A Kormány 241/2020. (V. 27.) Korm. rendelete a szabadtéri rendezvényekről engedélyezni a meccsre járást!

A rendelet értelmében a Hungária körútra nagyjából 1000 szurkolót lehet beengedni.

4 . Kulturális és sportrendezvények látogatására vonatkozó közös szabályok

4.§ (1) Ha a szabadtéri rendezvény nézőterén ülőhelyek kerültek kialakításra, akkor a nézők – a páholyok kivételével –
a) csak minden negyedik ülőhelyet foglalhatják el, két néző között három ülőhelyet üresen kell hagyni, és
b) a közvetlenül egymás mögötti ülőhelyeket nem foglalhatják el,
azzal, hogy az egymás mellett és a különböző sorokban ülők között is lehetőség szerint legalább 1,5 méteres távolságot (a továbbiakban: védőtávolság) kell biztosítani.
(2) A szabadtéri rendezvény során a nézők – a nézőtéren kialakított ülőhelyeken kívül – a védőtávolságot kötelesek egymástól megtartani, különösen
a) a páholyokban,
b) a szabadtéri rendezvény szünetében,
c) a szabadtéri rendezvény létesítményének területén, illetve a szabadtéri rendezvény helyszínén található vendéglátó üzletben, valamint
d) az olyan szabadtéri rendezvényen, amely helyszínén ülőhelyek nem kerültek kialakításra.
(3) Az e rendelet szerinti védelmi intézkedések betartásához szükséges feltételek biztosítása a szervező felelőssége.
(4) A szervező gondoskodik a szabadtéri rendezvény azon látogatójának szabadtéri rendezvény helyszínéről történő
eltávolításáról, aki e rendelet szerinti védelmi intézkedéseket megszegi.

Magyar Közlöny 2020/123.

6.§ (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – a kihirdetését követő napon lép hatályba.

vagyis mától

Azért az MLSZ bejelentését még várjuk meg, de a Kormány oldaláról jogi akadálya nincs a meccsre járásnak.

Férőhelyi akadály viszont könnyen lehetséges, ha csak minden negyedik szék lesz használható, és a rendezők valóban ki is adnak minden negyedik széket, ami jelenleg a stadionok befogadóképességének elméleti maximumát jelenti. Ne feledjük, a védőtávolság betartatása a rendező felelőssége, vagyis a szükséges védőtávolság helyi meghatározása akár több szék, esetleg sor kihagyását is jelentheti a helyi viszonyoktól függően.

A négyszékes megoldást azzal a nehezítéssel, hogy csak minden második sorban állhat/ülhet néző, mi is kiszámoltuk a Népstadionra, és úgy 8400 fő jött ki teljes kapacitásnak. A helyzetet nyilván bonyolítják a családok, az egy háztartásban élők, valamint a politikusok és barátaik, mert rájuk nem vonatkozik a védőtávolság, vagyis a négyszékes kihagyás ellenére is felfedezhetünk majd foltokban embereket a lelátókon.

A Honvéd hátra lévő meccsei, és a Honvéd szurkolói számára biztosított szektorok elméleti befogadóképessége a járványügyi szabályozás értelmében. Magyarul: szektor per négy //

 • 05.31. // Debrecen @ Hungária krt. kb. 1000 fő
 • 06.03. // Mezőkövesd @ Népstadion kb. 5500 fő (a harmad stadion negyede)
 • 06.06. // Újpest @ Újpest kb. 400 fő (a teljes vendégoldalra nézve)
 • 06.09. // Videoton @ Hungária krt. kb. 1000 fő
 • 06.12. // Mezőkövesd @ Mezőkövesd kb. 300 fő
 • 06.16. // FTC @ Hungária krt. kb. 1000 fő
 • 06.29. // ZTE @ Zalaegerszeg krt. kb. 2-300 fő
 • 06.24. // Kaposvár @ Hungária krt. kb. 1000 fő
 • 06.27. // Felcsút @ Felcsút kb. 100 fő

A végén mégis kicsinek bizonyulnak a frissen épült stadionok?

“A Kormány 241/2020. (V. 27.) Korm. rendelete a szabadtéri rendezvényekről engedélyezni a meccsre járást!” bejegyzéshez 9 hozzászólás

 1. Az Mlsz állítólag azon gondolkodik a kormányrendelet óta, h a bajnokság utánra halassza a kupadöntőt.

  1. Ha így lesz, az Mlsz elhalasztja egy hónappal a döntőt, az nekünk akár pozitívan is kijöhet, mert addigra összeállhat a csapat, az új taktika, és remélhetőleg már kiderül addig, hogy bent maradunk az nb1-ben. :)
   Jelenlegi állapotunkban a Kövesd esélyesebb a kupagyőzelemre, de 1 hónap múlva ez akár változhat.

 2. Kíváncsi leszek a 100-200 jegyes meccsek esetén mekkora lesz az aki kapja marja…mindenesetre én már beizzítottam a meccsjegy figyelőt :-)

 3. Vajon mi alapján lesz eldöntve hogy ki mehet be? Pl bérleteseknek illene biztosítva lennie a helynek, de simán lehet hogy több mint 1000 bérletes van.

 4. Valaki elmagyarázná, hogy ezek a számok hogyan jönnek ki. Az világos, hogy egy sorban minden negyedik szék adható ki. Ha néggyel osszuk el a kapacitásokat (ahogy a hazai meccseknél csináltátok), akkor feltételezzük, hogy nem maradnak ki sorok. Jól gondolom, hogy minden sorban eltolva ülnek az emberek kettővel? De így kijön a 1.5 méter? És, ha ezt így számoltátok, akkor a Puskás stadionban miért csak a harmadának a negyedét kapnánk meg? Vagy a harmada fent lesz tartva semlegesnek?

  1. Én úgy tudom, hogy a szabályzat szerint a kupadöntőre a stadion harmada az egyik, a másik harmada a másik klub szurkolóié, a maradék harmada a semleges nézőké.

  2. A néggyel osztás az elméleti maximum, vagyis ennyi hely adható ki optimális feltételek mellett legfeljebb. A rendelet szerint nem kell kihagyni sorokat, azonban szerintem ez életszerűrtlen, mert ha el is toljuk kettővel az embereket egymás mögött, akkor sem lesz meg átlóban a másfél méter.
   A kupadöntős számítás a hagyományos értékesítési modell alapján jön ki: egyharmad-egyharmad stadiont szoktak kapni az érdekelt klubok kb., a maradékot pedig a szponzorhelyek és a semleges szektorok teszik ki.

   1. Köszi! Én is erre gondoltam. De szerintem sem jön ki a másfél méter átlósan. De, ha ez így van, akkor meg lehet, hogy a hazaira 1000 ember sem mehet be. A Puskásban attól félek, hogy a sok szponzor kap majd egy vagon jegyet.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.