Ma azért meccselünk, hogy a végén ne kelljen matekoznunk. Illetve azért is.

Bp. Honvéd – DVSC @ Hungária krt. 18:55

Szinte napra pontosan öt éve fordult elő utoljára, hogy a Kispest és a kiesés egy mondatban szerepeltek. 2015. május 30-án otthon fogadtuk a már szétesett és csontutolsó Pápát, miközben a Dunaújváros Paksra utazott, a Haladás pedig a Felcsútot fogadta. Ha kikapunk és az Újváros, valamint a Haladás is nyer, akkor pontazonosság, és a több győzelmükkel ők maradnak bent.

22. perc, 0-0-nál kiállítják az egyik belsővédőnket, a remek tavaszt futó Elezt. Valahogy mégis nyugodtak vagyunk, pedig szörnyű év van mögöttünk. A 27. percben vezet a Haladás. A második félidő elején Ignja góljával megszerezzük a vezetést, Pakson továbbra is 0-0. A 63. percben Könyves, a 69-ben Youla lő gólt. Bennmaradtunk.

Bár az utolsó forduló a kiesésről szót, igazából senkit sem érdekelt. Tavasszal az MLSZ kizárta a bajnokság harmadát, és erőszakkal tizenkettőre csökkentette a csapatok számát.

A fene gondolta volna, hogy két évre rá, szinte kényszerből, saját nevelésű játékosokkal teli kerettel leszünk bajnokok, hogy a csökkentett számú liga egyik legeredményesebb klubja pont a Honvéd lesz.

Összpontszám a 2015/16-os bajnokságtól:

 • 327 // FTC
 • 296 // Videoton
 • 238 // Honvéd
 • 219 // Debrecen
 • 214 // Újpest
 • 197 // Paks
 • 186 // Diósgyőr
 • 166 // Mezőkövesd (4 idény alapján)

Mi lettünk a középcsapatok középcsapata, aki folyamatosan ott van a dobogó közelében, hátrafelé nem, csak előre kell néznie, és előre felé kell számolgatnia.

Tartott mindez tavaly nyárig, illetve tartott pár hétig az ősszel.

Tudom, láttam, remeksokan hivatalból rettegnek a kieséstől minden évben. Konkrétan a bajnoki szezonnak is úgy futottunk neki, hogy próféták tömkelege még szeptemberben is a másodosztályról, esetleg annak nagy nehezen elkerüléséről beszélt. Hagyjuk őket fortyogni a saját levükben. (Kis só, kicsi bors, némi zöldfűszer, és mehet az egész a moslékba)

Van nekünk elég bajunk amúgy is. Például ez a két grafikon:

Itt azt látjuk, hogy a fordulók végén mennyi pontja volt a Honvédnak, mennyi a harmadiknak, és mennyi a tizenegyediknek.

Itt pedig a harmadik és a tizenegyedik helyektől mért ponttávolságokat.

Ne szépítsük, az idény nagy részében a kiesést jelentő helyek közelebb voltak, mint a dobogó. Mutatom:

Ha fent, akkor a dobogót, ha lent, akkor a kiesést jelentő hely volt közelebb a forduló végén. További statisztika, hogy ez az harmadik, és egyben utolsó grafikon ebben a posztban.

Vagyis. Ha ma nem nyerünk a Debrecen ellen, akkor kimondhatjuk, hogy – természetesen a kupagyőzelem mellett – év végén a kiesés elkerülése a célunk.

Egészen nevetséges, és egyben mostanában szokatlan, hogy ide sikerült navigálni magunkat, miközben a keret papíron erős, a tulajdonosi háttér stabil, a hűbéri lánc egészen magas szintjén is van rajongónk, a szurkolók fantasztikusak, sorra szállítjuk a gólkirályokat, belaktuk az edzőközpontot, megszoktuk az átmeneti stadionunkat , szóval tényleg, mi a probléma? Mitől lett ennyivel rosszabb az idei szereplés?

