Egy kupadöntő után

Fotó: Lovi-1909foto.hu

Életem egyik legfurább szezonjának közeledünk az egyik legfurább zárásához – és az, hogy ebből a kopasz futballgyilkos háromnegyed éves ámokfutása, a koronavírus fagyasztó intermezzója, és a kiégés mindenféle jeleit mutató keret (és RW) egész éves szenvedése után úgy néz ki, hogy jobban jövünk ki ebből az egészből, mint például a 2017-18-as, vagy az 1994-95-ös idényekből, a lehetőséget, kereteket és körülményeket tekintve egy igazi kis csoda. Nyolcadszor ünnepelt tegnap kupagyőzelmet KISPEST, 3 év után nyert ismét trófeát a HONVÉD, és amiért tavaly fohászkodtam, hogy ez a 2015-2020-as éra és emblematikus arcai még behúzhassák az MK serleget is a bajnoki trófea mellé, az most megvalósult.

Érzékenyebb lelkületű olvasóink most fejezzék be a posztot, mindannyian jobban járunk, mert mostantól nem egy szokványos RW-tiráda fog következni, inkább egy keserédes fináléja egy optimistán nézve átmeneti, pesszimistán tekintve pedig hosszú új éra első etapjának.

Nagyon furcsa és nagyon kettős volt számomra a tegnapi nap. Egyes momentumaiban megbizsergetett az ilyenkor máskor egyértelmű meccsláz, a kellemes estevárás izgalma , máskor viszont bántóan üres volt minden, mint úgy anblokk az elmúlt hónapok. Az előbbi érzelmeket nyilván segítette, hogy gyakorlatilag a Puskás-stadion (amúgy nekem kb. továbbra is Népstadion, mint Hantának, lehet ácsolni a keresztet nekem) szomszédjában dolgozom, így az amúgy beállt hátam megmozgatása miatt amúgy is előírásos, óránkénti 5 perc sétámat tegnap rendre az udvaron tettem meg, nézve az akkor még üres, kihalt arénát, ahol este döntő lesz. És a várakozás hol kellemesen vibrált bennem, hol viszont inkább az hasított belém: 2 hónap kötelező elzártság után a fokozatosság jegyben valóban az a követendő út, hogy 10.000 ember közé vetődik be az egyszeri szurker? Hát, kurvára nem, de legalább a 3 szék kihagyás ad majd némi védelmet. (Borzalmasan naiv vagyok).

Aput mindenesetre egyértelmű döntéssel otthon hagytuk Öcsémmel, kisebb meglepetésemre nem is ágált nagyon, amiért meglehetősen büszke vagyok a máskor olyan önfejű Faterra, és az egész tavaszi fegyelmezett viselkedésére. Most sem hőzöngött, hogy neki itt a helye – és ha következetes akartam volna lenni, nekem is tartanom kellett volna magam a fontolva haladó RW aranyszabályhoz, s maradni a tv előtt, de nem bírtam ki, egyszerűen nem bírtam volna ki, hogy ne élőben nézzem végig a döntőt.

Délelőtt derengett fel először, hogy ma nyerhetünk. Jött a szokásos megérzés, ami ezúttal azt súgta: egy Puskásról elnevezett nemzeti stadionban egy ‘kövesd nem lehet ellenfél. Nem lehet. Erre nincs amúgy logikus magyarázat, ez azzal rokonítható, hogy Felcsúton általában nyerünk. Idén a matyó kék-sárgák nagyot futottak, klasszikus újkori magyar bronzcsapatként a 2 nagy mögött, a döntőért igazi nagyvadat ejtve el, szemben velünk, az egész évben nézhetetlen fociival döglődő, a tavalyi surranóplyás “menetelést” megismétlő alakulattal. DE. De ez a Honvéd, 100+ éves történelemmel, beágyazottsággal, szurkolói tradíciókkal, egy létező klub. Az ellenfél pedig egy jó évet futó, de alapból NB3-mas egylet. Ez nem lenézés, nem Budapest-sznobizmus, hanem tény. Ami a döntőben manifesztálódott is, egy megilletődött, tompa Mezőkövesdben, és egy különösebb fantázia nélküli, ám elszánt és sikeréhesebb Kispestben. Ennyi idén elég volt, a matyóknak pedig köszönöm ezt a kupát, mint az USÁ-nak a 2008-as vízilabda olimpiai aranyat, amit a szerbek eltakarításával majd önmaguk megveretésével prezentáltak a magyar válogatottnak.

Reggel, délelőtt, délután tehát hol várakozás, hol feszengés, majd eljött vánszorogva a negyed 8, kisétáltam az intézet kapuján, és már érkezik Öccs, aki meglátva a délelőtti minisztériumi tárgyalásra vételezett szerkómat, egy dévaj “de peczkes itt valaki” üdvözléssel nyit, és már sétálunk is át kényelmesen az Ifjúság útja irányába, majd a Dózsán hömpölygő tömegbe belefolyva maszk fel, én még egy Dr. Manhattan-féle kesztyűt is felhegesztek (“be fogsz pállni” -sóhajt lemondóan Öcsém, és igaza lesz), aztán irány a lelátó.

A stadion valóban nem rossz. Én most vagyok itt először, a válogatott nyitányon anno vidéken voltam, és annyira fel sem izgatott, megmondom őszintén, de Honvéddal, és tétmeccsel, továbbmegyek: döntővel nyitni az itteni karrierem, azt hiszem nem méltatlan megoldás. Szektorunkhoz érve, a felezővonalhoz (a kapu mögött biztos voltam a tumultusban, itt viszont még jegyvételkor haloványan bíztam a távolságtartás megvalósulásában) inkább állva maradunk, a “korzón”, mert odalenn majdnem minden széken, egymás szájában ülnek az emberek. Felmerül bennem a kérdés: minek a folyamatosság hangoztatása, minek az óvatosság sulykolása, ha ennyire le van amúgy szarva az egész mind a rendezők (érthetetlen), mind a végre kiszabaduló nép (ez érthető, csak szerintem kurva veszélyes) által? “Maszk hordása erősen ajánlott, de nem kötelező” – by MLSZ, gratulálok.

