Ma is arról fogunk beszélni, hogy mennyivel több egy meccs a mérkőzésnél

Bp. Honvéd – Videoton 1-1 // osztályozókönyv

Az imént írtam István barátomnak:

Ahogy a művelt angol mondta, miután feltalálták a labdát: tebenned bízunk eleitől fogva.

Visszagondolva a Kispest-Videoton eldöntetlen eredményt hozó mérkőzésre (szemerkélő eső, vezette Csonka), hirtelen nem is a pályán történtek jutnak eszembe, hanem az a minden, ami teljessé tette a tegnap esténket.

Egy kabátról //

Reggel esett. Munkába menet betettem a hátzsákba egy kiskabátot, mégis legyen nálam valami. Nap közben kellemes idő, amikor indultam haza, gondoltam, bent hagyom az irodában, jól jön majd máskor, ha nap közben tör ránk az esős évszak. Végül visszatettem a táskámba.

Otthon kivettem a laptopot, kivettem a kabátot, összeszedtem magam, majd indultam a meccsre. A buszmegállóból visszafordultam, mégis magammal viszem a kiskabátot.

A Hungáriára érve szakadó eső fogadott. Magamra kaptam, amolyan palást módjára, hogy legalább a Netovábbig védjen valamennyire. A Netovábban leraktam az egyik asztalra, majd beszélgetésbe kezdtem emberekkel. Később jöttek másik emberek, akik elé ki kellett menni. A kabát eközben a kocsmában feküdt egy asztalon. Mielőtt elindultunk volna a stadionba, bementem a kabátért. Jött velem.

A stadionban ledobtam egy székre.

Majd otthagytam.

Hazafelé jutott eszembe. Heves telefonálgatás, nem találják. Elkenődtem kicsit.

Pont ezt a kabátot nem szeretem túlzottan. Kissé talán ki is híztam, az egyik zsebén a zipzár megadta magát, valójában az esőtől sem véd, mert rendelkezik a vízszívás képességével, de valahogy kötődöm hozzá. És ő is hozzám, hiszen a viselési idejének dandárja abból áll, hogy valamilyen formában magamra kötözöm. Derékra, esetleg vállon átvetve.

Reggel azért felhívtam az MTK-t, hátha. Pár perccel később visszahívtak: megvan, menjek érte, ott lesz a portán.

Pár óra alatt négyszer sikerült nem ott-, vagy elhagynom.

Léteznie kell valamiféle gondviselésnek – azt hiszem.


A talonba tételről //

Egy mérkőzés sosem csak egy mérkőzés, többször is beszéltünk már róla. Azonban arról talán kevesebbet, hogy van ez a nagyjából két óra, amikor lehetőséged van elfelejteni minden gondod, kicsit kiszakadni a hétköznapok monotonitásából, csak úgy beleélni magad a következő pillanatba, legyen az bármi. A meccs ezt a bármit, a váratlan következő pillanatot szolgáltatja, a megélést viszont neked kell hozzá tenni.

Barátokkal, ismerősökkel, emberekkel együtt lenni, hagyni magunkat feloldódni egy szükséglet, amit hajlamosak vagyunk elengedni, és megadva magunkat, aláfeküdni mindennek, ami ránk omolhat.

Tudom, a mindennapok sajnos úgy működnek, hogy képesek elhitetni velünk a minden más fontosságát, mint saját magunk. Csak kérnek, és kérnek, és még többet kérnek, mi pedig megfáradunk, és a feltétlen adásra rendezkedünk be. Eközben elfáradunk, megfáradunk, és próbáljuk elhitetni magunkkal, a kötelesség mindennél előrébb való.

Az.

Egy határig.

Egy idő után azonban képtelenek leszünk ellátni a kötelességeinket, mert annyira a teljesítés rabjai lettünk, hogy elfelejtettük, kik is vagyunk, miért is vagyunk. Egyáltalán a kötelességeink miből erednek?

Két órára magunkért lenni, feloldódni ismerősök körében pont egyenlő azzal, hogy bemutatkozunk saját magunknak, megismerkedünk egy kicsit, rég elfeledett baráttal fogunk találkozni, akinek nagyon megörülünk. Boldogok leszünk.

Egy meccs után, történt bármi a pályán, más, friss emberként indulunk neki a következő hétköznapoknak, teljesítjük tovább a kötelességeinket.

Ha másért nem, már ezért megéri.

l. István barátomnak írt üzenetemet. (1Han 6.10) (Hanta messengeren írt üzenetei)

És Ugrai góljáért //

Ha jól láttam, egy cselt még csinált a középpályán, mielőtt adott volna egy zseniális labdát Gazdagnak, szóval innen vegyük végig mi is történt:

 1. csel
 2. indítás Gazdagnak
 3. követi a támadást (merőben szokatlan jelenség mifelénk!)
 4. Gazdag lövését védi a kapus
 5. a kipattanóból fel lehetne szabadítani, azonban
 6. érkezik a támadást követő Ugrai és
 7. elveszi (talán) Pátkaitól, majd
 8. tol egyet rajta,
 9. és még egyet,
 10. eközben középen Lanza zavarja a védőket, akik el sem tudják dönteni, hogy
 11. őt kövessék, vagy kilépjenek Ugraira, aki ebben a pillanatban, mert csak egy pillanata volt
 12. gól.

Ennyi.

Lehet örülni.

Osztályozókönyv //

címlapkép: Tujvelnek bekötötték a fejét. fotó: 1909foto

“Ma is arról fogunk beszélni, hogy mennyivel több egy meccs a mérkőzésnél” bejegyzéshez 170 hozzászólás

 1. Atdobom ide is a véleményem, mert most tettem ki éppen a masik topikba:

  Mezghrani:
  Mezhgranit sokan szidják… emberek, súlyos sérülése volt tavaly nyáron… Aki kicsit is ismeri a biológiát, tudja, hogy kb. 6-8 hónap, amíg az erek és a mikroizmok újra behálózzák a sérült és műtött területet.
  Csak nagyon keveseknek sikerül fél év kihagyás után azonnal magas szinten teljesítenie, ehhez képest Mezhgrani szerintem jó és lesz még jobb is (megint)…

  Az, hogy Botka jobb lenne, mint Mezhgrani?? Vicc kategória…
  Mezhgrani sokkal technikásabb, nem véletlen, hogy Lanza is legtöbbször őt, vagy Kinget keresi a labdákkal, Uzomát, Kukocot, Alijit meg egyáltalán nem.. Mezhgraninak simán helye lenne a Fradiban, egyedül Nego lenne igazi riválisa és egy egészséges King (de egy egészséges King nem létezik 2017 nyara óta…)

  Aliji:
  Mondtam már a leigazolásakor, hogy gyenge, nem fog tudni nekünk igazán segíteni. Ez (is) szerintem teljesen bebizonyosodott ebben a szezonban.
  Van a baloldalra három olyan játékos (Kukoc, Uzoma, Aliji), akikből együtt össze lehetne gyúrni egy jó játékost… de így kb. a baloldalunk teljesen halott jelenleg.

  Lanzafame:
  Emberek, szeretjük, vagy nem szeretjük, de Lanzafame egy Honvéd-legenda…
  A Fradiba igazolásával együtt is, gólkirály, MVP-játékos a Honvéd mezében… És most – viszonylag – rosszul játszik és hirtelen mindenki a kb. eddig 3 jobb meccset lejátszó Ugraira cserélné és elküldené az olaszt… (úgy, hogy Ugrainak csak télig van szerződése és a Fradi, meg DVTK szurkolók mind azt mondják, hogy éppen az volt vele a probléma, hogy az elején motivált volt egy ideig, aztán hirtelen szétesett…)

  Bocsássatok meg, de ez vicces, másrészről szomorú…

  Egyébként szerintem Lanzafame nélkül Ugrai sem lesz ennyire motivál, különösen nem hosszabb távon. Lesz egy-két jobb meccse, aztán úgy érzi magát majd, hogy ő a sztár.

  Én egyébként nem látom annyira rossznak Lanzát, magához képest az, de egyébként egy ilyen Lanza is igazi sztár lett volna nálunk 1995-től kb. 20 évig majd minden szezonban…

  Szerintem nagyon fog fájni nekünk később, ha lelép az olasz nyáron. A klubnak, a fiataloknak is hasznos, később el tudnám képzelni az edzői stábban is őt is, Kambert is.

  1. Egyértelmű, az lenne az ideális, ha Lanza és Ugrai is maradnak, és megértenék egymást (legalább) a pályán.

  2. Meglehetősen talált, amit az Ugrai-Lanzafame ügyben írsz.
   Az olasz: legendának mondjuk nem mondanám a kis csalfa zsoldost, de meghatározó játékosunk. Lesz még jobb formában, és nekünk középszaron is hasznos. (Most mondjuk nagyon szar).
   Másik oldalon az Ugrai istenítés valóban érthetetlen, kb ugyanazok koronázzák őt meg most 2 jó meccs után akik látatlanban örültek a kopasz patyomkinedzőnek tavaly és akik ugyanilyen hangosan fogják szidni ősszel Ugrit, ha itt is eljátssza a beleszarós 2. félévét. Én is örülök a góljainak, de várjunk már egy pár hónapot azzal, hogy szobrot emelünk neki, és Lanzafame helyére követeljük.
   A digót meg meg kell tartani, ha hajlandó beállni a sorba, de ő meg sürgősen vegyen vissza az arcából, mert ez az állandó sértődősködése lassan visszataszító lesz.

   1. április 27-én egy játékos már-már megalóz, sarkazásos gólt lőtt a Manchester City színeiben az Old Traffordon, a Manchester United ellen. Ezzel a góllal nyertek a kékek, vagyis a City az MU ellen, ami azt jelentette, hogy a Manchester United kiesett az angol első osztályból.

    A góllövő játékost Dennis Lawnak hívják…

    .. Law ma a Manchester United legnagyobb legendáinak egyike.

    1. Valami van a fórummal, lehagyja a számokat a komment elejéről.. tehát helyesen: 1974. április 27-én.. megalázó.

     1. Ki-ki gusztusa szerint iteli meg az olaszt. En meg evekig marasztalnam ot, de klubikonnak sosem fogom tartani, nem egy peldakep tipus. Hisztijeivel pedig oregedve csak ront a helyzeten. Kussoljon es dolgozzon…

      1. Ez igaz, de manapsag, amikor CRonaldok a klubikonok, sajnos, alacsonyan van tartva az elvaras.
       :(
       Nincs klubhüség, a fiataloknak csak a siker szamit, egyenesen hülyének nézel, ha ilyenekröl beszélsz.

 2. Szóval, ha összeszámoljuk a gólokat/előkészítéseket stb. mostanság, megállapíthatjuk, hogy Ugrai nélkül nem nagyon van semmi.

  1. Kivéve persze azt, hogy baromi élvezhető meccset láttunk a fiammal tegnap a Hidegkútiban…

   1. És ez bizony nagyon jó. Ha eredménnyel párosul, talán sokkal több szurkoló lesz az új Bozsikban. Attól meg még jobb foci és így tovább.

    1. És még több gólt rúg Ugrai:)
     (meg előbb utóbb Mutari?)

