akkor mi értelme Hemit ócsárolni, aki a maga képességeihez mérten tisztességesen vezeti a klubot?

     1. Nettó 12-14 millió $ haszonnal tavozik.Ezek a tényleges számáok.Azért az nem olyan rossz lebontva sem.És ebben nagyon nincs benne az,hogy magáncéges támogatásai is igen jól jovedelmeztek,hàla az Orbànnal àpolt jó baràtsàgànak,miközben azt hiszitek sokan,hogy ő nem volt ner-s soha.

 3. Heminek, evek ota nem tesznek fel uj/jo kerdest, ezert erzed olyan 12 eve erleltnek. mindegyik valaszt mar 25x olvastuk mashol….amugy a baratnös resz a bajnoki cim utan egeszen fölösleges volt….

  1. Egyrészt vannak benne új válaszok bőven, másrészt az, hogy pár Kispest-szurkoló mindent elolvas a kedvenc csapatáról, így a tulajdonosának minden rezdülését is követi, nem jelenti azt, hogy a széles olvasóközönség is így van ezzel..
   Függetlenül attól, hogy mit gondolok Hemingwayről, nekem nagyon tetszenek ezek az őszinte, rendhagyó és poénos megnyilvánulásai. Kár, hogy egyre kevesebb ilyen eredeti, nem “médiaszabott” ember van a sport világában – szóval nagyon nem értek egyet azzal, amit írsz.

   1. intelligens manus és van egyénisége, ez tény! :)
    de benne van erősen 1 politikus / ügyvéd!! mentalitás, szóval manipulál ezerrel! :))

   2. “…minden rezdülését…”

    Hahh… Ez már irodalom. Nem is lehet kérdés a dolgozat érdemjegye: 5*
    (Legszívesebben kettőt adnék rá.)

 4. Ha adottságként abból indulunk ki, hogy Hemingway a tulaj, teljesen igazad van. Amúgy mit értesz ellenszél alatt?

 5. “… a fanyalgók nem tudnának mondani olyan tulajdonost, aki nála többet tudott volna elérni…”

  Aztán miért is nekik kellene megmondaniuk? Miért nem a tulajdonosnak kellene keresnie a pótlólagos tőkebevonás lehetőségét meg a támogatókat, ha a pénztárcája csak egy középcsapatra elég? Ja, hogy egy tulajdonostárs képes lenne belepofázni az ügyekbe? Hát bizony ez úgy működne. Na, ez az ami nem kell Hemingwaynek. Így marad a “ki tudja mi lesz holnap” jövőkép, meg a tulajdonos saját szórakoztatását is szolgáló rinyálása az “egyetlen szponzor nélküli bajnokcsapatról”.

  1. “nem tudnának mondani olyan”-t értheted nyugodtan úgy, hogy “nem létezik olyan”. Azért nem tudnának mondani, mert nincs ilyen. Mindenki örülne neki, ha olyan gazdag tulajunk lenne, hogy többmillió euros játékosokat igazolnánk, én is. De azért, hogy nincs ilyen tulajdonosunk, nemár az legyen a hibás, aki megvette, és kimosta a szarból a klubot. Ha valaki hajlandó volna a Honvéd költségvetését felpumpálni 2-ről 4-5 milliárd forintra, Hemi lenne az első, aki vörös szőnyeget terítene elé. Sokan túlértékelik a Honvédban, mint befektetésben rejlő lehetőségeket, nem Hemi lustasága, személyisége miatt nem ölnek ebbe pénzt. Fradi és Vidi is csak szenvedne, ha az állami cégektől nem kapnának támogatást.

   1. Páran meg alulértékelik a Honvédban rejlő lehetőségeket.
    Sztem az igazság valahol középen lehet,mondjuk én nem azt az elvet követem,hogy merjünk kicsik lenni.

  2. Dehogy maradnánk fenn, a bevételeinek nagy része kiesne, mint pl. a tévés pénz, TAO, szerencsejáték pénz stb. Maradna a jegybevétel, egy drasztikusan lecsökkent tv pénz, a játékos eladás, ezekből se az akadémiát, se az új stadiont nem tudnánk fenntartani..

   1. Azért azt ne hidd, hogy a NER előtt nem jutott állami jellegű pénz a csapatoknak, csak nem ennyire egyenlőtlen elosztásban.
    Jelenleg rendkívül túlárazottak az NB1-ben játszó focisták. Lehet, hogy lenne “némi” trauma, de egy-két szezon alatt beállna egy új egyensúly.

