Annyi tetszetős jövőképet hallottam már életemben, hogy inkább lelövöm a poszt poénját: kivárásra rendezkedek be

Hétfő óta meglepően sokan kérdezték tőlem: most akkor te maradsz kint?

Valóban, az elmúlt években egy percre se tagadtam, hogy milyen elvek mentén gondolkodom, milyen világban szeretnék élni, és mindez milyen elvárásokat támasztana egy ideáltipikus magyar focival szemben. Általában, vagyis remélem, legalább az esetek többségében sikerült megragadni a tényeket, és olyan következtetést levonni belőlük, hogy nem kerüljek önellentmondásba. Ismerjük a játékszabályokat, nem vagyunk naivak. 

A – nevezzük most már így – NER-futball eddig ismert modelljeit például egyértelműen kontraproduktívnak tartom. Hiányzik belőle a valódi és felelős tulajdonos, nincs eredménykényszer, a rendszer logikája valamiféle pénzügyi parazitizmusra nevel. Ha el vagy kényeztetve, ha nincsenek egyértelmű célok, akkor hogyan várhatunk el eredményt?

Nem fogom bővebben kifejteni, nagyjából ismertek már, szóval elhihetitek, hogy ezzel az alapbeállítással mentem el az új tulajdonosok csütörtöki sajtótájékoztatójára. (Itt kell megjegyezzem, nagyon nem szeretek jelen lenni a hasonló rendezvényeken. Persze, a pogácsa és a kávé remek dolog, a networking se utolsó, sok emberrel lehet beszélgetni, azonban a jelenlétnek komoly ára lehet: beszélgetésbe keveredhetsz a témáddal, és onnantól lőttek a képzelt objektivitásod maradék nimbuszának is. Mind kifelé, mind befelé.)

Mindegy. Feltételezem úgysem az érdekel titeket, hogy pontosan mi történt a helyszínen (arról itt egy videó), hanem, hogy én mit gondolok az új tulajdonosokról.

Kezdjük ott, hogy az új tulajdonosi kör kapcsolati hálóját, ha veszi rá a fáradtságot, akkor egy egyszerű internetes kereséssel bárki könnyedén feltérképezheti, majd levonhatja a következtetést: NER. Na, bumm, nem lenne egyedi a magyar fociban. Tegyük is félre a témát, hogy aztán visszatérhessünk rá a későbbiekben, ahogy az a témák sorsa szokott lenni.

Előzetesen ami a legjobban érdekelt, az nagyjából a lapok leosztása volt személyek szerint. Együtt csinálják (mármint Bozó és Mendelényi), vagy egyértelmű feladatok lesznek, és egyikük inkább a háttér megteremtésével foglalkozik, a másikuk pedig távlatokban gondolkodik, és beleteszi a víziót (jövőképet), ami feltétlenül szükséges egy sportvállalkozáshoz.

Mikroempirikus kutatási terv következik: a sajtó képviselői feltették a kérdéseiket, én pedig azokra ráhúztam egy-egy kategóriát (sportszakmai, financiális, elvi-eszmei és egyéb), majd melléírtam, hogy ki válaszolt az adott kérdésre. Nem valami bonyolult és szofisztikált módszer, de hátha mutat valamit.

 • sportszakmai (edző, igazolások, etc): 1 Bozó / 4 Mendelényi
 • financiális (pénz, pénz és pénz): 7 Bozó / 0 Mendelényi
 • elvi-eszmei (klubnév, címer, célok, szurkolók): 3 Bozó / 4 Mendelényi
 • egyéb (politikum, Hemingway): 1 Bozó / 1 Mendelényi

Nesze, Hanta, most légy okos. Azt mondjuk merem mondani, hogy a financiális rész egyértelműen Bozóhoz tartozik, olyan véletlen azért viszonylag ritkán fordul elő, hogy épp mindig nála legyen a mikrofon, amikor a témába szorosan vágó kérdés érkezik. A sportszakmai rész, vagyis maga a futball inkább Mendelényi.

De mi legyen az elvi-eszmeinek nevezett kategóriával, vagyis magával a klubbal? Hogyan értelmezzük a közel döntetlen állást?

