Mastodon

Anyagyilkos kerestetik – egy értelmezhetetlen eltiltás margójára

Szabó János (Paks) 1, Kemenes Szabolcs (Honvéd) 4 és Rodenbücher István (Lombard) 1 soron következő felnőtt bajnoki mérkőzésre szóló eltiltást kapott.

MLSZ.hu – a Fegyelmi Bizottság határozataiból

Ennyi. Négy meccs, mindenféle indoklás nélkül. Pedig azt gondolnánk, ha valaki egy két sárga utáni pirosra négy meccset kap, akkor az meg lesz indokolva. Vagy nem, mint esetünkben.

Ha megnézzük a 91. percben történteket, akkor valamivel talán közelebb kerülünk a megoldáshoz. Szabinak volt már egy sárgája korábbról időhúzásért, majd amikor Torghelle megtolta mellette a labdát, akkor – Szabó sporttárs szerint legalábbis – elhúzta a lábát, vagyis újabb sárga és büntető. Az újabb sárga viszont egyenlő a pirossal, kivéve ha Ábrahám osztogatja Pandurnak Békéscsabán.

A televíziós ismétlések szerint levonulás közben – és itt a szájról olvasók előnyben – mondta a magáét Szabi, de ne legyünk már szemérmesek, 0-1-nél, a 91. percben, csapatkapitányként, egy véleményes büntető után nyilván senki sem fog lemenni zenbe, a lét értelmét kutatni, kitárni minden szívcsakráját a világra, hanem – és engedtessék meg – kurvaanyázik egy hatalmasat. Netán még a spori felé is.

De ez sem négy meccs! A pályán nem történt semmi olyan, ami négy meccset jelentene. A négy meccs valószínűleg a jegyzőkönyv alapján lett megítélve, amit viszont halandó ember nem láthat a földön, csak az MLSZ FB és a benyújtó bíró. A jegyzőkönyv amúgy nagyjából olyan írás, mint a Biblia vagy az amerikai Függetlenségi Nyilatkozat, tehát szent és sérthetetlen. Ami abban le van írva, az úgy volt. Még ha esetleg nem, akkor is.

Kemenes eltiltásának valódi okát is valahol itt kell keresnünk, vagyis egy kis széljegyezetet Szabó kettő sporttárs jegyzőkönyvében. Felmerülhet, és volt már ilyenre példa, hogy egy játékos megvárja az öltözőfolyosón a bírót, és ott tettleg akar majd elégtételt venni a korábban elszenvedett vélt, vagy netán valós sérelmeiért. Stimmt, ha ez így van, akkor a négy meccs a minimum, egy szavunk sem lehet rá. Esetünkben azonban valószínűtlen, hogy egy ilyen helyzet állna fenn. Amikor Szabó sporttárs – a helyi drukkerek füttyszavának és néhány mellényes biztonsági őrnek a kíséretében – az öltözőbe vonult, akkor a mi csapatunk még bőven ünnepelt a vendégszektor előtt, vagyis Szabónak volt legalább hatvan-hetven méter, és két-három perc előnye Szabihoz képest, ha a megfenyítés esetét akarták volna fennforgatni. Ahogy azt is valószínűtlennek tartjuk, hogy Szabi, már beérve az öltözőbe, abbahagyja hirtelen azt az örülést, amit a győzelem és Lovric hihetetlen védése felett érez, inkább fogja magát, és átmegy balhézni a bírói öltözőbe. Képtelenség ugye mindkettő?


Kemenes Szabolcs jól láthatóan a vendégszektor előtt ünnepli a győzelmet.

Mi a négy meccs?

Maradjunk annyiban, hogy amíg nem állnak elő semmilyen egyéb bizonyítékkal, addig Kemenes Szabi négy meccsét sehogy sem tudjuk négy meccses kategóriájú eltiltásnak tekinteni, legfeljebb sima egyesnek, mert a két sárgáját azért megkapta, és még csak nem is visszaeső. A múltban azért voltak négy meccses dolgok, és csak a kontraszt kedvéért megemlítünk néhányat, hogy érezhető legyen a jelen helyzet teljes abszurditása.

2005 novemberében, egy Honvéd – Vasason Molnár Monyó Zolinak gurult el a gyógyszere a 89. perc környékén, és miután belerúgott a földön fekvő játékosunkba, majd a következőt lefejelte, a bíró jó érzékkel alkalmazva a szabályokat: kiállította. Molnár az eset után példás, két hónapos eltiltást kapott. Illetve kapott volna, de nézzük csak meg a mérkőzés dátumát: november. Vagyis alig kettő, vagy három meccset hagyott ki a bajnokságból, hiszen nálunk decembertől márciusig nincs forduló.

2011 október. Akassou visszatér egy hosszabb eltiltásából, majd az első meccsén a Paks ellen egy félidő alatt gyűjt be két sárgát. Példás büntetés, hiszen azonnali visszaeső volt, a bűnbánat minden jele nélkül: két meccs. Kettő.

2011 augusztus. Akassou az imént említett éppen letelt eltiltását egy valóban sportszerűtlen jelenetért kapta. A Videotont fogadtuk otthon, Danilo büntetőjével mentünk 1-0-ra, néhány perc volt hátra, amikor Horváth Gábor nemes egyszerűséggel felrúgja kegyetlenül Akassout, aki ezt sérelmezi és cserébe leköpi. Horváth az esetet megúszta lap nélkül, Akassout viszont kiállították, majd a Fegyelmi Bizottság egy teljes hónapra eltiltotta. Mondom, teljes joggal, még úgy is, hogy a köpéshez vezető út az ellenfél durvaságával volt kikövezve. (Érdekesség, Supka Attilát és Lőrincz Emilt is kiállította Kassai, ők 1-1 meccset kaptak végül.)

Láthatjuk tehát, hogy sportszerűtlenségért, szükségtelen durvaságért teljesen jogos a négy mérkőzés, ahogy egy egyszerű kétsárgás kiállításért, amit például a visszatérő Akassou gyűjtött be tavaly (visszesőként!) csak két meccset szokás adni. Vajon mi az igazi oka Kemenes négy meccsének, mit körmölhetett rá Szabó spori a jegyzőkönyvre?

Teljes az értetlenség.


A kiállításhoz vezető szituáció, kockáról kockára.

Fontos megjegyezni, hogy Szabi és a Honvéd meghallgatást kért a Fegyelmi Bizottságtól, hátha sikerült mérsékelni a büntetést. Amennyiben nem, úgy egy akadémista Czuczi Márton, és egy nagy öreg, Tóth Iván közül valamelyik fog védeni a Paks és az MTK ellen otthon, a Fradi és a Debrecen ellen pedig idegenben. (Feltételezve, hogy Iván a harmadik számú kapus jelenleg a keretben.) Kettejük között amúgy nagyjából húsz év van, vagyis korban az akár lehetne egy harmadik kapus is.

Update: Az összeesküvés-elméletek kedvelőinek csemege lesz, hogy a hétvégi fordulóra elkészült a bíróküldés, és az egyik legjobb magyar sporinak tartott Szabó II. nem kapott meccset.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||