Mastodon

Klublicenc, közösségi média, adatvédelem

Mindent egyben poszt következik.

_bluesky

Mi az a bluesky?

Az és az jelenlegi mezőnyéből első körben négyen nem kaptak klublicencet a következő évre: ▪️ Mezőkövesd ▪️ BVSC ▪️ Haladás ▪️ Siófok

[image or embed]

— csakblog (@csakblog.bsky.social) Apr 24, 2024 at 7:54

Az mezőnyéből ezek a csapatok kaptak első körben licencet: (A klub neve előtt a jelenlegi helyezése és csoportja.) ▪️1️⃣DK Békéscsaba ▪️1️⃣ÉK Putnok ▪️5️⃣ÉK DEAC ▪️1️⃣ÉNy Tatabánya ▪️2️⃣ÉNy Veszprém ▪️3️⃣ÉNy Bicske ▪️4️⃣ÉNy III. kerület ▪️1️⃣DNy Iváncsa ▪️2️⃣DNy Szentlőrinc ▪️5️⃣DNy Kaposvár

— csakblog (@csakblog.bsky.social) Apr 24, 2024 at 7:52

_mastodon

Mi az a mastodon?

Egészen hihetetlen, de a mastodon még mindig nem képes megugorni, hogy emberien nézzenek ki a beágyazott tartalmai. Az alapértelmezett beágyazókód például 400 pixel széles, és hiába törlöd a változót, attól nemhogy nagyobb, hanem egyenesen kisebb lesz. Aztán ott van a sötét/világos mód. Sötét, és képtelenség átállítani. Ezek mennyire béna dolgok már, miközben maga a mastodon egy iszonyatosan jó ötlet, és jelenleg a legprogresszívabb megközelítése a közösségi hálózatoknak. Például a végtelenségig szerkeszthetőek a legfeljebb 500 karakteres posztok (tülkök/toot).

_twitter, 𝕏, facebook, threads

  • A Facebookot egyértelműen elengedtük, viszont reagálva a lakossági fogyasztás szörnyű meghatározottságaira, egyes posztjainkat kitesszük a facebook/csakblog oldalunkra. Nem mindent, csak amit fontosnak tartunk.
  • Az Instagram nem a mi világunk.
  • A TikTokot nem is értjük.
  • Szóval marad a Twitter (mostanában: 𝕏); a Facebook Twitter-klónja, a Threads; a Fediverzum Twitter-klónja, a Mastodon; illetve a Twitter régi alkotóinak federatív újtwittere, a Bluesky.

A magyar Mastodon egyelőre az informatikusok játszótere, bár amióta Elon Musk megvette a Twittert és átnevezte 𝕏-re, egyre többen költöznek át. A Bluesky és a Threads viszont a magyar nyelvterületen egyelőre még a fejlődésének abban a korai szakaszában van, amikor az amúgy teljesen érdektelen kiscsajok lepik el, és posztolnak napi több tucatszor a semmiről, de legalább nagy zajt csinálva. Most komolyan, véletlenszerűen kattintva egy szálra, ebben mi az érdekes? Vagy ebben?

Viszont közben az van, hogy létezik egy AcitvityPub nevű szabvány, amit ha valaki magáévá tesz, akkor például átjárhatóvá válnak az egyes közösségi hálók. Tehát például egy mastodonos fiókkal követhetsz threadses fiókot is. Illetve hamarosan, mert egyelőre csak zárt körben tesztelik. Egyelőre a Bluesky ragaszkodik a saját fejlesztésű és a federativitást szintén támogató AT Protocoljához, azonban nem lepődnénk meg, ha idővel megoldanák ők is az átjárhatóságot a Fediverzum felé.

A Fediverzum egy kibaszott nagy menőség, mert itt végre saját magunk kezelhetjük a saját adatainkat átlátható módon. Tehát ha nem akarunk usert a Facebookon, de követnénk az Instagramból kinőtt Threadsen valakit, akkor elég egy Mastodon-fiók, és tessék, máris elérhetővé vált a lehetőség. A Mastodon-fiókodat aztán úgy kezeled, ahogy akarod, oda viszed, költözteted, ahova akarod, minden döntés a tiéd.

Na, de a lényeg, hogy az van, a Bluesky rettenetesen gyorsan fejlődik, és éppen abba az irányba, ami a felhasználhatóságot segíti, viszont pont az átjárhatóság területén zárkózik be. A Mastodon már bizonyított, azonban hiába van kismillió és remekül használható harmadik fél által írt felülete, ha webre posztolóként egyszerűen képtelenség értelmesen használni. A Threads Facebook, és bár minden elismerésünk, hogy nyitottak a Fediverzum felé, ha egy mód van rá, nem választanánk elsődleges felületünknek.

