Mastodon

Csak mondanám, hogy minden híreszteléssel ellentétben, Hemibá nem szurkolóellenes!

Nem elég, hogy a saját csapatáról kell gondoskodnia, nem elég, hogy bajnokaspiráns csapatát kell győzelemre vezetnie a bajnokság hajrájában, a DVSC tulajdonosának még arra is jutott ideje, hogy összeesküvést szőjön velem az utolsó fordulóban megrendezésre kerülő DVSC-Budapest Honvéd FC mérkőzés kapcsán. Legalábbis a rangado.hu elnevezésű, jól értesült internetes honlap szerint. Jól értesült, írom, mert a honlap nem csak arról tudósít, hogy Szima Gábor felvette velem a kapcsolatot az összeesküvés kapcsán, hanem arról is, hogy ez egy „több helyről megerősített információ”. Nahát, mi is ez a „több helyről megerősített információ”? Hát az, hogy a Debrecen elnöke szeretné, ha a vendég szektort nem kellene megnyitnia, mert így ütköző zónára sem lenne szükség, és több hazai szurkoló tudna részt venni a bajnokság utolsó mérkőzésén, amelyen a Debrecen esetleg már mint bajnok lép pályára. […] Szima Gábor sohasem kérne ilyet, és én meg sohasem egyeznék bele ilyesmibe. […]
részlet Hemingway nb1.hu-nál vezetett blogjából

Sokszor szó volt már az Öreg szurkolókkal való viszonyáról, jó lenne néhány dolgot letisztázni. Én például ki merem jelenteni, hogy a Bp. Honvéd és a Bp. Honvéd tulajdonosa egyáltalán nem szurkolóellenes. Elég csak megnézni az elmúlt évek intézkedéseit, nyilatkozatait:

  • Korrekt bérletárak bevezetése a Bozsik-stadionban. A minden mérkőzésen jelen lévő szurkolók így jelentősen olcsóbban juthatnak belépőhöz.
  • Különböző, ilyen-olyan sikerességű akciók családoknak, iskolás csoportoknak, hölgyeknek.
  • Kiállás a klub szurkolói mellett a médiában. (Tudom, ez necces terep, de gondoljátok végig. Ha nem rasszizmusról és hasonló témákról van szó, az Öreg mindig is nézőbarát megoldásokat javasol. Volt olyan, hogy a zártkapura ítélt Ferencváros elleni Üllői úti meccsünk előtt felvetette, a vendégeket miért kell ugyanúgy büntetni, mint a hazaiakat? És egyéb ilyesmi.)
  • Tavaly Niksicben és Újvidéken is a helyi rendezőkkel perlekedve intézett el olyan apróságokat nekünk, amik Európában talán alapnormák lennének, de arrafelé bőven a luxus kategóriájába tartoznak. Például ivóvíz a hőségben.

Ami viszont kérdésessé teszi a kispesti állapotok megítélését, az két, egymástól teljesen eltérő dolog összemosása.

Van az, hogy az Öreg makacs néhány dologban, amit valahol meg lehet érteni. A rasszizmus, xenofóbia, de úgy általában a gyűlölet minden formája elítélendő a modern európai társadalmakban, és ez alól nem lehet kivétel egy labdarúgó mérkőzés sem.

Ha az ilyen és ehhez hasonló jelenségek ellen felszólal, akkor – bár ormótlanul, sokszor összemosva tényeket és szereplőket, sőt, túlzottan erős szavakat használva – nem tesz mást, mint amit én, mint civilizált európai polgár elvárok a klubomtól. A hogyan már más kérdés, ott nem kicsit férne rá egy profi kommunikátor segítsége.

A másik fontos dolog, az ún. önjárósága. A vasárnapi, győri eseményekre reagálva, már hétfőn kihirdették a kanyar bezárását, meg sem várva a szövetség hivatalos álláspontját. Az MLSZ végül nem büntetett. Az el tudom fogadni, hogy a klub erősebb szabályozást használ saját házirendjében, azonban azt nehezen, hogy nem következetes.

Jó lenne tudni, mi nem fér bele például. Értem én, hogy rasszista újnácik ordibálnak, de azt már nem, hogy mi az a mi kiveri a biztosítékot, és mi az ami nem? Az kevés, hogy rámondjuk: rasszista, majd büntetünk, de elfelejtjük hozzátenni – jó tanítóként – miért? (Nyilván, tudom, de vannak dolgok, amiket nem lehet elégszer a delikvensek fejébe verni.)

A lényeg tehát, hogy nem mossunk össze két, egymástól teljesen független dolgot. A klub és a tulaj szurkolóbarát, azonban a házirendünk, ami a tulajdonos credójából vezethető le ultramód rasszizmusellenes. Mondom, az utóbbi a minimum, csak a megoldások nem tetszenek.

