Kérdezz-felelek posztban mondom el, hogy miért és mikor Reddit

A tegnapelőtti poszt megjelenését követően több platformon is kaptam kérdéseket, hogy miért ez a hirtelen és furcsa irányú változás a kommentelésben? Telegramon elkezdtem tegnap válaszolni, hogy legalább magamnak összeszedjem a mondandómat. Szóval tisztázzunk pár apróságot, amolyan FAQ-szerű módon.

Most akkor csak Redditen lehet ezentúl kommentelni?

Nem. A szerzők egyedi döntése lesz minden egyes posztjánál, hogy az adott poszt alatt szabadon lehet kommentelni (Disqus), előmoderációt* alkalmaz (Disqus), vagy áttereli a kommentelési lehetőséget egy külső felületre (Reddit).

Mi az, hogy ha *előmoderált egy poszt?

Ugyanúgy kommentelhetsz, mint eddig, azonban a komment csak akkor jelenik meg az oldalon, ha egy moderátor (itt: szerző) azt jóváhagyta. Tehát ha elemzésed, hosszabb mondandód, vagy releváns megjegyzésed, javításod van az előmoderált poszthoz, akkor az mindenképp meg fog jelenni, mert hozzá tartozik a poszthoz.

Miért kell bármit is módosítani a kommentelésen?

Mert nekem elegem van pár dologból, és ezért az én posztjaim alatt élni fogok az egyedi döntés lehetőségével. A blog nem közszolgáltatás, nem munkahely, saját szórakozásából írjuk, szerkesztjük, adminisztráljuk, és ha akár egy percre is szarul érezzük magunkat miatta, akkor minek csinálnánk? Tehát előbb a blogger, aztán az olvasó. Bocsánat, de ez így működik.

Egyébként: ha minden marad a régiben, akkor valakinek az a baj, ha valami változik, akkor meg az a baj. Létezhet egyáltalán tökéletes megoldás?

Miért nem Telegram, ha már ennyire erőltetted korábban?

Most is erőltetném, mert egy elég biztonságos, gyors és jól végiggondolt platformról van szó. Nem is értem, hogy itthon miért a Vibert és a Messengert nyomogatják az emberek. Ami viszont ellene szól, hogy

 • sokan használják az oldalt mobilról, és a telegramos kommentelés onnan elég bonyolult lenne a bejelentkezési procedúrája miatt (teszteltem Android és iPhone alatt, Safari, Chrome, Firefox és Opera böngészőkkel is);
 • Telegramon ugyanaz a felhasználói neved az ismerősök felé, és a kommentrendszer felé is, ami sokakat visszatartana, tehát nem a vélemény, hanem a személy venne részt a beszélgetésekben;
 • a Telegram nem kezeli igazán a beszélgetésszálakat.
Miért pont a Reddit?

Ezt távolról fogom indítani. Facebookot egyáltalán nem akartam, mert egész egyszerűen irtózom tőle. Fájna beágyazni az oldalra facebookos kommentelési lehetőséget, fájna létrehozni egy oldalt vagy egy csoportot, és oda belinkelni a posztokat, majd vissza a blogra, hogy tessék, ott a kommentelési lehetőség. Egyszerűen amennyire lehet, kerülném a Facebookot. Egy remek platform, remek szolgáltatásokkal, amivel képtelenek élni mind a felhasználói, mind a szolgáltató maga.

A már széles körben ismert Disqusszal és a Facebookkal szemben a Reddit egy valóban új felület és új regisztrációt is igényel, azonban itt érdemes bemutassam a blogon jelen lévő felhasználók digitális írástudását időben visszatekintve:

 • anno a Csakblogon (és a Labdabiztoson) elsők között jelent meg a Facebook likegombja nem csak a magyar blogokat, hanem a magyar internetes oldalakat tekintve (az mellékes, hogy nálunk már évek óta nem elérhető, mert menet közben kivezettük), ment is a posztok likeolása, terjesztése az új platformon, mert akkor még hittünk a Facebookban.
 • anno a Csakblog volt talán az első blog (valamint az egykori Népsport blogjai, amit egy adott mértékben szintén mi adminisztráltunk) ahol a saját megoldások helyett, be- majd gyorsan kivezetésre került a szabványosításra törekvő facebookos kommentelési lehetőség, mert
 • hamar átadta helyét a Disqusnak (2013 tavaszán!), amit eleinte nehezen fogadtak a userek, mert megint egy új regisztráció kellett hozzá, és amúgy is, mi ez a felület? Írtunk iszonyat sok fejtágítót a működéséről, azonban mára ott tartunk, hogy a fél magyar internet átvette és Disqust használ.