 • Talán most szembesülnek azzal, hogy egy 110 éves sportklub nem értelmezhető szimpla piaci vállalkozásként? (lásd: a Pilóta keksz gyártásának Lengyelországba költöztetése elleni felháborodás)
 • Talán a megvásárláson túl csak nagy vonalakban rendelkeztek kész tervekkel, és megvárják, hogy megismerjék a közeget?
 • Vagy egyáltalán nem tartják fontosnak, és a napi operatív ügyekhez sorolják, amivel majd foglalkozik a napi operatív ügyekkel foglalkozó emberük?

Nem egyszerű lezárni az elmúlt tizenhárom évet, és valami újba kezdeni. Egy – általuk is elismerten – relatíve jól, de legalább nyereségesen működő modellt lebontani nincs értelme, ahogy annak sincs, hogy ajtóstul rontsanak be a házba: sziasztok, itt az új címer, egy piros-fekete WC-deszka. “A Honvéd napja eljött már (…)”

Szóval nem lettem okosabb.

Vagyis egy kicsit mégis.

A Lokál kérdésére Bozó Zoltán felvázolta a saját cégvezetési szemléletét, ami valahogy így hangzik zanzásítva:

 1. Anyagi, tárgyi és személyi feltételek biztosítása.
 2. Célok kitűzése.
 3. Kontrollálni a szervezetet, hogy minden a célkitűzéseknek megfelelően halad-e.
 4. Ha teljesülnek a célok: jutalmazás.

Eddig, ugye, nagyon hasonló az Öregéhez, a kérdés, meddig lehet tartani, hiszen láttuk, az Öregnek se sikerült.

A sajttáj egyik vezérfonala a felelős gazdálkodás c. témakör volt. Magyarul a jelenlegi működésből meg kell tartani az értékeket, majd évről-évre növelni a költségvetést a szükséges és elégséges mértékben. Ha még mindig nem érzed a különbséget, akkor elmagyarázom: szpon-zo-rá-ci-ó. (Megjegyzés: érdekesség, hogy tulajdonosi apportról egyetlen egyszer sem esett szó!)

És akkor most kanyarodjunk vissza a NER-hez. Az érkező szponzorok névsorát mindenképp várjuk meg. A tulajdonosok többször is említették, hogy nyílt lapokkal szeretnének játszani, amiből arra lehet következtetni, hogy a lehetséges szponzorok köre nincs előre kőbe vésve. Ha lakossági ügyfelektől mentes, állami/félállami cégek jönnek, akkor majd mondunk valamit, ha piaciak, ha a saját csoportjuk cégei, akkor pedig kíváncsian várjuk, újra mintaklub épül-e Kispesten, ahogy épült az az elmúlt években, és bizonyította, lehet nyereségesen és egyben eredményesen klubot üzemeltetni Magyarországon. (vö.: egyszerű Google-keresés Google Bozó és/vagy Mendelényi nevére.)

Kicsit más.

Lehetőségem volt Mendelényi úrral pár szót váltani, és azon túl, hogy gyorsan kiderült, némileg különbözik az ízlésünk a kisüzemi sörök világában (vajon ennyi személyes adat kiadása még belefér, ha tudjátok, hogy én az IPÁ-k és a sourok bűvöletében élek?), inkább arról beszélgettünk, hogy miként képzelik el a szerepüket a klub életében. Tehát lesz keddenként reggel figurás nyakkendős vlog, vagy szimplán beülnek a páholyba, és azzal foglalkoznak, hogy előteremtsék a működés és az eredményesség feltételeit? 

A kérdés persze egy egyszerű nyilván a második a válasznál azért valamivel bonyolultabb. Másfél éve kerülgették a klubot, tavaly nyár óta egyértelműen a megvásárlásán dolgoztak, tehát tapasztalhatták, mert tapasztalaniuk kellett, hogy az elmúlt évek nem múltak el nyomtalanul a szurkolókon. Azt a mérhetetlen mennyiségű sületlenséget, dezinformációt, ami egyes fórumokon terjed, ideig-óráig ki lehet zárni az életünkből, azonban ha mélyen beleállsz a klubba, akkor kényszeredetten szembe fog jönni legalább az, amit valahogy, valamilyen csatornáján keresztül kiköp magából a Népi Internet.

Egyetlen fegyver van ellene: a valamiféle átláthatóság és hitelesség megteremtése. Ha csak jókor és jó ütemben szólalsz meg, és ott valóban azt mondod, ami lesz, és valóban úgy is lesz, akkor azt nevezhetjük szükséges, ámbár nem elégséges feltételnek. Ahhoz, hogy minden teljesüljön, ahhoz egyéb külsőségek is szükségesek lesznek, és itt a legegyszerűbb, ha a szponzorációra, a szponzori kör összetételére gondolunk. 

