A tolvajt bebörtönözték, de a zsákmányt megtarthatta

Félő, az UEFA precedenst teremtett a döntésével.

Egészen elképesztő döntést sikerült meghoznia az UEFA fegyelmi bizottságának a botrányba fulladó Craiova-Honvéd meccs kapcsán. Idézem a Honvéd oldalán megjelent rövid összefoglalását:

A hétfői nap folyamán az UEFA etikai és fegyelmi bizottsága tárgyalta klubunk óvását, s azzal indokolták az elutasítást, hogy mivel a botrányos események a 119., tehát az utolsó előtti percben történtek, így véleményük szerint az már nem befolyásolta a mérkőzés végkimenetelét.

A gyűlölet nem pálya.


Válasszuk ketté a történteket:

 1. A Craiova szurkolóinak viselkedése. 
 2. A Craiova, mint rendező viselkedése.

A Craiova szurkolói

A hazai szurkolók egy csoportja a mérkőzés jelentős részében magyargyalázó, kirekesztő, idegengyűlölő dalokat énekelt és zászlókat lengetett. Ez a világ minden stadionjában elfogadhatatlan, az UEFA a maga módján komolyan tenni próbál a jelenség ellen, kampányokat szervez, büntetéseket ró ki, elítéli, eccetera, eccetera.

A hazai szurkolók szektorából mind a pálya, mind a vendégszektor felé komoly mennyiségű pirotechnikai eszközt (hanggránát, fáklya) hajigáltak be, illetve át, amit több, az MLSZ oldalán megjelent anyag szerint az UEFA is tilt, illetve szigorúan büntet.

A Craiova, ha nem is példás, de viszonylag komoly büntetést kapott a lelátón tapasztalt jelenségek miatt (kirekesztő rigmusok, pirotechnika): három zártkapus mérkőzést (ebből egyet két évre felfüggesztve), valamint 60.000 euró bírságot.

Ez a történet egyik része.

Feltételezem, a szurkolói magatartás miatt a Honvédot is meg fogják büntetni, azonban nehéz lesz elképzelni, hogy miként akarnak majd megfelelni az arányosság kritériumainak. Székbezárás és 47 forint büntetés?

frissítés [12:00] // eljárás indult a Honvéd ellen is. Részletek később.

A Craiova, mint rendező

Ha elfogadjuk, mert nehéz másként értelmezni az UEFA döntést (“nem befolyásolta a mérkőzés végkimenetelét”), hogy a Craoiva a büntetést a szurkolóinak viselkedése miatt kapta, akkor az UEFA

egy elfogadhatatlan precedenst teremtett azzal, hogy kimondta, a biztosításért felelős szervektől érkező fenyegetés nem befolyásolja egy mérkőzés végeredményét. 

A craiovai mérkőzésnek minden emberi számítás és norma szerint a 119. percben vége szakadt. Azt követően egyetlen döntés elfogadható csak, hogy a vétlen fél számára igazolják a mérkőzést, és mivel oda-vissza 0-0 volt az eredmény, kimondják a Honvéd továbbjutását, valamint kizárják a Craoivát.

Mendelényi társtulajdonos tegnap este az M4 Sportnak a következőt nyilatkozta:

Én ezt nem hiszem, hogy nem voltak megfélemlítve a játékosok a pályán. Csak és azért folytatták mert a rendőrségi parancsnok nem vállalta azt hogy tudja garantálni a biztonságot sem a stadionban, sem azon kívül. Most akkor volt biztonság vagy nem volt?

Vagyis az UEFA tisztában kellett legyen legalább egy jelentés alapján azzal, hogy a helyi csendőrség parancsnoka a klubok és a nemzetközi szövetség képviselői előtt kimondta: a mérkőzést a továbbiakban képtelen biztosítani. A Honvéd tehát ennek tudatában, és mondjuk ki, kényszer hatására ment csak vissza a pályára. Ha ez nem befolyásolja egy mérkőzés végeredményét, akkor micsoda?