A meccsre kivonuló csapatokkal a felálláskor tartatják a másfél métert, a lelátón mindez leszarva – elképesztően bornírt előadás kezdődik. Maga meccs is szép lassan csordogálni kezd, meddő matyó mezőnyfölénnyel, örvend is a 30 fős kemény mag a kapujuk mögött, szemben a szokás szerint méretes kispesti táborral. Nézem a meccset, jót dumálunk Tesómmal, kellemes az alkonyi langyos idő, csak kupadöntő hangulatom nincsen. Sima bajnoki, semmi extra. Csordogálunk.

Az első fél óra után aztán a semmiből Kamber fejel (igaziból lő, de én fejesnek láttam), kavarodás, háló libben, vezetünk. Először bizsereg meg bennem valami, örvendezünk Öcsémmel, főleg Kambernak, a Kapitány elnyűhetetlen, innen is melegen üdvözlöm az őt két éve folyamatosan nyugdíjazni kívánó szakértő szurkoló- és komment-társakat. Hibázik? Igen. Egyre többet? Igen. Mentalitása nélkülözhető? NEM. Köszönöm. Gól (és mondjuk piros) a hétvégén, fontos gól az MK-menetelésben, kikényszerített öngól a döntőn. És még nincs vége.

Ekkor fut be hozzánk a kanyarszektorok felől Ábelbébiface úr, egy magától a doktorminiszterelnök úrtól kölcsönvett ingben, és az egyik budapesti cseh sörözőtől kölcsönvett 7 sörrel magában, meglehetősen troll csúcsformában, meglátva a maszkom és a kesztyűm, kedélyes anyázással fejtve ki nézetét a médiahekk víruskampányról, majd megkezdi szokásos történelmi -politológiai előadássorozatának aktuális arabját, Trianontól George Floydon át a menjekmárafaszombahogynemjárokbajnokikraazújranyitásóta-ig. De érkezik Gyuri úr is, rég láttam, semmit sem változott, vidám, mint mindig; KisBabar, rég láttam, semmit sem változott, szarkasztikus, mint mindig; és Salvatore barátunk, rég láttam, semmit sem változott, szakértő, mint mindig. Próbálok is koncentrálni a vele való diskurzusunkra, már amikor épp nem a kikapcsolhatatlan Ábelrádiót kell hallgatnunk, aki szokásos lelátói fűzfapoetizmusának újabb remekeivel zengi tele az étert, boldogítva törzs- és akaratlan hallgatóit. (Valahol ez hiányzott, már majdnem bevallom magamnak).

Ami viszont nem hiányzik: a kis görcs Pekár Lacika, aki, nem tudom, életében először (?) megereszt egy akkora gólt a jobb pipánkba 25-ről, hogy azzal 2 perc poszt-Kambergól öröm után gyorsan arcunkra fagyasztja a mosolyt. Aj-jajj. Tujvel sem volt most a toppon reakcióidőileg, de nem varrok a nyakába semmit, sokat tett azért, hogy egyáltalán itt legyünk. A szünetig még egy kövesdi nagyobb helyzet, 2 db, egyenként 5 perces Ábel fejtegetés (“Atti, nyáron moldovai túra“), és szünet.

Érzelmeim vegyesek. Kupadöntő hangulatom nincsen. Honvéd-hangulatom nyomokban. Felbasz a nekem vírusvédelmi szempontból teljesen felelőtlennek tűnő szervezés. Nagyon örülök Kamber góljának. Aggaszt, hogy míg meccs előtt Lanzafame show-t vártam (régen villantott már, ilyenkor jellemzően mindig megrázza magát), ahhoz képest az olasz poroszkál, enervált, megöregedett. Hol lesz így az általam jósolt másodvirágzása? Aggaszt, hogy majdhogynem az általam is mindig szidott Hidi a csapat egyik legjobbja. Örülök, hogy Lovrics, végigjátszva majd minden meccsünket, vénségére ismét tündököl. A mi kis horvát Godinunk (szívecske). Hullámvasút ez az este.

A második félidőt egyelőre csere nélkül toljuk. A kövesd is hozzánk szürkül, ismét csak a “csordogál” szóval tudom jellemezni a meccset. Aztán 56. perc, a hétvégén és ma is végre vállalható Ugrai ível be szabadrúgást (vagy szögletet), megint kavarodás középen, Kambi apó megint ott, nagyon okos fejes, 2:1 ide, mennyennyugdíjba!!!!444!!!!! Hihetetlen az Öreg, le a kalappal, nyom is egy akkora gólörömöt, mint egy köldöksérves indián varázsló a sikeres esőtánc után, imádom, tényleg. Imádtam én Hahn Árpit, Lőrincz Anti tanár urat, Szmicsót, a bundás k…. anyját, aztán Botis papát, de Kambi, hát ő lett a mi Baresi-nk. Mit mondjak még?

És innentől fél órán át elkezdjük szépen, kispestiesen, nyomokban Marco Rossi érát tartalmazva uralni a meccset. A Mező végleg megilletődik és elkedvetlenedik, Kutya a szezonban először elanyátlanodva áll a pad mellett, míg a Legnagyobb Király (a Legnagyobb Czukorrá nemesülve) pörög, serénykedik a zónájában, azt hiszem, meglesz a 8. kupa.