    1. Önkormányzati pénzek voltak vidéken, Budapesten semmi sem volt, nem véletlenül került mindegyik pesti csapat a padlóra, de ez igaz volt a többi sportegyesületre is..

     1. (köz)Pénzek mindig is voltak a magyar labdarúgásban, és lesznek is (egy ideig még), de egyáltalán nem mindegy sem a bekerülő mennyiség, sem pedig annak az elosztása. (A foci a szórakoztatóipar része. Ha szar a “műsor”, akkor nem lesz néző, ha jó a “műsor” akkor meg lesz néző. Semmi baja nem lesz a magyar labdarúgásnak, ha jelentősen csökkenne az egyesületekhez áramló (főleg irányított) pénz. Az egyesületek rákényszerülnének, hogy teljesítmény orientáltak legyenek. Ha lesz üzletileg értelme, akkor lesz aki tesz bele pénzt! Egyébként a magyar foci nem vonatkoztatható el a magyar gazdaság egészétől, annak eltartóképességétől!!! A jelenlegi magyar gazdaság nagyon gyenge lábakon áll, az eltartóképessége minimális, viszont a dúskálnak (egyes) egyesületek a pénzben. Ez egy olyan ellentmondás ami normális (kapitalista) környezetben semmiképpen nem tartható fenn sokáig. Minél hamarabb befejeződik, annál hamarabb lesz esélye a magyar focinak felzárkózni a nemzetközi szinthez.

      1. 2010 előtt bedőlt a Fradi, a Vasas, az UTE, a Kispest. Ezek a csapatok 2010 előtt nem kaptak állami pénzt, ugyanígy padlón volt a Vasas, az UTE, Fradi, Honvéd, mint sportegyesület a sok szakosztályukkal..Ha nem jön 2010, akkor szép lassan kipurcannak a budapesti jelentősebb sportegyesület ék és foci klubok..
       Egyszerűen a magyar sport nem önfenntartó..

       1. ” nem önfenntartó”

        Így igaz! Mint ahogyan a magyar gazdaság egésze sem (még a dögivel érkező EU-s pénzek ellenére is folyamatosan deficites)! Ebből a tényből kell kiindulni, amikor a foci anyagi helyzetét, hátterét nézzük. Tehát semmi extra nincs abban, ha kevés állami pénz jut a focira. Abból kell főzni ami van, különben mindenki egy álomvilágban él, és ébredéskor jön a nagy pofon (most éppen a kiemelt NER csapatok és szurkolóik élnek leginkább álomvilágban). Számomra ezért érthetetlen amikor Hamingway tevékenységét ekézik egyesek.

    1. Nézd meg mennyit fizet az MTV és mennyit fizetett a sport tv, meg azt is mióta fizet az SZRT.

  3. “Miért nem a tulajdonosnak kellene keresnie a pótlólagos tőkebevonás lehetőségét…” ????

   Például azért, mert az ő ügye, hogy kiket és milyen feltételekkel von be a csapat finanszírozásába!!!!! Nem olyan bonyolult, hogy ne értsd meg. Ha meg mindenáron (érdemben) bele akarsz beszélni a klubirányításba, akkor vedd meg a csapatot!!!! Rögtön azt csinálhatsz amit akarsz. Keresheted a pótlólagos tőkebevonási lehetőségeket és a szponzorokat, sőt be is vonhatod a pénzüket!
   Ha nem tudod elfogadni Hamingway-t, és a gazdasági/politikai realitását (ami a saját zsebéről szól!!!!!!!), akkor ne szurkolj a csapatnak. Van még egy csomó egyesület ahol kiélheted szurkolóként a foci iránti vonzalmadat.

   1. Mentségedre szolgál, hogy nem te vagy az egyetlen itt, aki ennyit képes kipréselni magából, hogy “akkor vedd meg a klubot”.
    Nem veszem meg. :)

    1. Ne vedd meg, a te dolgod! Csak teljesen komolytalan vagy így ebben a témakörben. (Egyébként az illik/nem illik kategóriába tartozik a csalán más farkával történő verése.)