 3. Végre ki tudtam menni egy meccsre, már nagyon hiányzott! :)))
  Bárkit bármit mond, nekem tegnap Lovric volt a meccs embere. Imádom a tagot, ahogy Supka tavaly év elején jégre tette pár kapitális hiba után, majd visszajött belőle, helyre tette a dolgokat és azóta szikla a védelemben.
  Batik és Kambi a másik két favoritom, amit ez a három ember (B+K+L) hétről hétre letesz a pályára küzdőszellem, szív, akarat és teljesítmény terén az részemről megsüvegelendő! Köszönöm Nekik, példaképek lehetnek a fiataloknak. A szélsőink sajnos gyenge pontok. A kupadöntőn King mellett akkor mentek el amikor akartak (merev, lassú, körülményes védekezésben), látványosan a pálya bal oldalára játszottak a matyók az első félidőben. Mezghraninak tegnap nem ment túl jól, de alapjába véve meglepett hogy milyen kompletten tért vissza, azért egy térdszalag szakadás nem piskóta, a következő szezon jó lehet ha marad. Sajnos Uzoma és Aliji sem nyújtanak idén kiemelkedőt, talán ennyi a max tőlük.
  Tujvel félisten, a legjobb igazolásunk volt tavaly. Bár a kupadöntőben a gólban kicsit benne volt és utána is rögtön bizonytalan volt, de szépen helyrerakta a dolgokat és stabilizálta magát. Komoly támasz a védelemnek.
  Lanza sajnos formán kívül, ráadásul ha nem isteníti őt valaki folyamatosan akkor még meg is sértődik. Ettől függetlenül, sztem idén tegnap játszott a legjobban, még akkor is ha ez k…ra messze van attól amit elvárunk Tőle.
  Hidi szárnyakat kapott a karszalagtól (CSK), sokat robotol, egyre pontosabban játszik, jól védekezik és a támadásokban is egyre többet vesz részt, sokkal bátrabban játszik mint Supka alatt, lassan Rossi éra szintet hoz.
  Ugrai: örömmel látom, hogy kezd erőnlétben alakulni és a játéka is egyre jobb. Végre van egy ember aki a cselt meg is tudja csinálni. Sajnálom hogy mentálisan k…va gyenge a srác… Egy Batik-Kambi-Lovresz szintű mentalitással legenda lehetne Kispesten. Nyáron jót fognak alapozni, csinál egy jó őszt és lelép. Aztán megint kiderül, hogy külföldre ez a mentalitás kevés. Vagy jön Bódog és már nyáron lelép :DDDD
  Moutari: :DD hagyjuk, csak a szokásos
  Szendrei is rendben van, bár tegnap sokszor eltűnt a mezőnyben, de azt kell mondjam jelenleg Nagygeri az Ő cseréje, nem pedig fordítva.
  Gazdi tegnap kicsit Lanzásította magát ezzel a “beállok a védő elé, feldobom magam” szerű játékkal, tud Ő ennél többet is.

  A játék üdítő látvány a Sannino-Supka féle 90 perces szenvedések után. Sztem 2 éve nem voltak olyan meccseink mint az elmúlt hónapban. Én hagynám Trezit, az eddigiek alapján simán van létjogosultsága annak hogy Ő maradjon az első csapat élén.

  1. Egy dolgot szerintem, és a körülöttem ülők szerint is rosszul láttál. Tegnap a meccs embere Szendrei volt, a szüneten kívül szinte egy percre sem tűnt el! Ő futotta a legtöbbet, passzolt a legjobban és legtöbbször előre! Az utolsó 1/4 órában is olyan sprinteket vágott mintha 2 tüdeje lenne. Láthatóan neki van a legjobb kondija. Hidi hozzá képest sehol sem volt, legtöbbször csak hátra passzol jól és olyan lassú mint egy tehervonat. A legnagyobb gáz, hogy Patrik a tegnapi teljesítményével is felülmúlta jóval Gazdit, akinek láthatóan semmi kedve focizni, állandóan dobálja magát, mert nem képes úgy fedezni a labdát, hogy abból szabálytalanság legyen és az 50 percben már kiköpte a tüdejét.

   1. Ezt én is úgy látom, hogy meccsek óta Szendrei a legjobb kp.
    Kíváncsi vagyok a számokra, de szerintem a legtöbbet fut, legjobban passzol és ami csak szemmel látható: Ő a legdinamikusabb.
    Patrik nagyon szürke, semmi váratlan és nagyon közepes tempó…
    Gazdinál azt látom, hogy “kicsit gyorsan” elfáradt a szerda/szombat tempóban, miután elég sokat futott pár meccsen.
    ill. iszonyat rosszul viseli a rugdalásokat!
    A tegnapi kis pötsch bíró is továbbot intett az elején 2 kemény gazdis belépő után és onnantól érezhetően visszafogott lett Dani.
    Meg kell keményedjen vagy kell tudja kezelni valahogy az ilyen helyzeteket.

   2. Igen, Szendrei nagyon jó volt. Meg a Cipf. Ők viszik hátukon az egész csapatot. A többiek a kanyarban sincsenek hozzájuk képest. Nagyon nehéz lesz őket nyáron megtartani. Ha igazak a hírek, akkor a Barcelona meg a Napoli is nagyon vinné őket. Úgy látszik, még a hispánok és az olaszok sem láttak ilyen kicsúcsosodó teljesítményeket. Nem is csoda.

  2. Az, hogy Ugrai mentálisan gyenge, mégis mit jelent?
   Mondjatok már egy gólt ami Ugrai nélkül jött létre?

   1. Ez egy olyan szófordulat. Valaki 1x leírta vlhol azóta szájhagyomány utján terjed de már senki nem emlékszik mit jelent. Jól hangzik jó leírni mert benfentesnek tűnik aki írja. Amúgy egy nagy bullshit.

    1. Ezek a toposzok meglehetősen ragadósak és tartósak.
     Ugrai nélkül a karanténszünet után nincs gól Kispesten, – ez nem hangzik jobban? (Persze értelmezés kérdése, mint minden)

     1. Így van, ami pontot szereztünk az újraindulás óta abban nagy szerepe volt. Minimum hogy “jár neki az esély” ahelyett hogy ezt a “mentálisan gyenge” hülyeséget puffogtatják rá.

      1. Én leszek a legboldogabb, ha nem lesz igazam! Úgy legyen!
       Az eddigi tavaszi teljesítménye egyre jobb, húzza előre a támadó szekciót.

       1. Lanzafamenak is a honvédban jött meg az esze, itt komolyodott meg. Lehet Ugraival is ez lesz. Ne bántsátok, hagy játszon. Van akiknek kell a bizalom és kivirágzik. Lanza se csesztesse, üzenem az olasznak. Inkább segítsétek 1mást pajtik! Főleg h a kövesd meccs jön. Ne oboázni menjünk már oda! Inkább kenjük el a szájukat megint.

    2. Azt jelenti, hogy el van szállva magától és csak nevében profi fodballista. Ráadásul amikor megérkezett hozzánk, annyi izom volt rajta mint a nagymuteron… Az éjszakázás megviseli az embert.

     1. lanzáról is kondiproblémát írt vlmelyik. Akkor ő is éjszakázik? Csak nem ugraival buliznak együtt???

     2. Az Ugrai név profi fodballistát jelent?
      Mi az hogy el van szállva?
      Izom kérdése ez a sport?
      Mindenfélét mondanak mindenkiről, ki nem szarja le, viszont mostanában sok örömet okoz az egyszerű, nem bennfentes nézőnek: nekem.
      Ez pont elég.

  1. Ezt Snowflake-nek szántam, nem értem, miért lett külön hsz belőle.

  2. Azért Supkát ne vegyük már egy kalap alá Sanninoval, ég és föld a kettő, tovább 2018 tavasz végére elég attraktívan játszottunk már, pl. az Újpest és a Vasas ellen.

   1. Supka harmadik eljöveteléről egy dolog jut eszembe: b…szd előre, majd Lanza megoldja :DD

    1. Ne máár… Mindig belekényszerülök a vitába, de meg kell jegyeznem, hogy ez nem biztos, hogy Supkát minősíti, ha te ennyit láttál bele a játékba.

     Supka volt az, aki
     – nagyon jó érzékkel először tarcsiztatta, majd bölcsen visszatette Lovricot,
     – hátra húzta végleg Kambert,
     – csatárt – és ezzel gólkirályt – csinált Holenderből,
     – ő építette fel Batikot, amikor mindenki anyázta a szurkolók közül, hogy miért játszatja kezdőként,
     – nála volt hatékonyabb a játék pl. Vadóczcal is a Sannino-időszakkal szemben,
     – nála játszott messze kiemelkedően a legjobban Nagy Geri és Baráth Boti is 2018-ban, Baráth különösen jó viszonyt ápolt vele, nála lett standard kezdő,
     – ő tette be először a csapatba kezdőként (!) az akkor 18 éves Szendreit a Fradi ellen,
     – ő kérte a vezetőségtől, hogy igazoljuk le Mezhgranit és tette egyből a kezdőbe, amiért először szintén szídták páran (még a Fradi ellen),
     stb-stb., még tudnám sorolni.

     Nem mellesleg pechhel maradtunk le kétszer is vele a 3. helyről.

     A Sannino-féle antifocihoz képest valóságos ég és föld volt a különbség, Sannino konkrétan visszahúzta a saját térfelünkre a csatárokat is.
     Arról nem is beszélve, hogy Supka mennyivel szűkebb lehetőségekkel, a már bizonytalan tulajdonosi háttérrel (2018-ban erősödtek a pletykák, hogy Hemi távozik), még edzőközpont nélkül és először az MTK-stadionban átmenve tartotta magasan a csapatot.

     1. Ugye ezek közül te se mindent gondolsz komolyan, mert egyszerűen nem igaz:
      – Baráth 2012/13-ban (Supka második periódusa utáni szezonban) mutatkozik be, a 30 bajnokból 20 alkalommal kezdő. Következő idények: 30/24, 30/16, 33/30, 33/17, 33/25 és végül 17/16. Az utolsó egy évét (2018-at) tölti Supkával egyedül. Addigra már rég alapembere a csapatnak.
      – Kamber 2015/16-ra érkezik, és abban az évben még többnyire szűrőt játszva 9 gólt lőtt bajnokikon. Az utolsó fordulókban egyre többször játszik a védelem közepén, majd a 2015/16-os szezon első meccsétől egyértelműen. Mindegy, hogy három, vagy négy védővel toltuk. EvdM alatt újra megpróbálnak középpályást csinálni belőle, azonban hamar feladja, és inkább Bobált teszi ki szélsővédőbe, hogy Kambi középre mehessen. Vagyis amikor Supka jön, Kambi alsó hangon másfél-két éve a védelem közepén játszik.
      – Lovricot jó érzékkel tarcsiztatta? Miután átvette a csapatot 2018 telén, Lovric márciusban kezdett nála utoljára, majd tavasszal és ősszel is mindössze négyszer-négyszer nevezte egyáltalán a keretbe, pályára egyszer sem lépett. Erre mindent lehet mondani, de jó érzéket nem. Konkrétan a 2018-as év kiesett Lovric pályafutásából, hiszen összesen három, azaz három alkalommal szerepelt az NB I-ben.
      – Szendreit tagadhatatlan, Supka hozta a kerethez, azonban a Fradi ellen először csak a padon ült, aztán a Videoton ellen becserélte pár percre 2018 tavaszán. Utána kimaradt fél év, legközelebb 2019 tavaszán tűnik fel, ahol párszor le, és párszor becseréli. Sannino alatt Szendrei mindössze egy budafoki edzőmeccsen játszik 2019 őszén, ami hiba, mert legalább az nb2-be kölcsön kellett volna adni, ha ennyire látványosan nem számol egy olyan játékossal, akinek a beépítése valóban elkezdődött.
      – Mezghrani és Batik Supka alatt érkezett a csapathoz, fura is lett volna, ha nem játszatja őket. Batik tudásával mindenki tisztában volt, nála a hozzállása volt a probléma (l. az akkori lapjait hogy kapta), valamint a hosszú kihagyás. Szerencsére mára egyikkel sincs gond.

      Nincs azzal baj, ha Supinak elismerjük az érdemeit, mert van/volt bőven, azonban legalább olyanokat ne társítsunk hozzá, amik konkrétan másik évben történtek. Én szívesen megköszönném neki a 2017-es bajnoki címet is, azonban köze az pont nem sok volt hozzá. Szóval, néha érdemes kicsit figyelembe venni a tényeket legalább.