És részben ez a nyugalom, részben a fentebb leírtak teljesen kiölik belőlem a döntő hangulatot, végleg. És ezzel nem vagyok egyedül. Ezt mondják köröttem a többiek is, mínusz Hanta, akit persze ma se látunk, barátaival és üzletfeleivel inkább valahol más szektorokban császkál. Pisont cserél a 88. percben, Lanzafame, Gazdag és a teljesen kikészült King le, Geri, George és Aliji be, ha ehhez hozzáveszem a korábbi Ugrai-Kesztyű cserét, idegesnek kéne lennem, mert hát ha talál egy gólt a ‘kövesd, mi ezzel a felállással az életbe’ nem rúgunk gólt, izgulnom kéne, de most nem megy. Egyedül akkor bokszolok egyet a levegőbe, mikor a kiugró George-ot félpályánál lebirkózza Szappanos, és még lap sincs, nemhogy a jogos piros, majd a kövi Kövi szögletnél a cerberus már rohan előre, ha ő egyenlít, megeszem a maszkom, de nem, sőt, percek múlva ellentámadás, 6 perc hosszabbítás amúgy, még mindig nem izgulok, szóval ellentámadás, Geroge ugrik ki, gyök 2-vel indul félpályától az ultimatív czukorbáró, de a fáradt vendégvédelem így is lemarad, mögöttem hallom Öcsém elkínzott hangját “de gyors vagy George fiam“, már mind szakadunk a röhögéstől, és kapu elé ér a nagy cula, majd persze eltöri a labdát. Amikor Ghinda Atti tette ezt 1996-ban, a szakadó esőben a BVSC ellenében, infarktust kaptam majdnem, most csak röhög mindenki, aztán 3 sípszó, vége, kupagyőzelem, 8. alkalommal, ebből 4-et élőben élhettem át. Nem semmi. A 4. “kupám”.

És ez volt a legsemmilyenebb.

A kettős érzelmek még most is bennem kavarognak, csütörtök délelőtt. Nagyon nagy öröm, hogy a bajoki keret utolsó romjai még egyszer serleget nyerhettek, tényleg. Kötődünk, kötődök ezekhez az arcokhoz. A két öreg délszláv. Kamber, Lovrics. Ott a helyetek a kispesti aranylapokon. Nekem legendák, ennek a korszaknak, ennek a magyarfocinak a kispesti legendái. Bajnokaink, kupagyőzteseink. Ahogy Gazdag is elmaradhatatlan része ennek az időszaknak. Nagy Gergő, aki most visszament epizódszereplőnek, de nekem ennek az érának az emblémája ő, a már távozott Botival együtt. És az olasz. Hát, nem lett ikon nálam, ezt elbaszta, de e szép éveinkben oroszlánrésze van – még ha paradox módon ebben az idei kupamenetelésben és a döntőben már alig ismerni rá. Remélem, még egyszer feléled a régi tűz benne… És persze a megfáradt legkisebb Király.

És az azóta csatlakozók. Tujvel, a máshol padozós évek után a szezont megmentő kapus. A cseréje, a sajnálatosan korán lesérült Rubi. Batik, azon kevés fradisták egyike, akik inkább Szűcs Lajos, Keller Fater és Takács Ákos nyomán a küzdést, és nem a sértődést választották, útlevelet igényelve így a kispesti szívekhez. Ez a brokkoli Kukocs. Nekik örülök.

És még jobban örülök annak, hogy ez a siker a padon a Legnagyobb Királyt érte, mellette Dajkával. Az új klubvezetés össze-vissza, értelmetlen, koncepciótlan húzásai sorában el sem hittem, amikor jöttek ezek a hírek, hogy e szezonra Pisont megkapja a keretet, és mellé végre-valahára Dajkát is hazahozzák. Mint anno Hemy egyszer Csábit. És lehet, hogy Pisont a pályája elején jár, lehet, hogy sok fura dolgot csinált egy-egy meccsen, de hogy egy tiszta kispesti szívű, elkötelezett arcról van szó, az kétségtelen és annyira megérdemelte, hogy ott legyen a neve a történelemkönyveinkben, mint anno szegény Sisa tréner, aki egy borzalmas nehéz időszakban egy borzalmasan rossz öltözővel ért el MK-győzelmet, majd vérzett el az keret-tisztítás interregnumában.

Hanta keret-újjáépítést vizionál a következő évekre, én nagytakarítás helyett viszont ésszel való építkezést kérek. Veterán védőnk nem egyszerre elküldését, hanem fokozatos kivezetését, a keret szép, lassú, építkező átalakítását, értékeink megtartását, a szangvinikus zsoldos újra formába hozását. Nem tudom, Urbányi-Pisont-Dajka, vagy bárki jövőbeni szakmai felelős erre képes lesz-e. Legyen. A bizalmat én megadom, már csak azért is, mert akiket felsoroltam azoknak legalább annyit jelent a Honvéd, mint nekem az első melóhelyem, ami anno a vezető szakmai műhely volt itthon a szakmájában és ahova büszkeség volt tartozni minden nehézség ellenére.

A meccs közben véget ért, a kupát átadták. Ebből ugyan semmit sem láttunk, mert ügyesen a VIP szektor felé kalibrálták be a pulpitust, nyilván a fontos arcoknak kell a premer plán. Így csak kivetítőn nézhettem, amint a mindenkit végig ölelő-csókoló külügyminiszter e cselekedetével jelen helyzetben még megrázza nálam a korona-pofonfát (a Csányitól kapott aranyérmére már nem mondok semmit, ha a Fradival csinálnak ilyet, itt hörögne a fél blog, gondolom, e megjegyzésemmel pedig most sokaknál felkerülök Hanta mellé a szégyenfalra) , aztán elindultunk haza. Ábelék már rég eltűntek a kupa- és sörmámorban úszva, mi lemaradva Salvatoréval és Öcsémmel poroszkáltunk a júniusi alkonyban a föld-és sóderhalmokkal teleszórt stadionkert és a Dózsa György út kulisszái között. Keserédes gondolataim nem maradtak visszahang nélkül, és Salvatore fogalmazta meg a lényeget: valamiféle kiégés ez mindannyiunknál, ami törvényszerű 2017 CSODÁJA után, az ÉLETÜNK SPORTÉLMÉNYE félév után, még ha most zsinórban nyernék is 5 bajnokságot, az se lenne akkora katarzis. Igaza van, de az is igaz, hogy sok dolog miatt rendültem meg idén a klub-érzésvilág terén, buta szakmai döntések, borzalmas futballgyilkolás a szélhámos Beppével, cukormázas marketing és még a kapitalista főkolompos Hemyihez képest is százszor inkább konzumlénynek degradált szurkolók, amihez ráadásul a szurkolótábor fele tapsol – és erre jött ez a tavaszi bezárkózás, ami után semmi sem lesz ugyanolyan, jósolták sokan, és a végén igaz lesz.

