Mastodon

Valakit még érdekel egyáltalán az utolsó forduló?

bohoc_vhsUtolsó forduló, búcsúzunk az idénytől, de mecsoda izgalmak közepette! Még mindig benne van, hogy kiesünk, ami ki tudja milyen következményekkel járna. Az is lehet, hogy pont semmilyennel. A lényeg, hogy kell egy pont, vagy ha nem, akkor nem nyerhet egyszerre a Hali és a Dunaúj.

Viszont komolyan gondoljuk, hogy mindez még jelent bármit? Hogy van még bármi köze a pontszámoknak, a lőtt góloknak, a pályán mutatott teljesítménynek a bajnoki végeredményhez? Elég csak ránézni a Nemzeti Bajnokság Élvonalának utolsó fordulójában mik történtek, történhetnek:

1. Pécsett eltemették a futballt

Pécs, 2015. május 29. Szurkolók ásnak el a pályán egy koporsót a pécsi futball temetését szimbolizálva a labdarúgó OTP Bank Liga harmincadik, utolsó fordulójában vívott PMFC-Matias - Nyíregyháza Spartacus találkozó végén Pécsen 2015. május 29-én. A két csapat nem kapta meg az élvonalbeli induláshoz szükséges licencet a 2015/16-os idényre. MTI Fotó: Sóki Tamás
Pécs, 2015. május 29.
Szurkolók ásnak el a pályán egy koporsót a pécsi futball temetését szimbolizálva a labdarúgó OTP Bank Liga harmincadik, utolsó fordulójában vívott PMFC-Matias – Nyíregyháza Spartacus találkozó végén Pécsen 2015. május 29-én. A két csapat nem kapta meg az élvonalbeli induláshoz szükséges licencet a 2015/16-os idényre.
MTI Fotó: Sóki Tamás

Két olyan csapat játszott tegnap, akik nem kaptak licencet a következő bajnokságra. Végül a Pécs verte a Nyíregyet 2-1-re, de értelme az nem sok volt, hiszen minden mindegy mindkettőjüknek. Sem előre, sem hátra, az egyetlen változás annyi lett, hogy helyet cseréltek a tabellán. A következő évi NB III szempontjából ugye ennek komoly jelentősége van. Cserébe volt néző, sírás a pályán, és nyilatkozó klubtulaj.

2. Nyíregyházán az utolsó, csütörtöki edzés előtt demonstráltak a szurkolók

nyiregy_utolso_edzes_20150528

3. Az ETO az NB III-as csapatával utazik bajnokira – Debrecenbe, az NB I-ben

A Lokinak még van esélye arra, hogy bukja a negyedik helyet. Ehhez ki kellene kapnia otthon az ETO-tól,  miközben a Paks veri Pakson a Dunaújvárost (vagy az Újpest a Megyerin a Kecsót), úgy, hogy ledolgoznak négy gólnyi gólkülönbséget (az Újpest esetében tizenegyet). Ha jól megnézzük, egy rendes Győrrel akár még vállalható is lenne, vagyis az ETO ezzel a lépésével súlyos sportszerűtlenséget követ el, nem tisztességes módon szól bele a bajnoki tabella alakulásába. (Még egyszer: mintha bármit számítana még idén. Illetve annyit igen, hogy a negyedik hely Európa Ligát ér. Az Újpestnek nincs UEFA licence, hiába fellebbezett. A Paksnak nem is volt.)

Helyette elviszik a fiatalokat, hadd játszanak egy jó kis meccset az NB I-ben még így, utoljára. (Vicc: tavaly mi zártunk Debrecenben, és a szinte saját nevelésű csapatunkkal nyertünk 2-0-ra.)

4. Pápán a megszűnésről és új kezdetről beszélnek, és azt sem tudják ki száll fel ma a buszra

A pápai önkormányzat dobja az együttműködést a Lombarddal, és a legalsóbb, vagy a legmagasabb, számukra elérhető szintről újraépítik a város labdarúgását, fókuszban az utánpótlással.

Nyilván könnyebb lenne a helyzetem, ha berúgjuk a helyzeteinket. Ám kimaradtak, mert már fejben nincsenek itt a játékosok. Megtörtek, lélekben, akaratban is, én is így vagyok ezzel. Egy biztos, ott leszünk az utolsó fordulóban a Honvéd elleni meccsen. Ám hogy hányan szállnak fel a buszra a játékosok közül, azt most még nem tudom megmondani. Eljött a vég, szép volt, ennyi volt. – Kovács László, a Pápa edzője (via nso)

Ugyanitt meccs közben kapcsolták le a villanyt. Valóban itt a vég.