     1. Amikor az öreg saját maga elmondja, hogy évek óta nem tesz be pénzt, akkor áruld már el azt, hogy mi megy a saját zsebére?! De ha az jön válasznak ezredjére h vegyek klubbot, akkor ne fáradj, kuldj egy x-t, aztán kész.

      1. Nehéz felfogni? Az ő “autója”! Semmi közöd hozzá, hogy kivel, mikor, mennyiért, és hogyan “tartatja karban”. Nem bonyolult ám megérteni, hogy a te szomszédodnak sincs semmi köze a te “autódhoz”. Magánügy mindkettő!
       Hamingway adja a lehetőséget, hogy nézegesd a “kocsiját”, de nem kérheted számon, hogy miért olyan az a “kocsi” amilyen! Egyébként meg, ha nem teszik, akkor ne nézd, mert az sem kötelező!

  4. Szó sincs ilyesmiről. .A minőségi utánpótlásról meg annyit, hogy száz éve nem tud előàllítani egy balhàtvédet (!).

 6. Nekem a kedvenc részem az interjúból (szép, költői kép) :))

  “Az embernek gyakran az a benyomása, hogy ön – elnézést a szóhasználatért – szereti magát hülyébbnek mutatni, mint amilyen. Hogy ön valójában egy intelligens üzletember, aki tökéletesen átlátja a dolgokat, de amikor lehetősége van rá, akkor szeret úgy fogalmazni, hogy ne tudják, hányadán álljanak önnel. Ez tudatos?

  Őszintén szólva ez egy olyan kérdés, amire nem tudok igazán válaszolni. Egy humorista képes a saját anyját is feláldozni egy jó poénért. Tudja, kétféle ember van, a humorista és az énekes. Általában mindkettő a másik szeretne lenni.
  Én énekesnek születtem, nagyon szép hangom volt már fiatal koromban is, de mindig humorista akartam lenni.”

  1. Szépen alàkérdeztek szaknyelven. Forintot nem ér az egész.

  1. Kevés szimpatikusabb figura járt a Honvéd környékén az utóbbi 30 évben. :)

  1. Érdemes elolvasni Temesvári hosszabbítás utáni nyilatkozatát, végre egy értelmesen gondolkodó fiatal! Le a kalappal előtte!

   1. Az egy értelmes srác… Játékban viszont sokat kell még gyorsulnia neki is..

 7. Egészen mulatságos, ahogy az ellenszél például befújta az Orbán évértékelő beszédjére.Mert ott csupa ilyen”ellenàlló”volt .

  1. Ellenszél alatt szerintem ne csak az Orbán-kormány focipolitikáját értsük. Ide tartozik a magyar foci helyzete, a Honvéd helyzete, az, ami történik a nemzeti labdarúgó bajnokságokkal, ahogy inkább megy már egy magyar játékos a koreai kettőbe, mint egy magyar csapathoz, stb.

 8. Most számolgattam a lehetőségeinket a Hemi-interjú függvényében. Beszédes adat: A MOLVidi új arénájába a kiemelt mérkőzéseknél a legkiemelkedőbb jegyár 10 ezer forint. Vegyük ezt alapul!

  Ha nálunk 5 ezer néző lenne minden haza mérkőzésen és 10 ezer forintért jegyet vásárolna:
  17 hazai mérkőzés X 5 ezer néző X 10 ezer ft =
  850 millió forint.
  Itt kezdődne egy értelmezhető árbevétel, amivel már lehetne valamit kezdeni igazán, ezt a tőkét lehetne forgatni, kezelni már valamennyire.

  Ezzel szemben a valóság kb.:

  16,5 hazai mérkőzés X 2 ezer néző X 2 ezer ft (utóbbi úgy jön össze, hogy legolcsóbb jegy 800, sokan bérletet vesznek, ami olcsóbbra jön ki, legdrágább 5 ezer, amit pár tucatnyian vásárolhatnak maximum, tehát kb. 2 ezerre jöhet ki az átlagos jegyár meccsenként)
  = 66 millió forint

  A teljes szezon jegybevétele tehát nem éri el kéthavi játékoskeret bruttó ALAP(!!)bérére fordított költségeket… (ez havi 37,5 millió ft)
  És valaki szerint ezt lehetne jobban csinálni..
  Én azt sem tudom őszintén szólva, hogy miből állunk még fenn..