Furcsa egy este volt, az biztos. Most viszont indulok egy újabb munkamegbeszélésre be a belvárosba, és a hagyományaim tartandó, a zakó alá trófea utáni nap Honvéd-pólót veszek. Hátha előbb utóbb visszajön valami abból, amit keresek – még ha erre nem is mindig látszik sok esély.

“Egy kupadöntő után” bejegyzéshez 77 hozzászólás

 1. Teljesen ugyanez nálam is….

  Igazából az új Puskás adta a feelinget most, de egy járványügyi “nemtudommivel” vegyes gazdasági válság elején járva, a sok fura idei húzás, a két hónapos szünet, a rém gyenge, vállalhatatlan kupasorozat… (volt egyáltalán olyan meccsünk a kupában, amire büszkék vagyunk?)

  Lovresz és Kamber mondjuk tényleg már örökre a kispesti történelem részei…

  Öröm volt látni, hogy a középpályán a két legtöbbet futó és legjobb (!) játékosunk saját nevelés, Gazdag és Szendrei a VidiFradiba is beférnének.

  Lanzafame öregedett, hirtelen, mintha lassabban fordulna, kell neki szerintem idő, amíg hozzászokik ahhoz és a játékstílusát hozzáigazítja ahhoz, hogy benne márcsak egy kései – de jóféle – Zelenka van.
  “Azt” a Lanzafamét többet nem látjuk már, az őszi Debrecen elleni volt szerintem az utolsó varázslata.
  De egy kései Totti még benne lehet – ha kivásároljuk egyáltalán a szerződéséből.

  Szerintem igenis be kellene látni már, hogy ezzel végérvényesen lezárult egy korszak, Kingnek lejár a kölcsönszerződése, Ugrainak 6 hónap van hátra, Lanzafame szintén talán nem is marad, Lovric és Kamber – nagyon meg kellene találni már az utódjukat, Nagy Geri is szerződése végén van…

  .. Pont ezek miatt is volt katasztrófa a Sannino, semmit nem építkezett, csak rombolt, bután.

  Én nagyon remélem, hogy Urbányiéknak lesz eszük és Szendrei példáján alapulva megkapják innentől a bizalmat a legtehetségesebb fiataljaink.

  Pisontot nagyon kedvelem, Sanninohoz képest mindenképpen előrelépés, de – bocsássatok meg – szerintem ő sem jelent hosszú távú megoldást.
  Pont, ahogyan Sisa sem jelentett.

  Szüksége van a Honvédnak Pisontra is, Dajkára is, de nem vezetőedzőként.

  Viszont most mégis nagyon jó, hogy ők ültek a padon.

  1. Nagyjából egyetertek, de azzal nem, h ok ketten beférnének a vidibe vagy a fradiba. Soha. Sajnos.

   1. Nem te voltál, az Highlanders, aki tavaly azt is írtad, hogy

    Lovricnak és Kambernek már nincs helye a csapatban
    Nagy Geri és Gazdag nem elég jók
    Szendrei, Cipf és a fiatalok kuka
    Sannino a maximumot hozza ki a csapatból ??

    De ! :)

    1. Nem vagyok Highlanders, de amiket felsorolsz azzal nagyjából egyetértek. Kivéve Sanninot, Lovreszt és Kambit.

     Egyébként ne fárassz már ilyen f@szsággal, hogy a szendrei meg szegény Gazdi beférne a Fradiba meg vidibe. Még a kispadra sem ültetnék le őket. Ezt nyugodtan készpénznek veheted, fiacskám. Ha nekem nem hiszel, nyugodtan dobd be a kérdést az ulloi129-re. Jol ki fognak röhögni. Meg is érdemled! :-)))

     1. Highlanders legbiztosabb ismertető jegye, hogy Highlanders-stílusban tagadja egy másik nicknév alatt, hogy ő Highlanders.

      1. Igen? Ezt jó tudni, és hasznos info. Ja, nem. :)

       Na, dobd már be, légyszi az erősítést jelentő két nevedet a fratyi és a vidi fórumjaira. Úgy várom a reakcióikat. 😂😂😂

  1. Várható volt… Minőségi szélső védő. Tippem: nem fog hosszabbítani, még marad egy évet és ingyen elmegy.

   1. Pont ezért irtam összel, hogy ki kéne hasznalni a lehetöséget és még akkor hosszabbitani, amikor sérült..

    Azt sem értem, hogy a hozza hasonlo szintü haverjat, aki balfuto, miért nem hoztuk el tavaly nyaron, semmivek sem rosszabb alapképességü jatékos Mezghraninal..

    Csak iszonyat tehetsegtelenek a klubvezetöink Jelenleg.. :(

    1. “iszonyat tehetsegtelenek a klubvezetöink” … “erősebb a keretünk, mint a Kövesdé”
     Érzek némi ellentmondást a 2 kijelentésed között.
     Szerintem voltak jó és rossz döntéseik, sajnos Sanyi volt a legrosszabb…de a kerettel kapcsolatban mégis csak jól dolgoztak, ha ez első évben megvan a kupagyőzelem és 1 jó hajrával még 1 korrekt bajnoki helyezés is meglehet.
     Sérült játékossal hosszabbítani elég rizikós, ha bizonytalan a gyógyulás… ha meg nem súlyos a helyzet, akkor csak emiatt nem fog könnyebben aláírni…
     Szerintem a következő 1-2 év keretépítése és szakmai munka mutatja meg, hogy mennyire jó vagy rossz ez a vezetés, de a tulajváltásnál vszínű mindenki kiegyezett volna 1 dobogós hellyel vagy a kupával.

   2. Nincs bajom Mezával, örülök, hogy nálunk van, de többet láttok bele, mint ami. Egy tök átlagos játékos. A “minőségi” jelző azért erős túlzás.

