Egy éve adta el az Öreg a klubot

Lanzafame, Lángoló Leguánok, mobilapplikáció, negatív saját tőke, anyátlanság – az elmúlt évünk ikonikus pillanatai.

Letelt a türelmi idő, és mivel 2020 szökőév, még rá is húztunk egy napot.

Az új tulajok – állításuk szerint – hosszasan készültek a Honvéd átvételére, hónapokon át tárgyaltak az Öreggel, mire egymás tenyerébe csaptak, vagyis az nem lehet érv, hogy még csak egy éve vannak házon belül, nem volt semmire idejük. Ha én hónapokig tárgyalnék egy klub átvételéről, majd kerítenék rá irgalmatlan sok pénzt, hogy kifizessem, akkor ott valami erős akaratot feltételezhetünk, valami célt, amit el szeretnék érni, valami tervet, amit meg szeretnék valósítani.

Egyelőre nem úgy tűnik, hogy megérkezett volna az egyenes vonalú, egyenletes mozgást biztosító pálya Kispestre, inkább valamiféle lejtős felületről beszélhetünk, amin vannak kisebb buckák, és ahogy gurulunk tehetetlenül lefelé, néha fennakadunk valamelyiken, az kitérít egy kicsit, lelassít, majd zuhanunk tovább. Ahogy az egyenes vonalú, egyenletes mozgás, úgy a lejtő is egy lehetőség, hogy A-ból B-be eljussunk, a különbség mindössze annyi, hogy az egyik esetben pontosan meghatározható a pillanatnyi B, ami felé tartunk, a másik esetben viszont mindig van lejjebb.

A fekete Volga felrúgja a status quo-t

Tudtuk, hogy el fog jönni értünk, mert el kellett jönnie. A közeg logikája ezt diktálja. Ahhoz túl nagyok, túl eredményesek és legfőképp túl hangosak voltunk, hogy partnerként, versenytársként kezeljenek minket. A szabadsággal nem tudott, és most sem tud mit kezdeni a közeg, és amíg lesz bőven elég tapsikolója az apró kis szabadságjogok eltörléséhez, addig gátlástalanul meg is fogja tenni.

Az Öreg olyan volt, amilyen. A végére kialakult egyfajta status quo, valamiféle élni és élni hagyni, ahol a klub visszaszorult a klub üzemeltetésébe, részben kivonult a narratíva gyártásából, és azt átengedte a szurkoló közösségnek. Faramuci módon nem feltétlen az eredményesség, vagy az Öreg hozzállásának változása hozta el a helyzetet, hanem a közeg kényszerítette bele mindkét oldalt.

Az Öreg látványosan kiállt a közeg logikája mellett, miközben volt, hogy egyes alrendszereit erős kritikával illetett, a Nagy Rendező Elvekkel rendre egyetértett. Azonban hiába az erős jelenléte a sajtóban, hiába könyvelték el táborhoz tartozónak, igazán nem tudott körön belül kerülni, és talán nem is akart, így a klubján sem tudott ilyen módon segíteni.

Az utolsó évek nagyjából arról szóltak, hogy van egy klub az országban, amelyiknek nagyrészt saját magát kell eltartania, amelyik nem feküdt le a rendszernek, nem dobta oda habtestét az első szóra, hanem kiáll valamiféle piacszerű rendezési elvek mellett. Miközben eredményes.

A Kispest hirtelen szimpatikus lett.

Nyilván, azt mindenki tudta, hogy a lehetőségekhez képest viszonylag idilli állapot nem tartható fenn sokáig. A közeg szépen, lassan kicsinál, belekényszerít egy olyan pókerjátszmába, ahol nem nyerhetsz, viszont egy korlátozott ideig meghagyja a lehetőségét, hogy pénzzel szállj ki belőle. 2019 tavasza egy ilyen pillanat volt. Hiába volt relatíve jó a leosztásod, a valószínűségi törvények szerint hiába nyertél volna a legtöbb asztalnál, neked pont ahhoz kellett leülni, ahogy folyamatosan változó szabályok szerint játszanak, ellenben van egy pont, ami fix: a végén mindig a bank nyer.

