Mastodon

Minden nagy európai menetelés egy sorsolással indul

Elméletileg ma húznak kalapokból, hogy legyen ellenfelünk a nyárra, akivel, vagy akikkel majd tétmeccset játszunk, és a végén valahol egy döntőt jövő májusban. Esetleg nem, de az csak valami fatális balszerencse következménye kell, hogy legyen majd.

A kora délután, vagy épp ebédidőben induló sorsolást megpróbáljuk folyamatosan követni.

10:28 A lehetséges ellenfeleink nyers névsora itt olvasható.

10:30 Tavaly úgy működött a sorsolás, hogy előbb létrehoztak kis csoportokat a két nagyból (kiemeltek, nem kiemeltek), majd azokon belül rendelték egymáshoz a csapatokat. Fontos tudni, hogy nem egy, hanem rögtön két kört húznak ki, tehát az első fordulós párharcokhoz azonnal hozzárendelnek egy harmadik csapatot is, ezzel definiálva le a második fordulót.

10:32 Hanta személyes preferenciái: ha utazási idő, akkor Celje, de az nehéz ellenfélnek ígérkezik; kicsit hosszabb utazás, verhető ellenfél, szép tájak, jó fagyik, akkor valamelyik San Marino-i csapat; ha pedig 12-14 óra aszalódás egy kocsiban, esetleg többnapos túra tengerparttal, akkor Montenegróból lenne fasza a Kotor.

10:36 Legújabb kedvenc blogunk Hemibával készült a mai nagy napra.

10:40 Minket ugyan nem érint közvetlenül, de azért ideírjuk, hogy az ETO a BATE Boriszov (fehérorosz), Dinamo Zagreb (horvát), Partizan (szerb), Slovan Bratislava (szlovák), Maccabi Tel-Aviv (izraeli) és a Dinamo Tbiliszi (grúz) egyikét kaphatja a BL első körében, vagyis nagyjából érvényesül a területi eloszlás. Remélem kazah, feröeri, izlandi, vagy hasonló a mi kalapunktól is távol kerül majd.

11:05 A BL-ből kizakkanókkal együtt 154 csapat indul neki, hogy jövőre Torinóban magyar házidöntőt rendezzenek végül. Számunkra már csak annyi a kérdés, hogy a Videoton, vagy a Debrecen lesz az ellenfelünk.

11:20 Egyelőre még nem lehet tudni, hogy melyik csatorna adja majd a meccseinket. A döntőt nyilván a közszolgálati, vagy nem.

11:23 Tavaly az derült ki, nem feltétlen hátrány, ha valamelyik csapat képviselői kint vannak uefában Nyonban, mert akkor gyorsabban jönnek a hírek, és még a délelőtt elkészülő kisebb csoportbeosztások névsorát is megtudhatjuk. Talán a Rosenborg, vagy valami hasonló kaliberű, szintén kiemelt klubnál találunk infót. Egyelőre még vadászunk.

11:30 Ha mázlink van, és ezúttal működik, akkor itt lehet majd élőben követni a sorsolást.

11:31 Közép-európai idő szerint 13:00-kor kezdik húzni az első, és 14:30-kor a második kört.

11:33 Ha továbbmennénk az első körből, akkor már nem leszünk kiemeltek és a 3,85-ös koefficiensünkkel olyan csapatokat is kaphatnánk, mint a Rubin Kazan (58,266), Standard Liege (45,88), Hapoel Tel-Avivi, Sparta Praha (29 sokasok), Lech Poznan, Trabzonspor, miközben a papíron leggyengébbek a románok valahol négy és fél környékén, nevük pedig Petrolul Ploiesti és Pandurii. (Bővebb adatok az nso-n.)

12:00 Egy érdekes írás a csakfoci.hu oldalán, hogy jövőre – ha idén nem csesszük el nagyon, akkor – könnyen lehet, csak egyetlen csapatunknak kell majd az első körtől selejteznie, és nem kettőnek, mint most.

12:20 A Győr már megvan: Sousa új csapatát, a Maccabi Tel-Avivot kapta.

12:22 Még van idő elmenni mosdóba, ebédelni, vagy bármit tenni bő fél órában. Egytől mi következünk.