      1. Tisztelettel reagálva, de a tények nagyon nem így néztek ki, mint ahogy illusztrálod azokat:

       Baráth abszolút Supka alatt nőtte ki magát, majd vissza is keresem itt a blogon a kommentemet 2018-ban, amikor írtam 2018 tavaszán, hogy most látom először valóban válogatott szinten játszani. És valóban Supka alatt is javult óriásit a teljesítménye.
       Maga Hemingway beszélt arról, hogy Supka a legfőbb bizalmi emberének tartotta Baráthot.
       Írtad a statisztikákat: a már 24-25 éves Baráth 5-ször (!!!) volt csere Rossinál a bajnoki idényben úgy, hogy Rossi kritizálta a hátsó védelmi formációt, tehát egy általa gyengécskének tartott szekcióban is jó néhány alkalommal csak csereként játszott
       ráadásul Supka hátsó emberként tette be a védelmi alakzatba Baráthot, míg Rossi jó néhány alkalommal variálgatta, hogy hol van, jobb, vagy inkább a balszélen, de hátsó emberként szinte egyáltlán nem bízott benne, én például nem emlékszem, hogy Rossinál játszott volna valaha a leghátsóbb középső védőként…
       Batik bőven nem így volt kezelve, úgy szídták páran még a lelátóról is, mint a lovat egy pár meccs után, itt a fórumon is piszkálták miatta Supkát, elég kristálytisztán emlékszem.
       Maga Batik nyilatkozott arról, hogy milyen fontos volt neki Supka bizalomteljes hozzáállása, tehát:
       https://youtu.be/yzxPIEw2eSg?t=478

       A tényeket rögzítve most visszakerestem néhány kommentet 2018 őszéről Batikkal kapcsolatban, íme:

       “Batik egy kutya játékos, fel kellett volna rakni az nb3-as csapat buszára”
       “Pilik és Batik teljesítménye bőven hagy kívánnivalót maga után”
       “Batik kritikán aluli”
       “amit Batikkal mellényult a szakmai stáb az hihetetlen. Olyan luftokat rúg amilyeneket a grundon nem látni :D”
       “Batiknak megye egy szintű játékos”
       “Batik kritikával egyetértek. Életveszélyes, amit művel. Nem is értem, hogy Supka hogyan meri játszatni.”

       Még nagyon hosszasan idézhetném.
       Ennyit a tényekről.

       Kamberről már írtunk, valóban korábban hátratették párszor védőnek, de még Rossinál a 2017-es bajnoki tavaszon is emlékeim szerint többször volt középpályás, mint védő, ahogy 2017 őszén a holland alatt is, lásd az utolsó meccseit Van der Meernek:
       https://youtu.be/erbjfyIK2Hk?t=26
       https://youtu.be/vu0ZYFMjsY8?t=40

       Ehhez képest ne mondjuk, hogy egy edzőtől az nem húzás, hogy standard védőt farag belőle, sőt ráépíti a hátsó alakzatot.

       Lovric-ot pont azért írom, mert az nb3-as visszaküldése nélkül ma nem lenne már nálunk… 2017-2018-as szezonban kapitális hibákat követett el (pl. Felcsút elleni 4:3-as meccs, Vasas elleni találkozó), viszont a szakmai stáb nyáron utána nem küldte el, hanem lehetőséget adott neki ismét hátul – s onnantól élt is vele. Nb3 nélkül Lovric nem építette volna vissza magát, egy teljes lejtmenetben volt akkortájt.
       Szendrei elvitatását nem is értem, teljesen Supkához kötődik, az, hogy 18 évesen azonnal kezdőként debütálhatott nála, egy Fradi elleni rangadón, egyértelműen azt mutatja, hogy Supka azonnal látta a tehetségét. Pár hónappal később – mivel akkor valóban sérült volt – az Újpest ellen megint kezdő volt. (Utána érettségizett).

       Úgyhogy bocsáss meg, de a tények inkább így néznek ki….

       1. Ne érts félre, nekem nincs bajom a legendák gyártásával, hiszen ez a klub pont a legendái miatt legendás, és tart ott, ahol. Azonban legalább a közelmúlt ellenőrizhető tényeit ne facsarjuk ki.

        Szendrei 2018 tavasz végén kerül be a felnőtt keretébe. A Fradi ellen még a padon ül, majd a következő fordulóban a Videoton ellen az utolsó percekre váltja Pölöskeit. 2018 őszén nincs a keretben, a beépítése 2019 tavaszán kezdődik, és akkor igen, valóban kezd a Fradi ellen, és kifejezetten jól is játszik. A tavasz végéig tíz meccsre nevezzük, hétszer pályára is lép. (szerk: nyolc meccsre nevezzük, hatszor lép pályára.) Ősszel folytatni kellett volna, helyette lemondtak róla, és ráigazolták Vadóczot, Kesztyűst és Egerszegit. Érthetetlen.

        Lovric 2018-at konkrétan kihagyta. Abba semmi pedagógia nincs, hogy pár rossz meccset követően (amire hivatkozol az ráadásul még EvdM alatt volt) 2018 márciusa után 2018 novemberében kerüljön újra a keretbe, de pályára akkor se lépett. Egy 32-33 éves tapasztalt játékos negligálása csaknem egy évig nem magyarázható pedagógiai és hasonló okokkal. Tehát nyáron rendben, nem küldték el, azonban lehetőséget se adtak neki, hiszen könnyen ellenőrizhető, hogy még a keretbe se nevezték.

        Baráth a 2012/13-as bajnokságban mutatkozott be. Innentől Supka első meccséig a sérült és eltiltott időszakait is beleszámítva 29/21, 30/24, 30/19, 33/30, 33/22 (bajnoki szezon, a tavaszt szinte végigjátssza), 19/17 a mutatója. Vagyis a számára maximálisan elérhető 174 meccsből 133 meccsen játszik (mondom, a sérülések és az eltiltások is benne vannak!), ami 76,4%. Nála több meccset az időszakban nem sokan játszottak Kispesten. Supka alatt 14/10 és 18/16 a mutatója, vagyis 32 meccsből 26 (81,3%), tehát érdemi különbség nem fedezhető fel. Baráth kétszer kerül be fixen középre: a bajnoki tavaszon, majd onnantól, hogy Supka is visszavált a háromvédős rendszerre. Vagyis én a kettőt összekötném: négy védő mellett Botit csak elvétve játszatta bárki is középen, a szélen kerestek neki helyet, ahol volt, hogy a támadóbb (King, Holender), volt hogy a klasszikusabb, statikusabb (Heffler, Baráth) megoldás vált be.

        Batikkal nem foglalkozom, ugyanennyi kommentet lehetne hozni a védelmében is. Nem mérvadó.

        Kamber 2016 tavaszán már inkább belsővédőt játszott, sőt, a háromvédős rendszert már ekkoriban kipróbáltuk (l. Haladás elleni 0-1 otthon). A 2016/17-es idényben 4-3-3-ban kezdtünk, hátul Lovric és Bobál, a középpálya közepén Kamber. Októberben már belsővédő, novembertől pedig gyakorlatilag átállunk a háromvédős rendszerre, ahol Kamber van középen. EvdM visszaáll a négyvédősre, Kambi újra a középpályán, majd ahogy kezdenek nem jönni az eredmények, hol bedobjuk a háromvédős játékot, hol Kambert teszi a védelembe Lovric/Baráth mellé, és Bobál megy ki szerencsétlenkedni a szélre. Kamber egyértelműen belsővédőnek számít ekkor már, csak EvdM szerencsétlenkedik vele és a hülye elméleteivel. Megjegyzem Supka is négyvédővel és Kamberral a középpályán kezd az Üllőin, majd a következő három meccsen kihagyja Kambit (egyszer becseréli). A Balmaz ellen áll vissza nagyjából a háromvédős rendszerre, Kamber újra kezdő, az idény végét azonban megint kihagyja.

        1. Lovric kapcsán nagyon elfelejtetted, hogy Supka visszajövetele után azonnal egymást követő 4-5 (!!) meccsen követett el súlyos hibákat… Teljesen maga alatt volt, lényegében mindenki a távozását követelte, utána még az nb3-ban is kritizálták…
         Na, innen hozta vissza Supka a következő idényben…

         Amúgy pár állításodat elfogadom, de szerintem neked is el kellene fogadnod pár tényt, amit én írtam.

         Egyébként ezek a viták hasznosak és érdekesek szerintem, mert pár dologra azért jól rámutatnak, meg jobban fel lehet térképezni velük a klub és a csapat körüli történéseket is és azt is, hogy egy edző akkor jó, ha kreatív.

         Csak pár dologra reagálva konkrétabban:

         Szerintem a Batik-os dolog azért elég egyértelmű, meg még annyit megjegyeznék, hogy nemcsak Batikot igazoltuk le Supka alatt, hanem pl. Kosút-ot is, vagy a horvát gyereket, Supka őket egy idő után azért mégis szkippelte a csapatból.
         Tehát nem az volt, hogy standard módon az összes általa igazolt játékost folyamatosan erőltette, hanem kifejezetten Batikot.

         Nálam Szendrei is egyértelmű, valóban őt is berakta már Supka egyszer fél évvel korábban is, de a lényeg, hogy Supka azonnal meglátta benne a potenciált és – már nem a fiatal kontingens miatt – azonnal elkezdte játszatni, pont ahogy Vécseit is annak idején.
         (Ez mutatja, hogy Supka abszolút nem utálta a fiatalokat, csak mindenkit akkor játszatott, amikor az már segíteni tudott az általa kialakított koncepcióban.)

         A Kamber-es dologgal kapcsolatosan elfogadom az állításodat, csak annyinál megmaradnék, hogy azért mégis inkább Supka dícsérete, hogy Kambert stabilan így be tudta építeni végül védőként.
         Hasonló a helyzet Lovricnál is.

         Miért?

         Azért, mert egy edző karakánságát mutatja, hogy ha kell, akkor kidobja a csapatból Kambert 3 meccsre, Lovricot egy évre és adott esetben ezeknek a játékosoknak ez inkább hasznos is hosszabb távon.

         Lovric a nagy hibáit nemcsak Van der Meer alatt követte el, sorozatban voltak súlyos hibái már rögtön az elején Supka alatt is, egyszerűen tarthatatlan volt a csapatban tartása. Amúgy tudomásom szerint úgy volt, hogy akkor nyáron visszaigazol az nb2-be, végül Supkáék kérték Hemitől, hogy maradjon még a csapatnál:
         https://youtu.be/BKQ4D-XuyJg?t=286
         https://youtu.be/umKrLHa9Mjg?t=81
         https://www.facebook.com/watch/?ref=external&v=1268932903238916

         Amit Baráthról írsz, azt elfogadom, viszont a ténynél maradnék, hogy Supka alatt került igazán válogatott formába.

         1. Egyébként pont Skovorc (2+1 év, 2018 nyarán) és Kosút (1,5 év, 2017/18 telén) árnyalja a képet. Mindkettő Supka alatt érkezett, és mindkettő csak az első pár hónapjában játszott, majd szerződést bontottunk velük. Batik Skvorccal egy időben érkezett, azonban csak 1+2 évre. Sőt, ugyanazon a nyáron érkezett Kálnoki-Kis is 2 és fél évre, vagyis:
          – Batikkal kötöttük a legrövidebb szerződést,
          – 2018 első fél évében négy belsővédőt is igazoltunk, ami nem arra enged következtetni, hogy Lovricot annyira vissza szerettük volna építeni.

          1. Én ezt Batik felépitése vonatkozasaban irtam, Lovric tekintetében ö nyilvan kapott egy masodik esélyt, de ne feledd, hogy Barath és Bobal is idöközben lelépett..

           Amugy maga, Rossi nyilatkozta – még Barath, fiatalabb Lovric, Bobal itt létekor – hogy nem elégedett a hatso alakzat erejével, tehat igazolni igy is, ugy is kellett volna mar hatra – most meg plane

          2. 2017 nyarától a következő védőket igazoltuk, illetve távoztak (félkövérrel a belső védők):
           2017/18 nyár (EvdM) //
           érkezett: Deák, Latifu
           távozott: Hajdú, Palmes
           2017/18 tél (Supka) //
           érkezett: Heffler, Erdélyi(!), Kukoc, Kosút
           távozott: Latifu, Laczkó, Villám, Gergényi
           2018/19 nyár (Supka) //
           érkezett: Uzoma, Batik, Skvorc, Kálnoki-Kis (plusz védekezőbe Vadócz, Bamba, Holdampf, Hidi)
           távozott: Erdélyi(!), Bobál, Bora, Ikenne-King, Kosút, (Vadócz)
           2018/19 tél (Supka) //
           érkezett: Mezghrani
           távozott: Baráth, Deák (Holdampf, Hidi)

           2018/19 nyarán tehát három(!) belsővédő is távozott a klubtól, és érkezett helyére másik három. Lovric mégsem játszott az ősszel, pedig 2020 nyaráig érvényes volt a szerződése. Én ebben nem látom a második esélyt. Konkrétan 2018/19 telére elfogytunk védőben, és elő kellett venni az öreget a fiókból.