  2. Remélem, ma üvöltözik valakivel Urbányi emiatt. Aztán nagyon elnézést kér Mezgától. De ha csak kicsit kér is, akkor se elég indok ez a távozásra. Szerintem. Inkább úgy tűnik, hogy a karrierjét szeretné építeni, ezért állna tovább. Amivel nincs semmi baj, bár sajnálnám, mert jó játékos, jó hozzállással. Viszont ha mégis megy, kaphatunk érte egy rakás pénzt.
   Egyébként meg minden az ő hibája. Miért nem olvas csakblogot, akkor tudta volna a 3 sárgát. :)

   1. Hát nem tudom…nyilván Mezgha szeretett volna döntőt játszani, de úgy gondolom, hogy ettől még a magyar kupát teljes mértékben magáénak érezheti. Ha tényleg távozni akar, akkor ez a nem szólt senki, hogy három sárgám van, csak egy műbalhé…olyan sokat nem játszott a bajnokságban, hogy ne emlékezzen arra, hogy melyik meccsen kapott sárgát. Sokkal rosszabb lett volna, ha pályára lép és utólag derül ki, hogy miatta lett megóvva a meccs…szóval ez a műbalhé inkább annak szól(hat), hogy tisztára mossa az esetleges távozását…hozzáteszem, egy durva sérülésben a csapat kiállt mellette, újra kezdőbe került, ha ennek ellenére távozik, akkor hatalmas csalódás lesz a szememben.

    1. Ezt komolyan valaki elhiszi, hogy egy játékos nem tudja, mennyi sárgája van egy szezonban? :)

     1. Persze hogy nem :) . Csabának lesz igaza a műbalhéval. Én amúgy nem vagyok hasra esve a sráctól. Nem rossz játékos, de nem is egy Benjamin/Tandia stb. Ezért kell megbecsülni azokat a légiósainkat, akik zsoldosból átvedlenek a klubhoz kötődő arcokká. Egy Mezghrani, vagy pl. Eke, Moutari, Niba, Aliji egyik nap itt ébrednek, másnap másik országban, és tolják a profizmust a pályán zakatolva meg a marketingbullshit cikkekben. A két öreg védőnk más. Nálam már szinte Cseh-Csábi… Ilyen lehetett volna a nárcisztikus digó is, de ő eljátszotta a hitelét, most törleszt ezerrel de ez már nem az igazi :) Mondjuk ő zsoldosként is nagyon kell.

      1. Abszolút egyetértek azzal, amit írsz.
       A probléma, ha távozik Mezhgrani, és King is visszamegy az Mtk-hoz a kölcsönből, akkor arra a posztra nem egy, hanem két embert kell venni/szereni, bár nem tudom, Kovács Niko fejlődött-e az utóbbi fél-egy évben. Amikor láttam játszani, nem győzött meg, de még fiatal, fejlődhet.
       Na most eddig a vezetés nem igazán vett játékost, inkább kölcsönbe hoztunk, vagy lejárt szerződésűvel szerződtünk, vagy kötelező opciós vétel több részletben (Lanza, bár még mindig nem tudjuk, h tényleg kifizettük-e az árát). Nem hiszem, hogy pont két jobb oldali védőért fizetnénk, de még az egynek is örülnék. Inkább valaki kölcsönbe fog megint jönni, és mögötte tartaléknak Kovács Niko vagy valami hasonló felállás.

       1. Ebben most kivételesen nem értek veled egyet, a sérülése előtti formája alapján Mezhgrani az nb1 második legjobb jobb futója Loic Nego után, ráadásul Mezhgrani még csak most kezdett igazán formába lendülni, ahogy kapta a lehetőségeket Supkától.

        Szerintem Ikenne-King is jóval többet van szídva, ahhoz képest, hogy mennyire fontos játékos, óriási különbség van a jobb oldalon a baloldalunkhoz képest, amikor ott a jobbon egy Mezhgrani és King játszik a baloldali alakulathoz képest (Aliji, Uzoma, Kukoc).
        Sokkal kombinatívabbak, gyorsabbak vagyunk, pedig sajnos King és Mezhga is sokat küzdött sérüléssel, még egyik sem 100 százalékos.

  3. Ez akkora kamu, hogy hihetetlen. Még sántított is a meccs végén mikor bement a csapathoz…

   Egy ilyen sérülékeny játékosért amúgy is kétlem, hogy vidi vagy fradi érdeklődne. Amúgy jó játékos, az elmúlt időszakban benne látom a legtöbb fantáziát szélső védő pozícióban. Tud kicsiben is játszani, vannak értelmes megmozdulásai elől-hátul.

 2. Lassan minden vissza fog térni. A soklaki élet is pusztítja a szurkoló lelkét, de amikor elmegyek a Bozsik mellett én már bizsergek belül, várom hogy hazatérjünk! Nekem ez a kupa nagy ajándék, a meccs előtt elég pesszimista voltam :DD de annyi baj legyen, nekem életem első kupája. Berakom a 14. bajnoki cím mellé ami az első bajnoki cím volt :)
  Nagyon remélem hogy azon az úton maradunk, hogy értéket teremtünk és megtartunk, nem pedig zsoldos hadsereget vásárolunk. Inkább nyerjünk 3-4-5 évente valamit, mint minden évben brillírozzunk egy lelketlen brigáddal.
  Cs.A.K.

 3. Néhány gondolat.
  Nehezen tudtam elképzelni a napokban hogy itt ezen a számunkra “szent” helyen nem mi nyerünk.
  Nem lenézem a kövesdet bár felcsuttól csak kicsivel szimpatikusabb , pusztán nem tudtam elképzelni még egy kudarcot….nincs az az isten hogy ez az összetákolt banda elvigye a kupát gondoltam és egy nagyon sima döntőben reménykedtem. Nem volt sima de nehéz sem.

  Külön öröm hogy P.P.-vel a padon akinek a rokonával egy helyen dolgozom és a rokon elmondása szerint évek óta ez a téma a családban Pista hogy vágyik a Honvéd padra. Ha valaki akkor ő nagyon megérdemelte, és hiszek (vagy reménykedem) benne hogy hosszú és eredményes Kispesti karrierje lesz másod x is!