5. A Hivatásos Labdarúgók Szövetségének elnöke is kimondta: a 12 csapatos NB I-el az MLSZ a saját szabályait szegné meg

A Horváth Gáborral készült interjú elolvasható az nso oldalán.

És ebben a bajnokságban, ilyen körülmények között következik a 30., utolsó forduló

Egyelőre nem tudni, hogy a július közepén (másfél hónap múlva!!!) induló következő bajnokságban hány csapat lesz, hány meccset játszanak egyáltalán, mi lesz a lebonyolítás, hány külföldit lehet nevezni, mennyi lehet egyszerre a pályán, hogyan és milyen arányban, valamint milyen összegekkel zsarol majd az MLSZ a klubok saját(!!!) pénzéből, mert még mindig nincs versenykiírás! Persze ez is mindegy, mert a helyszíni nézőszám rohamosan zuhan, ha kevesebb csapat lesz, akkor még inkább, és még azt is szeretnék, hogy a tévé se adja a meccseket.

Illetve van, az ún. érvényes, ami ha más nincs, mert nem dumálták le korábban, akkor a jövő évre is érvényes. Ebben 16 csapat van, szó sincs légióskvótáról, satöbbi. Minden mehetne a normál mederben, legfeljebb anyázunk a kizárások miatt, de nem, inkább nem mondanak semmit, csak a képünkbe röhögnek.

csanyi_berzi_rohog_20150513
fotó: NSO/Móricz-Sabján Simon

Vajon maradt még bármi, ami értékes, érdekes lehet az utolsó fordulóban?

Részünkről mi már tegnap megtartottuk az évzárót, volt remek csülökpörkölt sztrapacskával, hozzá sör, sajtos süti és kovászos uborka. Órákon át beszélgettünk, jól éreztük magunkat, mert valahol egy társaság vagyunk, amit – bárhogy is szenved – az MLSZ sem tud szétrobbantani.

csulokporkolt
fotó: hanta, mert az ételt le kell fotózni, hogy később legalább a szemet gyönyörködtesse

És ez az egyetlen, ami még tartja bennem a lelket.

A magyar futballt alakítókban, csinálókban egyszerűen csalódnunk kellett. Az MLSZ úgy görény, ahogy van, ez lemma, tény. De az, hogy a szereplők nem állnak fel és mondják, valami kurvára nem megy jó irányba, az egészen szánalmas. Megszólalni itt akkor szólal meg valaki, ha már kizárták, és elpattan az agya, ahogy reméljük hétfőn Matyi Dezsőnek, vagy a Nyíregytől bárkinek.

És itt van a Honvéd. Simán lehet, hogy a fél keretet és az edzőt most látjuk utoljára, de egyszerűen nem érdekel, mert az van, hogy maga a játék, a foci, a pályán történő dolgok olyan, de olyan távolságba kerültek a mezei szurkolóktól, hogy az felfoghatatlan.

Van nekem egy másik focis társaságom is. Egy szombathelyi, egy diósgyőri és egy kecskeméti, valamint egy fotelfradista alkotja. A többség még egy-másfél éve is rendszeresen hazajárt (figyelem, nagy távolságokról van szó!) Budapestről, hogy láthassa kedvenc csapatát. Ismerek olyan diósgyőrit is, akinek egészen tavalyig Budapesten élve is bérlete volt az egész idényre, és járt, járt, járt.

Ezekkel az arcokkal ha ma beszélgetünk, akkor ugyanúgy a foci a fő téma, csak épp egyáltalán nem az eredményesség. Zrikálni persze szoktuk egymást, az kell, de a beszélgetések többsége valahol az MLSZ szapulásáról szól.

Tegnap például az merült fel, hogy most kizártak néhány csapatot, mert nem államiak. De vajon egy Fradi, Videoton, Felcsút (etc.) a közvetlen/közvetett állami forintok nélkül mikor kapna egyáltalán licencet? Tehát az egyik fele biztos lábakon áll (igen, ezt így, ebben a formában simán kimondták állami csapatokra!), addig a másik fele mehet, mert nekik nem adunk. Mármint te meg én, meg a Csatornázási Művek és hasonló nagyon fontos, a futballon keresztüli reklámértékért bármennyit áldozni hajlandó cég.

Egyenlő feltételek mellett, a szabályok betartásával, parádés küzdelemben dőlt el a 2014/15-ös labdarúgó NB I végeredménye. 

Köszönjük az összes résztvevőnek. Basszátok meg!

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||