Nem egyszerű, ugye?

Egyébként mindenre van megoldás, és ehhez is kaptunk kapaszkodót: A tulajdonosok a klubot egyfajta befektetésnek tekintik, ahol a sikerességet nem csupán helyezésekben, vagy mondjuk profitban mérik, mert a mögöttük álló cégcsoport brandépítése legalább annyira fontos. Vagyis egy oda-visszacsatolásról beszélhetünk, ahol a valódi tulajdonos nem csak egyszerűen valódi tulajdonos, hanem egyéb valódi tulajdonaival együtt viszi a klubot, és te el tudsz képzelni egy sikeres Kispestnél jobb reklámot a cégeidnek?

Én egyelőre kíváncsi vagyok.

Ha nagyon le akarom csupaszítani a mondandómat, akkor az valahogy így hangzik: rendben, nevezzük NER-nek, de nézzük meg, hogy a NER tud-e jó gazda lenni?

(Vagy így: hazudnék, ha nem azt mondanám, hogy a kivárásra játszom.)

címlapkép: 1909foto (ha valakinek még nem lenne tiszta: balra Mendelényi, jobbra Bozó)

“Annyi tetszetős jövőképet hallottam már életemben, hogy inkább lelövöm a poszt poénját: kivárásra rendezkedek be” bejegyzéshez 64 hozzászólás

 1. Nagyon jo iras, de tenyleg! Nekem fura mert nagyon ellenoldalas vagyok nem NER-es, de szimpatikus volt a sajtotajekoztaton elhangzottak. Velemenyem szerint igenis ok is kivarasban vannak probalnak nagy szponzort hozni de ha nem megy akkor sajat magukat, persze ha megy akkor is meg fognak jelenni csak olcsobban ;)) Amit en leszurtem Groffal tuti hosszabbitani fognal, illetve be fogjak hozni pl Majert stb a fakobol vagy U19bol. Illetve profibban fogjak kezelni a klubbot. Mind marketingben mint jatekoskeresesben en megelolegezem a bizalmat valahogy profibbnak gondolom az egeszet, mert MINDEN TISZTELETEM AZ OREGE de kicsit O mindent egyedul akart csinalni talan annyira nem volt rosz de remelem most meg jobb lesz!

  Hemi papa sosem foglak elfeledni en jartam sokat elotted is a Bozsikba meg utannad is. Ezert gondolom igy!

  HA EZT OLVASSA KEREM FOGADJA KOSZONOTEMET A MUNKAJAERT ES SOK SIKERT AZ ELETBEN ES AZ UZLETI VILAGBAN IS!!!

 2. Granero fórumtárs remélem, jóváhagyja a véleményem: (Ha nem, töröljétek)

  Mivel a név (BP Honvéd) önmagában egy brand és a Real Madrid neve sem változik meg attól, hogy lesz egy támogatója, ezért hiba lenne a neven változtatni.
  Szerintem a Kispest-Honvéd sem jó, azokhoz az időkhöz képest a Honvéd túl nagy volt az 50-es és a 80-as években, plusz 90-es évek elején. A “Honvéd” már nem egy kispesti csapat volt, hanem A Honvéd.

  A stadion névváltoztatása viszont – jó pénzért cserébe – nem lenne gond, maga, Bozsik Cucu is így akarná a klub érdekében.
  Viszont ne a tulajdonos, hanem a szponzor legyen az, amely ezt meghatározza.

