Mastodon

Rossi-Honvéd szótár

Ligakupa-meccsre ab ovo jó járni!

Itt előfordulhat olyan, hogy Veizer Roland, ki tudja miért, de kiállítja a mistert, aki feljön a lelátóra, beáll két széksor közé, rohan együtt a támadással, szidja Jánost, bíztatja a csapatot, és szórakoztatja a mögötte korlátot támasztó sokadalmat elvetemülten meccsrejáró szurkolókat.

És ha már ilyen előfordulhatott, akkor ki is használtuk a lehetőséget. Mobilunkra szótárprogramot töltöttünk, és az elkapott olasz kifejezéseket megpróbáltuk összegyűjteni. Sajnos a többsége nyomdafestéket még úgy sem bír, hogy bár szabdszájúságunkról nem vagyunk éppen híresek, némelyik gyakori alkalmazásába még mi is belepirulnánk.

A legfontosabbat viszont megtudtuk: dai, dai, dai!!!! – üvölti rendre a mister, a jelentése pedig – minő meglepetés – gyerünk, gyerünk, gyerünk!!!

Aztán ott volt még a viszonylag sűrűn előkerülő cazzo és valamelyik játékos beceneve. A fordítást inkább csak linkeljük.

A merda már bírja a képernyőtöket, a jelentése pedig elég profán: szar. Rossi ezt általában valamilyen elcseszett játékszituáció során kapta elő, és nem játékoshoz társítva.

János (Kovács, középhátvéd) egyszer megkapta a stupid jelzőt, ami magyarul úgy szól, hogy hülye. Fontos megjegyezni, hogy a mister nem János szellemi képességeire célzott kiszólásával, hanem azt kérte játékosától, hogy ne vállaljon feleslegesen rizikót, mert nincs már sok idő a meccsből. Ekkor még negyed óra volt hátra, vagyis ha gólt kapunk, az valóban bajos lett volna.

A legszebb pillanat mégis egy buona notte volt, amikor egy jobbszélen vezett támadásunk már az első adandó alkalommal elhalt. A lesúlytó kézlegyintéssel kísért megjegyzés magyarul csak ennyi: jó éjszakát.

Rossi egy igazi karakter, nehéz nem szerelmesnek lenni belé. Számára egy szerdai, Felcsút elleni Ligakupa is maga a világbajnokság döntője, és bár nem a legerősebb kezdőjét játszatja, a pályán elvárja a korábban megbeszélt és begyakorolt dolgokat, valamint oktat is, realtime próbálja orvosolni a hibákat. Az ilyen esetekre használjuk az ezer fokon ég alapmodorosságot, amikor tudju, hogy a cigaretta parazsa is csak súrolja a nyolcszázat.

Apropos, nektek mi a kedvenc szavatok a mistertől, amit vagy már ismertetek, vagy hazáig ismételgettetek magatokban, hogy jól le tudjátok majd fordítani?

Amúgy 0-0 lett a Honvéd-Felcsút.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||