           Ide tartozik még (szerk.), hogy a saját nevelésű védők, mint Erdélyi (két edzőmeccs), Bora, Gergényi (egy edzőmeccs) vagy Palmes lehetőséget se kaptak, egyedül Temesvári fért fel a padra elvétve, valamint játszhatott a kupában. Nyáron Temesvárit is kölcsönadtuk a NB II-be (szerintem helyesen).

        2. Lovric bacsinak egy virusos fertözese volt amitöl teljesen legyengült, es nagyon lassan epült fel. Pontosan ezert jatszott az NB3-ban es nem azert mert valaki szamüzte. kb egy evet hagyott ki a fertözes miatt. Sajnos nem Supinnyo zsenialitasa volt a visszahozatala, hanem akkorra erte magat utol. Volt erröl egy cikk a honalpon is, de honlap archivum keresöje egy nagy fostalicska….Lovirc nevre az adott idöszakban (2018 eleje es 2018 vege között) nem dob ki semmit. aztan megprobaltam mas kulcszoval is es akkor sem, szoval, mintha nem archivaltak volna a Hemi idökben keszült cikkeket. többibe nem szolok bele, mert a Bendi berakta verkli lemezt es ilyenkor se kep se hang nala, csak mint egy verkli hajtogatja a magaet, barmi mondasz….

         1. Tényeket írtam, Laszka.

          Lovricot Supka jegeltette, az MLSZ jegyzőkönyve jól mutatja, hogy a Diósgyőr ellen elkövetett sokadik hibája után Lovric először a kispadra került – tehát nem orvosi beavatkozás, vagy javallatt miatt lett inaktív.

          Jó lenne, ha a tények alapján vitatkoznánk – egyébként nem egy alkalommal lett igazam az elmúlt években, márcsak emiatt is egy kicsit nagyobb tiszteletet kérnék. (Ha pedig emiatt nem, akkor a személyeskedés elkerülése végett. Köszi előre is.)

          1. Egyébként emlékeim szerint Lovricot konkrétan Supka hozta a Honvédhoz és építette be még 2011 telén.

          2. Jap. A Hungárián még Moga kezdett, majd amikor megsérült, jött helyette Lovric és rögtön góllal mutatkozott be. Azon a tavaszon talán négy gólt is lőtt, és remekelt jobbhátvédben.

          3. a tények nálad is keverednek a szubjektív “érzelmi emlékekkel”.
           de mind így vagyunk ezzel.
           csak nem mindenki akarja a sajátját az Objektívnek beállítani.

         2. Hirtelen ez az emlék nincs meg. Az adatbank adatai alapján azonban Lovric 2018-ban (pontosítom az adataimat):
          – az első öt bajnokiból hármon játszik (03.31. az utolsó),
          – a négy tavaszi kupameccsből hármon játszik (04.03. az utolsó),
          – április 14. és május 5. között négy meccsen is a keretben van, de pályára nem lép.
          – tavasszal összesen bajnokin: 14 meccs, 3 pályára lépés, 5 kispad, 6 keretben sem ebben a sorrendben (k: kezd, p: pad, 0: semmi): k,p,k,0,k,0,p,p,p,p,0,0,0,0
          – május 6-án játszik egy meccset az nb3-ban
          – legközelebb július 7-én játszik egy edzőmeccsen.
          2018 őszén:
          – edzőmeccsen játszik 09.07., 10.12., 11.16.
          – kupában játszik 09.23., 10.31., 12.05.,
          – nb3-ban nyolc meccset játszik 08.05. és 11.11. között
          – az nb1-ben ötször kerül keretbe, de pályára nem lép: 07.21., 08.25., 12.02., 12.08., 12.15.
          Vagyis a dátumok alapján nem úgy tűnik, mint akit sérülés, vagy fertőzés hátráltatott volna, mert szinte végig van valahol, csak az nb1-es csapatban nem.

          1. Bazzz, pedig kint is voltam azon a meccsen. Szóval május közepétől júniusig, kb. egy hónapot sérült volt. Akkor megvan a hiányzó hónapja 2018-ból :)

        3. Te hülye vagy? Vedd inkább elő a sajtreszelőt! :D

         (Persze az azért jó, hogy valaki veszi a fáradtságot és tételesen megcáfolja a jereváni rádiót.)

         1. Én is szeretlek, papparam. Köszi a személyeskedés és provokáció mentes, érveszerű és érdemi válaszreakciót.

       2. (szolgálati // Ja, a hozzászlásod a linkek száma miatt nem jelent meg azonnal, de jött értesítés, hogy valami moderálásra vár. No para, azonnal engedélyeztem, mert csak a túl agresszív spamfilteren akadt fenn.)

       3. Csak néhány dolog, mert ugye a t.köm ki van már a Supka-féle félinformációs ajnározásoddal;
        1; Barát, mint Supka bizalmi embere?! Baromi nagy badarság!
        2; Batak bár valóban akkor került hozzánk amikor Supka itt volt, de nem árt ha tudod, hogy nem neki köszönhetjük hogy hozzánk jött!
        Nem ő szemelte ki, nem ő akarta!
        Úgy tolták le a torkán!!
        3; Azt már mondtam neked korábban, hogy ne vezessenek meg a mediának adott nyilatkozatok. Érdeknyilatkozat többsége!
        4; Neki köszönhetjük azt, hogy Szendrei itt van, mint ahogy azt is, hogy Milu nincs!

        1. Bendeguzal fölöslegesen vitatkoztok. Szerinte más mindenki össze-vissza beszél. Csak azok a valós tények amiket Ő állít. És ha igaza van ha nem akkor is foggal körömmel ragaszkodik hozzá.

        2. Barát és Supka kifejezetten jó viszonyban voltak
         Batikot Supka akarta, nyilván nem ő menedzselte az üzletet, de ő érte Hemitől a leigazolását, ezt konkrétan tudom.
         Májert szintén Supka hozta fel az ifiből, 18 évesen játszott Supka kezei alatt 8 meccset, utána Supka kérte őt, hogy játszon egy évet az nb2-ben, hogy fejlődjön, de Milu maradni akart, ezért csak peremember lett, de így is játszott olykor.
         Ellenben Sanninonál még edzőmeccsen sem kapott lehetőséget….

         1. Én naiv! Miből is gondolhattam, hogy nem tudsz valamit konkrétan… :)

          1. Mikor iszunk meg egy italt egy meccs előtt? De komolyan, barátilag kérdem.

          2. Nincs ” válasz ” lehetőség a baráti felkérésedre, ezért itt köszönném meg a lehetőséget!
           Elfogadom és köszönöm!
           Annyi a bibi, hogy az időpontja bizonyos ok miatt nem behatárolható! ;)
           De ígérem, össze fogjuk hozni amikor eljön az ideje!
           RW-nek is ígeretet tettem, szeretném Vele szemben is majd betartani…

 4. Ha Moutari Ugrai/Lanza technikájával és játékintelligenciájával rendelkezne, C. Ronaldonak hívnák.

 5. Akkor a cikkre reflektálva
  kurva jó dolog volt ott lenni, kiabáltam mint a fene és jó volt, pedig nem szoktam,
  ja és Ugrai nagy király….

 6. Akkor a cikkre reflektálva
  kurva jó dolog volt ott lenni, kiabáltam mint a fene és jó volt, pedig nem szoktam,
  ja és Ugrai nagy király….

 7. MTK bekezdett rendesen, leigazoltak egy majd 100-szoros portugál utánpótlás védőt, aki még csak 26 éves.

  1. Ahogy olvasom volt román El ellenfelünktől jön. Egyik meccsen sem játszott ellenünk. Azért annyira ne essünk hasra tőle, meglátjuk, hogy mit mutat játékban. Voltak már nagyobb nevek is az NB1-ben akik besültek.
   Szóval akkor az MTK-nál se nagyon a magyar játékosokban bíznak. Mondjuk lehet Besét is lehet leigazolják. Na őt nálunk spec el tudnám képzelni.

 8. Sziasztok Elv-társak!

  Lassan vége a szezonnak. Most amikor meccsekből dömping van és szeretett csapatunkat 2X láthatjuk játszani, azért látható az is, hogy a következő szezon előtt jelentős mozgás várható a keretben.

  KAPU:
  Nálam csak Robi helyzete kérdéses, főleg Tujvel miatt. Talán ezen a poszton állunk a legjobban.

  VÉDELEM:
  Batik – az egyetlen stabil.
  Lovric és Kamber – egy szezonra még segítségünkre lehet, ha szükség lesz rájuk.

  Kérdés Niba és Kálnoki sorsa. Szerintem Kálnoki menni fog és Niba sem megoldás.
  Jobb védőben King kölcsön, szerintem megy és Mezghrani is menni akar (remélem marad)!
  Bal védőben: Uzoma – Aliji-Kukoc hármasból én csak Uzomát tartanám meg. Ő a legstabilabb a hármasból és jobbon is bevethető.

  Összegzés: Jobbra és balra 1-1 és középre min. 1 játékos leigazolása szükséges. Sajnos kezdőbe!

  KÖZÉPPÁLYA:
  Nagy-Gazdag-Hidi-Kesztyűs-Szendrei-Bánó.

  Kesztyűs – kölcsön, nálam mehet.
  Nagy – lejár a szerződése, nálam mehet.
  Bánó – sérült, felépülés után nálam kölcsön.

  Összegzés: Min. 2 játékos leigazolása szükséges! Sajnos kezdőbe!

  TÁMADÓ SZEKCIÓ:

  Lanza-Ugrai-Mayron-Cipf-Moutari

  Lanza – ??? mennyit kér a Fradi? Ér -e annyit még? Akar -e maradni? Nálam sok a kérdőjel!
  Cipf – nálam kölcsön, NB2
  Mayron – kölcsön, nálam mehet

  Ugrai – kell.
  Moutari – csak akkor kell ha nincs más opció.

  Összegzés: Min. 2 játékos leigazolása szükséges! Sajnos kezdőbe legalább 1!

  Nézve a játékunkat és a mutatott teljesítményeket, én így látom.
  Olyan játékosok kellenének akik gyorsítanának a csapat játékán. Mernek és tudnak cselezni, kapura lőni. Ja és beadni! Passzolni és beadni emberhez!!!

  Ui.: Én NIBÁT kipróbálnám elől. Nem tudom miért látom, gondolom ezt, de az adottságai alapján, lehet több hasznunk lenne belőle csatárként, mint védőként. Megnéznem ÉK-ként.

  1. nagyjából hasonlóan látom.
   Gerit azért megtartanám, még ha úgy is tűnik most, hogy a formája szinkronban “süllyed” Lanzáéval.
   Niba tényleg életveszély hátul…középpályán adnék neki még esélyt.
   Lovricban lehet még 1 full szezon…Kambi csere középen vagy hátul.
   elől nagy a kérdőjel Lanza miatt…mindenképp kellene 1 Eppel szintű center, ha a digó lép, akkor helyette is vki.
   Gyuri felejtős…és hasonló sem kellene!! qrvára nincs időnk ilyeneket pátyolgatni hónapokig

   1. Elfogadom a véleményed!
    Nagy Gerit azért így írtam, mert ha a kis Szendrei stabil kezdő, akkor mögé luxus lenne a padra. Inkább egy új feltörekvő helyi titán!
    Niba nálam középen nem játszik, főleg nem 5-3-2-ben. 4-4-2-ben meg hová is tehetném?
    ÉN KIPRÓBÁLNÁM CSATÁRKÉNT! B.Botinak is bejött annó emlékszel. Batiknak sem idegen!