Talán nem véletlen gondoljuk nagyon sokan, ebben a keretben ennyi volt, négy csodálatos év, és nyáron, ha lesz egyáltalán nyár, mindenképp koncepcióváltásra, frissítésre lesz szükség több területen. A fejekben, a csapat menedzselésében, és igen, az állományában is.

Most azonban a sokadik Nagy Generáció, mert Kispesten szeretünk generációkban gondolkodni (Döméék és Puskásék mindent nyertek, Kocsisék semmit, Eisenhofferék voltak az elsők, Nemesék a majdnemek, szóval van itt dögivel generációból), még kap egy utolsó és nagy lehetőséget, hogy megmutassa, jogosan tekinthetjük Nagy Generációnak. Bajnokság, két kupadöntő, negyedik helyek, valahol nem illenék a sormintába a kiesésről, akár csak a kiesés fenyegető közelségéről beszélni.


Én hiszem, hogy ebben a keretben jóval több van, mint ami eddig kijött belőle, és azt is hinni akarom, hogy amikor minden, de tényleg minden ellenünk szólna, amikor közel reménytelennek tűnik a helyzet, akkor újra össze tudunk zárni, és meg tudjuk mutatni, mit jelent igazán kispestinek lenni.

A Debrecent verni kell, a szurkolót meg kell nyugtatni, szerdán kupadöntő, nincs még veszve semmi, csak nehéz, mert hagytuk magunkat belesodorni ebbe a nehéz helyzetbe.

Szerencsére azért vannak a Nagy Generációk, hogy bizonyítsák, miért tartjuk őket nagy generációknak.

címlapkép: a bronzérmet ünnepeljük 2013-ban Szombathelyen

“Ma azért meccselünk, hogy a végén ne kelljen matekoznunk. Illetve azért is.” bejegyzéshez 128 hozzászólás

 1. Végre valami jo dolog tökéletesen megöltük a loki játékát. Ugrai remekül játszott bár ilyen formába maradna amig kispesten van. Kapus poszton grof távozása után nem gondoltam volna hogy ilyen jol fogunk álnni robi is maga biztos és a nagy bravurja zseniális volt. Szendrei végre hogy itt van és milyen jol játszott végig robotolt és a végén milyen sprintett vágott a loki védök csak lesték a bombája pedig maga a csucs volt

 2. A kiállításig nagyon profin lehoztuk a meccset, nem szép játékkal de minimális kockázatot vállalva, és a Debrecen játékát teljesen elfojtva, ahogy egy ilyen fontos meccsen kell…Ugrai tetszett különösen, szerintem még jobb lenne, ha egy igazi center lenne mellette elöl…Gyakran a pálya széle felé húzódott, ilyenkor meg nem volt senki középen..Gazdag elöl játszatása szerintem nem oké, a legjobb középpályásunk, de szerintem ő inkább egy klasszik box-to-box játékos, mint csatár vagy 10-es….

 3. nem igazán vágom, miért 5 védővel álltunk fel a kiállítás után, totál káosz volt hátul, belül mindig volt egy üres védő és a belső hármast rosz volt nézni, ahogy ütemtelenül váltottak a köztük szaladgáló két belső támadóra. Baromi nagy mákunk volt, hogy nem kaptuk be a másodikat. Érthetetlen, hogy miért nem 4-4-1 ben nyomtuk… teljesen magunkra hoztuk a debrecenieket, elől a letámadást a saját térfelünk közepén sem tudtuk ezért elkezdeni, ha nagy nehezen megszereztük a labdát nem volt kit megjátszani. Borzasztó volt nézni. A kényszerből hátratol szélsők folyamatosan bentrgadtak, nem lehetet lesre játszani, k nagy mákunk volt és ezt a mecset nem a Pisont hozta le, hanem a debrceniek nem húzták be.