(Nem állítom, hogy innen indult ki, és terjedt el Magyarországon a Disqus, vagy bármi ehhez hasonlót, de azt igen, hogy rendre megelőztük pár dologban a korszellemet. És hoppá, utólag kiderült, igazunk volt. Szinte mi doboljuk bele a magyar net vénájába a pulzus ütemét – egy elavult(nak vélt) közlési formát használva, a blogot.)

A Disqus akkoriban egy bátor döntésnek számított, mert senki sem ismerte, azonban fontos volt, hogy lehetőleg olyan platformot találjunk, ami nem egy egyedi fejlesztés, amit több oldalon is lehet használni, kvázi szabványos. A Reddit 2020-ban nagyjából megfelel ugyanezeknek a követelményeknek.

Észre kell venni, hogy egyre több helyről szorul vissza a kommentelési lehetőség, mindeközben Magyarországon egyre többen gondolják úgy, hogy a Facebook maga az internet, és élik ott az életüket, ott kommentelnek sokszor egyenesen úgy, hogy a tartalmat, amihez hozzászólnak el sem olvasták, mert nem tudják, hogy egyáltalán létezik. (vö.: nem a Facebookon van.)

A Reddit egy régivágású fórummotor kicsit újragondolva, egyre szélesedő magyar közösséggel.

A magyar internet általános nívóját (digitális írástudás, kommunikációs készségek) elnézve, valamint feltételezve a közösségünk digitális mobilitásának ennél a nívónál jelentősen magasabb szintjét, nem félek attól, hogy a Facebook elől menekülő oldalak között pont mi ne találnánk fel magunkat egy olyan egyszerű platformon, mint a Reddit.

Sőt, nem lepődnék meg, ha hamarosan a magyar internet több oldala is hozzánk hasonló döntést hozna, és hasonló megoldást választana.

Jó, de mit tud a Reddit?

Pár apróság:

 • a Reddit kiemeli azokat a hozzászólásokat, amelyek azután íródtak, hogy legutoljára láttad a szálat.
 • a Redditen a userek tudnak egymással csetelni. (Face2face levezethetik a feszültséget.)
 • van rendes mobilappja, ahol a kommentek követhetőek, értesítést kapnak a userek arról, ha válaszolnak nekik.
 • te is hozzáadhatsz új beszélgetésszálat, ahol saját témákat vethetsz fel. A témák címe megjelenik a blogon is.

Ha nagyon szükséges, valamikor szívesen írunk fejtágítót hozzá.

Nem értem. Most akarod, hogy legyen kommentelés, vagy nem akarod?

Ahogy eddig, továbbra is a véleményt védem, és nem a hozzászólás létrehozásának szabadságát, netán lehetőségét egy általunk adminisztrált felületen. A vélemény márpedig olyan (és itt nem számít, hogy valóban vélemény, vagy csak a megformálója azt hiszi róla, hogy vélemény), hogy az valahol mindig fel fog törni a felszínre, mert sajátossága, hogy általában nem tartjuk meg magunknak, hanem elmondanánk másoknak.

Egykor a blog egyik célja volt részünkről, bár soha nem mondtuk ki hangosan talán, hogy megmutassuk, sokféle Kispest-szurkoló létezik, és ebből a sokféleségből, mi valami ilyesmik volnánk. Emellett természetesen volt némi edukációs cél is, összegyűjteni, rendezni valamiféle tudást, arról beszélgetni, csinosítgatni, narratívát tenni az általunk elképzelt és megélt klub mögé.