    1. Niba védelemben életveszély, sajnos ezt láttuk! Középpályára betenném egy ütköző embernek és ha ott hibázik, akkor még van a védelem, aki tud javítani. Csatárnak sztem felejtős!Boti is csak egyszer-egyszer volt ott kényszerből. Ami az átigazolási szezonban fontos lenne: minimum egy belső védő,jobb oldali védő, egy irányító középpályás, aki fazont ad a csapatnak és minimum két csatár. Emellett feltérképezni a tehetséges fiatalokat és a csapat környékén tartani és beépíteni őket szisztematikusan.

     1. Niba középen ütközőbe? 5-3-2-ben? Hidi helyén? Mire gondoltál?
      Balvédőt nem írtál. Szerinted ott megvagyunk?

    2. Nagygeri: szvsz. a rutin és a vörös-fekete szív nem könnyen pótolható. Hosszabbítanék Vele, bár az utóbbi 2 évben mintha esne vissza, de sokat szenvedett krónikus sérüléssel. Egyelőre Szendrei cseréje, de lehet ez még fordítva is.
     Moutari: még két év szerződése van, remélem ingyen nem engedik el. Nekem csalódás, de egy fradista barátom szerint pont ugyanezt csinálta a fradiban (én arra emlékeztem, hogy rugdosta a a gólokat).
     Középpályára visszahoznám a Zsótért.

     1. Szerethetjük Gerit meg Patyát, meg is szolgálták az elismerést és a ragaszkodást, de azt azért látni kell, hogy ha ők lesznek a jövőben a középpályánk meghatározó figurái, marad a jelenlegi középszer.

     2. Zsótért nálam is opció középen. Sőt én a korábbi játékosaink közül is rehabilitálnék 1-2 játékost. Pl. Botka, Prosser. Az MTK környékén pedig erősen körülnéznék!

  2. Remélem, Kesztyűst itt tartják. Végre egy középpályás akitől nem idegen a gyors és pontos passzok. Láthatólag Pisont komolyan számít rá.

 9. Örülnék, ha a nagy supkázás közepette valaki megemlítené a pali legnagyobb igazolását…
  Az egyetlen és utánozhatatlant, az NB1 legjobb bal lábát, a spliti futball istenek XIX. kerületi helytartóját, aki Havanna paneljait éjfélkor is nappali fénnyel világítja be!

  1. Abban az időkben szerintem az edzőknek nem volt sok beleszólásuk hogy ki jöjjön. Azt az öreg és a súgói rendezték.

 10. MTK bekezdett rendesen, leigazoltak egy majd 100-szoros portugál utánpótlás védőt, aki még csak 26 éves.

  1. Ahogy olvasom volt román El ellenfelünktől jön. Egyik meccsen sem játszott ellenünk. Azért annyira ne essünk hasra tőle, meglátjuk, hogy mit mutat játékban. Voltak már nagyobb nevek is az NB1-ben akik besültek.
   Szóval akkor az MTK-nál se nagyon a magyar játékosokban bíznak. Mondjuk lehet Besét is lehet leigazolják. Na őt nálunk spec el tudnám képzelni.

 11. Sziasztok Elv-társak!

  Lassan vége a szezonnak. Most amikor meccsekből dömping van és szeretett csapatunkat 2X láthatjuk játszani, azért látható az is, hogy a következő szezon előtt jelentős mozgás várható a keretben.

  KAPU:
  Nálam csak Robi helyzete kérdéses, főleg Tujvel miatt. Talán ezen a poszton állunk a legjobban.

  VÉDELEM:
  Batik – az egyetlen stabil.
  Lovric és Kamber – egy szezonra még segítségünkre lehet, ha szükség lesz rájuk.

  Kérdés Niba és Kálnoki sorsa. Szerintem Kálnoki menni fog és Niba sem megoldás.
  Jobb védőben King kölcsön, szerintem megy és Mezghrani is menni akar (remélem marad)!
  Bal védőben: Uzoma – Aliji-Kukoc hármasból én csak Uzomát tartanám meg. Ő a legstabilabb a hármasból és jobbon is bevethető.

  Összegzés: Jobbra és balra 1-1 és középre min. 1 játékos leigazolása szükséges. Sajnos kezdőbe!

  KÖZÉPPÁLYA:
  Nagy-Gazdag-Hidi-Kesztyűs-Szendrei-Bánó.

  Kesztyűs – kölcsön, nálam mehet.
  Nagy – lejár a szerződése, nálam mehet.
  Bánó – sérült, felépülés után nálam kölcsön.

  Összegzés: Min. 2 játékos leigazolása szükséges! Sajnos kezdőbe!

  TÁMADÓ SZEKCIÓ:

  Lanza-Ugrai-Mayron-Cipf-Moutari

  Lanza – ??? mennyit kér a Fradi? Ér -e annyit még? Akar -e maradni? Nálam sok a kérdőjel!
  Cipf – nálam kölcsön, NB2
  Mayron – kölcsön, nálam mehet

  Ugrai – kell.
  Moutari – csak akkor kell ha nincs más opció.

  Összegzés: Min. 2 játékos leigazolása szükséges! Sajnos kezdőbe legalább 1!

  Nézve a játékunkat és a mutatott teljesítményeket, én így látom.
  Olyan játékosok kellenének akik gyorsítanának a csapat játékán. Mernek és tudnak cselezni, kapura lőni. Ja és beadni! Passzolni és beadni emberhez!!!

  Ui.: Én NIBÁT kipróbálnám elől. Nem tudom miért látom, gondolom ezt, de az adottságai alapján, lehet több hasznunk lenne belőle csatárként, mint védőként. Megnéznem ÉK-ként.

  1. nagyjából hasonlóan látom.
   Gerit azért megtartanám, még ha úgy is tűnik most, hogy a formája szinkronban “süllyed” Lanzáéval.
   Niba tényleg életveszély hátul…középpályán adnék neki még esélyt.
   Lovricban lehet még 1 full szezon…Kambi csere középen vagy hátul.
   elől nagy a kérdőjel Lanza miatt…mindenképp kellene 1 Eppel szintű center, ha a digó lép, akkor helyette is vki.
   Gyuri felejtős…és hasonló sem kellene!! qrvára nincs időnk ilyeneket pátyolgatni hónapokig

   1. Elfogadom a véleményed!
    Nagy Gerit azért így írtam, mert ha a kis Szendrei stabil kezdő, akkor mögé luxus lenne a padra. Inkább egy új feltörekvő helyi titán!
    Niba nálam középen nem játszik, főleg nem 5-3-2-ben. 4-4-2-ben meg hová is tehetném?
    ÉN KIPRÓBÁLNÁM CSATÁRKÉNT! B.Botinak is bejött annó emlékszel. Batiknak sem idegen!

    1. Niba védelemben életveszély, sajnos ezt láttuk! Középpályára betenném egy ütköző embernek és ha ott hibázik, akkor még van a védelem, aki tud javítani. Csatárnak sztem felejtős!Boti is csak egyszer-egyszer volt ott kényszerből. Ami az átigazolási szezonban fontos lenne: minimum egy belső védő,jobb oldali védő, egy irányító középpályás, aki fazont ad a csapatnak és minimum két csatár. Emellett feltérképezni a tehetséges fiatalokat és a csapat környékén tartani és beépíteni őket szisztematikusan.

     1. Niba középen ütközőbe? 5-3-2-ben? Hidi helyén? Mire gondoltál?
      Balvédőt nem írtál. Szerinted ott megvagyunk?

    2. Nagygeri: szvsz. a rutin és a vörös-fekete szív nem könnyen pótolható. Hosszabbítanék Vele, bár az utóbbi 2 évben mintha esne vissza, de sokat szenvedett krónikus sérüléssel. Egyelőre Szendrei cseréje, de lehet ez még fordítva is.
     Moutari: még két év szerződése van, remélem ingyen nem engedik el. Nekem csalódás, de egy fradista barátom szerint pont ugyanezt csinálta a fradiban (én arra emlékeztem, hogy rugdosta a a gólokat).
     Középpályára visszahoznám a Zsótért.

     1. Zsótért nálam is opció középen. Sőt én a korábbi játékosaink közül is rehabilitálnék 1-2 játékost. Pl. Botka, Prosser. Az MTK környékén pedig erősen körülnéznék!

     2. Szerethetjük Gerit meg Patyát, meg is szolgálták az elismerést és a ragaszkodást, de azt azért látni kell, hogy ha ők lesznek a jövőben a középpályánk meghatározó figurái, marad a jelenlegi középszer.

  2. Remélem, Kesztyűst itt tartják. Végre egy középpályás akitől nem idegen a gyors és pontos passzok. Láthatólag Pisont komolyan számít rá.

 12. Örülnék, ha a nagy supkázás közepette valaki megemlítené a pali legnagyobb igazolását…
  Az egyetlen és utánozhatatlant, az NB1 legjobb bal lábát, a spliti futball istenek XIX. kerületi helytartóját, aki Havanna paneljait éjfélkor is nappali fénnyel világítja be!

  1. Abban az időkben szerintem az edzőknek nem volt sok beleszólásuk hogy ki jöjjön. Azt az öreg és a súgói rendezték.

 13. Vege van a jarvanynak. Minden olyan mint azelott, a kozuti forgalom, boltok forgalma, a csakblog forum színvonala, minden. Szuper.

 14. Vege van a jarvanynak. Minden olyan mint azelott, a kozuti forgalom, boltok forgalma, a csakblog forum színvonala, minden. Szuper.

 15. Ha minden igaz, akkor a következő szezontól már él a max 25 fős keretlétszám is.
  Ez is nehezíti a keretek kialakítását.

 16. Na úgy làtszik az MTK is a magyar fiatalokra èpìt…ja nem,most èpp kolumbiai hàtvèded igazoltak.

 17. Ha Moutari Ugrai/Lanza technikájával és játékintelligenciájával rendelkezne, C. Ronaldonak hívnák.

 18. Végre ki tudtam menni egy meccsre, már nagyon hiányzott! :)))
  Bárkit bármit mond, nekem tegnap Lovric volt a meccs embere. Imádom a tagot, ahogy Supka tavaly év elején jégre tette pár kapitális hiba után, majd visszajött belőle, helyre tette a dolgokat és azóta szikla a védelemben.
  Batik és Kambi a másik két favoritom, amit ez a három ember (B+K+L) hétről hétre letesz a pályára küzdőszellem, szív, akarat és teljesítmény terén az részemről megsüvegelendő! Köszönöm Nekik, példaképek lehetnek a fiataloknak. A szélsőink sajnos gyenge pontok. A kupadöntőn King mellett akkor mentek el amikor akartak (merev, lassú, körülményes védekezésben), látványosan a pálya bal oldalára játszottak a matyók az első félidőben. Mezghraninak tegnap nem ment túl jól, de alapjába véve meglepett hogy milyen kompletten tért vissza, azért egy térdszalag szakadás nem piskóta, a következő szezon jó lehet ha marad. Sajnos Uzoma és Aliji sem nyújtanak idén kiemelkedőt, talán ennyi a max tőlük.
  Tujvel félisten, a legjobb igazolásunk volt tavaly. Bár a kupadöntőben a gólban kicsit benne volt és utána is rögtön bizonytalan volt, de szépen helyrerakta a dolgokat és stabilizálta magát. Komoly támasz a védelemnek.
  Lanza sajnos formán kívül, ráadásul ha nem isteníti őt valaki folyamatosan akkor még meg is sértődik. Ettől függetlenül, sztem idén tegnap játszott a legjobban, még akkor is ha ez k…ra messze van attól amit elvárunk Tőle.
  Hidi szárnyakat kapott a karszalagtól (CSK), sokat robotol, egyre pontosabban játszik, jól védekezik és a támadásokban is egyre többet vesz részt, sokkal bátrabban játszik mint Supka alatt, lassan Rossi éra szintet hoz.
  Ugrai: örömmel látom, hogy kezd erőnlétben alakulni és a játéka is egyre jobb. Végre van egy ember aki a cselt meg is tudja csinálni. Sajnálom hogy mentálisan k…va gyenge a srác… Egy Batik-Kambi-Lovresz szintű mentalitással legenda lehetne Kispesten. Nyáron jót fognak alapozni, csinál egy jó őszt és lelép. Aztán megint kiderül, hogy külföldre ez a mentalitás kevés. Vagy jön Bódog és már nyáron lelép :DDDD
  Moutari: :DD hagyjuk, csak a szokásos
  Szendrei is rendben van, bár tegnap sokszor eltűnt a mezőnyben, de azt kell mondjam jelenleg Nagygeri az Ő cseréje, nem pedig fordítva.
  Gazdi tegnap kicsit Lanzásította magát ezzel a “beállok a védő elé, feldobom magam” szerű játékkal, tud Ő ennél többet is.