Tavaly a tulajdonosok bemutatkozó sajtótájékoztatójáról szóló posztot ezzel a kérdéssel zártam:

Ha nagyon le akarom csupaszítani a mondandómat, akkor az valahogy így hangzik: rendben, nevezzük NER-nek, de nézzük meg, hogy a NER tud-e jó gazda lenni?

Eltelt egy év, a nagy fekete Volga már a múlté, itt az ideje megmérni a mérhetőt.

Mendelényi és Bozó, a két tulajdonos (ha valaki elfelejtette volna a fizimiskájukat)
Mérleg

Magyarország egyik legnagyobb futballklubjaként a múlt arra kötelez bennünket, hogy továbbra is sikeresek legyünk. A Budapest Honvédnak minden évben a bajnoki dobogóért, a kupagyőzelemért és ezen keresztül a nemzetközi kupaszereplés jogáért kell harcolnia. Mi ehhez biztosítani fogjuk a feltételeket. A klub gazdálkodása és pénzügyi helyzete stabil. A feltételek továbbra is adottak lesznek.

idézet a tulajdonosok bemutatkozó leveléből

Szerencsés helyzetben vagyunk, mert az áprilisi tulajdonosváltási évforduló nagyjából egybeesik az éves céges beszámolók publikálási időpontjával, vagyis úgy mondhatunk véleményt az első évről, hogy abban nyolc hónap saját gazdálkodás adatait is össze tudjuk vetni a korábbi évekével.

 

A grafikonon jól látható, hogy miközben a bevételek érdemben nem nőttek, addig a kiadások drasztikusan. Ha 2017-et tekintjük bázisévnek, akkor a bevételek 6, a kiadások 40,5 százalékkal, ha 2018-at, akkor pedig a bevételek 16, a kiadások 43% százalékkal emelkedtek.

Mivel a bevételnövekedés nem tudta ellensúlyozni a kiadások növekedését, ezért a klub mögött álló kft. eredménye 2013-at követően először negatívba fordult. Sőt, 2003, vagyis amióta mi rögzítjük a Honvéd FC Kft. beszámolóinak fontosabb adatait, a cég saját tőkéje először negatív. Utóbbi nem feltétlen azért probléma, mert tavaly még plusz 314 millió volt, idén pedig mínusz 109 millió, hanem mert az NB I-es nevezéshez szükséges klublicenc egyik legfontosabb feltétele, hogy a nevező gazdasági társaságok saját tőkéje két egymást követő évben nem lehet negatív. Az első évet követően máris egynél tartunk a kettőből.

A mindennapokban eközben csak a közelmúlt felélését látjuk, mert látványos új szponzorok nem érkeztek, valamint komolyabb tulajdonosi apportra sem látunk bizonyítékot, és más klubokkal ellentétben, még a közlönyben sem tűnünk fel, mint valamelyik minisztérium patronáltja.

Ha valaki azzal hitegette magát, hogy pusztán egyedöl az Öreg az akadálya a pénzcsapok megnyílásának, a közpénzfürdőnek, akkor így, egy évet követően érdemes kicsit átgondolni a helyzetet. A közeg logikája nem változott, mindössze mi kerültünk a helyünkre a rendszeren belül, és egyelőre úgy tűnik, nyíltan megmutatják a helyünket – valahol az outsiderek között.

Legyünk őszinték, ha nagy klubot akartak volna belőlünk csinálni, akkor nagy oligarchát ültettek volna az élére. És nem lenézve, vagy minősítve a tulajdonosi kört, egyszerűen sokadvonalbeliek ahhoz, hogy képesek legyenek egy Honvédot versenyeztetni a Fradival, Vidivel, Felcsúttal. Se az anyagi lehetőségük, se a kellő kapcsolati beágyazottságuk nincs meg a komolyabb célokhoz. Egyszerű a képlet: ebben a közegben nem elég a pályán nyerni.

Céltalan bolyongás, útkeresés, vagy ez maga az út?

Tavaly az átláthatóságot jelöltük meg, mint legfontosabb területet, ami segíthet az embereknek megérteni a tulajdonosváltást. Sajnos, az elmúlt hónapok a csendbe burkolózásról szóltak, ráadásul voltak egyéb árulkodó jelek is, amik inkább a fejetlenség képét vetítették előre.

