Mastodon

Nézzünk előre (?)

Hanta tegnapi cikke után adta magát a dolog, hogy egy lendületesebb bejelentkezéssel a szívlapát-díjra, bepróbálkozzam a “Számvető szerda” örökbecsűvel, de mielőtt az olvasóközönség virtuálisan lerókázna mindezért, visszakozok és maradok a fenti verziónál. Nézzünk előre.

Előre nézés, igen, ugyanis bár az idei célegyenesben még küzdünk a negyedik helyért, jómagam már egy kissé előbbre járok agyban, a következő szezon környékén, hogy ott mire lehetünk jók, és ebből az aspektusból az általam már sokszor kárhoztatott tavasz mire lehet elég, milyen potenciálokat és veszélyeket hordoz magában? Egyáltalán, mit tudtunk meg ebből a tavaszból eddig?

Evidenciák

Amit már biztosan tudunk, azok jórészt kimerítik az alcímben foglalt gyűjtőkategóriát. A keret gyengült, ezt sejtettük előre, a tulaj optimista kampánya ellenére féltünk és ez be is jött (sok ész és látnoki képesség nem kellett mindehhez). Supka mester az utóbbi hetek interjúiban már többször kibökte azokat a frázisokat (látni kell, mire alkalmas ez a keret, látni kell, hogy a kispad újfent rövidebb stb.) amik mindezt alátámasztják, már szakmai oldalról is. Van akadémiánk, ahonnan megint kipróbáltunk új és régi-új arcokat a felnőttben, illetve az utánpótlás szinten továbbra is királyok vagyunk itthon. Kár, hogy az NB2-es szinten megáll a tudomány, bár az utóbbi hetekben azért a tarcsicsapat is szépen menetelgetett. Tudtuk, hogy csatártéren lehetnek gondok és lettek is. OK. Ezeket tudtuk. Mi van még?

 

Pozitívumok

Azért volt ilyen is e tavaszon, ne csak a siránkozással teljenek tehát lapjaink. A felcsúti névbugázók alázása a Suzuki-kupa döntőjében igazi koronaékszere volt a szezonnak (bár fura hogy ennek kell a legjobban örülni, nem degradálva a srácok sikerét, de valljuk meg, bármennyire is őrjöngtünk mondjuk az U20-as VB-bronzkor, valszeg mindannyiunk becserélné ezt a ’86-os VB-selejtezős menetelés élőben végigizgulására… értitek…). A Bobál gyerek már meg is indította a fantáziánk, ám sajnos a Man Citynek is, így az első igazi robbanásnak tűnő halacska úgy fest, rögvest egy ipari halászbárka hálójában köt ki a Kispesti Halásztanya szegedi fatányérosa helyett. Kár.

A nagycsapatnál szintén egy fiatal harcos, Vécsei Bálint folytatja majd a jó emlékek sorát a mostani hónapokból. Bálintról már ömlengtem az osztkönyvekben, írtam is, hogy a tavalyi győri debütje, és mostani érett és biztató játéka közt ég és föld a különbség, ezt csak megerősíteni tudom. Kiélezett helyzetben (Újpest) szegény még látszik, hogy kevés, de jó lesz ez. Jó lesz ez?  Csak akkor, ha nem száll el a srác, ha keményen készül továbbra is, és nem jön a kispesti akadémistákat sújtó fránya sérülés, akkor 2-3 év stabil játékkal ismét lehet egy igazi ászunk. Egy új Németh Norbi mindenképp, egy új Vadócz talán, egy új Bárányos? Esetleg. (Játékintelligenciáról beszélek, nem emberi oldalról és akarati tényezőkről). De Bálint még az út elején van csupán – segítsük mi is őt a lelátóról hogy bejárhassa azt a pályát amire predesztinálva van a már most villogtatott passzai alapján!

Szintén pozitívum az Akassou kiesése okozta űrt, és azt ezt sikertelenül betölteni próbáló Hidi helyét újfent elfoglaló, ezen a tavaszon igen biztos teljesítménnyel előrukkoló Muflon ügye. Úgy tudjuk, csak nyárig van nálunk kölcsönben, amit most már sajnálunk, hiszen ő egy következő évi csapatban sem lett volna elhanyagolható jelölt a szűrő posztra amennyiben tartja jelenlegi formáját. Az új igazolások közül Vidovics az, akit még kiemelhetünk e téren, az ő szerződése még ki is tart a továbbiakban is, személyében egy biztos cserebalhátvédet látok körvonalazódni a jövőre nézve – nálam őszi teljesítménye alapján egy a sérülését sutba dobó Novák Alexisz azért prioritást élvez balbunkóban.