 • Talán az, hogy hanggránátot dobnak a játékosok közé, ami valamivel később, a játékvezető mellett robban fel?
 • Talán az, hogy öngyújtóval dobják meg a játékvezetőt, akit ezért előbb ápolni, majd később le kell cserélni?
 • Talán az, hogy olyan játékosoknak oszt sárga lapot a láthatóan csak kóválygó játékvezető, akiket leütnek, és azok, akik ütnek, a kiállítás helyett a későbbiekben büntetőt rúghatnak?
 • Talán az, hogy minden előírást mellőzve, nézőtéri nyomás alatt, döntően a pályán megbeszélve kell döntést hozniuk a kluboknak, a játékvezetőknek és az UEFA képviselőinek?
 • Talán az, hogy szabálytalanul cserélnek játékvezetőt?
 • Talán az, hogy a labdarúgásban hagyományosan futó órát hasraütés-szerűen visszaállítják a 119. percre?
 • Talán az, hogy a két csapat – mindenféle magyarázat nélkül – látványosan lepörgeti az utolsó percet, a Craiova át sem jön a Honvéd térfelére?
 • Talán az, hogy a csereként beálló játékvezető háromból háromszor elengedi a Craiova kapusának szabálytalan mozgását a tizenegyeseknél?
 • Talán az, hogy – meddig soroljam még?

A mérkőzés 0-0-ra állt a 119. percben. Egyik csapat sem állt továbbjutásra, és egyik sem esett még ki ebben a pillanatban, ellenben a mérkőzésnek vége szakadt.

A jegyzőkönyv szerint a csendőrség nem tudta garantálni a vendégcsapat (és feltételezem a vendégszurkolók, valamint sportvezetők) biztonságát, tehát nyíltan, jegyzőkönyvben is rögzített módon beleavatkozott a mérkőzésbe, amely innentől kezdve már nem a pályán játszódott, annak végkimenetelét a pályán már befolyásolni sem lehetett volna – a rendező fél hibájából.

A Craiovát, mint rendezőt tehát ki kellene zárni a sorozatból, és az egyetlen vitás kérdés mindössze az lehetne, hogy a mérkőzést is töröljék (így a Honvéd játékosai által begyűjtött lapokat is), vagy csak az eredményt írják jóvá a Honvéd javára?

Mendelényi jól fogalmazott, amikor azt mondta: “(…) a 12. játékos a szurkoló, Romániában pedig a 13. játékos a csendőrség volt.”

Döntésével az UEFA nagyon vékony jégre tévedt.

Az MLSZ hozzáállásáról

Ismert nemzetközi előírás vonatkozik a rasszizmus büntetésére

Az MLSZ és az UEFA is zéró toleranciát hirdetett a rasszizmussal és az etnikai diszkriminációval szemben, éppen ezért egészen döbbenetes, hogy a magyar szövetség egész pontosan nulla közleményt volt képes kiadni múlt csütörtök óta az egyik tagegyesülete védelmében, sőt, a világ labdarúgásának érdekében, elítélve a Craiován történteket.

Tette mindezt úgy, hogy az UEFA fegyelmi bizottságának alelnökét Berzi Sándornak hívják. Egy tisztességes országban, tisztességes erkölcsű futballvezetők mellett a fegyelmi bizottságban betöltött alelnöki posztról kutya kötelessége lenne lemondania bárkinek egy ilyen botrányos döntést követően. Egyszerűen magyar delegáltként, az MLSZ által képviselni szándékozott normák függvényében nem maradhat szótlan.

Azt elfogadom, hogy magyar delegáltként nem vesz részt egy román-magyar mérkőzésen történt eset kivizsgálásában, azonban azt elfogadhatatlannak tartom, hogy a történtek és a döntés között feszülő ellentmondás ismeretében a posztján maradjon.

Az elvekről

Egy hajó elúszni látszik, a Honvéd szereplése valószínűleg véget ért az Európa-ligában úgy, hogy a pályán egyszer sem szenvedett vereséget.

Az UEFA döntése ellen fellebbezni kell, ezt a Honvéd – nagyon helyesen – megteszi, és ha újfent elutasítják a keresetét, akkor sem szabad feladni, mert onnantól jóval többről szól a dolog, mintsem a craiovai rendezők egyértelmű zsarolásáról. Ha az UEFA egyszer elengedi ezt a jelenséget, akkor azzal könnyen precedenst teremthet, és látva az európai futballban uralkodó állapotokat, ez a precedens könnyen tragédiát eredményezhet már egészen rövid távon is.

Amennyiben szükséges, a Nemzetközi Sportdöntőbíróságig (CAF) is érdemes lenne elmenni, komolyan beleállni az ügybe, mert ha a mi kitartásunk, a Honvéd kitartása szükséges ahhoz, hogy a craiovai események még egyszer ne fordulhassanak elő egyetlen mérkőzésen sem, akkor már elértünk valamit. És ha nincs más lehetőség, akkor menjünk végig egyedül az úton, mert az MLSZ-re, mint azt láttuk, egészen addig nem lehet számítani, amíg nem avatnak valahol egy újabb műfüves pályát.


