mire elég a mennyi?

tegnap megígértem, hogy lesz még szó arról, mi van akkor, ha a maradék két meccsünkön 0, 1, 2, 3, 4 avagy 6 pontot szerzünk. ez következik most.

lenullázva

mire elég a semmi? valószínűleg pont arra, amit a neve is mutat, vagyis az égvilágon semmire. pontban ugyanott állunk, mint az mtk, csak épp ők még játszanak a győrrel (indifferens igazából jelenleg), és a lokival, ami viszont már nem. elmagyarázom: ha mi nulla, akkor ott mindegy az eredmény, bukunk. ha döntetlen, akkor az mtk mindenképp előz, ha pedig a debrecen nyer, akkor ők. és a fradiról még nem is beszéltünk, szóval a nullás esetet hagyjuk, mert az könnyen lehet akár hatodik hely is.

egy pont

vagyis összesen 49, ami csak akkor valami, ha az mtk kikap győrben legalább kettővel, és a debrecennel döntetlent játszik, aki viszont kikap a fraditól, a fradi pedig a kaposvártól. elég hosszú láncolat, összesen négy meccsnek kellene a szánk íze szerint alakulnia, és az sok, mert elég ha egy nem. a lényeg, hogy egy pont is elég lehet a bronzhoz, csak nem egyszerű, inkább nem kéne erőltetni.

két pont

egy újabb vadul is elsülhető eset, ha nem sikerülne megverni az egert, ami pedig még az újpestnek is ment, igaz, kellet hozzá egy jó balajcza. a két pont az ötven, vagyis félszáz, tehát: az mtk max egy (különben a gólkülönbségük jobb maradna), a loki max három (négynél már több a győzelmük, többnél meg a pontszámuk), a fradi pedig max négy, de lehet öt is, csak annyit nem leírt két meccsen szerezni.

lefordítva mindez úgy hangzik, hogy a debrecen veri az mtk-t, aki nem nyer a győr ellen, miközben a fradi veri a lokit, és kikap vagy ikszel a kaposvárral. szinte ugyanaz, mint az előző eset, inkább hagyjuk ezt is.

három pont

vagyis mondjuk az egert elverjük, de a halitól kikapunk, és így lesz 51 pontunk. nyugodtak még így sem lehetünk, mert találni olyan konstellációt, hogy a végén szomorúak maradunk. nézzük tüzetesebben át.

az mtk-nak engedhetünk három pontot, de akkor eggyel javítanunk kell a gólkülönbségünkön, miközben a debrecen nem nyerhet kettőt, a fradi pedig mindegy. a legjobb az lenne, ha az mtk kikapna győrben, majd a végén nyerne otthon a debrecen ellen, amire azért van egy nem kicsi sansz. hejehuja, örülünk, bronz (bár azért kicsit számolunk is, nehogy a gólok száma bezavarjon.)

négy pont

kacifántos. szélsőséges esetben az így elért 52 pont akár még az ezüstre is elég lehet, ha a videoton csak egy pontot szerez, és tizennégyet ront a gólkülönbségén, továbbá a debrecen nem nyer kettőt (több lenne úgy a győzelme), vagy az mtk (több lenne a pontja), netán az mtk nem szerez úgy négy pontot, hogy a góldifijét legalább megtartja.

hat pont

a legkönnyebb eset. ilyenkor csak egy dolog számít, mégpedig az a lehetőség, ha az mtk is kettőt nyer, mert akkor a gólkülönbség fog dönteni. jelenleg nekik jobb eggyel, de mi többet lőttünk, vagyis a két meccsből legalább eggyel jobban kell kijönnénk úgy, hogy a lőtt góljaink számánál nem vág öttel többet az mtk. ez elég teljesíthetőnek tűnik (feltételezve, hogy a két győzelem megvan), mert az eger és a haladás nem a győr és a debrecen. ez a tükörsima bronz legjobb esete.

hogy ezüst legyen, ahhoz legalább kell a videoton nagy gólkülönbségű veresége mondjuk a kecskeméttől, vagy csak egy sima vereség, és még egy, netán egy döntetlen a pécs ellen. netán ugyanúgy valószínűtlen, ahogy a négy pontos pontnál, inkább nem is számolunk vele, csak a tisztesség kedvéért írjuk le, mint lehetséges esetet a teljesség oltárán áldozva néhány kósza karaktert.

summa summárum

az a nagy harci helyzet, hogy egy pont is elég lehet a bronzhoz, és akár úgy is alakulhat, hogy a maximális hat is kevés. ha esélyeket kellene tippelnem, akkor valami ilyesmire gondolnék százalékosan, elégségre értve:

  • 1 pont: 0% az esélye, hogy így alakuljon
  • 2 pont: 0% az esélye, hogy így alakuljon
  • 3 pont: 25% az esélye, hogy vagy csak az egert, vagy csak a haladást verjük meg
  • 4 pont: 60% esélyt látok arra, hogy az egert elverve (legalább) ikszelünk szombathelyen
  • 6 pont: 60% ez is, vagyis részemről az van, hogy a legalább négy szerzett pontos szcernáriókban gondolkodom, ami nagy eséllyel elég is lehet az áhítottra.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||