És… igazából ennyi.

 

Negatívumok

Ebben a mérlegserpenyőben már sajnos több a zöldséges kofa által odakészített súly. Beszélhetünk itt a március végére betligombát evő Botisról, a cerberus-mizéria eredményeként az ősszel még zsinórban csodált kapusbravúrjaink elmaradásáról-mérséklődő menyiségéről, a bizalommal nem élő (Vernes), vagy hamar megsérülő (Czár) esetleg a Kispesten meg sem melegedő (Bobálék) fiatalokról. Kiemelten azonban 3 élharcos kínálkozik e témához. Gege irányító- (vagy az obskúrus taktikusok kedvéért: középső középpályás-) játéka katasztrofálisan gyenge volt, főként az őszi tapasztalatokhoz (Zelenka, néha Zelenka-Németh duó, november elején pedig maga Gege jó formás játéka) képest. Ami azért is fájó, mert Gege magyar szinten jó kis futballista. Szerintem simán benne lehetett volna a Piri vagy Németh Norbi-féle fikcsi, hogy középre kerülve egy jó kis kvázi-irányító nemesedik ki belőle… persze ez nem megy egyik napról a másikra na de könyörgöm, Siófokon és Diósgyőrött is ezt tolatta vele Aczél, nálunk meg Supi az ősz közepétől, erre nemhogy javulna a helyzet, de romlik. Sokan azt mondják, a szélre már lassú, hát nem tudom, én akkor is visszanyomnám balra (persze ehhez fel kéne adni a Tchami alapvetést a szélen, ami a taktikát nem túl gyakran módosító Supkánál eleve egy nehéz sztori…), vagy ha oké, oda Tchami kell, akkor ki jobbra, mint idén évkezdetkor Németh Norbit Zeli mögé, ki, jobbról befele záró pótirányítónak. Több értelme lenne. Egyszerűen középen szenved a gyerek – pedig ha meglelnénk a tényleges posztját, igenis erőssége lehetne a keretnek. Nem csak elviekben, mint most.

Ceo is ebben az kategóriában üldögél – de mivel kölcsönszerződése lejár a nyáron, Pinyő úgyis kedveli, Abass fél év múlva jön vissza, és jobboldalra ott van Faggyas, én már nem erőltetném a brazilt. Akaratgyenge primadonnajátéka nagy csalódás volt nekem – úgy fest, Supkának is. Ezen nincs mit ragozni. Könnyűnek találtatott, fényeskedjenek neki szebben a Rába/Rábca habjai. No igen, és itt van még Bozsó. 7 év távolléte alatt nem sokat változott, max kicsit még lassabb lett. Opciónk van rá nyáron, és magunkat ismerve nagy erőkkel meg is tartjuk…ne legyen igazam…

 

 

Velük meg mi legyen?

Van ilyen kategóriánk is, és bizony osztályozókönyveinkben, ill. Hanta beszámolóiban is fel-feltűntek az utóbbi hetekben a rájuk vonatkozó passzusok. Dél kapcsán egyetértünk törzsszerző-társammal: egymástól függetlenül, kb. 2 nap késéssel elemezgettük, hogy adnánk neki még egy esélyt, amennyiben felpörög az utolsó meccseken. Én erre jó esélyt látok, viszont amennyire az ilyen megérzéseim nem szoktak bejönni, úgy elkezdhetjük félteni Gergőt. Énnekem még mindig szimpi karakter az arc, és bízom benne, hogy Supka múltkori dicsérete végre kihozza belőle azt, ami benne van… Hadzics kapcsán is ismétlem magunkat: jó felkészülés és biztató első meccsek, majd sérülés és legutóbb egy értékelhetetlenül gyengusz félidő. Ennél több kell, ami benne is lehet, őt még egy fél évig itt tartanám mindenképp, talán kár lenne a szokott gyors útilapu a nyáron.

Faggyas sporit egyre többen követelik a kezdőbe, engem viszont még alapvetően riaszt az a bukdácsolóshow, amit nagy igyekezetében bemutat meccsenként – mikor esélyt kap. Két gólja viszont tényleg nem rossz ennyi idő alatt, a legutóbbi pedig egész szép munka volt. 1 évet még mindenképp adnék neki, lehet, hogy végül lesz belőle valaki nálunk. Ki tudja…

 

Jövőre?