  A játék üdítő látvány a Sannino-Supka féle 90 perces szenvedések után. Sztem 2 éve nem voltak olyan meccseink mint az elmúlt hónapban. Én hagynám Trezit, az eddigiek alapján simán van létjogosultsága annak hogy Ő maradjon az első csapat élén.

  1. Egy dolgot szerintem, és a körülöttem ülők szerint is rosszul láttál. Tegnap a meccs embere Szendrei volt, a szüneten kívül szinte egy percre sem tűnt el! Ő futotta a legtöbbet, passzolt a legjobban és legtöbbször előre! Az utolsó 1/4 órában is olyan sprinteket vágott mintha 2 tüdeje lenne. Láthatóan neki van a legjobb kondija. Hidi hozzá képest sehol sem volt, legtöbbször csak hátra passzol jól és olyan lassú mint egy tehervonat. A legnagyobb gáz, hogy Patrik a tegnapi teljesítményével is felülmúlta jóval Gazdit, akinek láthatóan semmi kedve focizni, állandóan dobálja magát, mert nem képes úgy fedezni a labdát, hogy abból szabálytalanság legyen és az 50 percben már kiköpte a tüdejét.

   1. Ezt én is úgy látom, hogy meccsek óta Szendrei a legjobb kp.
    Kíváncsi vagyok a számokra, de szerintem a legtöbbet fut, legjobban passzol és ami csak szemmel látható: Ő a legdinamikusabb.
    Patrik nagyon szürke, semmi váratlan és nagyon közepes tempó…
    Gazdinál azt látom, hogy “kicsit gyorsan” elfáradt a szerda/szombat tempóban, miután elég sokat futott pár meccsen.
    ill. iszonyat rosszul viseli a rugdalásokat!
    A tegnapi kis pötsch bíró is továbbot intett az elején 2 kemény gazdis belépő után és onnantól érezhetően visszafogott lett Dani.
    Meg kell keményedjen vagy kell tudja kezelni valahogy az ilyen helyzeteket.

   2. Igen, Szendrei nagyon jó volt. Meg a Cipf. Ők viszik hátukon az egész csapatot. A többiek a kanyarban sincsenek hozzájuk képest. Nagyon nehéz lesz őket nyáron megtartani. Ha igazak a hírek, akkor a Barcelona meg a Napoli is nagyon vinné őket. Úgy látszik, még a hispánok és az olaszok sem láttak ilyen kicsúcsosodó teljesítményeket. Nem is csoda.

  2. Az, hogy Ugrai mentálisan gyenge, mégis mit jelent?
   Mondjatok már egy gólt ami Ugrai nélkül jött létre?

   1. Ez egy olyan szófordulat. Valaki 1x leírta vlhol azóta szájhagyomány utján terjed de már senki nem emlékszik mit jelent. Jól hangzik jó leírni mert benfentesnek tűnik aki írja. Amúgy egy nagy bullshit.

    1. Azt jelenti, hogy el van szállva magától és csak nevében profi fodballista. Ráadásul amikor megérkezett hozzánk, annyi izom volt rajta mint a nagymuteron… Az éjszakázás megviseli az embert.

     1. Az Ugrai név profi fodballistát jelent?
      Mi az hogy el van szállva?
      Izom kérdése ez a sport?
      Mindenfélét mondanak mindenkiről, ki nem szarja le, viszont mostanában sok örömet okoz az egyszerű, nem bennfentes nézőnek: nekem.
      Ez pont elég.

     2. lanzáról is kondiproblémát írt vlmelyik. Akkor ő is éjszakázik? Csak nem ugraival buliznak együtt???

    2. Ezek a toposzok meglehetősen ragadósak és tartósak.
     Ugrai nélkül a karanténszünet után nincs gól Kispesten, – ez nem hangzik jobban? (Persze értelmezés kérdése, mint minden)

     1. Így van, ami pontot szereztünk az újraindulás óta abban nagy szerepe volt. Minimum hogy “jár neki az esély” ahelyett hogy ezt a “mentálisan gyenge” hülyeséget puffogtatják rá.

      1. Én leszek a legboldogabb, ha nem lesz igazam! Úgy legyen!
       Az eddigi tavaszi teljesítménye egyre jobb, húzza előre a támadó szekciót.

       1. Lanzafamenak is a honvédban jött meg az esze, itt komolyodott meg. Lehet Ugraival is ez lesz. Ne bántsátok, hagy játszon. Van akiknek kell a bizalom és kivirágzik. Lanza se csesztesse, üzenem az olasznak. Inkább segítsétek 1mást pajtik! Főleg h a kövesd meccs jön. Ne oboázni menjünk már oda! Inkább kenjük el a szájukat megint.

 19. Szóval, ha összeszámoljuk a gólokat/előkészítéseket stb. mostanság, megállapíthatjuk, hogy Ugrai nélkül nem nagyon van semmi.

  1. Kivéve persze azt, hogy baromi élvezhető meccset láttunk a fiammal tegnap a Hidegkútiban…

   1. És ez bizony nagyon jó. Ha eredménnyel párosul, talán sokkal több szurkoló lesz az új Bozsikban. Attól meg még jobb foci és így tovább.

    1. És még több gólt rúg Ugrai:)
     (meg előbb utóbb Mutari?)

 20. Atdobom ide is a véleményem, mert most tettem ki éppen a masik topikba:

  Mezghrani:
  Mezhgranit sokan szidják… emberek, súlyos sérülése volt tavaly nyáron… Aki kicsit is ismeri a biológiát, tudja, hogy kb. 6-8 hónap, amíg az erek és a mikroizmok újra behálózzák a sérült és műtött területet.
  Csak nagyon keveseknek sikerül fél év kihagyás után azonnal magas szinten teljesítenie, ehhez képest Mezhgrani szerintem jó és lesz még jobb is (megint)…

  Az, hogy Botka jobb lenne, mint Mezhgrani?? Vicc kategória…
  Mezhgrani sokkal technikásabb, nem véletlen, hogy Lanza is legtöbbször őt, vagy Kinget keresi a labdákkal, Uzomát, Kukocot, Alijit meg egyáltalán nem.. Mezhgraninak simán helye lenne a Fradiban, egyedül Nego lenne igazi riválisa és egy egészséges King (de egy egészséges King nem létezik 2017 nyara óta…)

  Aliji:
  Mondtam már a leigazolásakor, hogy gyenge, nem fog tudni nekünk igazán segíteni. Ez (is) szerintem teljesen bebizonyosodott ebben a szezonban.
  Van a baloldalra három olyan játékos (Kukoc, Uzoma, Aliji), akikből együtt össze lehetne gyúrni egy jó játékost… de így kb. a baloldalunk teljesen halott jelenleg.

  Lanzafame:
  Emberek, szeretjük, vagy nem szeretjük, de Lanzafame egy Honvéd-legenda…
  A Fradiba igazolásával együtt is, gólkirály, MVP-játékos a Honvéd mezében… És most – viszonylag – rosszul játszik és hirtelen mindenki a kb. eddig 3 jobb meccset lejátszó Ugraira cserélné és elküldené az olaszt… (úgy, hogy Ugrainak csak télig van szerződése és a Fradi, meg DVTK szurkolók mind azt mondják, hogy éppen az volt vele a probléma, hogy az elején motivált volt egy ideig, aztán hirtelen szétesett…)

  Bocsássatok meg, de ez vicces, másrészről szomorú…

  Egyébként szerintem Lanzafame nélkül Ugrai sem lesz ennyire motivál, különösen nem hosszabb távon. Lesz egy-két jobb meccse, aztán úgy érzi magát majd, hogy ő a sztár.

  Én egyébként nem látom annyira rossznak Lanzát, magához képest az, de egyébként egy ilyen Lanza is igazi sztár lett volna nálunk 1995-től kb. 20 évig majd minden szezonban…

  Szerintem nagyon fog fájni nekünk később, ha lelép az olasz nyáron. A klubnak, a fiataloknak is hasznos, később el tudnám képzelni az edzői stábban is őt is, Kambert is.

  1. Egyértelmű, az lenne az ideális, ha Lanza és Ugrai is maradnak, és megértenék egymást (legalább) a pályán.

  2. Meglehetősen talált, amit az Ugrai-Lanzafame ügyben írsz.
   Az olasz: legendának mondjuk nem mondanám a kis csalfa zsoldost, de meghatározó játékosunk. Lesz még jobb formában, és nekünk középszaron is hasznos. (Most mondjuk nagyon szar).
   Másik oldalon az Ugrai istenítés valóban érthetetlen, kb ugyanazok koronázzák őt meg most 2 jó meccs után akik látatlanban örültek a kopasz patyomkinedzőnek tavaly és akik ugyanilyen hangosan fogják szidni ősszel Ugrit, ha itt is eljátssza a beleszarós 2. félévét. Én is örülök a góljainak, de várjunk már egy pár hónapot azzal, hogy szobrot emelünk neki, és Lanzafame helyére követeljük.
   A digót meg meg kell tartani, ha hajlandó beállni a sorba, de ő meg sürgősen vegyen vissza az arcából, mert ez az állandó sértődősködése lassan visszataszító lesz.

   1. április 27-én egy játékos már-már megalóz, sarkazásos gólt lőtt a Manchester City színeiben az Old Traffordon, a Manchester United ellen. Ezzel a góllal nyertek a kékek, vagyis a City az MU ellen, ami azt jelentette, hogy a Manchester United kiesett az angol első osztályból.

    A góllövő játékost Dennis Lawnak hívják…

    .. Law ma a Manchester United legnagyobb legendáinak egyike.

    1. Valami van a fórummal, lehagyja a számokat a komment elejéről.. tehát helyesen: 1974. április 27-én.. megalázó.

     1. Ki-ki gusztusa szerint iteli meg az olaszt. En meg evekig marasztalnam ot, de klubikonnak sosem fogom tartani, nem egy peldakep tipus. Hisztijeivel pedig oregedve csak ront a helyzeten. Kussoljon es dolgozzon…

      1. Ez igaz, de manapsag, amikor CRonaldok a klubikonok, sajnos, alacsonyan van tartva az elvaras.
       :(
       Nincs klubhüség, a fiataloknak csak a siker szamit, egyenesen hülyének nézel, ha ilyenekröl beszélsz.

  1. Ezt Snowflake-nek szántam, nem értem, miért lett külön hsz belőle.

  2. Azért Supkát ne vegyük már egy kalap alá Sanninoval, ég és föld a kettő, tovább 2018 tavasz végére elég attraktívan játszottunk már, pl. az Újpest és a Vasas ellen.

   1. Supka harmadik eljöveteléről egy dolog jut eszembe: b…szd előre, majd Lanza megoldja :DD

    1. Ne máár… Mindig belekényszerülök a vitába, de meg kell jegyeznem, hogy ez nem biztos, hogy Supkát minősíti, ha te ennyit láttál bele a játékba.