  1. A végéért én nem Pisontot okolnám, hanem Kambert…Ezt a mezlevételes sárga szabályt soha nem értettem, szerintem úgy faszság ahogy van, de ha már ez a szabály, akkor egy 35+éves belső védőnek a meccs elején legyen már annyi esze, hogy figyel erre. Az ő játékában a sebessége miatt mindig van egy elkésett belépő, és ezzel egy sárga, ezért különösen kellene figyelnie az ilyen felesleges sárgákra…Amúgy Batik cseréje szerintem kényszerű volt, (néhány közelin látszott, hogy húzza a combhajlítóját), így Kamber kiállításával a 2 legjobb belső védőnk kiesett…2 belső védő kiesése amúgy nálunk sokkal jobb csapatok meccstervét is szét tudja baszkodni, ha nem nyertünk volna tegnap, nálam Kamber sara lett volna, a csapat jól fel lett készítve a meccsre…

   1. Az biztos, hogy Pisont Szendrei játszatásával már többet tett a Honvéd jövőjéért, mint Sannino, de azért Pisont nem egy Supka, vagy Rossi…

    Urbányi tegnapi nyilatkozata alapján szerintem továbbra is folyni fog az edzőkeresés.

 4. Végre valami jo dolog tökéletesen megöltük a loki játékát. Ugrai remekül játszott bár ilyen formába maradna amig kispesten van. Kapus poszton grof távozása után nem gondoltam volna hogy ilyen jol fogunk álnni robi is maga biztos és a nagy bravurja zseniális volt. Szendrei végre hogy itt van és milyen jol játszott végig robotolt és a végén milyen sprintett vágott a loki védök csak lesték a bombája pedig maga a csucs volt

 5. Kell mondanom, hogy mit és kit szajkóztam egész ősszel…. Egy bizonyos Szendrei játszatását… Itt voltam akkor is szídva…

  Sannino fél évig totálisan összerombolta a csapatot, jelenleg mi lennénk a 3. helyen még Pisonttal is, ha nem őt hozzák májusban és nem nyalja a seggét egy-két arc a táborban.

  KUPÁT!!!!

  1. Én biztos nem szidtalak Szendrei miatt. Rég volt ilyen tehetségünk az Akadémiáról. Az Mtk ellen is jobbal-ballal szórta a gyors passzokat. Remélem, folytatódik töretlenül a fejlődése.

  2. Egy igazi futball Isten.
   Meccs után egymásnak adták a kilincset a top angol, spanyol, német, olasz és francia csapatok igazgatói. Úgy tudom, licitverseny alakult ki érte, 1millió eurós licitlépcsővel. CR átigazolási rekordjait döntögeti a srác.

 6. Sztem ma tartalèkosan fogunk felàllni.Sztem se Lanza,se Gazdi,se Batik nem kesz kezdő.Lefkovich kezdeni fog,de mivek neki nincs meccs a hàta mögött veszèlyes lesz.Vèdelemben sztem meza,kambi niba,uzoma fog kezdeni.Ha ma nen szerzunk legalàbb 1 pontot,nehèz lesz….

   1. Mièrt fontosabb a bajnoksàg?Az elment..ki talàn nem esünk….ja ès sztem ez a kezdő elèggè tartalèkos.

    1. Az fontosabb, hogy ne essünk ki, mint az, hogy kupát nyerjünk. Így értettem.

 7. Az időjárás kegyes lesz hozzánk, kb. ott folytatja, ahol abbamaradt a bajnokság, zárójelbe teszi a karanténban eltöltött időt:)

 8. Egy sima meccs volt, most meg egy infarktust hordhatunk ki lábon. Tipik Kispest.

 9. Amikor megkapta az első sárgát, már akkor éreztem, ebből baj lesz. Amennyiben nem lesz még a három pont, megköszönhetjük Kambinak.

  1. Szép volt Fiúk! A kiálításig volt elképzelés a játékunkban, Pisont jól meccselt, Szendrei játéka már a kupameccsen is tetszett, ma felrakta az ire a pontot.