12:36 Itt vannak a lehetséges ellenfeleink:

  • Gandzaszar (örmény)
  • La Fiorita (San Marinó-i)
  • Turnovo (macedón)
  • Cselik Niksics (montenegrói)
  • Torpedo Kutaiszi (grúz)
  • Laci (albán)

Hatból egy hanta listáján is ott volt, a San Marinó-i. Örményország, Grúzia szopás lenne, tavaly jártam Albániában, és tapasztalatból tudom, Laci a világ végén van (nem így írnám, ha mondanám). A Niksics montenegrói, de távol a tengertől, a Turnovo meg macedón, semmi értelme.

12:45 Az UEFA oldalán aktív lett a közvetítésEgyelőre a kupát és egy háttérképet látunk csak.

12:50 Még tíz perc a kezdésig.

12:55 Mindent bevetünk a tájékoztatás kedvéért.

13:00 Nálunk már egyet ütött az óra, tűkön ülünk. Éééééés, kezdés, de persze a stream szaggat, és azonnal kidob.

13:01 Frissítés után nincs gond, egy kopasz krapek áll a kalapok mögött és magyaráz.

13:04 Közben bejött egy elegáns csóka keret nélküli szemüvegben és arról magyaráz, hogy hogyan is fognak történni a dolgok.

13:06 Ha sorrendben haladnak, akkor mi az utolsó, a hetedik kalap(?) sorsolásánál leszünk érdekeltek. Közben kiderült, automatizáltak valamit, azonnal párosokat sorsolnak mindenféle számok összerendezésével. Még nem értjük pontosan, hogy hogyan, mert a hang sokszor akadozik.

13:08 Megint megszakadt, frissítünk egyet.

13:10 Megint megszakadt, frissítünk egyet. Rohamtempóban dolgoznak.

13:11 Mladost Podgorica (montenegrói) – Videoton

13:12 Újra megtöltötték a kalapokat. A Vidi a másodikban volt, és már húzták, mi a hetedikben leszünk.

13:13 Megint megszakadt, frissítünk egyet. Csak le ne maradjunk semmiről.

13:14 Az albán Lacit már nem kaphatjuk.

13:15 Az örmény Gandzaszar is kiesett.

13:16 Celik Niksic (montenegrói) – Bp. Honvéd

13:17 Ha minden igaz, idegenben kezdünk.

13:18 Ennyi volt. 14:30-kor jövünk vissza a következő kör sorsolásával.

13:19 Amúgy a Niksic a számunkra rendelt csoportból a legerősebb együtthatóval rendelkező csapat. Ami nekünk 3,85, az nekik 1,55.

13:21 Niksic Montenegró nagyjából közepén található, a Google Maps tervezője szerint a Bozsiktól 730 km, 9-10 óra kocsival.

13:23 Nézzük, hogy az angol és a szerb wikipedia mit ír a csapatról:

  • A klubot 1957-ben alapították.
  • A Celik a helyi Vasas.
  • Otthon piros-kékben játszanak, idegenben piros-fehér keresztcsíkos mezben.
  • 2005/-06-ig Szerbia és Montenegró bajnokságában a második és harmadik ligák között ingáztak. A montenegrói élvonalba tavaly nyáron jutottak fel, ahol rögtön a harmadik helyen végeztek.
  • Egyszeres montenegrói kupagyőztesek, 2011/12-ből.
  • Az Európa Ligába (ha jól értettük), akkor az idei kupadöntő elvesztésével delegálta magát.
  • Tavaly egyszer már szerepelhettek ugyanebben a nemzetközi sorozatban. Akkor a boszniai Banja Lukát idegenben lőtt góllal elkaszálták, majd az ukrán Metallurg Donyecktől 11-2-es összesítéssel kihullottak.
  • A stadionja 2000 fő befogadására képes, mi pedig keresünk róla képet.

Fontos megjegyezni, hogy a Balkánon megejtett rendszeres túráink egy jelentős részében pont az itt készült Niksicko márkájú sört szoktuk fogyasztani, ami nem vészes, ha az ember megszokja. Általában 2,5 decis üvegekben árulják, ami viszont kevés.

Hogy ki lehetünk éhezve az nem kérdés. Rapidmód lettünk azonnal hatan, akik indulnának Montenegróba. Alakulás van, kérem szépen.

13:39 Ha minden igaz, akkor valami ilyesmi, vagy pont ez a stadionjuk:

14:02 Alig telt el fél óra a sorsolástól, és megalakult a túrabuszunk. Megyünk.

14:03 Visszatérve a sörökre, így néz ki egy Niksicko egyéb szerb sörök társaságában:

14:07 Egy emberibb kép a stadionjukról.

14:19 Az NSO szerint még nem biztos, hogy idegenben kezdünk.