2019 van, és bevallom, nem gondoltam volna, hogy Bozsik és Puskás kora után ez lesz az az év, amikor a Honvéd újra tényező lehet az európai labdarúgásban, és nagyon sajnálom, hogy mindezt nem a pályán nyújtott teljesítményünkkel értük el.


A poszt címét István barátomtól kölcsönöztem. Ezúton is köszönet neki az érzékletes hasonlatért. || címlapkép: 1909foto


frissítés [14:20] // Csányi Sándor megszólalt az ügyben, és nem mondott semmit:

Megdöbbenéssel láttam a romániai mérkőzésen történt eseményeket. Ilyen cselekmények nem fordulhatnak elő egyetlen mérkőzésen sem! Az elmúlt években magyar pályákon az MLSZ rendelkezéseinek, a klubok erőfeszítéseinek és a szurkolók együttműködésének köszönhetően nem történtek a craiovaihoz hasonló jelenetek. Az UEFA fegyelmi testületeinek döntéseiket mindennemű befolyásolástól függetlenül, az érvényben levő szabályoknak megfelelően kell meghozniuk. Az UEFA vezető szerve, a Végrehajtó Bizottság szabályokat alkot, de nem szólhat bele az egyes esetek döntéseibe. Az UEFA fegyelmi bizottságának döntését tudomásul veszem, de támogatom, hogy a Honvéd fellebbez, az MLSZ is ezt tenné hasonló esetben”

mlsz.hu

“A tolvajt bebörtönözték, de a zsákmányt megtarthatta” bejegyzéshez 272 hozzászólás

  1. Ha bejutnak és kifognak egy FC Barcelonát, Real Madridot, stb. akkor megtöltik majd az új Népstadiont is..
   ..onnantól 10 évig egyeduralkodók lesznek itthon, tartok tőle :( :(

   Nehéz ilyenkor egy másik magyar csapat szurkolójának, mert szorítok a magyaroknak, de ez az igazságtalanság meg mégis visszariaszt..

   1. Ha a Stadiont nov.15-én valóban felavatják akkor tényleg lehet benne egy meccs, mert nov 26-28 az 5. BL/EL kör, míg dec 10-12 a 6. kör.

    1. viszont a csoportkörre előre le kell adni a nevezést, a Vidi se játszhatta le az utolsó EL meccsét a Sóstói stadionban, pedig már kész volt.

  2. Hát…. Vidi egy Belgrád 1-1 után kapott ki tükörsimán a hazai visszavágón.

   1. Na ne csessz fel, hogy ilyen van… és erről nálunk tényleg senki sem tudott??

 1. GYerekek,
  tavaly a Vidi, idén a Fradi, jövőre viszont így már nekünk kéne dobbantanunk az EL-ben..

  .. oda kéne érni, kötelező lenne ennek a csapatnak a 3. helyre odaérnie és akkor már egymást követő 4. évben lennénk nemzetközi kupások.. Ez felelősséget is jelentene már!

  Láthattuk, hogy ez a Craiova is verhető, 2017ben a Hapoel sem volt verhetetlen, szóval most már össze kéne tenni egy jó csapatot, a váz már megvan régóta..

  Remélem, a vezetők is érzik, hogy ez már illő lenne.

  1. “Kötelező lenne ennek a csapatnak a 3. helyre odaérnie”, optimista ember vagy 😜!

   1. Csak realista…
    Felcsút kivételével nem nagyon van olyan kompakt játékoskeret az nb1ben, mint a miénk..

    Egyedül a kapusposzton szenvedtünk fájó veszteséget Lefkovics kiesése miatt :(

    Baloldalra kéne még ember, esetleg a csatársorba egy húzónév

    1. Legyen igazad! Én azt láttam az idei öt meccsen, hogy nincs előrejátékunk, Kamber bedobásaival akarjuk megnyerni a meccseket. Középpályán csak védekezni tudó játékosok vannak, hiányzik egy gólvágó is! Gól nélkül nehéz meccset nyerni!

     1. Ez az edző felelőssége már… Neki kell előrelépnie ebben, de a játékoskeret – különösen a középpályán – mindenképpen bőven és talán erősebb is, mint eddig.
      Gazdag is jobb mentális állapotban van, Moretti pedig labdabiztosnak tűnik (pedig én nem voltam lelkes, hogy Nagy Geri és Szendrei posztjára leigazoltak egy légiós..)

    2. Csatársorba megelégednék egy eddig ismeretlen játékossal is, 2-es gólátlaggal : )

    3. így azért nehéz lesz…
     ezt senki nem gondolta, hogy a 2 új csatár ilyen 0 produkciót tol és Sanyi meg elfelejtette a fiatalokat…Májer és Hegedüs is kaphatott volna 20-30 perceket.