  2. Így voltam ezzel én is! Nem is értem, hogy egy ilyen rutinos játékos, mint Kambi miért veszi le a mezét? Teljesen felesleges sárga volt, amiért most szoros lett a meccs!

   1. Igen. Az első is felesleges sárga volt, de így berepülni sárga birtokában, mint a masodik sárga előtt, mintha nem a keret legrutinosabb játékosa volna, hanem egy 18 éves újonc…

 10. Minden oké, meg minden, remélem nyerünk. De a sárgás Kambit fennhagyni a védelem tengelyében, a nem mellesleg kiválóan játszó Batikot lecserélni… Ez persze nem sziidás csak egy észrevétel, CSAK A KISPEST!

 11. Pinter csaba a k*rva anyad

  Faultbol volt a debreceni kontra ahol kialitotta Kambit, majd kifele fault a gol….

  Vissza hozta ezt a gyenge Debrecent akiknek addig kapura lovesuk se volt

 12. Szendrei a kezdő, ez már jó hír, Kukocnak nem örülök, nettő hátrány általában, főleg jól fejelő csatár nélkül. Remélem, tőle nyáron megszabadulunk.

  Gazdag 10-es szerepkörben, erre kíváncsi leszek, jó kísérletezésnek tartom és Ugrai pedig 9-esként bizonyíthat, ez is izgalmas húzás.

  1. Picit tartalékos, de nem rossz kezdő ez, mindegy, csak a három pont számít. És ha még látunk majd – nagy közhellyel élve -, bíztató jeleket is a játékunkban, akkor részemről rendben.

  2. Meza,aki nem jàtszhat a kupadöntőben,mert 3 sàrgàja van mièrt nem jàtszik??King,ha megsèrül mi lesz?Kukic kezdő,ez nooormàlis 1 emberelőny a lokinak.

 13. Nem kellenek a béna fiatalok, mint szakértő mondom! :)

  Szép volt fiúk!!

  Kupát!

 14. Megkövetem magam..eddig csak negatìvan àlltam hozzà és szóltam Ugrairól,de ma nagyot jàtszott!Szendrei meg …gratula neki,majdnem elsìrta magàt a gólja utàn.Tehetsèges sràc,èrtèkünk lehet.Jól jött ez a győzelem.

 15. Most ez nagy fricska volt az akadémiát és Pisontot kritizálóknak. Alig pár meccs és máris jobban nézett ki a csapat, mint Sanninonál.
  Ugrai jobb volt elől, mint George, Gazdag is ügyesnek tűnt.

  Pisont hála Istennek ott folytatja most, ahol tavaly májusban Sannino átvette. Kár volt ezért az intermezzoért :( :(

  1. Kezdünk talàn kiegyenesedni,de csak legyünk óvatosak a hurrà optimizmussal.Azèrt az akadèmia nem nagyon szolgàlt rà arra eddig,hogy egekig emeljük az onnan kikerülőket.Ok, Szendrei most szèp gólt lőtt ès az ő jegelèse hiba volt eddig.Bízom abban,hogy a tehetsègek jobban szemelőtt lesznek.

   1. Akadémia:
    – Baráth – válogatott
    – Holender – válogatott
    – Nagy Geri – válogatott kerettag
    – Vécsei – válogatott
    – Botka – válogatott kerettag
    – Koszta – bajnok a csapattal
    – Bobál – bajnok a csapattal

    Rajtuk kívül még: Schön Szabi, Bíró Bence, Prosser, Bobál Geri, stb. utánpótlás válogatottak és ismert játékosok Magyarországon.

    Van mire büszkének lennünk az akadémiával kapcsolatban.