A problémák itt jönnek. Pozitívumként fölsorolt játékosaink (Muflon, aki valszeg megy, Vidó és Vécsei) jellemzően egy olyan csapatban igazán jók és lennének még jobbak, ahol van egy húzó gerinc, egy minőségi gerinc. Ez ősszel megvolt: KEMENES-BOTIS-AKA-ZELI-DANI-(SANYI). Ma már elég arra gondolni, ebből a gerincből ki van itt. És hiába jó a posztján itthoni léptékkel Debrő, egy felépülő Novák, hiába kivételes a lövőtechnikája Hajdúnak, Gegének és Németh Norbinak, ha egy ilyen gerinc hiányzik. Igazolunk vajon gerinc-tagot? Vagy azzá érik valaki? Kemi ismét felpörög a régi fordulatszámra? Németh Norbi visszatalál legalább a tavaly őszeleji, vagy még inkább a Vasas-évekbeli formájára? Vagy Supka már végleg leírta őt és egy újabb egykori emblematikus-jellegű exkispesti kerül a szemétdombra? Ne legyen így… Gegének lelünk posztot? A Hadzics-Dél-Faggyas csatárszerűségek közül megrázza magát valaki és tényleg ékké válik, vagy rövidebb-hosszabb távon mennek a levesbe? A fiatalok (Czár, Vécsei, Baráth, illetve Kapaczina, Nagy Armand, Erdélyi) közül ki és hogy válik be? Mi van/lesz Nagy Gerivel? Egyáltalán ki fogja majd őket össze, érettebb játékosként? Erre egy Németh Norbi remek lenne, Botis jó lehetne, Gege kevésbé, más meg nincs. Nehéz kérdések, hiányzó válaszok.

Egyáltalán milyen csapatunk lehet jövőre, látszik ez a mostani tavasz alapján? Tavaly látszott, és arra építve Supka egy -a lehetőségekhez mérten- remek nyári transzferidszakot hozott le. Most van két jó kapusunk, oké, ez remek. Hátul Botis bá kiöregedőben és távozófélben, amit még mindig sajnálunk, az utóbbi 3 meccs ellenére – rutinja a néhanapján bealvó Debrő mellől bizony hiányozni fog. A védelem ezt leszámítva, Novákkal és egy Lovrics mögé kinevelendő jobbhátvéd akadémikerrel (szakvezetés, halló!!! Baráth Boti, Moga, valakit izzítsunk be…) meg is van. Szűrőben ha Marshal megy -és Akassou is-, akkor marad Hidi és Hore, ez már szűkösebb. Ide kéne új ember. Mint ahogy a fent említettek miatt középső támadóközép is. És csatár, csatár, csatár! Halló, szakvezetés, klubvezetés…

Kérdés, Supka mire lesz képes az átigazolási időszakban, marad-e egyáltalán nálunk. Apró jelekből, nyilatkozatfoszlányokból vannak arra utaló jelek, hogy nem feltétlen. Nem hittem másfél éve, hogy ezt írom, és ilyen hévvel, de attól óvjon minket az ég, hogy Supka is veszi a kalapját. Hemy-t megfejni viszonylag értelmes igazolásokra úgy fest, csak ő képes. Ráadásul ha a mai edzői palettát nézzük, és Hemingway remek választási metódusát (gondoljunk csak Pölőre), akkor bizony összerándul a gyomrom.

Hát így állunk most. Ahogy írtam, tavaly ilyenkor az legalább látszott, hogy alakul egy középmasszív alap, van 13-14 játékos, akire lehet építeni. Jelenleg egy szolidabb alapocskát látok csak, amiből pont a főbb tartógerendákat vették ki, de a ház még áll. Nagy kérdés, hogy a nyári renoválás milyen alapelvek szerint történik: olcsó deszkákkal és vályoggal pótoljuk ki a lyukakat, vagy azért leúsztatunk a Kárpátokból 1-2 decensebb fenyőtörzset is  támasztékok gyanánt? S ha belegondolunk, hogy egy nemzetözi szereplésbe is belebotolhatunk a Bohócliga össznépi célegyenes-dodzsemezése során, akkor a fenti kérdés méginkább nem mindegy.

Ember legyen a talpán, ki mindezekre választ tud adni.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||