     Supka volt az, aki
     – nagyon jó érzékkel először tarcsiztatta, majd bölcsen visszatette Lovricot,
     – hátra húzta végleg Kambert,
     – csatárt – és ezzel gólkirályt – csinált Holenderből,
     – ő építette fel Batikot, amikor mindenki anyázta a szurkolók közül, hogy miért játszatja kezdőként,
     – nála volt hatékonyabb a játék pl. Vadóczcal is a Sannino-időszakkal szemben,
     – nála játszott messze kiemelkedően a legjobban Nagy Geri és Baráth Boti is 2018-ban, Baráth különösen jó viszonyt ápolt vele, nála lett standard kezdő,
     – ő tette be először a csapatba kezdőként (!) az akkor 18 éves Szendreit a Fradi ellen,
     – ő kérte a vezetőségtől, hogy igazoljuk le Mezhgranit és tette egyből a kezdőbe, amiért először szintén szídták páran (még a Fradi ellen),
     stb-stb., még tudnám sorolni.

     Nem mellesleg pechhel maradtunk le kétszer is vele a 3. helyről.

     A Sannino-féle antifocihoz képest valóságos ég és föld volt a különbség, Sannino konkrétan visszahúzta a saját térfelünkre a csatárokat is.
     Arról nem is beszélve, hogy Supka mennyivel szűkebb lehetőségekkel, a már bizonytalan tulajdonosi háttérrel (2018-ban erősödtek a pletykák, hogy Hemi távozik), még edzőközpont nélkül és először az MTK-stadionban átmenve tartotta magasan a csapatot.

     1. Ugye ezek közül te se mindent gondolsz komolyan, mert egyszerűen nem igaz:
      – Baráth 2012/13-ban (Supka második periódusa utáni szezonban) mutatkozik be, a 30 bajnokból 20 alkalommal kezdő. Következő idények: 30/24, 30/16, 33/30, 33/17, 33/25 és végül 17/16. Az utolsó egy évét (2018-at) tölti Supkával egyedül. Addigra már rég alapembere a csapatnak.
      – Kamber 2015/16-ra érkezik, és abban az évben még többnyire szűrőt játszva 9 gólt lőtt bajnokikon. Az utolsó fordulókban egyre többször játszik a védelem közepén, majd a 2015/16-os szezon első meccsétől egyértelműen. Mindegy, hogy három, vagy négy védővel toltuk. EvdM alatt újra megpróbálnak középpályást csinálni belőle, azonban hamar feladja, és inkább Bobált teszi ki szélsővédőbe, hogy Kambi középre mehessen. Vagyis amikor Supka jön, Kambi alsó hangon másfél-két éve a védelem közepén játszik.
      – Lovricot jó érzékkel tarcsiztatta? Miután átvette a csapatot 2018 telén, Lovric márciusban kezdett nála utoljára, majd tavasszal és ősszel is mindössze négyszer-négyszer nevezte egyáltalán a keretbe, pályára egyszer sem lépett. Erre mindent lehet mondani, de jó érzéket nem. Konkrétan a 2018-as év kiesett Lovric pályafutásából, hiszen összesen három, azaz három alkalommal szerepelt az NB I-ben.
      – Szendreit tagadhatatlan, Supka hozta a kerethez, azonban a Fradi ellen először csak a padon ült, aztán a Videoton ellen becserélte pár percre 2018 tavaszán. Utána kimaradt fél év, legközelebb 2019 tavaszán tűnik fel, ahol párszor le, és párszor becseréli. Sannino alatt Szendrei mindössze egy budafoki edzőmeccsen játszik 2019 őszén, ami hiba, mert legalább az nb2-be kölcsön kellett volna adni, ha ennyire látványosan nem számol egy olyan játékossal, akinek a beépítése valóban elkezdődött.
      – Mezghrani és Batik Supka alatt érkezett a csapathoz, fura is lett volna, ha nem játszatja őket. Batik tudásával mindenki tisztában volt, nála a hozzállása volt a probléma (l. az akkori lapjait hogy kapta), valamint a hosszú kihagyás. Szerencsére mára egyikkel sincs gond.

      Nincs azzal baj, ha Supinak elismerjük az érdemeit, mert van/volt bőven, azonban legalább olyanokat ne társítsunk hozzá, amik konkrétan másik évben történtek. Én szívesen megköszönném neki a 2017-es bajnoki címet is, azonban köze az pont nem sok volt hozzá. Szóval, néha érdemes kicsit figyelembe venni a tényeket legalább.

      1. Tisztelettel reagálva, de a tények nagyon nem így néztek ki, mint ahogy illusztrálod azokat:

       Baráth abszolút Supka alatt nőtte ki magát, majd vissza is keresem itt a blogon a kommentemet 2018-ban, amikor írtam 2018 tavaszán, hogy most látom először valóban válogatott szinten játszani. És valóban Supka alatt is javult óriásit a teljesítménye.
       Maga Hemingway beszélt arról, hogy Supka a legfőbb bizalmi emberének tartotta Baráthot.
       Írtad a statisztikákat: a már 24-25 éves Baráth 5-ször (!!!) volt csere Rossinál a bajnoki idényben úgy, hogy Rossi kritizálta a hátsó védelmi formációt, tehát egy általa gyengécskének tartott szekcióban is jó néhány alkalommal csak csereként játszott
       ráadásul Supka hátsó emberként tette be a védelmi alakzatba Baráthot, míg Rossi jó néhány alkalommal variálgatta, hogy hol van, jobb, vagy inkább a balszélen, de hátsó emberként szinte egyáltlán nem bízott benne, én például nem emlékszem, hogy Rossinál játszott volna valaha a leghátsóbb középső védőként…
       Batik bőven nem így volt kezelve, úgy szídták páran még a lelátóról is, mint a lovat egy pár meccs után, itt a fórumon is piszkálták miatta Supkát, elég kristálytisztán emlékszem.
       Maga Batik nyilatkozott arról, hogy milyen fontos volt neki Supka bizalomteljes hozzáállása, tehát:
       https://youtu.be/yzxPIEw2eSg?t=478

       A tényeket rögzítve most visszakerestem néhány kommentet 2018 őszéről Batikkal kapcsolatban, íme:

       “Batik egy kutya játékos, fel kellett volna rakni az nb3-as csapat buszára”
       “Pilik és Batik teljesítménye bőven hagy kívánnivalót maga után”
       “Batik kritikán aluli”
       “amit Batikkal mellényult a szakmai stáb az hihetetlen. Olyan luftokat rúg amilyeneket a grundon nem látni :D”
       “Batiknak megye egy szintű játékos”
       “Batik kritikával egyetértek. Életveszélyes, amit művel. Nem is értem, hogy Supka hogyan meri játszatni.”

       Még nagyon hosszasan idézhetném.
       Ennyit a tényekről.

       Kamberről már írtunk, valóban korábban hátratették párszor védőnek, de még Rossinál a 2017-es bajnoki tavaszon is emlékeim szerint többször volt középpályás, mint védő, ahogy 2017 őszén a holland alatt is, lásd az utolsó meccseit Van der Meernek:
       https://youtu.be/erbjfyIK2Hk?t=26
       https://youtu.be/vu0ZYFMjsY8?t=40

       Ehhez képest ne mondjuk, hogy egy edzőtől az nem húzás, hogy standard védőt farag belőle, sőt ráépíti a hátsó alakzatot.

       Lovric-ot pont azért írom, mert az nb3-as visszaküldése nélkül ma nem lenne már nálunk… 2017-2018-as szezonban kapitális hibákat követett el (pl. Felcsút elleni 4:3-as meccs, Vasas elleni találkozó), viszont a szakmai stáb nyáron utána nem küldte el, hanem lehetőséget adott neki ismét hátul – s onnantól élt is vele. Nb3 nélkül Lovric nem építette volna vissza magát, egy teljes lejtmenetben volt akkortájt.
       Szendrei elvitatását nem is értem, teljesen Supkához kötődik, az, hogy 18 évesen azonnal kezdőként debütálhatott nála, egy Fradi elleni rangadón, egyértelműen azt mutatja, hogy Supka azonnal látta a tehetségét. Pár hónappal később – mivel akkor valóban sérült volt – az Újpest ellen megint kezdő volt. (Utána érettségizett).

       Úgyhogy bocsáss meg, de a tények inkább így néznek ki….

       1. (szolgálati // Ja, a hozzászlásod a linkek száma miatt nem jelent meg azonnal, de jött értesítés, hogy valami moderálásra vár. No para, azonnal engedélyeztem, mert csak a túl agresszív spamfilteren akadt fenn.)

       2. Csak néhány dolog, mert ugye a t.köm ki van már a Supka-féle félinformációs ajnározásoddal;
        1; Barát, mint Supka bizalmi embere?! Baromi nagy badarság!
        2; Batak bár valóban akkor került hozzánk amikor Supka itt volt, de nem árt ha tudod, hogy nem neki köszönhetjük hogy hozzánk jött!
        Nem ő szemelte ki, nem ő akarta!
        Úgy tolták le a torkán!!
        3; Azt már mondtam neked korábban, hogy ne vezessenek meg a mediának adott nyilatkozatok. Érdeknyilatkozat többsége!
        4; Neki köszönhetjük azt, hogy Szendrei itt van, mint ahogy azt is, hogy Milu nincs!

        1. Bendeguzal fölöslegesen vitatkoztok. Szerinte más mindenki össze-vissza beszél. Csak azok a valós tények amiket Ő állít. És ha igaza van ha nem akkor is foggal körömmel ragaszkodik hozzá.

        2. Barát és Supka kifejezetten jó viszonyban voltak
         Batikot Supka akarta, nyilván nem ő menedzselte az üzletet, de ő érte Hemitől a leigazolását, ezt konkrétan tudom.
         Májert szintén Supka hozta fel az ifiből, 18 évesen játszott Supka kezei alatt 8 meccset, utána Supka kérte őt, hogy játszon egy évet az nb2-ben, hogy fejlődjön, de Milu maradni akart, ezért csak peremember lett, de így is játszott olykor.
         Ellenben Sanninonál még edzőmeccsen sem kapott lehetőséget….

         1. Én naiv! Miből is gondolhattam, hogy nem tudsz valamit konkrétan… :)

          1. Mikor iszunk meg egy italt egy meccs előtt? De komolyan, barátilag kérdem.

          2. Nincs ” válasz ” lehetőség a baráti felkérésedre, ezért itt köszönném meg a lehetőséget!
           Elfogadom és köszönöm!
           Annyi a bibi, hogy az időpontja bizonyos ok miatt nem behatárolható! ;)
           De ígérem, össze fogjuk hozni amikor eljön az ideje!
           RW-nek is ígeretet tettem, szeretném Vele szemben is majd betartani…

       3. Ne érts félre, nekem nincs bajom a legendák gyártásával, hiszen ez a klub pont a legendái miatt legendás, és tart ott, ahol. Azonban legalább a közelmúlt ellenőrizhető tényeit ne facsarjuk ki.

        Szendrei 2018 tavasz végén kerül be a felnőtt keretébe. A Fradi ellen még a padon ül, majd a következő fordulóban a Videoton ellen az utolsó percekre váltja Pölöskeit. 2018 őszén nincs a keretben, a beépítése 2019 tavaszán kezdődik, és akkor igen, valóban kezd a Fradi ellen, és kifejezetten jól is játszik. A tavasz végéig tíz meccsre nevezzük, hétszer pályára is lép. (szerk: nyolc meccsre nevezzük, hatszor lép pályára.) Ősszel folytatni kellett volna, helyette lemondtak róla, és ráigazolták Vadóczot, Kesztyűst és Egerszegit. Érthetetlen.

        Lovric 2018-at konkrétan kihagyta. Abba semmi pedagógia nincs, hogy pár rossz meccset követően (amire hivatkozol az ráadásul még EvdM alatt volt) 2018 márciusa után 2018 novemberében kerüljön újra a keretbe, de pályára akkor se lépett. Egy 32-33 éves tapasztalt játékos negligálása csaknem egy évig nem magyarázható pedagógiai és hasonló okokkal. Tehát nyáron rendben, nem küldték el, azonban lehetőséget se adtak neki, hiszen könnyen ellenőrizhető, hogy még a keretbe se nevezték.