  A másik tagja a teamnek akiről pár gondolatot szólnék George Mayron. Nagyon sokan szidják, kritizálják és osztom én is a véleményeket mert elszórakozott sok dolgot az elmúlt 2 hétben. Viszont ami nekem feltünt az elmúl pár meccsen ha pályán volt hogy bárkit a magyar 1 -ben azonos “rajtkőről” indulva méterekkel vert…..tegnap az utolsó másodpercekben elszórakozott helyzeténél lassan indult meg és lassúnak is tűnt de egy pillanatra nem volt esélye a védőnek. Ha ez az ember ledobna 5-7 kg-ot mit művelhetne???
  Én futballoztam 20 évet amatőr szinten és egy valamit tudok nem berúgni nehéz a helyzetet hanem helyzetbe kerülni…..ez a Mayron gyerek sűrűn kerül helyzetbe és szerintem ha bemelegedne nálunk én látnék benne fantáziát.

  Aztán Ugrai…..ÓRIÁSIT ment tegnap és a debrecen ellen is. Régen láttam ilyen cseleket nem nálunk de még az országban is.

  1. T(iszteletre)M(éltó) thibbyy!
   szinte mindennnel egyet szoktam/tudok érteni, kivétel a George vonal… nem értem mit látsz még benne, ha x hónap alatt ide küzdötte “fel” magát h 6-8 kg plusszal szerencsétlenkedik a center posztunkon!?
   azontúl, hogy alkatánál fogva be tud állni a védő elé és jó százalékban el is fejeli a felíveléseket, jó százalékban ellenfélhez. :/
   lehet, hogy a súlytöbblet miatt nem tudja megcsinálni, ami benne van, de sajnos nem látom benne az előrelépést, ahhoz képest sem, amikor ideért hozzánk.

   1. Üdv :)
    Megérzés barátom.
    Brutális sebessége van “dagadtan” is és sokszor kerül helyzetbe ami nagyon fontos. Ez egy olyan műfaj ahol el kell kapni a fonalat. Ha rúgna egy gólt lehet átszakadna a gát.
    Tévedés jogát fenntartom de emlékezz Danilóra aki első pár hónapjában közutálatnak örvendett hiszen törte a labdát aztán hirtelen kivirágzott. Engem erre emlékeztet a srác.

    1. Danilo alapvetően más és sokkal jobb játékos volt, mint George…
     Danilonak természetes labdaügyessége volt, tudott cselezni, 50 méteres labdát lekapni a levegőből combbal, mellel, bokával…

     Danilo ott cseszte el a karrierjét, hogy túl korán igazolt el tőlünk, pusztán fél éve tette fel csatárba Supka, neki kellett volna még a rutin és a tapasztalat támadóként.
     Egyébként naturális tehetségként ő simán Bundesliga, Ligue1 szintű játékos volt.

   2. Nekem nincs ehhez szemem, de ti mitől vagytok ennyire biztosak abban a súlyfeleslegben? Az erőnléti edző ennyi idő alatt már simán leszedhette volna róla, ha tényleg lenne rajta.
    Amúgy én továbbra is úgy látom, hogy a szakmát megtanulta, tudja mit kell tennie a pályán. A kérdés az, hogy meg tudja-e valósítani. Tegnap megint kettőből semmi. Viszont Pisonték óta mintha ő is sokkal jobb lenne. Lehet pont azt kérik tőle, amit tud. Mindent összevetve, fogalmam sincs, hogy megtartanám-e.

   3. Azért Böde sem volt soha futballista alkat és mégis elég veszélyes volt . Nekem tetszik ez a George gyerek igazán akkor tűnt fel amikor nem volt pályán .Amikor lecserélte az MTK ellen nagyon hiányzott egy darabig .

 4. Én is azt szoktam mondani, hogy minden tiszteletem a Kamber, Lovric duó-é, de illene az utánpótlásból megtalálni az utódokat. Ettől függetlenül legalább 3 éves szerződést adnék még nekik, hogy lassanként átvegyék a helyüket a fiatalok. Mert bizony rengeteget tanulnának tőlük a fiatal játékosaink nemcsak játékban de alázatból is példaképek lehetnek. Én továbbra is a jelenlegi edzőkre bíznám a csapatot.

 5. Elindult az olcsósítás, inkább megbízható elérhető magyarokkal. Urbányi, pf ezekkel nem előre megyünk hanem szint alá megyünk teljesítményben, de szinten tartunk közállapotokban. Szerencsés MK győzelem volt az ellenfeleket is tekintve, de a keret jövője a táblázat második fele így a jövőben.

 6. A fanyalgást nem értem, nekem pont a körülmények miatt jelent többet ez a kupagyőzelem…Kövi szezonban meg elkészül az új Bozsik, az is ad majd egy új impulzust…

  A keret masszív átalakítására persze szükség van, kicsit félek attól, hogy ezt Urbányi vezényli le….

 7. Magad emésztő, szikár alak… mi a fax bajod van, RW ?? :)
  tényleg hagyod így lehúzni magad, miközben örülhetnél is… ?
  ne már… ez nem félig üres/teli pohár, hanem Kupagyőzelem, baxátok meg. :))

    1. :) így van..
     amúgy RW 1 Krúdi reinkarnáció… csak Krúdi nem sopánkodna ennyit ha kupát nyer a Honvéd. :)

 8. Sannino megint felépített mindent, aztán hagyta, hogy más arassa le a babérokat.

  Szendreit is csak azért pihentette, mert így Szendrei tudott magányosan készülni a kupadöntőre már tavaly nyártól.

  Grazie Beppe!! :-)

  1. +1
   Végre valaki, aki látja a kopasz talján zsenialitását.
   :-)

 9. KUPAGYŐZTESEK vagyunk,,a fradika csabán taknyolt el,a vidit pont ez a kövesd ütötte ki,aki,ha a bíró nem nézi el,akkor még Lanza 17 méteres szabadrúgásával és a kapusuk kiállításával is meg lett volna áldva.Kár elrontani az örömünket!