 2. Berzi te senkiházi fasszopó! Szoktalak látni a budaörsi kika-ban ott szoktál zabálni. Vigyázz…

  1. Ő nem lehetett bent. Bár tény, ha az én 5 munkatársam tárgyalna valamiről velem kapcsolatban, akkor nem valószínű, hogy ennyire f.s döntés születne.

   1. Nem lehetett bent, de ezek szerint egyetért a döntéssel! Persze pénzért manapság sok ember gerince cseppfolyósítható..😒

  1. Valóban, de a továbbjutáshoz nyerni kell itthon, nem szaban 0:0-ra játszani, mert gólt biztosan rúg az ellen!

 3. Ez a zágrábi kerékpár áramforrás se egy nagy ász csapat.

  1. Maradjunk annyiban, hogy a ződek a bekkelésen kívül mást nem nagyon csináltak ,azt viszont jól. Meg találtak egy nagyon szerencsés gólt. Nagyon veszélyesen játszottak a horvátok amikor beindultak, és többször csak a fociszerencse mentette meg Dibuszt. Nem lefutott ez a párharc, nagyon nem!

  2. Magyar csapatokhoz, fradihoz képest nagyon jó csapat, csak nem vették komolyan a meccset, 1-0 után teljesen leültek. Nagyon a meccs eleje volt, és még semmit se mutatott a fradi, de már elkönyvelték, hogy simán nyerni fognak. Ha rendesen odateszik magukat, simán eldönthették volna a meccset az első félidőben.

   1. Én fél órát láttam a második félidőböl… Rughattak volna 4-5 gólt a horvátok 30 perc alatt. Nagyon jó csapat, kíváncsi vagyok mordorban mire mennek

  1. ja bar azert tudhatna a szerző hogy érintettség miatt nem ervelhetett:
   “Legyünk jóindulatúak: az is lehet, hogy Berzi felállt, érvelt, de ha így volt, semmit sem ért.”

  2. Nem vitaként, de Csányi és Berzi csak most kezdi szúrni a Fidesz szemét? Eddig jók voltak. Ugyan már, szavazat optimizálás történik, és a háttérben marad a támogatás. Igy terjesztik, hogy milyen karakánok ezek a fityiszes fiúk. Minimum Szijj nak is tiltakoznia kellett volna a Magyarok gyalázása miatt. Azt nem mondom hogy rendelje be a nagykövetet, mert úgy se jönne be.

   1. Valami parányi repedés azért lehet a Fidesz és Csányi között.
    Korábbi bajnoki ezüstérmes és kupagyőztes (nem budapesti csapattal) futballista mesélte pár hete, h ő úgy tudja, komoly átszervezés jön a 2020/21-es bajnokságtól. 14 vagy 16 csapat az nb1-ben, az nb 2 12 csapatra szűkítve, az nb3 már amatőr vagy félprofi lesz. Emiatt pár nagy múltú csapat az nb3-ban (pl Pécs) retteg, ha most nem jutnak fel az nb2-be, akkor szinte esélyük se lesz rá a jövőben. Ja és persze utána meg kellene ragadni ott. Állítólag Csányiék megpróbálják adminisztratív úton segíteni a nagy múltú, és szurkolói bázissal rendelkező csapatokat feljuttatni az első osztályba (pl Győr), mert elegük lett a múlt és szurkolótábor nélküli (jó reggelt!!!) kisvárosi és falusi csapatokból, akik nem képesek közönséget vonzani (mily meglepő…). Pécsről még annyit mondott, h ha ott nem nyer az uralkodó párt az önkoris választásokon, akkor belebegtették, h minden pénzcsapot elzárnak a látványsportoktól, nem csak a focitól, szóval több okból remegnek arrafelé a fociklub szurkolói. Ezt az utóbbit mondjuk hallotta egy Pécs szurkoló kollégám is.
    Persze minden ilyen hírt kétkedve kell fogadni, mert amolyan zuhanyhíradós, öltözői jellegű infok ezek, de nem tartom elképzelhetetlennek ezt a forgatókönyvet.

    1. Inkább bizonyos fideszesek (pl Lázár) és Csányi között, a mind nagyobbra növő kisgömböceiknek útban vannak az üzletei, szeretnék bekebelezni

   2. Nem kellene itt dékás lózungokkal jönni.Fityiszeséssel menj a hávégére,ott népszerű leszel.Az ottani kommentelők azt is közölték,hogy meg kell tanulni tizit rúgni.Valamint fletó papa is örömködött,milyen jó,hogy kiesnek a magyar csapatok.