 9. Hátha érdekel valakit: a Sport TV-n a Heti helyzetben Gyimi, Andrusch Józsi és Nagy Anti voltak a vendégek. Szombat/vasárnap 9-től ismétlik

 10. Bozsik:
  “Pár napja találkoztam Supka Attilával személyesen és gratuláltam neki, mert szerintem a szereplésük bravúr kategória.
  És Hemingway úr tulajdonosi szemlélete is tetten érhető.”

  “Szerintem jót tehet Holendernek, hogy belekóstol egy vérbeli profi közegbe Svájcban. Ennek lehet egy teljesítménycentrikus nevelő hatása.”

  28:50-től Mkövesd vs Honvéd beharangozó:
  https://www.mediaklikk.hu/video/jatekoskijaro-8-resz-2/

 11. A lenti vitához: Értem én azokat,akik védik Hemingwayt,mert van igazság a mondanivalójukban.Sokat tett és tesz a klubért szerintem is. De bele kellene néha mélyebben is gondolndolni a dolgokba,mielőtt beleállunk a másikba,hogy: “vedd meg akkor a klubot te,ha jobban birod csinálni” ,stb stb stb….
  Ez nem “egy” cég(még ha ugye jogilag csak cégként is működhet nyilván egy klub),amit úgy vezet a tulaj,ahogy,legfeljebb lelépnek a dolgozók,ha szarul van vezetve és a kutyát nem érdekli.
  Ez nem az a szitu.
  A kispesti csapat sok embernek az életét jelenti.
  A Budapest Honvéd Magyarország egyik legnagyobb,legeredményesebb klubja,amit birtokolni felelősség(!) is. Értitek? Felelősség! Ezt a klubot nagyon kevés csak “elvezetgetni”. Ha meg csak elvezetgetve van,akkor az van,ami(játékoslerablások,sírás,lesajnálás).
  Ez arra utal,hogy a tulaj így-vagy úgy,de nem végzi teljesen jól a munkáját(jó-jó tudom,nehéz dolga van,de kinek könnyű az élete manapság?)…
  Magyarul,szerintem is lehetne jobban csinálni(lentebb voltak írva erről,nem mennék bele…)

  1. Két megjegyzés:
   1. Tudsz mondani 2-3 hazai klubot, amely jobban van vezetve a lehetőségek arányában az elmúlt 10 évben, mint a Kispest?
   2. A “vedd meg a klubot és csináld jobban” üzenetek mögött az van, hogy ugye, “szerinted”.. Tehát te szerinted jobban lehetne csinálni, aki még életében nem jutott el az üzleti élet ama fokáig még véletlenül sem, hogy akár szóba kerülhessen egy nagyobb cég, pláne egy fociklub tulajdonosaként.. Akkor a “szerinted”-et miért kéne komolyan vennünk? Milyen olyan tapasztalatokkal rendelkezel te, hogy bírálj valakit, aki egy egész szervezetrendszert, munkavállalókat tart fent, s egy költségvetést, ami iszonyat stresszel és bíbelődéssel jár?

   Az, hogy van itt egy-két felszínes döntés, klubkommunikáció, amit lehetne jobban csináli és ezt a szurkolók is látják, az nagyon nem egyenlő azzal, hogy első osztályú fociklubot gazdaságilag hogyan lehet fenntarthatóan üzemeltetni.. Márpedig utóbbi a felelősség kérdése, amiről írsz és amit Hemingway eddig megoldott.

   1. Gondolom, még sosem szavaztál, hacsak nincs miniszterelnöki gyakorlatod :)

    1. sA szavazás meg pl. a tüntetés között lényeges a különbség!
     Jelen témakörben:
     szavazás –> szurkoló vagyok vagy sem, kijárok a meccsre vagy sem

     tüntetés –> nyilvános fórumon szapulok valakit valamiért
     Nyilván én is örülnék, ha több anyagi lehetősége lenne a klubnak, viszont egyszerűen nevetségesnek találom az abszolút irreális elvárásokat egyes hozzászólók részéről. Az itteni beszélgetések arra mindenképpen jók, hogy több oldalról is körbejárja a témakört, és rávilágítson a konkrét témakörön túli valódi problémákra.