  1. Szerintem végre le kellene zárni egyszer és mindenkorra ezt a Kispest vagy Honvéd (vagy Kispest-Honvéd) dolgot, és erre itt az alkalom. Két dolgot kellene figyelembe venni: a szurkolók egy részéről jogos igény, hogy a klub nevébe valahogy visszakerüljön a Kispest név, hiszen a csapatot minden ezer szállal ehhez a kerülethez köti, itt vannak a gyökerei. Másrészt arra is tekintettel kell lenni, hogy sok Honvéd-szurkoló nem Kispesten lakik, hanem egyéb kerületekben vagy éppen vidéken, akiknek inkább fontosabb a Honvéd-név, nem beszélve azokról, akik a 60-as, 70-es években szerettek bele az egyesületbe (mint pl. én, habár én a 18. kerületben élek, ami abszolút vonzáskörzet.). Az is igaz, hogy a Honvéd-név világmárka, sok helyütt csak így ismerik, a Kispest-név nekik nem mond semmit (hasonló volt a helyzet az Újpest-Dózsa viszonylatban is, csak kisebb mértékben szerencsére, mármint hogy mi voltunk a nagyobb csapat). Ráadásul pl. a német sajtóban (Kicker, Sport Bild – amikor Kispest-Honvéd volt a csapat neve – mindig csak azt írták ki, hogy Kispest-Budapest). Ezért szerintem inkább a Honvéd nevét kellene előreírni, pl. Honvéd-Kispest 1909. Vagy valahogy bele kellene szőni Puskás nevét is, mint világmárka. Még két dolog: Hemi távozása után (akit a stadionkéslekedés miatt sokat kritizáltam, de mindig tiszteltem, és szerintem örökre beírta magát a klub történelemkönyvébe) az utánpótláscentrumot el lehetne nevezni Tichy Lajosról, és az egyik edzőpályát pedig Kocsis Lajosról. De ez már az új tulajokkal egy más világ, csak az üzlet, a pénz számít. A labdarúgócsapatok szép lassan átalakultak multinacionális vállalatokká, ennek minden kellékével: üzleti terv, célok, számonkérés, jutalmazás, büntetés, 25 éves Hr-es nő stb. Hiába áll hozzám közelebb Komora Imre, Szurgent Lajos, de akár Hemi világa, végleg megváltozott minden.

   1. Mindenben egyetértek Honvéd-Kispest,Tichy Lajos Utánpótlás Centrum,Kocsis Lajos pálya ….Már írtam a polgármesternek is a Tichy Lajos UPC – mal kapcsolatban.

    1. Én a Honvédot úgy tartanám meg, hogy BP. Honvéd maradna.

    1. okey….jó ötlet..:)
     és ott kötelező lesz:
     – fura nyakkendőt, hemis dzsekit/zakót venni
     – kultúráltan szurkolni
     – fizetési sapkát feltenni :)

   2. Ja. Kispest Budapest. :)
    Amugy a Honvéd-Kispest sztem nem hangzik túl jól.

  2. Egyetértek. A Budapest Honvédnak benne kell lennie a névben. A Kispestet kellene “valahogy” belecsempészni…
   De emellett mindenesetre a Budapestet iszonyat nagy hiba lenne kivenni.

 3. A Honvéd semmi más, csak egy kapu, amit ha kinyitnak akkor ők hozzá tudnak majd férni bizonyos mennyiségű tao pénzhez, és a nem piaci szponzorok (van 1 általán piaci szponzor ma MO-n bárkniél is) által beletolt pénzhez. – számomra ezt rejlik a felelős gazdálkodás szöveg mögött
  Sajnálom, de evvan, és k ra remélem, hogy nem lesz igazam. (közben meg azon morfondírozom, hogy a Vasas sunyiban meghúzza magát a második vonalban és lehet, hogy ők járnak a legjobban a pesti csapatok közül)

 4. Több szempontból jó lenne, ha kiderülne, a NER tud azért jó gazda is lenni, ill. nem minden NER-en belüli szereplő tisztességtelen/korrupt/szakmailag gyenge: jó lenne a Kispestnek, de egyben reményt is adna, hogy nincs minden veszve itthon. Hozzáteszem, olyan kiterjedt rendszerről beszélünk (az ország fele, vagy több), hogy gyakorlatilag lehetetlen, hogy ne forduljon elő benne azért jócskán tisztességes szereplő is. Ha szerencsénk van, nekünk ilyen jutott.

  Szakma: remélem akkor sem kezdenek el túlzottan költekezni, ha amúgy lenne rá keret. Egyrészt a túl nagy változás sosem tesz jót, főleg nem egy focicsapat esetében. Másrészt, ellentmondásos, de az alacsony fizetési sapkának is meg van a maga előnye: Hemi lehet, hogy fukar/csóró volt, de azt nem mondhatjuk, hogy Kispestre bárki is lébecolni jött. Ez tuti hozott pozitív hatást bőven. Már annak örülnék, ha átigazolási szezononként 1-2 minőségi játékos mellé jobb százalékban tudnánk megtartani a jelenlegi jókat. És nekik sem ajánlanék egyből Fardi szintű fizetést, de azért ha valaki jó, annak jelentős emelés jár. Hogy érezze, ha nem is kap annyit, mint ott, azért fejlődik a bére, közelít afelé. Ez Heminél nyilván nem volt meg, azért húzott el mindenki, aki tudott. Aztán ha valaki ennek ellenére is elhúz, talán nem is kell annyira ragaszkodnunk hozzá.