Egyelőre tehát marad a Twitter (𝕏), aztán a közeljövőben meglátjuk, hogy Bluesky vagy Mastodon. A legjobb persze az lenne, ha mindenki támogatná az ActivityPubot.

_magyarországon a facebook mindent visz

Itthon a lakossági internet gyakorlatilag egyenlő a Facebook telefonos alkalmazásával. A hirdetők és a politikum is erre optimalizál, mert mindenki ezt használja. Mellette legfeljebb a Youtube jöhet szóba, ahol két reklám között meghallgat egy botrányosan rossz minőségben feltöltött zenét.

Gyakorlatilag teljesen felesleges abban reménykedni, hogy a közeljövőben bármelyik másik közösségi háló eléri majd azt a kritikus tömeget, hogy érdemes legyen bárkinek napi szinten használnia.

Sebaj, mert a Becsületes Magyar Embert nem érdekli, hogy ki és hogyan kezeli az adatait, hiszen, ha nem csinál semmi bűnöset, akkor nem mindegy?

Egyébként ugyanez a Becsületes Magyar Ember reklamál a szolgáltatóknál, mármint az egyetlennél, a Facebooknál, és az sem érdekli, hogy 2012 óta nem először játssza el a komplett idiótát:

véletlenszerű képernyőkép a Facebookról

_a te adatod, kommentelés

Középtávú tervünk, hogy az oldalon megszabaduljunk a Disqus kommentmotortól, mert bár nekünk kényelmes, azonban az átláthatatlansága és zárt kódja miatt elveszi a felhasználóktól az adataik feletti önrendelkezés jogát. Könnyen lehet, hogy itt a Mastodon irányába indulunk el, és kiszervezzük az egészet. A megoldás nagy előnye, hogy ha egy beszélgetés elindul, akkor onnantól nem szükséges hozzá az eredeti poszt, és a Mastodon-felhasználók bárhova elkanyarodhatnak belőle.

Természetesen ha váltunk, azt mindenképp úgy tesszük, hogy előbb – átmeneti jelleggel – párhuzamosan futtatjuk a két felületet, és írunk egy valag szájbarágót, mint tizenegy éve, amikor a magyar piacon az elsők között választottuk a Disqust a Facebook helyett. Mára kvázi iparági szabvány lett, pedig emlékszem mennyire berzenkedtek akkoriban ellene a kommentelők. (Nyugi nem miattunk terjed el a Disqus, hanem mert tényleg kényelmes és felhasználóbarát felület.)

_a te adatod, elérhetőségek

A Telegramon évek óta fent vagyunk (privátban is), még leírást is készítettünk hozzá immár nyolc éve (amit lassan nem ártana frissíteni), és baromira jó azt látni, hogy egyre inkább terjed a platform. Nem mi terjedünk, hanem a Telegram kezdi kinőni magát egy csevegőből, és itthon is egyre többen publikálnak a felületén, vagy teszik elérhetővé a máshol megjelent publikációikat.

A Facebook-féle Messengert egyértelműen dobtuk, helyette van Telegram, Signal (@cikoria.19), valamint a haladó felhasználóknak az egyértelműen jövőbe mutató [matrix]. Utóbbinál az element.io kliensét ajánljuk.

_magánélet, adatbiztonság vs elérhetőség

A Facebookon mindenki ott van. Mindenki Messengert vagy Vibert használ.

És? Az adataiddal fizetsz érte. Ha neked megéri, csináld, a saját döntésed. Mi nem szeretnénk beállni a sorba. Egyébként tényleg jó az, ha bárki bármikor rádírhat Messengeren? Vagy tényleg szükséges az összes kismacskás képet lájkolni, és az összes névnapi köszöntőre bekommentelni egy szülinapi gifet?

Osztva és környéke.

_lehet hülyeség az egész,

de inkább bevállaljuk kicsiben az elején. Miért ne lehetne egy olyan szubkulturális helyen, mint egy fociblog progresszív internetes megoldásokat használni? Miért ne lehetne ilyen kicsiben is edukálni a lakosságot?


🗣️ a hozzászólás // előmoderált.
✉️ kapcsolat // itt írhatsz egyenesen nekünk.
💳 támogatni // pedig így tudod a munkánkat.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||