Igen, lehetünk mintaklub, mert miért ne? Büszke lennék rá. De ennek elérésére vannak jóval összeszedettebb, korrektebb megoldások. Mindjárt ott van a SportKlubnak adott nyilatkozatában is említett kiemelős móka. Van néhány tucat kamera és mikrofon ami lassan egy éve pásztázza a szurkolókat, viszont, hogy mi haszna, azt eddig nem tudtuk. (l. a Vojodina elleni hazai után úgy kaptunk büntetést az UEFA-tól, hogy a felvételek a mi igazunkat bizonyíthatták volna, vagy legalább alkalmasak lettek volna a tételek mérséklésére.) Most majd például lehet az, hogy aki nem fér bele a normarendszerbe, azért bemegyünk, kiemeljük, és kiskezit csókolom. Plusz büntetőfeljelentés.

Kezdetnek ez nem rossz. Végre valami tény. Már csak azt kéne tisztázni, hogy mi lesz a kiválasztás alapja? Mondom ezt azért, mert ha egy klub erősebb házirendet vezet be, mint a szövetség által elvárt, akkor az könnyen önkényeskedéshez vezethet. Az európai és a Magyarországon honos alapnormákat elvárom, a törvényi szabályozásnak megfelelést elvárom, a szövetségi határozatokat, ha azoknak van értelme elfogadom, ha nincs – kényszerből – betartom, de leírom, baromság. Ugyanígy a saját házirendünk.

Vegyük észre még egyszer, itt egyáltalán nem arról van szó, hogy a klub szurkolóellenes lenne, sőt! Mindenféle komolyabb kutatás nélkül mondhatom, a többség valóban viszolyog a rasszista megnyilvánulásoktól. Azt is merem állítani, hogy sokan csak a tömegvonzás miatt kapcsolódnak be a rigmusokba, semmilyen megalapozott bajuk nincs és nem is lehet a zsidókkal, négerekkel, cigányokkal, balkezesekkel, biciklistákkal, vagy úgy általában senkivel sem.

A szurkolóbarátság tehát valahol itt kezdődik. A jegyár, a büfé, a kiszolgálás, a stadion állapota, a játék színvonala mind-mind szükséges, de nem elégséges feltétel, ahhoz még szükséges a lelátói hangulat mederben tartása is. Ha valaki kisgyerekkel érkezik, netán érintettség, vagy saját erkölcsi hitvallása miatt felháborodik bizonyos rigmusokon, akkor az rossz szájízzel fog távozni, esetlen nem jön ki többet. Jelzem, ez is a szurkolóbarátság része.

Felmerülhet a kérdés, hogy az ultra, vagy inkább helyesbítek, a zsidózó, satöbbiző, bármiző szurkoló akkor nem szurkoló? Vele nem kell barátnak lenni?

Egyszerű lesz a válaszom: nem. Aki árt a klubnak, azzal nem lehet elnézőnek lenni, mert akkor nekem, velem is rosszat tesz. És itt most maximálisan hidegen hagy, hogy Hemibát ki fogadja el tulajnak és ki nem, mert ennek semmi köze sincs a dologhoz.

Ezerszer, milliószor leírtam, a párbeszéd híve vagyok. Az erő, a morcosság, a makacsság sosem oldott meg semmit tartósan, csak és kizárólag a közös megegyezés, amihez a felek tartják magukat. Naiv vagyok, de én tudok hinni egy Kispesti Minimumban, ahol tulaj, szurkoló együtt, egyetértésben teszi a dolgát.

Keressük egymást, gyerekek.

És visszatérve a debreceni esethez. Tegnap valóban felröppent a hír egyes fórumokon, hogy a Loki szeretné, ha nem mennénk, amit könnyű volt összekombinálni a szombatra érvényes Bozsik-beli szektorbezárással, és ráönteni minden mocskot az Öregre.

Részemről egy percig sem hittem benne, hogy ilyenre valaha is fogékony lenne. Egyrészt ott van a jelenleg érvényes verseny- és infrastruktúra szabályzat, ami keményen kimondja, a stadionok befogadóképességének legalább 10%-át a biztosítani kell a vendégszurkolók számára. Figyelem! Vendégszurkolókról, és nem vendégklubokról van szó, tehát nem a klubnak jár a hely, hanem nekünk.

Az pedig már más kérdés, hogy:

  • Debrecenben 20.000 fős az új stadion, a vendég viszont tuti nem kétezres.
  • A vendégjegy 1400 pénz, miközben a szabályzat azt is kimondja, nem lehet több, mint a hasonló kategóriájú hazai jegy, ami történetesen pont 1000 forint.
  • Utóbbival kapcsolatban hamarosan megkeressük az MLSZ és a DVSC illetékeseit. Ha leviszik egy ezresre, akkor mindenki jön nekem egy sörrel.

update: A korrektség szempontjait figyelembe véve, a jegyárra vonatkozó kérdéssel először a DVSC-hez fordultam levélben. Jelenleg válaszukat várom.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||