  Nagyon-nagyon sok-sok-sok sikert kívánok az új tulajoknak! (Naná, hogy ezáltal magunknak :))

 5. Nekem mindketten szimpatikusak. En uugy erzem Mendelenyi aki inkabb erzelmi alapon van benne a dologba es Bozo-t is rantotta magaval.
  Tetszik a hozzaallas a nev kerdeshez. Pl. Tobbszor mondta Bozo a Kispest nevet.
  Egy Kispest-Honvéd FC nevnek igazan igazan orulnenek a szurkolók es az is biztos, hogy egy nagyon jo pont lenne ez nekik.
  Viszont szerintem ezzel tuti kivarnak meg, higy jon e olyan szponzor aki annyit adjon, hogy a nevunkben benne legyen….

  1. Na pont az nem tetszett egyedul!!! Ne legyunk mar Viagra Kispest-Honved, vagy Shell Kispest-Honved :(((((

   1. Elég sokan elégedetlenkednek, hogy ha jön az új tulaj, és hozza a szponzorokat, akkor külsőre minden maradjon a régiben: Toyota Stadion helyett Bozsik Stadion, Takarékbank Honvéd FC helyett Budapest/Kispest Honvéd FC, és a mezek elejét se csúfítsák már el a Szerencsejáték Zrt. felirattal.
    Szóval hozzanak pénzt a nagy cégek, de látszódni ne akarjanak.
    Rossz hír, hogy ezek a cégek nem adnak semmit se ingyen… Szóval lélekben készíthetjük fel magunkat.

     1. Nevet nem drasztikusan akarnak változtatni,hanem sztem a Kispest/Budapesten vívódnak max.

  2. Mi a bajod a világhírű Bp. Honvéd névvel?! Ez nem lányregény, ez business! Az húzza az egészet.

   1. Az utolsó mondatodban(az húzza az egészet) ott a lényeg!

   2. Aztán mit profitált a klub az elmúlt 16 évben az idétlen “Budapest” (így, “i” nélkül) névből? Akinek nem tetszik a Kispest név, szurkoljon az MTK-nak. Az valóban Budapest(i) klub.

    1. Crvena Zvezda meg Red Star néven fut nyugaton. Oda miért nem irkalsz,hogy valami nem
     ok a névvel, b+?!

    2. Miért a Kispest névből mit profitált az utóbbi 16-ban? Amúgy sem az a lenyege az egésznek.

    3. Azért nem így van! MTK tőlünk vette át a Budapestet na vajon miért?

  3. Támogatom azokat, akik meg akarják hagyni a BP. Honvéd nevet. Így lettünk híresek. Így ismernek minket külföldön. Szimpatikus név volt a KHFC de mind brand BP. Honvédra kell építenünk. Jó lenne a többi szakosztállyal is szorosabbra fűzni a kapcsolatokat. Ahogy hallottam erre az ő oldalukon is van igény. Ha Mundenáron beleaguered akarják tenni a kerület nevét a névbe, nemcsak a címerbe, akkor javasolnék egy BP. Honvéd FC – Kispest nevet.

 6. Nem akarok rosszmájú lenni, de egyetlen értelmezhető logika van a két muskétás beszállására:
  Orbán kedvében akarnak járni..

  Okok:
  – milliárdos, talán tízmilliárdos üzleti érdekeik kapcsolódnak Orbánhoz, ez a következő években csak fokozódhat
  – az egész viselkedésük, kommunikációjuk olyan
  – az NS Bozóval készült videója elején nagyon átjött, hogy Bozó nem akar világosan beszélni, hogy került kapcsolatba Hemingwayjel, hogyan jött képbe a Honvéd megvásárlása – biztos, hogy valaki mesterségesen kötötte őket össze Hemingwayjel és beszélte szinte rá őket a klub megvételére

  Orbán szemében ez egyfajta társadalmi felelősségvállalás, hogy átvesznek egy klubot, plusz a Felcsút és Vidi elleni meccseken lehet majd találkozni vele a VIP-ben, szem elé kerülnek, szem előtt maradnak

  Szerintem ennyi történt és nem több. A kérdés náluk is az lesz, hogy meg tudják-e szeretni a futballt valamennyire.. Ezt egy éven belül látni fogjuk.