 10. Sziasztok! Tegnap este óta, kicsit a föld felett járok, nagyon jól esett ez a győzelem. Azonban félek is a jövőtől, hogy alakul a csapat. Mi lesz Lovre és Kambi sorsa. Kell e marasztalni Kinget. Meza jó, nagyon jó játékos. Ha menni akar, akkor adjunk neki lehetőséget, hogy menjen és kapjunk érte pénzt, mert jó lenne azt magunk mögött hagyni, hogy játékosért nem kapunk pénzt. (Pótlása nem lenne egyszerű) Abban pedig egyetértek Bendegúzzal, hogy a sérülés alatt miért nem próbálunk meg egyezkedni a játékosokkal?
  Lanza számomra nagy talány, sztem élünk az opcióval, de őt a kp-án kell meghagyni osztogatni a zsugát. Elől már nagyon kevés hasznát vesszük, nem dinamikis, csuklósbuszként fordul és a fetrengéseit sem eszik már meg a bírók.
  Csatársorba pedig minimum 2 meghatározó játékos kell Ugrai mellé, persze ha marad. Urbányit nem irigylem, kérdés mit bír a tárca és esetleg ezek után kapunk e valami támogatót. Mert ugye ha megnézzük Orbán által vizionált dolgot, mármint Pesten két kiemelkedő csapat kell, akkor a Fradi mellett jelenleg mi vagyunk azok.
  Hogy a MFA-ról kit lehet és tudnánk beépíteni, sajna nem látom, de hogy ennek a csapatnak most vérfrissítés kell az biztos.

  1. Fradi mellett a másik kiemelkedő csapat jelenleg Pesten az a vasas, ha a pénzügyeket nézzük.

   1. Eredmènyeket vegyük alapul,mert akkor sehol sincsenek,mi meg azèrt letettünk valamit az asztalra.Bìzom abban ès remèlem,hogy erre màshol is ràèbrednek ha tetszik,ha nem, ott fent. Vasas meg maradjon csak a màsodik vonalban.

 11. Lanzafame, lehet, hogy nem focizott latvanyosan, de nem jatszott rosszul, söt nagyon hasznosan jatszott. Amugy, a kepek alapjan, mintha hianyozna rola nemi izom, akar az öszi önmagahoz kepest is…de ez lehet, hogy csak a latszat. Megneznem Temesvarit Batikkal es Lovriccsal/Kamberral nehany masodik feledöben a maradek 7 meccsen. Valami azt sugja Gerit elveszitjük a nyaron :(
  vajon miert nem tud a magyar foci eröcsatarokat kineveleni? miert hisszük mindig, hogy aki magas es vallas jobb vedöben?

  1. Sztem Geri marad,ezzel amit idèn nyújtott külföld nem jönne össze,Mo-on meg mièrt igazoljon màshova.Remèlem maras robi kapus is.

 12. Annyira jó, hogy vagy RW. ❤️ Ha nyerünk valamit, egyszerűen képtelen lennék akár egy sort is írni róla. A bajnoki címről talán máig nem beszéltem itt az oldalon érdemben.
  Tíz év, bajnokság, bronzérem, három negyedik hely, kupagyőzelem, kupadöntő, nem is tudom hirtelen hány ország, szóval sűrű pár év volt, és remélem ugyanilyen sűrű lesz a következő pár is.

  1. Pisont jó lesz nekünk. Talán nem a legjobb edző a világon, de mivel mi nem a BL csoportkörre megyünk, hanem a 3-6. helyért, felesleges más (nem honvédos) edzőt hozni. Játszanak a fiatalok, akkor talán még ez a NER bajnokság is élvezhető lesz.

   1. Meglátjuk, a 3-6. hely megtartásához is jó edzőre van szükség.

    Főleg, ha most fiatalítunk.

    1. Kicsit fèlek a fiatalítàstól,mert nagyon nem làtok olyan tehetsèget,mint a most berobbanó Szendrei.Làszló,Cipf,Temesvàri,háát nem tudom..

     1. Cipf van olyan tehetség, mint Szendrei.

      László piszok fiatal, neki két éve van még, Temesvári kiemelkedett az nb2ből. Ők mind nb1 szintre el fognak jutni, ha jó kezekben lesznek.

      Tavaly ugyanígy lehúzták Szendreit, még én is rendkívül sok szidalmat kaptam, hogy miért védem és, hogy biztos az “apja vagyok”.

      Csak az edzőn és a vezetőségen múlik, ha én lennék a szakmai igazgató, ebből a költségvetésből kb. 3, max 4 év alatt bajnokcsapatot csinálnék.
      (és ezzel nem a magam kvalitásait akarom hangsúlyozni, hanem a lehetőségeket egy ésszerű szakmai munkára.)

     2. Soltész Ajkán jól játszott, neki is eljöhet most az ideje.

 13. Srácok, mióta csak emlékszem, azért sírunk, hogy a kispesti legendák nem kapnak lehetőséget. Most megkapják, erre hallani a fanyalgó hangokat is, szerintem jóval többet, mint ildomos lenne. A Pisont-Dajka páros eddig pár meccs alatt összeszedte a csapatot az olasz romokból, győzelmekkel, láthatóan sikerül motiválni és önbizalomra serkenteni a játékosokat (Ugrai, Szendrei stb.). Nem Kispest-drukker ismerőseim is mindig hozzáteszik, hogy örülnek Pisontnak, szurkolnak neki, játékosként is rokonszenves volt. Láthatólag a magyar futballélet is tiszteli. Az tényleg a minimum, hogy megkapja az esélyt, egy saját alapozást, csapatot (a lehetőségekhez képest), türelmet, szezont. (És akkor talán fazont is tud adni a csapatnak a mostani célfutball után.)

  1. Önmagában, hogy valaki leírja a klub egy szakmai döntéséről, például, hogy kit neveztek ki edzőnek, vagy milyen játékost vettek meg, hogy szerinte az jó, vagy rossz, nem fanyalgás, hanem vélemény.
   Márpedig a vélemények miatt érdekes olvasni a blogot.
   Később lehet majd látni úgyis, hogy kinek a véleménye volt megalapozott, kié nem, ahogy Sannino kapcsán is bebizonyosodott, ki látta helyesen a dolgokat.