Mi továbbra sem adtuk fel a céljainkat, ugyanúgy blogolunk majd tovább, ahogy eddig is, néha kevesebbet, néha többet, néha csak egyikünk, néha csak másikunk, néha örvendezünk, néha az utolsó légyzümmögésbe is belekötünk, továbbra is tervezünk benézni dolgokat, esetleg ritkábban rátapintani valami fontosra, azonban az, hogy ne az írás élvezete miatt csinálja az ember, az nekem egyre kevésbé fér bele.

Próbálom eljátszani a régimódi punkot a blogszférában, az elveim mit sem változtak, bár engedni kellett sok dologból, engedni a közösségi nyomásnak, és minden ilyen kis engedés nagyon fájt nekem. Ennek van most vége részemről. Én minden posztomnál élni fogok a lehetőséggel, hogy megválasszam, milyen hozzászólási formát adok a poszthoz.

Azzal legyünk tisztában, hogy ha valaki beszélgetni akar, akkor úgyis beszélgetni fog. Ha nincs kommentrendszer, és nagyon fontos a mondandója a kommentelőnek, akkor keres hozzá más platformot. Ha ugyanazoknak szeretné mondani, akiknek korábban is, akkor együtt keresnek másik platformot. A Reddit választásával abban segítünk nektek, hogy egy helyre terelünk mindenkit, aki itt van, meghagyva az anonimitás lehetőségét, amihez itt is ragaszkodtunk.


🗣 Ehhez a poszthoz egy napig a poszt alatt is hozzá lehet szólni, azt követően csak a Redditen.

“Kérdezz-felelek posztban mondom el, hogy miért és mikor Reddit” bejegyzéshez 24 hozzászólás

  1. Ezek után remélem legalább a kispadon ott lesz Banó a diók ellen. Amúgy elég szokatlan az eset, nem is teljesen értem.

  2. Eddig mire koncentrált az edzéseken? Nem fér bele neki három nap a válogatottban? Fura…

   1. Szerintem jogos, 2 felkészülési meccsre a csapatánál is fel tud készülni az ember, semmi szükség külön felkészülési rendezvényre. Ilyet még nem is hallottam.

 1. Azt hiszem én kivárom mi lesz ebből a döntésből. Addig pihenek egy picit.
  CS.A.K.

  1. Én is pont ezt terveztem, értem amit a blog író ír, csak a miért-jét nem nagyon, de ő dolga, ő döntése, rendben van ez így.

 2. Igazából, ha már mindenféle biszbasz szakember van a klubnál, akkor talán elvárható lenne, hogy ők biztosítsanak egy online fórumot a szurkolók számára. Ez nyilván plusz feladat lenne, aminek vannak előnyei és hátrányai mindenki számára. Nekem biztosan többet érne annál, mint hogy egyszerre nem tudom hány szakember felel a kommunikációért, marketingért. Lehetne például szurkolói kártyához kötni a regisztrációt, természetesen szigorú adatvédelmi irányelvek mellett, stb.

  Nyilván lehetett volna más megoldásokkal próbálkozni, például kötelező regelés a deviáns viselkedést produkálók kitiltásával, vagy másik oldalról például az előbbiek teljes kirekesztése a kommentelő szurkolótársak által, szerintem egy próbát megért volna.

  A blog szerzőinek annyit szeretnék üzenni, hogy köszönöm az eddigi munkát, a színvonalas posztokat. Viszont tudomásul kell venni, hogy ez a hely a kommenteléssel együtt lett az a szurkolók számára, ami. És tetszik, nem tetszik, ez felelősséggel jár, ha akarjátok, ha nem.

  1. A függetlenség nagy érték, kár lenne lemondani róla azáltal, hogy a klub biztosítja a fórumot. Itt vagy a redditen bármi elhangozhat, egy üzleti vállalkozás (Budapest Honvéd kft vagy mi) által üzemeltetett fórumon nem biztos.

  2. A vita talan ott is van, hogy kinek mi a devians.

   Neked én, nekem meg azok, akik éveken keresztül akaratlagosan sarozzak a tulajdonost, a szakmailag elörelépést produkalo edzöt és a tulajdonos szemelye miatt az akadémista fiatalokat,mindezt kifejezetten destruktiv céllal.