        Baráth a 2012/13-as bajnokságban mutatkozott be. Innentől Supka első meccséig a sérült és eltiltott időszakait is beleszámítva 29/21, 30/24, 30/19, 33/30, 33/22 (bajnoki szezon, a tavaszt szinte végigjátssza), 19/17 a mutatója. Vagyis a számára maximálisan elérhető 174 meccsből 133 meccsen játszik (mondom, a sérülések és az eltiltások is benne vannak!), ami 76,4%. Nála több meccset az időszakban nem sokan játszottak Kispesten. Supka alatt 14/10 és 18/16 a mutatója, vagyis 32 meccsből 26 (81,3%), tehát érdemi különbség nem fedezhető fel. Baráth kétszer kerül be fixen középre: a bajnoki tavaszon, majd onnantól, hogy Supka is visszavált a háromvédős rendszerre. Vagyis én a kettőt összekötném: négy védő mellett Botit csak elvétve játszatta bárki is középen, a szélen kerestek neki helyet, ahol volt, hogy a támadóbb (King, Holender), volt hogy a klasszikusabb, statikusabb (Heffler, Baráth) megoldás vált be.

        Batikkal nem foglalkozom, ugyanennyi kommentet lehetne hozni a védelmében is. Nem mérvadó.

        Kamber 2016 tavaszán már inkább belsővédőt játszott, sőt, a háromvédős rendszert már ekkoriban kipróbáltuk (l. Haladás elleni 0-1 otthon). A 2016/17-es idényben 4-3-3-ban kezdtünk, hátul Lovric és Bobál, a középpálya közepén Kamber. Októberben már belsővédő, novembertől pedig gyakorlatilag átállunk a háromvédős rendszerre, ahol Kamber van középen. EvdM visszaáll a négyvédősre, Kambi újra a középpályán, majd ahogy kezdenek nem jönni az eredmények, hol bedobjuk a háromvédős játékot, hol Kambert teszi a védelembe Lovric/Baráth mellé, és Bobál megy ki szerencsétlenkedni a szélre. Kamber egyértelműen belsővédőnek számít ekkor már, csak EvdM szerencsétlenkedik vele és a hülye elméleteivel. Megjegyzem Supka is négyvédővel és Kamberral a középpályán kezd az Üllőin, majd a következő három meccsen kihagyja Kambit (egyszer becseréli). A Balmaz ellen áll vissza nagyjából a háromvédős rendszerre, Kamber újra kezdő, az idény végét azonban megint kihagyja.

        1. Lovric bacsinak egy virusos fertözese volt amitöl teljesen legyengült, es nagyon lassan epült fel. Pontosan ezert jatszott az NB3-ban es nem azert mert valaki szamüzte. kb egy evet hagyott ki a fertözes miatt. Sajnos nem Supinnyo zsenialitasa volt a visszahozatala, hanem akkorra erte magat utol. Volt erröl egy cikk a honalpon is, de honlap archivum keresöje egy nagy fostalicska….Lovirc nevre az adott idöszakban (2018 eleje es 2018 vege között) nem dob ki semmit. aztan megprobaltam mas kulcszoval is es akkor sem, szoval, mintha nem archivaltak volna a Hemi idökben keszült cikkeket. többibe nem szolok bele, mert a Bendi berakta verkli lemezt es ilyenkor se kep se hang nala, csak mint egy verkli hajtogatja a magaet, barmi mondasz….

         1. Tényeket írtam, Laszka.

          Lovricot Supka jegeltette, az MLSZ jegyzőkönyve jól mutatja, hogy a Diósgyőr ellen elkövetett sokadik hibája után Lovric először a kispadra került – tehát nem orvosi beavatkozás, vagy javallatt miatt lett inaktív.

          Jó lenne, ha a tények alapján vitatkoznánk – egyébként nem egy alkalommal lett igazam az elmúlt években, márcsak emiatt is egy kicsit nagyobb tiszteletet kérnék. (Ha pedig emiatt nem, akkor a személyeskedés elkerülése végett. Köszi előre is.)

          1. Egyébként emlékeim szerint Lovricot konkrétan Supka hozta a Honvédhoz és építette be még 2011 telén.

          2. Jap. A Hungárián még Moga kezdett, majd amikor megsérült, jött helyette Lovric és rögtön góllal mutatkozott be. Azon a tavaszon talán négy gólt is lőtt, és remekelt jobbhátvédben.

          3. a tények nálad is keverednek a szubjektív “érzelmi emlékekkel”.
           de mind így vagyunk ezzel.
           csak nem mindenki akarja a sajátját az Objektívnek beállítani.

         2. Hirtelen ez az emlék nincs meg. Az adatbank adatai alapján azonban Lovric 2018-ban (pontosítom az adataimat):
          – az első öt bajnokiból hármon játszik (03.31. az utolsó),
          – a négy tavaszi kupameccsből hármon játszik (04.03. az utolsó),
          – április 14. és május 5. között négy meccsen is a keretben van, de pályára nem lép.
          – tavasszal összesen bajnokin: 14 meccs, 3 pályára lépés, 5 kispad, 6 keretben sem ebben a sorrendben (k: kezd, p: pad, 0: semmi): k,p,k,0,k,0,p,p,p,p,0,0,0,0
          – május 6-án játszik egy meccset az nb3-ban
          – legközelebb július 7-én játszik egy edzőmeccsen.
          2018 őszén:
          – edzőmeccsen játszik 09.07., 10.12., 11.16.
          – kupában játszik 09.23., 10.31., 12.05.,
          – nb3-ban nyolc meccset játszik 08.05. és 11.11. között
          – az nb1-ben ötször kerül keretbe, de pályára nem lép: 07.21., 08.25., 12.02., 12.08., 12.15.
          Vagyis a dátumok alapján nem úgy tűnik, mint akit sérülés, vagy fertőzés hátráltatott volna, mert szinte végig van valahol, csak az nb1-es csapatban nem.

          1. Bazzz, pedig kint is voltam azon a meccsen. Szóval május közepétől júniusig, kb. egy hónapot sérült volt. Akkor megvan a hiányzó hónapja 2018-ból :)

        2. Te hülye vagy? Vedd inkább elő a sajtreszelőt! :D

         (Persze az azért jó, hogy valaki veszi a fáradtságot és tételesen megcáfolja a jereváni rádiót.)

         1. Én is szeretlek, papparam. Köszi a személyeskedés és provokáció mentes, érveszerű és érdemi válaszreakciót.

        3. Lovric kapcsán nagyon elfelejtetted, hogy Supka visszajövetele után azonnal egymást követő 4-5 (!!) meccsen követett el súlyos hibákat… Teljesen maga alatt volt, lényegében mindenki a távozását követelte, utána még az nb3-ban is kritizálták…
         Na, innen hozta vissza Supka a következő idényben…

         Amúgy pár állításodat elfogadom, de szerintem neked is el kellene fogadnod pár tényt, amit én írtam.

         Egyébként ezek a viták hasznosak és érdekesek szerintem, mert pár dologra azért jól rámutatnak, meg jobban fel lehet térképezni velük a klub és a csapat körüli történéseket is és azt is, hogy egy edző akkor jó, ha kreatív.

         Csak pár dologra reagálva konkrétabban:

         Szerintem a Batik-os dolog azért elég egyértelmű, meg még annyit megjegyeznék, hogy nemcsak Batikot igazoltuk le Supka alatt, hanem pl. Kosút-ot is, vagy a horvát gyereket, Supka őket egy idő után azért mégis szkippelte a csapatból.
         Tehát nem az volt, hogy standard módon az összes általa igazolt játékost folyamatosan erőltette, hanem kifejezetten Batikot.

         Nálam Szendrei is egyértelmű, valóban őt is berakta már Supka egyszer fél évvel korábban is, de a lényeg, hogy Supka azonnal meglátta benne a potenciált és – már nem a fiatal kontingens miatt – azonnal elkezdte játszatni, pont ahogy Vécseit is annak idején.
         (Ez mutatja, hogy Supka abszolút nem utálta a fiatalokat, csak mindenkit akkor játszatott, amikor az már segíteni tudott az általa kialakított koncepcióban.)

         A Kamber-es dologgal kapcsolatosan elfogadom az állításodat, csak annyinál megmaradnék, hogy azért mégis inkább Supka dícsérete, hogy Kambert stabilan így be tudta építeni végül védőként.
         Hasonló a helyzet Lovricnál is.

         Miért?

         Azért, mert egy edző karakánságát mutatja, hogy ha kell, akkor kidobja a csapatból Kambert 3 meccsre, Lovricot egy évre és adott esetben ezeknek a játékosoknak ez inkább hasznos is hosszabb távon.

         Lovric a nagy hibáit nemcsak Van der Meer alatt követte el, sorozatban voltak súlyos hibái már rögtön az elején Supka alatt is, egyszerűen tarthatatlan volt a csapatban tartása. Amúgy tudomásom szerint úgy volt, hogy akkor nyáron visszaigazol az nb2-be, végül Supkáék kérték Hemitől, hogy maradjon még a csapatnál:
         https://youtu.be/BKQ4D-XuyJg?t=286
         https://youtu.be/umKrLHa9Mjg?t=81
         https://www.facebook.com/watch/?ref=external&v=1268932903238916

         Amit Baráthról írsz, azt elfogadom, viszont a ténynél maradnék, hogy Supka alatt került igazán válogatott formába.

         1. Egyébként pont Skovorc (2+1 év, 2018 nyarán) és Kosút (1,5 év, 2017/18 telén) árnyalja a képet. Mindkettő Supka alatt érkezett, és mindkettő csak az első pár hónapjában játszott, majd szerződést bontottunk velük. Batik Skvorccal egy időben érkezett, azonban csak 1+2 évre. Sőt, ugyanazon a nyáron érkezett Kálnoki-Kis is 2 és fél évre, vagyis:
          – Batikkal kötöttük a legrövidebb szerződést,
          – 2018 első fél évében négy belsővédőt is igazoltunk, ami nem arra enged következtetni, hogy Lovricot annyira vissza szerettük volna építeni.

          1. Én ezt Batik felépitése vonatkozasaban irtam, Lovric tekintetében ö nyilvan kapott egy masodik esélyt, de ne feledd, hogy Barath és Bobal is idöközben lelépett..

           Amugy maga, Rossi nyilatkozta – még Barath, fiatalabb Lovric, Bobal itt létekor – hogy nem elégedett a hatso alakzat erejével, tehat igazolni igy is, ugy is kellett volna mar hatra – most meg plane

          2. 2017 nyarától a következő védőket igazoltuk, illetve távoztak (félkövérrel a belső védők):
           2017/18 nyár (EvdM) //
           érkezett: Deák, Latifu
           távozott: Hajdú, Palmes
           2017/18 tél (Supka) //
           érkezett: Heffler, Erdélyi(!), Kukoc, Kosút
           távozott: Latifu, Laczkó, Villám, Gergényi
           2018/19 nyár (Supka) //
           érkezett: Uzoma, Batik, Skvorc, Kálnoki-Kis (plusz védekezőbe Vadócz, Bamba, Holdampf, Hidi)
           távozott: Erdélyi(!), Bobál, Bora, Ikenne-King, Kosút, (Vadócz)
           2018/19 tél (Supka) //
           érkezett: Mezghrani
           távozott: Baráth, Deák (Holdampf, Hidi)

           2018/19 nyarán tehát három(!) belsővédő is távozott a klubtól, és érkezett helyére másik három. Lovric mégsem játszott az ősszel, pedig 2020 nyaráig érvényes volt a szerződése. Én ebben nem látom a második esélyt. Konkrétan 2018/19 telére elfogytunk védőben, és elő kellett venni az öreget a fiókból.

           Ide tartozik még (szerk.), hogy a saját nevelésű védők, mint Erdélyi (két edzőmeccs), Bora, Gergényi (egy edzőmeccs) vagy Palmes lehetőséget se kaptak, egyedül Temesvári fért fel a padra elvétve, valamint játszhatott a kupában. Nyáron Temesvárit is kölcsönadtuk a NB II-be (szerintem helyesen).

 21. Na úgy làtszik az MTK is a magyar fiatalokra èpìt…ja nem,most èpp kolumbiai hàtvèded igazoltak.

 22. Ha minden igaz, akkor a következő szezontól már él a max 25 fős keretlétszám is.
  Ez is nehezíti a keretek kialakítását.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.