Mastodon

Jég velünk

Hosszú idő telt el a legutóbbi olyan nap óta, amikor egy random  jéghideg korlátot markolva Kispestet nézek valamelyik magyar stadion vagy edzőpálya mellett. A most szombat ilyen lett. Megvolt az első edzőmeccsünk, a szerkesztőség 2/3-a (mondhatni túlnyomó többsége, ha egy kellemes eufemizmussal akarjuk indítani a szezont) tiszteletét tette a műfüves mellett, és szitkozódott, röhögött, fejet csóvált és rommá fagyott jó 100-150 sorstársával együtt. 2013 is elindult.

(A címképtől nem kell megijedni, ők még nem az új próbázóink. Még…).

Hát ez van, valahol már hiányzott ez az egész, mindig hiányzik, mindig télen, amikor lefújják az utolsó bajnokinkat, Karácsonyig még elmegy valahogy az idő, a fenyőünnep hangulata eltereli a figyelmet, aztán a bejglik mellett persze már régi góljaink dvd-jét nézi otthon az ember, és januárban legyen bármilyen ótvar az idő, érdektelen pofozógép az edzőpartner, megy az egyszeri kispester az első edzőmeccsre… hát ez volt eddig, nem is tudom, idén valahogy nehezebben indultam ki, öregszem, vagy a hideg volt szibériaibb, mint máskor, ténlyeg nem tudom, és a látottak sem pezsdítették fel a vérem, pedig…

…pedig semmivel sem volt ez rosszabb, mint az elmúlt évek bármelyik szezonkezdő januári edzőmeccse. Elképzelés régen se volt az ilyen mecseken, most se nagyon, új taktikai elem, egyáltalán valamilyen taktikai elem majd február végén lesz, ha egyáltalán, próbázók azok mindig vannak, értékelhető 10-ből 1, és most még a sor elején vagyunk, mondjuk így, az az egy értékelhető még nem futott be.

Kiket is láttunk? Új emberek a 2. félidőre tűntek föl, egy szakállvokál talján védő (képét lásd a játékoskeringős napról-napra frissülőben, Lorusso név alatt), hát, nem gyorsabb a hazai átlagnál, nem ügyesebb a hazai átlagnál és két ízben még a komlói támadók is okoztak neki halovány gondot. A román középső arc tucat (új Bjelkának jó lesz, akit azért tartunk, hogy frissen mosott fancy pólóban sétálgasson a meccsek alatt a tribünön), Lovresz is jobb ennél középen, mint ahogy az első félidő erre rámutatott, mikor is tizenegyesmágus jobbhátvédünk visszatétetett eredeti posztjára, most Ignja mellé (valszeg ő lesz hát a Tandia-pótlék a tavasz első felében). És volt még egy argentin csóka, Leo becenévvel, esélyes, hogy a beharangozott Leandro Martinez. A csajok kedvelik majd, ha leigazoljuk, a szurkolók szerintem kevésbé, és ez sok mindent elmond az outfit vs gólhatékonyság mutatójáról.

A régi ismerőseink a szokott mód muzsikáltak, Ignja és Lovresz hátul biztosítva, Vernes agilisan elöl, Hidi ezúttal lámeresen középen, Moga semmi extrával jobb-bunkóban, a Király igen mozgékony volt, Baráth Boti tompább, Diaby még téli álomban, Tchamika meg legalább visszatért. A második 45 percben pedig Gege lőtt egy remek szabadot, az indokoltan lassú Diakite indokolatlanul labdába ért néha, Odia mutatott néhány jó elfutást, melynek eredményeképp Hemingway a tavasz meglepetésének predesztinálta a derék Henryt (anno Zsolnai és Adewunmi esetében is jósolt a tulaj, az eredményeket most borítsa jótékony homály). De legyen igaza!

A pálya szélén pedig ismét feltűnt az idény végén menesztett, ám e tényt teljes nyugalommal negligáló Sunnyboy, trademarkosan vádliig eresztett farzsebekkel, egy szál pulcsiban csapatva fel-s-alá, hogy aztán a második félidőre már Givova kabátban jelenjen meg újra, rájőve: szar ügy a magyar tél.

Hát így indultunk. A 0:0 nem egy nagy eredmény, de ilyenkor ez most tényleg nem oszt, nem szoroz. A keret Abasst leszámítva még együtt, legalább a folytonosság adott. Mi pedig várjuk a következő edződerbit, remélhetőleg akkor már a nagykeretben ténylegesen kipróbált, és nem csak a honlapon fényképeik révén feltüntetett újabb fiatalokkal. Amit a próbázók most hoztak azt ők is tudják – demagóg vagyok, vagy sem, ez a nagy helyzet.

 

Címkép: mozifilm.x3.hu

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||