    1. Teljesen igazad van és a mostani korosztályokban (03, 04, 05) nagyon sok a potenciál.

 16. Pár szóban a mérkőzésről :
  végre ÉSSZEL, végre egy az egyekkel, végre tudják a játékosok merre kell mozogni, végre megpróbáljuk átverni az ellenfelet, végre végre középpályás-gól, végre Ugrainak volt kedve játszani.
  Ha ilyen játékunk lesz akkor megint érdemes lesz kijárni.
  Ha kiegyenlített volna a Debrecen , az se érdekelt volna, mert nézhető, élvezhető volt a játékunk !
  Szendrei ma érett meg tehetségből Nb1-es futballistává.
  Drukkolok hogy jól süljön el az Urbányi-Pisont-Dajka tengely.
  Ilyen ésszerű játékkal akár a Kövesdet is meg lehet szorongatni….

 17. Ez a három pötty most nagyon kellett. Gratula az egész csapatnak! És Ugrai. Nagyot küzdött, plusz gólpassz, gól. Ha ilyen hozzáállással folytatja…

 18. Az egyetlen meccs, ahol szent fogadalmamat megszegem. Nehéz ezt leírni, de remélem ma kikap a felcsút.

 19. Mármint azt nehéz leírni, hohy remélem ma gyöznek a zödek.

 20. Kamber hülyeséget csinált, így lett forró a meccs. Lefkovits Robi nagy mentése és a kis Szendrei nagy gólja eldöntötték a 3 pontot. Ez az eredmény tökéletes lenne szerdára. Kérdés: Szendreit miért jegeltük egy évig, mikor már tavaly a Fradi ellen megmutatta, hogy tehetséges vkp?

 21. Nagyon jó mérkőzés volt ,és köszönöm a bátorítást amikor elolvastam az írást megértettem ma győzünk és kész . Az 5 cserét nagyon jónak tartom rengeteget emel a mérkőzés tempóján és a minőségen .

  1. Egyetértek, jó az hogy van lehetőség variálni a csapaton. Csak a kupameccses cseréket nem értem azóta sem.

 22. Levkovich nagyon jól nézett ki a kapuban.
  Tujvel nagyon jól véd, de Levkovich gyorsabbnak, erősebbnek tűnik még nála is.

  Ha a klub nem tartja meg, óriási hülyék már megint a vezetők.

  1. Szendrei – függetlenül a góltól – a legokosabb pályán levő játékosnak tűnt.

   1. Tavaly ezt sokszor leírtam, ahogy az edzőkérdés kapcsán is kifejtettem a nézeteimet – mindig le voltam ugatva, pedig az idő egyértelműen engem igazolt.

    De nem én vagyok a lényeg, az országnak és a klubnak is az lenne a legjobb, ha a fiatalok (nem mindegyik, hanem a legjobbak) jóval több bizalmat kapnának és pár kiemelkedő tudású légiós mellett rájuk épülne a csapat, ahogy pl. az Ajaxnál.

    1. Csak ez ugye nem az Ajax utánpótlása. Az elképzelésed szerinti összeállítással (kombinációval) kiesnénk a vérbe.
     Ezeket a László féle 50kg-os fiatalokat a Juhász Roliék felrúgnák a pcsba műholdbak kb.

     1. Jajj, már megint kezded, Highlanders?

      Ugyanezt írtad Gazdagról és Szendreiről is.

      László most 17-18 éves forma gyerek, nézzük meg majd két év múlva és nem Lászlóból áll az akadémia, vannak még ott bőven…

 23. Felvételről néztem meg a mérkőzést. Jók voltunk. Persze van min csiszolni, de összességében (még ha a messze nem a legszebb időszakát futó Debrecen is volt az ellenfél) összeszedett, stabil volt a brigád, felsejlett, mit is akarunk és hogyan.
  Szendrei a gólján kívül is beválni látszik, pár meccs, és még stabilabb lesz. (A gólja patent volt ;) )
  Ugrai jó zsugás, abszolút helye van nálunk.
  Kicsit meleg lett a pite a kiállítás utáni gólnál, nagyon lógott az iksz a levegőben, de a jó csapatnak van szerencséje ;)
  Az Újpest is megtéphető :)