   1. Bocs, de én most azt hiszem véglegesen letiltalak, mert úgy látom, hogy nem igazán érted mi történik körülötted és nekem se kedvem, se feladatom elmagyarázni neked, hogy ez az egész miért történik. Szervusz!

    1. Bar maga a megoldasod mar önmagaban mutat egy szinvonalat és diszkreditalni valakit az érdemi valaszreakcio helyett mindig könnyebb, a felvetett probléma azonban ezzel mégis ott marad és akkor sem tünik el, ha netantalan én nem irok ide mar egy sort sem.

   2. Csak azért írom meg, mert hátha egyszer átbillen benned valami: negatív véleményt megfogalmazni a tulajdonosról, csapatról, akadémistákról nem deviáns és nem üldözendő. Kritizálni, nem tetszést kifejezni a szubjektív vélemény alkotás része. Senki se szent és sérthetetlen, egyik általad felsorolt témában sincs egy egyetemes igazság, aminek tagadása miatt bárkit személyében kéne támadni.

    1. Igaz – ha valaki ezt nem destruktiv céllal teszi. Szerintem itt a probléma, néhanyan nagyon naivan latjatok egy-két itteni kritika mögött megbuvo motivumokat.
     Sajnos, ritkabban fogalmaznak meg sokan öszinte szakmai kritikat mögöttes hatso gondolatot nélkül.
     (Pl utaltam Hemit, ö alapitotta az akadémiat – akkor kritizaljuk az akademistakat.
     Utalom Hemit, mert zsido. Stb.
     Utalom Supkat, mert gigerli stilusa van, vagy a Hemi embere – akkor kritizalom, mindegy, hogy ezzel esetleg kart okozok, mert nem biztos, hogy lesz jobb edzö.
     Hidd el, hogy vannak ilyenek – sok ilyen van.)

     Ilyen embereknél nem hasznalnak az észérvek.

 3. 1. Támogatom.
  2. Redditet nem fogok használni.
  3. Akik miatt így alakult, szarjanak sünt.

   1. :)
    Egyébként nem érzem büntetésnek sem, hanta és RW blogja ez, bármit csinálnak vele, én támogatom. Nyilván Ők sem örülnek, hogy ezt kell tenniük. De vannak felületek, amiknek a közelébe sem megyek, a reddit is ilyen.

     1. Az égvilágon semmi, csak gyenge vagyok függőségek terén, így nem megyek olyan felületek közelébe, amik esetlegesen azt okozhatnak. :) A facebook-ot is egyszer próbáltam, de mikor már egy nap 24 órájából 25-öt azt nézegettem/kommentelgettem, akkor úgy döntöttem, hogy jobb lesz ha törlöm magam.

      1. Igen. Ez valóban egy másik probléma. Amint a mellékelt példán is látszik, az önuralom kérdésében nem tudunk segíteni :)

       1. Nem is lehet. Volt nekem már ezerféle függőségem, eddig mindegyikről le tudtam jönni, de ne kísértsük a sorsot. :) A netes cuccok közül Facebook, Twitter, Reddit és hasonlók közelébe nem megyek, csak Instagramot és Youtube-ot használok, mert előbbit nem nézegetem, csak feltöltök néha, utóbbinál meg van annyi önuralmam, hogy csak a videókat nézzem meg, a kommenteket meg általában ne olvassam. Bőven elég nekem a szimulátorozás világához tartozó csőcselék szövegét olvasni, ott sem nagyon tud lezajlani úgy egy nyilvános online futam, hogy valaki ne kívánja egyik virtuális ellenfelének lassú kínhalálát…

 4. Hanta:
  – véleményed egy részét megértem és elfogadom.De vannak olyan dolgok amit nem tudok elfogadni, a moderálással kapcsolatban,Nem a te szemüvegeden keresztül szeretném más véleményét olvasni, nem arra vagyok kíváncsi, ami a te értékrendeddel össze egyezhető.
  Ezért inkább egy időre hanyagolom a blog olvasását, véleményem megosztását.

  ú.í.:remélem távolmaradásom nem lesz olyan hosszú életű, mint egy időben a stadiontól való távolmaradásom….

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.