Mastodon

Koronanapló 10. nap + Honvéd FC Kft. éves beszámoló

Durván megugró bérköltségek, negatív saját tőke, Lanzafame szabadrúgása.

Jodidka hívta fel a figyelmünket rá, hogy elérhető a Honvéd FC Kft. 2019-es éves beszámolója, és milyen jó lenne, ha összevetnénk a korábbi évek adataival. A dolog azért is különösen érdekes, mert tavaly áprilisban volt egy tulajdonosváltás a cégnél, és ez az első olyan beszámoló, ami már részben (egész pontosan kétharmad részben) az új tulajdonosi kör működéséhez köthető.

Grafikonok következnek.


 

A bevételeket és kiadásokat összegző, és az adózott eredményt idősorosan bemutató grafikonon jól látszik, hogy 2019-ben miközben a bevételeink mindössze az előző évinél csak 16 százalékkal magasabbak, a kiadásaink 43 százalékkal. Ebből következik, hogy az évek óta pozitív adózott eredményünk is negatívba fordult, rántva magával a saját tőkét is, ami az adatbázisunk első évétől, vagyis 2003-tól mindvégig pozitív volt.

 

A kiadások brutális növekedéséből a legjelentősebb részt a 2018-as adatok 137,4 százalékára megugró személyi jellegű ráfordítások viszik el. Egy év alatt mintegy 400 millió forinttal emelkedett a bérkeretünk, miközben nem látszódik, hogy ezt a növekedést bevételi oldalon mivel ellentételezné a klub.

 

Ha a személyi jellegű ráfordításokat összevetjük az összes bevétellel, akkor azt kapjuk, hogy az éveken át az 50-60 százalékos tartományban mozgó arány egy év alatt 11 százalékpontot emelkedett, és az összes bevételünk 71,5 százalékát fordítjuk bérekre. Vagyis ha a bérek kifizetését tekintjük elsődlegesnek, akkor a saját bevételekre vetítve 30 százalék alá csökkent a klub mozgástere, amiből minden mást fizetni kéne.

És ha már arányok: az árbevétel arányában nézett adózott eredmény is negatívba fordult, vagyis nagyjából lefordítva, az összes bevételünk húsz százalékával költekeztünk túl. Ha ez az érték pozitív, akkor a cég profittal zárt egy évet, ha negatív, akkor veszteséggel.

Amikor tavaly számolgattuk, hogy mennyit érhet a Honvéd, akkor nagyjából ugyanebből a mutatóból indultunk ki. Öt évre visszamenőleg átlagosan 3,77 százalék volt a nyereségességi mutatónk az összes bevételünkre vetítve, amit akár nevezhetünk kalkulálható megtérülésnek is a mi paraszti logikánkkal, mert a könyveléshez egyáltalán nem értünk. Szóval van egy átlagosan évi 60 millió forint körül termelő cégünk, ahol ha képesek vagyunk tartani egyes arányokat és fokozzuk a bevételi oldalt, akkor simán eldöcög magától, mindenféle tulajdonosi apport nélkül. (Akkor úgy számoltunk, hogy valahol 8-10 millió euró körül lehetett a Honvéd ára, ha normális piaci körülményeket feltételezünk. A pletykák szerint is nagyjából ennyiért ment el végül a klub.)

Az első évet nevezhetjük az átállás évének, azonban van pár zavaró apróság. Az egyik, hogy látványosan nincs szponzorunk, mintha nem nyíltak volna meg azok az ígért remélt pénzcsapok, amiben olyan sokan hittek. Megjegyzem, ígéret egyáltalán nem hangzott el semmiféle pénzcsapról, és itt idézném az új tulajdonosi kör bemutatkozó levelének egy részletét:

Magyarország egyik legnagyobb futballklubjaként a múlt arra kötelez bennünket, hogy továbbra is sikeresek legyünk. A Budapest Honvédnak minden évben a bajnoki dobogóért, a kupagyőzelemért és ezen keresztül a nemzetközi kupaszereplés jogáért kell harcolnia. Mi ehhez biztosítani fogjuk a feltételeket. A klub gazdálkodása és pénzügyi helyzete stabil. A feltételek továbbra is adottak lesznek.

Vagyis a cél az eredményesség a pályán (ezt a részt most engedjük el), másrészt a gazdálkodás stabil (ez igaz volt), és a feltételek továbbra is adottak lesznek (ez viszont mintha nem történt volna meg).

Egyelőre nem látunk napi gondokat, nem úgy tűnik kifelé, mintha a csőd és az összeomlás felé száguldana a klub és a klub mögötti cég, mégis, a cseppnyinél jobban megijedtünk, amikor megláttuk a 2019-es számokat. A költekezés megugrott, miközben a bevételek a 2018-as mélypontot követően a 2017-es szint közelébe kúsztak csak vissza.

És akkor még nem is tértünk ki a III. Rövid lejáratú kötelezettségek sorban megjelent 1,474 milliárd forintra (2018-ban 370 millió forint volt ezen a soron).

Félve is merem csak idemásolni, hogy mit írtam egy éve a tulajdonosok bemutatkozását követően:

Az érkező szponzorok névsorát mindenképp várjuk meg. A tulajdonosok többször is említették, hogy nyílt lapokkal szeretnének játszani, amiből arra lehet következtetni, hogy a lehetséges szponzorok köre nincs előre kőbe vésve. Ha lakossági ügyfelektől mentes, állami/félállami cégek jönnek, akkor majd mondunk valamit, ha piaciak, ha a saját csoportjuk cégei, akkor pedig kíváncsian várjuk, újra mintaklub épül-e Kispesten, ahogy épült az az elmúlt években, és bizonyította, lehet nyereségesen és egyben eredményesen klubot üzemeltetni Magyarországon. 

(…) hazudnék, ha nem azt mondanám, hogy a kivárásra játszom.

Bajnokcsapat 10. mérkőzés

Keddi mérkőzés Debrecenben. Szeptember közepe van, odafelé a sztrádán megállunk egy mosdószünetre, és valami elképesztő szél és hideg fogad minket. Még szerencse, hogy az autó csomagtartójában találunk pár pulóvert, mert különben butaság lett volna kimenni a meccsre, ha számít egy kicsit is az egészségünk.

Lanza az ötödik percben gyönyörűen becsavarja, utána bekkelünk nyolcvanaöt percet. Semmi különös.

A vendégben talán ha harmincan-negyvenen fagyoskodunk, és nem is gondoljuk, hogy mennyire fura lesz visszagondolni erre a napra májusban, amikor ugyanott kétezren reménykedünk a bajnoki címben.

A meccs összefoglalóját itt találod.

A bajnokság állása a fordulót követően:

  1. Vasas 19 pt
  2. FTC 18 pt
  3. Haladás 18 pt
  4. Videoton 17 pt
  5. Honvéd 17 pt
  6. Újpest 14 pt
  7. MTK 12 pt
  8. DVSC 11 pt
  9. Paks 10 pt
  10. Mezőkövesd 10 pt
  11. Gyirmót 10 pt
  12. Diósgyőr 8 pt
“Egy meccsjegy ára!” jótékonysági kampány. Részletek itt.

címlapkép: David Schwarzenberg/Pixabay

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||

“Koronanapló 10. nap + Honvéd FC Kft. éves beszámoló” bejegyzéshez 2 hozzászólás

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.