Eleve ott kezdődött a fejünk kapkodása, amikor az átvételkor kinevezett ügyvezető helyére, már a nyáron érkezett egy másik ügyvezető. Később exponenciálisan emelkedni kezdett az igazgatók, managerek és egyéb posztok száma, hirtelen azt sem tudtuk, hogy ki miért van egyáltalán a klubnál, mi a konkrét feladata. Van olyan szereplő is a rendszerben, akit legalább három különböző titulussal illettek az utóbbi hónapokban.

Az egész látszólagos (és vélhetően valós) fejetlenséget Urbányi Pista sportigazgatói posztra történő kinevezése tetézte be. Történt mindez egy olyan pillanatban, amikor már nagyon érett Sannino elmozdítása a kispadról, azonban jól érzékelhető volt, hogy valahol megakadt a döntés, nincs aki kézbe vegye a sportszakmai dolgokat.

A korai sportiplomáciai fiaskókat (Vilnius, Craiova, etc) még fel lehetett írni rutintalanságnak, bár ehhez is erős önmérsékletre volt szükség, azonban a későbbi hónapok anyátlanságával egyre nehezebb mit kezdeni. A tulajdonosi kör látványosan visszalépett, a várt (elvárt?) források nem jelentek meg a klub környékén, miközben a mindenféle posztokra helyezett emberek képtelenek lettek úrrá lenni a relatív pénzhiányon és a sportszakmai problémákon.

Az egyetlen, amit pozitívumként ki lehet emelni – az Ikonikus Mobilapplikáció ellenére is -, az a klubnarratíva egyes elemeinek visszaemelése a klubházba, vagyis a Honvéd elkezdte a saját brandjét építeni, értelmezni magát a sportmezőben. Látható a közeledés az egykori anyaegyesület felé (l. az Arany oroszlánok tévés műsor állandó blokkjait), a játékosok fokozatos felépítése, néhány gondosan megszűrt és alkalmasnak talált legenda felépítése, vagyis létrejött valamiféle minimum, ami a XXI. században elvárható egy olyan egyesülettől, mint a Honvéd. Plusz a Lángoló Leguánok.

A Honvéd tehát az egyszeri megfigyelő számára létező klubnak tűnik, ahol vannak remek igazolások, valamiféle relatív eredményesség, azonban ha csak egy kicsit megkapargatjuk a felszínt, és ehhez még éles tárgyra sincs szükségünk, akkor máris egy jóval árnyaltabb képet kapunk.

Eltelt egy év

és nem úgy tűnik, hogy előre léptünk volna. Az egyik oldalon megszabadultunk nem kevés olyan meghatározottságtól, amit Hemingway személye kényszerített rá a klubra, azonban átkerültünk egy másik béklyórendszerbe, ahol a szakmaiatlanság, a piaci viszonyok valamilyen szintű tagadása ha nem is alapnorma, de létező jelenség, és ahol vagy még nincs kijelölve a pontos helyünk, vagy ha mégis, akkor az nagyjából ott lehet, ahol jelenleg állunk: a középcsapat.

Amikor egy éve feltettem a kérdés, hogy “nézzük meg, hogy a NER tud-e jó gazda lenni?”, akkor feltételeztem, 2020 áprilisában választ tudok adni saját magamnak. Még egy évet nem vagyok hajlandó várni, ennyi idő elégséges kellett legyen, hogy felálljon a működés, hogy megvillantsák, milyen klubot képzelnek el.

Most azt kell mondjam magamnak, kevés, nagyon kevés, amit látunk, és egyáltalán nem biztató a jövőképem. Ahogy Sámán barátom fogalmazott minap egy nagyon erős képpel:

nagy svunggal, álló f*sszal mentünk le a diszkóba, majd leültünk egyedül egy homályos asztalhoz elszürcsölni a kólánkat.

Valahogy így.

Találkozunk 2021. április 8-án a következő évértékelő posztban.

“Egy éve adta el az Öreg a klubot” bejegyzéshez 39 hozzászólás

 1. Az a gond, hogy a tulajdonosok sajnos így egy év után se tudják elmondani hogy valójába mi is a céljuk./tervük/ A most velük készült riportba is beszéltek valamiről, de sajnos mondani nem mondtak semmit.

  1. Pontosan ott vagyunk megint, ahonnan elindultunk 1 éve. Legyen tánc, legyen zárcsökkentés, de arról, hogy ezt hogyan érjük el, arról semmi.