   Nekem sem tetszett, ahogy páran már március elején betámadták pl. a facebookon Pisontot, egyesek talán a származása miatt, de itt ilyen ezen a blogon azért szerencsére nem nagyon fordul elő.

   1. Ez szerintem több, mint egy mindennapos szakmai döntés. Oenning vagy Sannino kinevezése az. De ez a király visszatérése! :)

  2. Tőlem egyértelmű, h megkapja a bizalmat a legnagyobb király! Engem is elkeserített, ahogy egyes kispesti fórumokon/face csoportokban (nem itt) szidták őt egyesek, pedig a klubunk egyik legendája, ikonikus alakja, aki mindig is hatalmas szeretettel beszélt a klubunkról.

  3. Szerintem a konzekvenciakat a szezon vegen kell levonni, raerünk meg egig emelni vagy palcat törni a Pisont-Dajka paros felett. teny, hogy Pisont megegette magat a valogatott utanpotlas edzöjekent, de nyilvan sokat is fejlödhetett azota. Most is vannak egyarant remisztö (elsö MTK meccs) es biztato (Debrecen elleni meccs) jelek, szoval barmi lehet.
   azon elgondolkoztunk mar, hogy az NBIII-as csapat miert nincs arra kenyszeritve, hogy ugyanazt a taktikat jatsza, mint az NB1-es?
   Vajon az akademian hany formacioban tanuljak meg a helyes helyezkedest a jatekosok? vajon ezekben benne van az NB1-es csapat taktikaja?
   Nyilvan ehhez allando alap taktika kell az NB1-ben illetve legalabb ket alapfomraciot kellene tudni, mint pl Rossi alatt (masodik felev).

   1. Én nem úgy emlékszem hogy megégette magát hanem úgy hogy bejutott az elitkörbe a csapatával ahol egy kétes uefa döntés miatt bukták a továbbjutást.
    Szerintem a válogatott mellett sikeres volt.
    Az nb3 ban pedig nem értékelhető a körülmények miatt.
    Egyébként ő tipikusan 1 klubnál tud eredményes lenni az pedig a Honvéd.
    Vegytiszta Kispesti tudattal él.

  4. TerraGigaMegaLájk!!! A számból – ujjaimból – vetted ki a szót!!! Pontosan én is ugyanezekre gondolok, és nem CS.A.K. a döntő miatt!!! 😉

  5. Én – szakmai szempontból – ezt így látom most, különösen a cserék voltak nagyon furák Pisonttól és az első meccseken is a 4 védős rendszer próbálgatása egy Magyar Kupa elődöntőben nem vallott túl bölcs megfontolásra.

   A kupadöntő nálam az alapcsapat sikere, amit végre nem terhelt le egy Sannino-féle értelmetlenkedés, de Pisontot és különösen Dajkát sokkal jobbnak találom a Sanninonál, én is szeretem őket, úgyhogy bőven elvagyok velük hosszú évekre, ha bevállnának.

   Egyébként védtem én már meg Pisontot – és sajnos, kellett is – egy-két állítólagos “szurkolónk” támadása elől, úgyhogy szerintem érdemes ezeket a kérdéseket kicsit összetettebben kezelni

   nem a szokásos “győzelemutánihurráoptimizmus versus kikaptunkmeginttakaroggyá” megközelítések szerint.

   1. Én kettéválasztanám a két dolgot, egyfelől persze, boncolgassuk Pisonték szakmai húzásait, kritizálni is kell stb. De egyelőre ne hozzuk ide se Oenninget, se Horváth Ferit, se senkit, amíg az ikonok nem kapják meg a sanszot, hogy egy csapatépítéssel-alapozással megpróbáljanak felépíteni valamit! Én még a szezon végén sem vonnék mérleget, leghamarabb télen (feltéve, hogy az őszt nem söpri el az új hullám). Elsősorban azon hangok ellen ágázom, akik szerint Pisont csak erre a veszett szezonra jó áthidalásként, de amúgy komolyabb edző kellene ide. Nem kell. Ha biztosan elszúrja, akkor igen, de egy kispesti legenda kapjon legalább annyi bizonyítási lehetőséget, mint Sannino vagy a holland – de inkább többet.

 14. Én is csatlakozom azok táborához, akik azt mondják adjunk időt saját ikonkainknak! Dajka és Pisont emberileg is nagyon szimpatikusak, én meghatódtam tegnap ahogy kijöttek elénk és meghajoltak, stb. Ők a Kispesti Legendárium élő nagyjai, adjuk meg nekik az időt és a tiszteletet!

  1. És ismerjük el, hogy Ugrai Roland nélkül mostanában nincs gól…..

  1. Bizti szemelyesen akarja atadni, mondjuk Vadocznak, vagy Kulachnak (megis csak vagott kettot a kupaban) :D

 15. Elöszőr is hatalmas gratuláció a Csapatnak és külön az edző stábnak. Úgy gondolom, hogy a játékunk szervezettebb, lelkesebb volt, mint az elvileg esélyesebb Mezőkövesdnek. Egyszerűen jobban akartuk a győzelmet. Nem tudom, hogy a bajnokságot a fiúk a MK után mennyire fogják komolyan venni, de valahogy úgy látom, (és ezt a kommentátor is észrevételezte), hogy a játékunk meccsről-meccsre javul, egyre többre képesek a fiúk. A véleményem szerint a Pisont-Dajka páros egyenlőre maximálisan hozza azt, amiért őket bízták meg. Remélem szerződés hosszabbítás lesz a vége, és sikerül olyan játékosokat igazolni (elsősorban a csatársorba), valamint a védelembe, akikkel jővőre is tovább folytatódhat ez a fejlődési potenciál. :)

 16. Mikor lehet tudni valamit Nagy Geri és Lovric szerzódés hosszabbításáról,?? 3 hét és lejár a szerződésük !

 17. Ha én Trezi lennék, nekiállnék be- és felépíteni pár fiatalt úgy, hogy a kiesés veszélye se fenyegessen minket.

  1. Csak nem arra gondolsz, hogy a Lovrics és a Nagygeri miatt fenyeget a kiesés veszélye?!

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.