Mastodon

Néhány szót az új kommentrendszerről

Mint azt talán néhányan már észrevettétek, a mai nappal lecseréltük az eddig használt kommentrendszert, és átváltottunk a disqus által üzemeltett megoldásra. A váltást csak részben szülte a kényszer, az igazság inkább ahhoz áll közel, hogy így egy jóval kényelmesebb, nagyobb tudású, bár elsőre talán szokatlannak tűnő felülettel gazdagodhatott az oldal.

Ugyebár eddig kétféle lehetőség állt a rendelkezésetekre, ha egy poszthoz hozzá akartatok szólni. A Facebook (fész, fácse, fb) sajnos nagyon lassította az oldal betöltését, ellenben az fasza volt, hogy aki ott kommentelt, az egyben meg is osztotta a tartalmat személyes falán, újabb látogatókat vonzva be az oldalra. Elfogadjuk, sokan viszolyognak a közösségi oldalaktól, így hiába a sok jósága, a kizárólagossága mellett vétek lett volna döntenünk.

Ahogy a Népsprot által adott belső rendszer mellett is. Csak a gond volt vele. Ha nyitva hagyjuk, naponta tucatszám jönnek a spamek, ha pedig lezárjuk, regisztrálnotok kell egy újabb oldalra, ami ismét sokak számára felejtős.

Ellenben a disqus. Neked csak annyi a dolgod, hogy az (1)-es meződbe beírod a mondandód, ha akarsz, képet csatolsz hozzá a (2)-essel jelzett ikonra bökve, majd eldöntöd, hogy mivel akarsz bejeletnkezni (3) (sorrendben: twitter, facebook, gmail, disqus), esetleg megadod a neved és a mailcímed (4). Utóbbi esetben fogsz kapni egy e-mailt, amiben lesz egy link és ha arra kattintasz, akkor megadhatsz egy jelszót, és hopp, máris regisztrálva vagy a disqusra, amivel a későbbiekben bármikor hozzászólhatsz itt, vagy egyéb olyan oldalakon, akik ugyanezt a rendszert használják (a népsporton jelenleg a Fradiblog és a Parasztbelső rádió).

Hinnéd ugyan, de még ezzel sem ért véget a jóságok sora! Ha valamilyen módon bejelentkeztél a rendszerbe, akkor az képes követni a kommenteidet, akár levélben értesíteni, ha valaki válaszolt a hozzászólásodra (mert lehet válaszolni a hozzászólásokra, sőt, értékelni is lehető őket a fel és lefelé mutató nyilakra kattintva). További szépség, hogy a menet közben másoktól befutó kommentek azonnal megjelennek egy értesítési soron, ugyanott, ahol te is értesülsz arról, ha válaszoltak neked. Ez elsőre bonyinak tűnhet, inkább megmutatom:

Garantáltan nem fogsz lemaradni semmiről! Az a disqusnak mindegy, hogy melyik poszthoz szóltál hozzá, hogy hol válaszoltak neked, mindenképp szólni fog. Egyetlen parázs vitáról, minőségi trollkodásról sem fogsz lemaradni, csak el kell fogadni, minden változhat, úgy a megszokott kommentrendszerek is.

A korábbi kommentek nem vesznek el, ottmarad minden a posztok alatt, egyedül a facebookos hozzászólásaitoktól kell fájó szívvel elbúcsúznunk, de hisszük, egy nagyobb jó érdekében ennek bele kell férnie.

Használjuk egészséggel.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||