 24. Azt lehet tudni, hogy kupameccseknek vannak-e áldozatai? Szerintem elég lyukas a keret, 1-2 játékos kiesik a kulcsemberek (Lanza, Gazdag, Tujvel, Batik) közül, és tényleg kiesés elleni harc lesz…Én imádtam Pisontot játékosként és szimpatizálok is vele, de egyelőre nem annyira hiszek benne, és attól tartok, hogy nagy kockázat volt neki adni a szezon végét…Akiben még nem hiszek az Urbányi, de ez egy másik téma…

 25. A kiállításig nagyon profin lehoztuk a meccset, nem szép játékkal de minimális kockázatot vállalva, és a Debrecen játékát teljesen elfojtva, ahogy egy ilyen fontos meccsen kell…Ugrai tetszett különösen, szerintem még jobb lenne, ha egy igazi center lenne mellette elöl…Gyakran a pálya széle felé húzódott, ilyenkor meg nem volt senki középen..Gazdag elöl játszatása szerintem nem oké, a legjobb középpályásunk, de szerintem ő inkább egy klasszik box-to-box játékos, mint csatár vagy 10-es….

 26. nem igazán vágom, miért 5 védővel álltunk fel a kiállítás után, totál káosz volt hátul, belül mindig volt egy üres védő és a belső hármast rosz volt nézni, ahogy ütemtelenül váltottak a köztük szaladgáló két belső támadóra. Baromi nagy mákunk volt, hogy nem kaptuk be a másodikat. Érthetetlen, hogy miért nem 4-4-1 ben nyomtuk… teljesen magunkra hoztuk a debrecenieket, elől a letámadást a saját térfelünk közepén sem tudtuk ezért elkezdeni, ha nagy nehezen megszereztük a labdát nem volt kit megjátszani. Borzasztó volt nézni. A kényszerből hátratol szélsők folyamatosan bentrgadtak, nem lehetet lesre játszani, k nagy mákunk volt és ezt a mecset nem a Pisont hozta le, hanem a debrceniek nem húzták be.

  1. A végéért én nem Pisontot okolnám, hanem Kambert…Ezt a mezlevételes sárga szabályt soha nem értettem, szerintem úgy faszság ahogy van, de ha már ez a szabály, akkor egy 35+éves belső védőnek a meccs elején legyen már annyi esze, hogy figyel erre. Az ő játékában a sebessége miatt mindig van egy elkésett belépő, és ezzel egy sárga, ezért különösen kellene figyelnie az ilyen felesleges sárgákra…Amúgy Batik cseréje szerintem kényszerű volt, (néhány közelin látszott, hogy húzza a combhajlítóját), így Kamber kiállításával a 2 legjobb belső védőnk kiesett…2 belső védő kiesése amúgy nálunk sokkal jobb csapatok meccstervét is szét tudja baszkodni, ha nem nyertünk volna tegnap, nálam Kamber sara lett volna, a csapat jól fel lett készítve a meccsre…

   1. Az biztos, hogy Pisont Szendrei játszatásával már többet tett a Honvéd jövőjéért, mint Sannino, de azért Pisont nem egy Supka, vagy Rossi…

    Urbányi tegnapi nyilatkozata alapján szerintem továbbra is folyni fog az edzőkeresés.

 27. Az öt cserét nem három játékmegszakítással lehet lebonyolítani?

    1. Bocs hülyeséget írtam, sok volt a sör és pálesz. 😀 Azt akartam, h elvileg a 3 cserét is a kapusok sérülései miatt vezették be. Nem tudom, most mik a rendkívüli szabályok pontosan, nem olvastam el őket, gondoltam, a kapuscserét máshogy ítélik meg ebben az 5 cserés időszakban, de asszem a megoldás ott van a kérdésedre, amit Tozsoferguson írt.

    2. A szünetben történő csere nem játékmegszakítás ha minden igaz.

    3. 15 éve még az volt, de mostanság már nem az, három csere volt eddig, a kapus is egynek számít

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.