 2. Senki ne értse félre nem az öregről szól amit írok ,de egy év után azt látni egy amerikai nyugdíjasnak több elképzelése és jobb döntései voltak mint egy a hazai labdarúgást ismerő iskolázott rakás embernek . Ezt nem csak a mai tulajokra de nagyon sok csapatra értem . Nekünk nem marad más csak a reménykedés mivel megváltozik a világ csak az irány egyre rosszabb. A vízfej nő már annyi vezető van mintha lennénk valakik ,de felelős sehol !

 3. Na bumm. Szinte mindenkinek negatív. Majd ha szükségeltetik pozitív lesz.

 4. Nagyon jó helyzetelemzés! Gratulálok!
  A helyzet adott amiben vagyunk, ez az év tanulóév volt minden szempontból, a tandíj (Lütyő) meglett fizetve.

  Csodák pedig nincsenek, naiv dolog lett volna a Kánaán eljövetelét várni az elmúlt évben.
  Szerintem a lassú és tudatos építkezés korszaka előtt állunk.
  Pandémiás helyzet borított mindent és nagy a kérdőjel a hogyan továbbot illetően, olyan mint amilyen eddig volt már nem lesz a magyar labdarúgásban az biztos.
  Kilehet ebből jól is jönni (Akadémia, Szíjjártó óvó tekintete, előbb-utóbb tettekben is megvalósul szerintem).
  Urbányi személyének nagyon örültem és végre lett egy ilyen beosztás a klubnál, ami úgy kellett mint egy falat kenyér!
  Ha sikerül egy motivált (magyar) edzőt találni, akkor szép lassan elindulunk a jó irányba szerintem!

 5. Pár gyors gondolat :
  – Költségvetés : Az Öreg mindig jól tőzsdézett a játékosokkal ( Olcsón vette, drágán adta, közben előfordult sok selejt) de a legjobban a klubeladással tőzsdézett. A lehet legjobbkor szállt ki. Úgy akarták kivéreztetni hogy bele
  akarták kényszeríteni egy költekezési versenybe,mert tudvalévő volt hogy anyagi javai erősen korlátozottak.Érezhető volt hogy annyira elszállnak a pénzek ( játékosvásárlások, bérek a többi csapatnál) hogy nem fogja tudni finanszírozni.
  ezzel semmi baj nincs.A baj ott van hogy akik átvették azok nemhogy tonnaszám lapátolták bele a pénzt, hanem HITELBŐL vették meg a klubot…
  – Mendelényiék : alapvetően pozitív érzéseim vannak most…Ők a piacról nem tudnak nagy pénzeket összetalicskázni.Viszon a koronavírussal megint hasonló ziccer van mint a migránsáradatkor amikor milliárdokat tudtak keresni kerítésépítéssel.
  remélem épp nagyüzemben varrják/varratják a maszkokat és nagy üstökben kavarják a kézfertőtlenítőt és milliárokat teremtenek elő ebből a szituációból. :)
  – Urbányi : Borzasztóan jól kommunikál ! Amíg beszélni kell a fociról addig mindnekit megdumál. Kedvenc videóm volt amikor a Digi Sporton szinte diadalmenetnek lett bemutatva a Gyirmóttal való bravúros kiesés. ( Sallói haverja ugyanezt a világjárt nagydumát tolja a ZTE-nél. Hasonlóan kiesésre hajaz a dolog, de kifogástalanul van lekommunikálva ez a mű-szakszerűség.)
  Egyébként még jól is elsülhet Pista tevékenykedése mert nem ő lesz az edző, hanem csak beszélnie kell a fociról és számonkérni.
  – Sannino : kb egy év távlatából kijelenthetjük hogy egy igazi szemfényvesztő szélhámos. Szakmailag egy talicska aprófaszt nem ért a tevékenykedése. De nem is ez a lényeg ! Azt lenne érdekes kideríteni hogy ki, és hogyan bírta rá a Tábort hogy megénekelje a nevét ennek a mekkmesternek ??!!
  – Játékospolitika : Én speciel nem jövök lázba a más csapatoknál levitézlett “sztárok” idehozatalától ( hetipletyka: Otigba, vinicius, Hadzsics) , nem érdekelnek a come-backek a visszahozott játékosok ( Ők a múltban egy akkori fociban lehet jók voltak, manapság megkérdőjelezhető)
  Új arcokat akarok látni, feltörekvő 22-24 éves külföldieket és feltörekvő sajátnevelésű 17-21 éveseket és 1-2 sztár nevet akik bevonzzák a szurkolókat.
  A KLUBOT mindhalálig imádom ! Az idei csapatot, marketingesekkel, hazugságokkal, cuki eseményekkel UTÁLTAM !
  remélem a következő szezonban ismét szerethető csapat áll össze…
  CSAK.