  1. Ingyen van és másnak nem kell, az ilyenekre szoktunk rárepülni.

   1. Erröl legalább tudjuk, hogy kicsoda. Nem tartalèk- vagy másodosztályú csapatokban játszott, válogatott is volt, szóval van nèmi rutinja.

      1. Jó helyezkedéssel lehet egy darabig ellensúlyozni. Elöl ez nem megy.

       1. Egy befejezö csatárnak ott kell lennie, ahová a labda pattan. Vagyis tudnia kell helyezkedni…

        1. Van jó befejező csatárunk (na jó, a legutolsó helyzeténél ez nem látszott). Félek, vele csak többen lennénk. Darabra most is van sok csatárunk.

         1. miskolcon a legjobb csatárunk Batik volt.
          5 perc alatt is többet küzdött/harcolt/rúgott/harapott, mint a többi támadónk összesen.

        2. Summa summarum, jó lenne, ha nem olyanokon kéne vitatkoznunk, hogy Fecze vagy Kambi a kevésbé vállalhatatlanabb. :)

        3. Egyeseknek már az is elég lenne, ha csak azt tudnák, hogy pattan a labda.

  2. Amikor a szezon előtt rebesgették, még azt mondtam: minek ide Feczesin? Az eddigi igazolásokat látva viszont már nem is álmodozok ekkora névről.

   1. Valahogy így vagyok ezzel én is. Tartok tőle, hogy lemaradunk róla, vsgy nem kell, hiszen Józsi bácsi megmondta, hogy kész a keret.

 4. Látatlanban azt merem mondani, hogy a ő lesz a mi “megoldásunk” a még egy hiányzó csatár posztra. :(

  1. Akár valóban megoldás is lehet, mert jelenleg csatárposztokon nem látni megoldást jelentő figurákat.

 5. off: apró észrevétel a honlappal kapcsolatban. A fejlécen, a bal felső sarokban található címer nem kattintható, nincs belinkelve a főoldalra, így nehéz visszanavigálni a kezdő oldalra, ha az ember elmerül a javuló tartalmakban : )

 6. Nagyon úgy látom, hogy Grófot azért igazolta le a fagyi, hogy megtanítsa Dibuszt lábbal labdához érni.
  Egyébként le a kalappal előttük, volt egy kis mákjuk, de a döntetlen, főleg egy lőtt góllal kiváló eredmény. Ettől függetlenül képtelen vagyok szurkolni nekik, pedig próbáltam… :)

   1. Rendesek voltak itt a fórumon az utóbbi napokban, gondoltam emiatt egy meccs erejéig kivételt teszek, de nem ment.

    1. Nekem megy, a nemzetközi más. Bár sajnos a tegnapi meccset nem tudtam nézni.

     1. Én is megnézem, mert ha csak nyomokban is tartalmaz magyart, csak magyar klubcsapatként indultak. És ha mi lemondunk magunkról, sárba leszünk tiporva. Már így is a tökünkig ér a sár.

     2. Tényleg más, és minden más magyar csapat esetében megy is, de Fradi kivétel. A “nemzet csapata” öndefiníciójuk ugyanis olyan mértékű arcátlanság az összes többi magyar csapattal szemben, ami gyűlöletessé teszi őket.

      1. Ebben igazad van, de valahogy az évek során túllendültem rajta. Nekem sem tetszik az állandó áldozattudatuk, a rasszista és erőszakos szurkolóik, a nemzet csapata imázs, és hogy nekik minden jár az előzők miatt.
       Gyermekkoromat egy kis faluban töltöttem, ahol mindenki fradista volt, plusz egy-két vasasos. (később egy FTC vezető is kikerült onnan)
       Többek között azért lettem honvédos, mert bennem mindig is megvolt az az érzés, hogy nem tudok olyan csapatnak szurkolni, akinek a nagy többség. Elég hozzá 86-ban egy Détári megmozdulás, 89-ben két Szíjjártó gól az MTK ellen, hogy fenn valakik eldöntsék, hogy hova tartozom.

     3. Nekem is más, de azóta, amióta nyomokban sincsenek magyarok a csapatban, már nem éri el az ingerküszöbömet, hogy mi van velük.

 7. A honlapról:

  “EBBE NEM NYUGSZUNK BELE”

  OK, ez nagyon szép, de a keret középszerűségébe meg a szponzornélküliségbe se myugodjatok bele!

   1. Láthatólag külön-külön sem, mert áprilistól négy hónapon át nem kellett óvással meg fellebbezéssel foglalkozni…

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.