Mastodon

ezt azért érdemes tisztázni

Megvertük a Győrt, maradt két forduló, pontra azonosak vagyunk az MTK-val, hárommal állunk a Videoton mögött, kettővel a Loki, hárommal pedig a Fradi előtt. Sorsunk a kezünkben, ezt mondogatjuk már egy ideje, de hogy mennyire és milyen feltételekkel, annak csak most jártunk utána.

Vagyis mi van akkor, ha végül ugyanannyi a pontunk, netán behoznak minket? Mi számít, mi rangsorol?


8. A bajnokság helyezéseinek eldöntése

A) A bajnokság végső sorrendjét (helyezés) a 30 bajnoki forduló mérkőzéseinek eredményei döntik el.

B) A helyezések az összpontszám alapján kialakított rangsor szerint kerülnek meghatározásra.

C) A mérkőzés győztes csapata 3 pontot, döntetlen eredmény esetén mindkét csapat 1-1 pontot kap. Vereség esetén a csapat nem kap pontot.

D) A bajnokság első helyezett csapata a legtöbb pontot szerzett sportszervezet, utolsó helyezett csapata a legkevesebb pontot szerzett sportszervezet.

E) Azonos pontszám esetén a sorrend az alábbiak szerint kerül meghatározásra:

  1. a bajnokságban elért több győzelem;
  2. a bajnoki mérkőzések gólkülönbsége;
  3. a bajnoki mérkőzéseken rúgott több gól;
  4. az egymás ellen játszott bajnoki mérkőzések pontkülönbsége;
  5. az egymás ellen játszott bajnoki mérkőzések gólkülönbsége;
  6. az egymás ellen játszott bajnoki mérkőzéseken az idegenben lőtt több gól;
  7. a bajnokság fair play értékelésében elért jobb helyezés;
  8. sorsolás.

forrás: MLSZ dokumentumtár, NB I. férfi felnőtt nagypályás labdarúgó bajnokság versenykiírása, 2012-13.


Számoljunk.

Az MTK-val darabra ugyanannyi a győzelmünk, döntetlenünk, vereségünk, tehát ha a következő két fordulóban ugyanannyi pontot gyűjtenénk, akkor a gólkülönbségen fog múlni. Nem számít, hogy kétszer is elvertek minket, csak az a fontos, hogy jobb legyen a góldifink, vagy ha ugyanannyi, akkor mi rúgjuk a többet. Jelenleg az MTK +12, mi +11, de van még egy Egerünk, amit illenék megszórni, hogy ne legyen gond. Lőtt gólokban 46-40-re megyünk, amire azért nem kéne reszkírozni, mert a negyedik pontoktól lefelé az MTK kezd jobban állni. (Ilyenkor fáj nagyon az Újpesten a végén bekapott kettő, és az ETO ellen kihagyott másik tucat.)

Mellékesen a Videoton már csak akkor lehet meg, ha pontszámban előzünk, vagyis, ha mi kettőt nyerünk, ők pedig legfeljebb két pontot szereznek, ami valószínűtlen. Amúgy szélsőséges esetben elég lehet a két győzelem akkor is, ha Vidi egyszer nyer, egyszer veszít, de akkor nekik nagyon ki kell kapniuk a Kecsótól, vagy a Pécstől, miközben nekünk keményen meg kell szórnunk az Egert és/vagy a Halit, hogy ledolgozzuk a tizennéggyel jobb gólkülönbségüket.

Lefelé nézve a Lokitól kell kicsit félnünk, a Fraditól nem. Kezdem az utóbbival, mert az az egyszerűbb. Nekünk 14, nekik 12 győzelmük van, tehát nagyjából kétszer kellene kikapnunk, hogy visszaelőzzenek három pont fórból. Ilyenkor jó egy szezonvégi és hazai Eger. (Pontosabban és precízebben: a Fradinak néggyel kell több pontot szereznie két meccsen, mint nekünk, hogy elénk kerülhessen.)

A Debrecen nehezebb dió. Két pont az előny, a győzelmek száma pedig ugyanannyi, ráadásul a gólkülönbségük is jobb hárommal. Játszanak még a Fradival (otthon) és az MTK-val (a Hungárián), amiből nekünk elég lenne, ha csak egyet nyernek meg, és az nem feltétlen baj a könnyebbség kedvéért, ha mondjuk az MTK ellenit. Úgy pont minden klappolna, és úgy ahogy mi szeretnénk.

Maradt még néhány bekezdés, amit most illenék megírni, de inkább majd holnap. (Mire elég ha 0, 1, 2, 3, 4 vagy 6 pontot szerzünk a maradék két meccsen?)

Most legyen elég annyi, hogy tisztáztuk a versenykiírás vonatkozó részeit.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||