  1. Baráth Ő Ft. Hidi 0 Ft. Gróf 0 Ft. Bobal 0 Ft. King 0 Ft. Egy szekérderéknyi légiós 0 Ft.
   Na, ez aztán a remek tőzsdézés a játékosokkal!

   1. Igazából pénzt egyikért sem akartak adni..
    Akkor hogy kellett volna tőzsdézni velük?!
    ” … ne hosszabbíts, és megkapod a kivásárlási árad x %-át…” Így mentek el többen, és így elmehettek volna már régen mások is.

    1. Így van. Ezeket a játékosokat csak szerződésük lejárta után vitték el. Pénzért nem kellettek sehova. Viszont Botkàt és Lanzát eltudta sózni a fradinak annyiért amennyit egyetlen külföldi csapat sem adott volna értük.

   2. Ebben az időben már a NER uralta a “piacot” ha annak lehet nevezni ! Előtte azért volt egy elég szép névsor amit külföldre értékesített a klub .

    1. A külföldre értékesítettek szép névsorát megadnád nekem? És ne Abrahamozzunk és egyebekezzünk ha lehet, hanem mondjuk vegyünk egy elmúlt 5 éves szakaszt mondjuk. Kösz

     1. Akkor valamire én emlékszem rosszul az elmúlt 5ev már a NER játszótere volt szerintem .Mivel az irányított pénzosztásban nem vettünk részt a bérek és juttatások máshol emelkedtek mi már nem voltunk versenyhelyzetben .En így látom ,ha te másképp azt is elfogadom de az öreget vegyük ki a képletből .

   3. Amikor a csoda vállalkozó tarsoly “megvette “ Martinezt mondta az öreg ennek így nem lesz jó vége .Nekunk nem is lett.

  2. Az, hogy hitelből vették meg a klubot, nem jelent semmit. Nagyon gyakran vesznek fel kedvező hitelt ekkora volumenű biznisznél, akkor is ha nem lenne rá szükség, mert így éri meg nekik a legjobban.

 6. Elolvastam a Kun interjut ma reggel, es ugy gondolom, hogy a bekezdesekben levö közhelyek vilagrekord mennyisegben fordulnak elö. Egyetlen konkretumot tudtunk meg, megpedig azt, hogy a mostani allas szerint oktober es december vege között költözhetünk vissza a Bozsikba.

  Az urbanyi interju (igen igy kis betüvel) meg kifejezetten iritalt, a behivos szövegevel, meg az ujpesti erzelmeivel együtt. Mire volt ez jo? miert kell ezt az orrunk ala dörgölni? amugy egy like-kal jutalmazom majd azt aki videot tud ide alam bevagni egy pontos embert talalo urbanyi passzal

  Ennek ellenere a cikkben leirtakkal többe kevesbe egyetertek, habar en meg nem latom annyira borusnak a helyzetet. Nyaron (ha lesz szünet a bajnoksagban) sokkal okosabbak leszünk…remelem tenyleg beviritanak vegre egy szponzort, es elkezdenek velünk szurkolokkal is rendszeresen kommunikalni!

  1. Kedvenc jelenetem volt olyan 95 – 97 tályáról mikor felívelte a magyarok között is aprónak számító Piroska feje felé… majd bekiabáltam neki, hogy Urbányi, most tényleg??? majd visszafutás közben kiintett, hogy bocs… 😂😂😂

   Nekem ez maradt meg Urbányiról… hozzá képest Dubecz Jani Ronaldo volt

  2. Ez a szurkolókkal történő kommunikálás egy forradalmi ötlet! Nem is értem, hogy a kubatov itt, Abramovics a Chelsea-nél, a Glazer család a MU-nál, esetleg az aktuális Real+ Barca elnök ezt miért nem csinálja napi szinten?! Istenem!