  1. A kérdés az, hogy meddig tudnak a pixisben maradni!
   A NER-ben fent vagy lent csak egy pillanatnyi különbség.

 7. Badarság az egész. Szerintem meg legyen Hüvösvölgyi Honvéd mert itt lakom. Jó a Budapest Honvéd, kár ezt ragozni. Játék a fontos.

 8. “És akkor most kanyarodjunk vissza a NER-hez. Az érkező szponzorok névsorát mindenképp várjuk meg. ”
  Igen, a szponzorokat ismerve könnyű lesz belőni, hogy hol a helyünk.

 9. Az (is) kérdés, bár még korai, hogy a NER bukásakor mi fog történni a NER-bizniszekkel. :/

  Nem vagyok optimista a jövőnket illetően, sőt, borúsan látom. Remélem, nem lesz igazam.

  1. Ez valid felvetés…Gondolkoztam ezen, és én úgy látom, hogy egy csomó szektorban megkerülhetetlen szereplők lettek a NER érdekeltségek..Ha egyszer jön egy új rendszer akkor szerintem az új vezetők megpróbálják átvenni a NER-t és nem lebontani…A NER lebontása jó eséllyel pár évre hazavágná a magyar gazdaságot.

   1. Érteni vélem, amit mondasz, de itt nem csak gazdasági, jogi, hanem az erkölcsi kérdés is felmerül, hogy ha és amennyiben beigazolódik, hogy bűnös módon szerezték ezeket a vagyonokat-vállalatokat, akkor szabad-e hagyni, hogy a “bűnben fogant” jólét gyümölcseit élvezzék a bűnösök? (micsoda szóvirág, anyám… :D )

  2. Ezt a rendszert sajnos nem az ellenzék, hanem a biológia fogja megbuktatni… (a sok stressz, a túlsúly, a pálinka, a zsíros kaják nem emelik a magas életkor esélyét… Kár, hogy nem dohányzik.)

   Félretéve a viccet, kíváncsian, de pesszimistán várom, hogy mi fog történni. Úgy látom, hogy win-win szituáció (mármint ami a társadalomnak ÉS a Honvédnak is jó) nem fordulhat elő.

  1. Egy rossz bíró bármit jelenthet, tévedgethet a javunkra is!

    1. Adjuk meg a tiszteletet neki, max a meccs után ráuszítjuk Supkát, ő már úgyis eltiltott… 😂

     1. Én megadnám, de sajnos bizonyította, hogy egy tehetségtelen,rosszindulatú, elfogult bíró.

   1. Ha csupán rossz a bíró, akkor igen. Ha részrehajló is, akkor kevésbé.

     1. Lehet. Mindenesetre -biztos, ami biztos- legyünk annyival jobbak, hogy a fogalmatlansága ne kerüljön pontba, pontokba!

      1. De szép Supkásan írtad :)) maximálisan így gondolom én is.

 10. A brand ismertsége magas, de a termék/szolgáltatás rettenetesen rossz minőségű. :(

 11. Klubbunk a Budapest(i) Honvéd néven lett világhírű…. Ezzel van értéke a brandnek.

  1. Igen, logikusan ragaszkodni kellene a nemzetközileg legismertebb (és elismertebb) névhez, nevekhez.
   Mögé még azt lehet akasztani ami csak tetszik, de a jelenlegi szlogennel (“Csak a Kispest”) együtt szerintem teljesen OK!
   Ha meg jön egy valódi (piaci) szponzor, akkor méteres betűkkel felkerülhet a mezekre. A stadion nevét is meg kellene hagyni, mert nemzetközileg is ismert brand (Bozsik Stadion), a pálya lehetne Puskás Aréna). Ezekre a nevekre alapozva, jó szakmai munkával ismét lehetne nemzetközileg ismert, és elismert csapatot építeni. A stadion címét is úgy kellene bejegyeztetni, hogy Puskás Ferenc utca 1.
   Ezek olyan lehetőségek, melyek mellett bűn lenne elmenni egy cégnek!!!!

   1. a Puskás Aréna névért fizetni kellene a tudjukkinek a Puskás név használatáért.