   2. 1.
    Ha nagyon egyszerű választ akarsz: mind jobban van menedzselve,mert mindenhol több a pénz. Nyilván tudom,h nem erre gondoltál.
    Az egyszerű szurkolót csak az eredmény érdekli…
    A “lehetőségek arányában”.. Na ez az…. Ki tiltja meg neki,hogy jobb lehetőségeket teremtsen? Neki ez a langyos víz tökéletesen megfelel,mert így nem szólhatnak bele a dolgaiba. Ha megérted,ha nem….
    Miért nem intézi tulajtársnak pl. Szíjjártót,vagy miért nem nyalizik többet Orbánnak? (nem kell a trollkodás,csak egy költői kérdés volt) …Telibe leszarom mit sír,hogy “Európa egyetlen szponzor nélküli blablabla. Nincs pénz és nem érdekel miért nincs. Ő a tulaj,az ő felelőssége.

    2. Azt sosem tudhatjuk,ki mire lenne képes,….

    Ne akarj nekem legyszives elmagyarázni egy cégműködést az alapoktól kezdve,meg az azzal járó stresszt.
    Ráadásul pont ebből a szemszögből közelítem meg a kérdést saját magamban,úgyhogy hagyd ezt.

    Az hogy eddig megoldotta az üzemeltetést,meg az hogy jelenleg a fejlődés minimális esélye sincs meg,az két külön dolog. Neked az első az igényed,nekem a második.Felelősen lehet hozni egy minimum szintet(ami kizárja ugyan a csődöt,itt viszont nem ez a szint,tehát ez kevés),de felelősen lehet vezetni egy nagy klubot is. Na ez nem az.
    Itt nem a csődtől kell csak megmenekülni,itt kellene lenni egy tartásnak(pénz),amivel fejlődhetne a klub. Ez csak vegetáció jelen pillanatban.

    De mondom: elismerem és kedvelem is Hemit(tényleg),viszont nincs kihozva a maximum a történetből,ennyi az egész.
    Nem fogjuk egymást meggyőzni,ez 1000%.

 12. Made in Hungária:Mezőkövesd elleni meccs nem kiemelt,személyes jegyvásárláshoz nem kell adatokat megadni,de!
  Neten mégis kell szurkolói kártya a vásárlásához…..Elövételi személyes vásárláshoz nem kell adatot megadni, de!
  Péntek fél ötkor jelzik, hogy már nem lehet kedvezményesen jegyet venni, a rendszer, a mezökövesdi rendszer…..nem engedi.
  MLSZ igy szeretlek!!!

 13. “Öt éven belül a piacról kell élni…”

  Semmilyen feltétele nem volt és jelenleg sincs meg annak, hogy realizálódjon ez a kijelentés, sőt!
  Az elmúlt két évben tovább torzultak a viszonyok a magyar labdarúgásban, és a kormányzati beavatkozások csak folyamatosan tovább rontanak a helyzeten és csak elodázzák a szükséges változásokat. A jelenlegi 12 csapatból már csak kettőnek van valódi tulajdonosa (Újpest, Honvéd), a többi politikai háttérből működtetett valami, amelyek egy valódi piacon azonnal csődhelyzetbe kerülnének. Mindez igaz akkor is, ha jelenleg valamennyi csapat költségvetésének tekintélyes része így-úgy odamosott (MLSZ, TAO, önkormányzati pénzek, …) közpénzből van.
  Ez a torzított piac nem teszi lehetővé a fiatal magyar tehetségek rendszeres játszatását, mert a nyilvánvalóan meglévő eredményérdekeltség miatt (tisztelet a kivételnek /Paks/) tele vannak a kezdőcsapatok külföldi játékosokkal. Nyilvánvaló, hogy az ország jelenlegi gazdasági helyzetéhez illeszkedő lényegesen szerényebb anyagi körülmények között működő NBI nem tudna foglalkoztatni ilyen fizetésű külföldieket (és magyarokat sem!), ami átmenetileg minőségcsökkenést eredményezne, de lehetőséget adna a tehetséges magyar fiatalok tömegeinek (csapatonként 3-4, összesen akár 40!!! fiatalnak) a rendszeres megmérettetésre. Ez az irány hosszabb távon sokkal eredményesebb focit teremtene mind egyesületi, mind pedig válogatott szinten, miközben rákényszerítené az egyesületeket a komolyabb utánpótlásnevelésre.

 14. Na jó, ezt a 2022-t pontosan annyira lehet komolyan venni, mint aki mondta. Bánki Erik hírhedt közpénz és EU-forrás felnyaló fideszes díszpinty – amint az közismert.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.