 7. Jó ez az írás.

  Engem az gondolkodtatott el, hogy mennyi ilyen “multis” kivágású ember érkezett a klubhoz az utóbbi egy évben. Ilyen élére vágott haj, öltöny, betanult sablonos gondolatok. Mintha egy multinacionális konszern beosztottjait látnám.

  Szinte csak Pisont maradt meg egyéniségként a klubnál, esetleg még az akadémia egy-két vezetője.

  Nem hinném, hogy ez lenne a jó irány egy ilyen klubnál, kellenének az egyedi személyiségek.

  1. Kb 10 éve jelentek meg a munkámban a szakemberek helyett a menedzserek ez azzal járt ,hogy mindenkinek volt egy szuper ötlete megcsináltatta nem sikerült kirúgták-elment jött egy új reménység ! Erre már én is úgy reagáltam rég nem leszel te itt amikor én meg mindig itt fogok dolgozni .Mi szurkolóként itt maradunk a szerencse lovagok cserélődnek .

   1. Nálunk dettó. Jönenk ilyen menedzser arcok nagy dirrel-durral majd pár hónap alatt totál hiteltelenné válnak és megszegyenülve tippliznek…. Nem jó irányba mennek a dolgok

  2. Isten hozott a XXI. században :) Mi a jó irány?
   Tudsz ideális klubmodelt, vezetőtipust példának felhozni? Lehet persze ideákban gondolkozni, de ez csak külsőség, amit irtál. Ha sikeres, eredményes egy klub, engem marhára nem érdekel a “multis” külső, de inkább ezerszer ez, mint egy hájas államtitkár, szerencselovag fuvaros, hűbéres csicska, nagyképű politikus, balgabelga, kaszinó tulajdonos, megtűrt szoci milliárdos. Régen jobb volt? Tsz elnökök, katona tisztek, pártfunkcionáriusok, gyárigazgatók tetszelegtek ebben a pozícióban! Adjunk már egy kis türelmet a mostaniaknak! Nézzük a pozitív dolgokat, kispesti kötődés, kimondom egyes területeken profizmus, szakmai igazgatói poszt!! (végre) és megtették, hogy ezt az idióta edzőripacsot kivágták végre a kispadról!

   1. “Bendegúz helyett válaszolnék “ nem gondolom,hogy a tulajdonosokra gondolt az öreg ruhatárát nem sírja vissza.

   2. Tökéletesen igazad van. Akik Hemingway mellett érvelnek, abban igazuk van, hogy egy valódi üzletember vezette a klubot, annak minden korlátjával. Tudtuk, hogy a saját üzleti érdekei vezérlik, és az anyagi behatároltság miatt a büdös életben nem reménykedhetünk abban, hogy egy nagy csapat legyen Kispesten. Egyszer összejöhet, ahogy 2017-ben is, de szerintem a következő ilyenre még legalább 100 évet kellett volna várnunk. Most viszont a változással megnyílhat az út akár egy reménytelibb, jobb szereplés felé is, mint ahogy benne van a pakliban az is, hogy a Hemi-érán is rosszabbul szereplünk velük. De ez nem az öltönyön múlik, amiben Hemingway ugyancsak verhetetlen volt. Reménykedjünk…

   3. Ez egy messzire vezető vita lenne, ha belekezdenénk..

    Maradjunk annyiban, hogy manapság sok esetben a nemzetközi gazdaság “pártfunkcionáriusai” az irányítható multis menedzsmentek beosztottjai, akik a jelentősebb fizetés miatt sokszor totálisan kiszolgálják a durva környezetszennyezést, hamisított kibocsátási adatokat, a legszegényebb országok munkavállalóit sokszor rabszolgaként dolgoztató multinacionális cégeket. (lásd VW-botrány, ami kb. az elmúlt 100 év legnagyobb botránya volt, de valójában inkább csak az az egy, ami kiderült az ezernyi közül…)

    Én aztán nem vagyok híve a mutyizásnak, annyit akartam mondani, hogy egy klub szakmai vezetőinek – főleg ott, ahol már egy felépített gazdasági struktúrából nem automatikusan jön a pénz, vagy a siker, hanem meg kell (kéne) dolgozni érte – karakán személyiségeknek kell lenniük, önálló gondolatokkal.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.