    1. Két puskát a szöveg alá kell rajzolni és a Honvéd meg a puskája a helyére kerül. :-)))

 12. Idén lesz 12 éve, h különféle nemetközi cégeknél nemzetközi projecteken dolgozom.
  A világ minden tájáról ismertem meg fociőrülteket Mexikótól Dél-Amerikán át Kínáig.
  Jelenleg is van például egy római Lazio szurkoló, és egy holland kisvárosból származó PSV szurkoló kollégám.
  Bármikor ezeknek a focifanatikusoknak mondom, h a Kispestnek szurkolok, nagyot néznek, h az mi, de ahogy hozzáteszem, h Honvéd, akkor kb az a reakció, h “á Honvéd”, és rögtön mondják Puskás, a még járatosabbak még az Aranycsapatból mást is említenek, főleg Bozsikot.
  Amikor rákérdeznek, mit is mondtam elsőre, elmondom nekik, h Kispest Budapest egyik kerülete, és a csapat alapításakor ez volt a nevében, nem a Honvéd. A reakció kb, h erről sose hallottak.

  A nemzetközileg ismert brand a Honvéd, ez nem is kérdés.

  1. De ugye, nem a Budapest szóra kapják fel a fejüket, hanem a Honvédra? Akkor meg miért ne kapcsolódhatna hozzá a tradicionális Kispest név?

   1. Hol olvastad egy pillanatra is, h én megtartanám a Budapestet?
    Én azt mondom, szerintem a Honvéd névnek benne kell lennie. Az a nemzetközileg ismert márkanév, nem a Budapest és nem a Kispest.
    Számomra megmondom őszintén majdnem lényegtelen, h Budapest vagy Kispest van a Honvéd mellett, mert mindkettő volt, amióta élek (1977), és nekem mindkettő tetszik.
    Ha a többség a Kispestet szeretné, ám legyen, de a Honvéd nevet nem kellene eldobnunk, még akkor sem, ha a kommunizmus miatt jogosan egyes emberekből ellenérzést vált ki.
    Persze nem az én vagy mi döntésünk lesz.
    Én csak leírtam tapasztalataimat magával a klub elnevezésével kapcsolatban.

 13. Ne rugjunk már minden áron öngólt vélt vagy valós lokálpatrionalizmusból! Ok a klub itt született, itt működött végig. Az igazi 1. nagy sikerig Kispestként. Sőt az is igaz, hogy a két legnagyobb, a világon legismertebb ikonja -kis túlzással- a pályán született, ott nőtt fel, ott lett világhírű. Azonban valóban Bp Honvédként lett világhírű, és ma is csak így ismerik mindenhol! A KISPEST külföldön szinte senkinek nem mond semmit. Ezt a semmiből felfuttatmi reménytelen. Ehhez az összes tao pénz többszöröse is kevés lenne. Ezzel szemben sokkal könnyebb lenne Honvédként, megcélozható sikerekkel felhívni magunkra a figyelmet, és akkor már lehetne hangoztatni, “terjeszteni” kispestiséget, hogy ez Bp egyik kerülete. Ok, aki kispesti legyen büszke rá! /spec itt születtem, de kispesti lakos sosem voltam. ~40 évig IX. kerületben /a Határ út túloldalán/, azóta A XVIII.ban lakok. Anyukám családja személyesen ismerte a Puskás és Bozsik családot.
  Kb. 56000 kispesti lakos van. Jó esetben ebből max. a fele lehet Kispest szimpatizáns, viszont Mo.n legalább 10-20x (többször?) annyian. Szóval szerintem a hivatalos névben mind a Honvédot, mind a Budapestet kár, hiba, bűn lenne feladni! Budapestet kis túlzással a világon bárhol tudják hova tenni, szemben Kispesttel. Én maradék a Budapest Honvédnál, de ezzel együtt természetesen Csak a KISPEST!

  1. Én is remélem, hogy lesz annyi józanság a klub új vezetőiben, hogy nem dobják ki a kukába a Honvéd-nevet. De most nagy lesz a nyomás rajtuk, hogy vegyék be az elnevezésbe a Kispest-nevet (ezt követeli az ultrák jó része, de még sok egyéb szurkoló vagy újságíró, pl. az NB1. hu-s Simon Zoltán is egyből nekiszegezte a tulajoknak a kérdést). Mindenféleképpen konszenzus kell, hogy végre lezárjuk egyszer és mindörökre ezt a kérdést. Nem lehet tízévente nevet és címert változtatni. Szerintem a Kispest-Honvéd név a legjobb megoldás. Ha csak Kispestnek hívnák a csapatot, azzal szerintem sok szurkoló eltávolodna tőlünk.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.