14:23 Néhány perc múlva húzzák a második kört, de még nem tudjuk, hogy kik lehetnek az ellenfeleink. Mármint annak a kisebb csoportnak a tagjai, ami tavaly is volt, meg idén is eddig.

14:25 Akkor még egyszer: itt lehet nézni a sorsolást.

14:30 Kezdődik. Az UEFA pontos, mint egy Tchami-féle beadás.

14:31 Újra a kopasz figura kezd.

Közben rájöttem kire hasonlít. A Hawaii Five-O egyik szereplőjére.

14:33 Újra bejött a szemüveges, elegáns másik.

14:04 Sokat szakadozik a stream. Csak le ne késsünk valamit.

14:35 A szemüveges megszenved azzal rendesen, hogy felolvassa a kiemeltek névsorát Európa összes nyelvéből merítkezve.

14:37 Őket kaphatjuk:

14:38 Stromsgodset (norvég) – Debrecen és FK Senica (szlovák) – Podgorica / Videoton

14:39 Folyamatosan szaggat, állandóan frissítünk.

14:40 A Crvena Zvezdát már nem kaphatjuk.

14:42 A fehérorosz Soligorsk is kiesett.

14:44 A Hibernians (máltai) és a Vojvodina (szerb) győztesét kaptuk!

14:44 Idegenben kezdünk.

14:45 A két ellenfél koefficiense: Hibernians: 1,541, vagyis jóval kevesebb, mint nekünk; Vojvodina: 5,425, ami viszont nem sokkal több a 3,85-ünknél.

14:47 Túra szempontjából nyilván a Vojvodina van közelebb. Újvidék egész pontosan 285 km, kocsival 3-4 óra.

14:58 Málta kurva messze van, ellenben szép és sziget, ha valaki repülne egy jót nyaralás címszóval.

15:01 A Vojvodinával egyszer már játszottunk tétmeccsen, még a BEK 1989/90-es kiírásában és 2-2-vel, idegenben lőtt góllal továbbmentünk, hogy jöjjön a Benfica elleni 0-2, 0-7. (A Benfica végül a Guttmann-átoknak hála, 1-0-ra kikapott a Milántól a döntőben, ahogy most májusban is a legutóbbi EL-sorozatban is Chelsea-től.)

15:07 A máltai Hiberniansszal még nem találkoztunk korábban.

15:10 A máltaiak valószínűleg tényleg gyengék, azonban a Vojvodina már nem annyira. Az elmúlt hét idényben egyszer ezüst-, és ötször bronzérmet szereztek abban a szerb bajnokságban, ahol azért a Partizan és a Crvena Zvezda szokott fölözni.

15:13 A Hibernians és a Vojvodina 2007/08-ban már találkozott egyszer egymással, akkor az újvidékiek 5-1-re és 2-0-ra nyertek simán.

15:14 Az UEFA egy fura szabálya szerint nem lehet 50 km-es körzeten belül két meccset rendezni, és mivel Niksic és Podgorica ilyen távolságra van egymástól, vagy a Vidi, vagy mi felcseréljük a pályaválasztói jogot, és itthon kezd az egyikünk.

15:21 A 14:03-as sörös bejegyzéssel mintha ráéreztem volna a Vojvodinára. A másik két sör natív szerb, a piros Lav grapefruitos.

15:23 Basssszuskulcs. RW kikunyizta magának a szabit negyedikére, ha fordítanak, akkor SZOPÓ. Tavaly velem ugyanez volt, Albániába mentem volna nyaralni, úgy, hogy elméletileg akkor, amikor ott játszunk, erre megfordították.

15:31 Rossi egyelőre nem sokat tud a Niksicről, szinte csak a wikipediát nyilatkozza vissza a klubhonlapnak, de nem féltjük a mistert, fel fog készülni tisztességgel a meccsekre.

16:12 Elég a kártyaszemélyi is Montenegróba.

Montenegró egyoldalúan engedélyezte magyar állampolgároknak érvényes, új típusú (kártyaformátum) személyi igazolvánnyal az országba történő belépését, amennyiben a tartózkodás időtartama nem haladja meg a 30 napot. Személyi igazolvánnyal történő beutazás esetén a montenegrói belügyminisztérium a határon történő átlépéskor egy ingyenes turistaigazoló nyomtatványt tölt ki, amely tartalmazza a belépés dátumát, a személyi igazolvány számát és érvényességének idejét, illetve a kiállító hatóság, ez esetben a határátkelőhely belügyi pecsétjét.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||