Mastodon

Egyensúlyozzuk ki a mérleg serpenyőit… – még egy vélemény DelPieróról

imagesCA6OYOX4Pont mikor nem vagyok már megint gépközelben? Dettó, mint júni közepén, az edzőkinevezéskor. És megint forrnak az indulatok, pörögnek a vélemények, ahogy kell, ami a blogunk funkciója, helyes. De mint VW esetében, most is úgy érzem, mivel posztírásilag a CSAKblog egy Hanta-rw tandem egyelőre, hogy a véleményünk kellő (egyen)súllyal essen latba, nem csak kommentelek az előző poszthoz hanem én is okoskodok egy sort. Csak most nem olyan hosszan, mint szoktam. (Illetve persze dehogynem!)

Olvasom a Delpipi-posztot, olvasom, és nem értem. Illetve persze, hogy értem. Amiket Hanta ír, a klub körüli anomáliákról, finanszírozási, kommunikációs, és cordellai önjárósági/önmenedzselési visszásságokról, átigazolási, játékosmenedzselési, kezdőcsapat-kreálási totális koncepciótlanságról, abban sok az igazság, majdnem teljesen egyezik is a véleményünk. Azonban mindezt egybekötni a Del Piero nekünk nem kell lebutított üzenetre felhúzott kinyilatkoztatással, az már erős. Még akkor is, ha poszter-társamat ismerve ezzel csupán a figyelmet akarja felhívni sajátos módon az ordas visszásságokra…

Érvelhetünk persze sok mindennel, nyilván. VW is mekkora név volt, aztán mit művel itt a kispadon (néha én sem értem, igaz, még nem eldöntött a dolog véglegesen, meglátjuk – de tény, eddigi edzői működése nálunk köszönőviszonyban sincs a játékosként képviselt szintjével). Ennek ellenére én nem változtatom meg a véleményem utólag, most is azt mondom, júniusban VW kellett ide, értésétek a lényeget: nem VW személye, hanem az, amit ő képvisel, ha van ilyen lehetőség, arra igenis le kell csapni, legalább egy próba erejéig, ha nem jönne be (most erre látok nagyobb esélyt), akkor pedig menjen Isten hírével. De inkább ő, a profi közegben szerzett bármennyi tapasztalatával, mint egy szerencsétlen itthonról. Ennyi.

Del Piero. Uramatyám, Ő pedig egyszerűen más kaszt. Gyanítom, azért jön ennyi elutasító komment vele kapcsolatban, mert

  • mindenki iszonyat frusztrált már attól, ami nálunk klubvezetés címén megy;
  • ha Cordella neve vaakivel kapcsolatban felmerül, már összeugrik egy átlag kispestszurker-gyomor (az enyém is);
  • elég nehéz helyzetbe lavíroztuk magunkat a fenti két tényező következtében a bajnokságban – nem biztos, hogy belefér egy “fölösleges” igazolás;
  • mert sokakat idegesít, hogy olyanok fordulnának a Honvéd felé, olyanok pörögnének a hír és az esetleges Del Piero-érkezés kapcsán a neten és a lelátóinkon, akik amúgy egy magyar bajnokit se néznek meg soha.

Ezt én mind megértem.

De sok minden mást nem.

Del Piero kapcsán Bonazzolit, Lupolit hozva fel példának? Ezt valaki komolyan le meri írni? Signori még csak-csak, de ő már eleve félsérülten jött… Totál lerobbanásáig pedig közel a 40-hez ALÁZTA a magyar védelmeket.

Hanta, imádlak a progresszíven feltett, megbotránkoztató kérdéseiddel együtt a korlátnál, de hogy “nem tudom felfogni, Del Piero érkezése bármennyit is segítene a csapat eredményességén“; “Részemről nem hiszek azoknak a szövegeknek, hogy még negyven évesen is kimagaslana. A neve miatt talán megijedne mondjuk a paksi Heffler kicsinyt (…)“, ez kb azzal a supkai frázissal egyenértékű, ami után együtt hőzöngtünk 1-1 Francin Ászok fölött a Hrabalban, Zelenka kirakásakor, amit úgy kommentált az akkori edző: “látható, hogy NEM TUDOTT NEKÜNK SEGÍTENI“. Nyilván Del Piero sem tudna! WTF?!

Ez a Del Piero 2 éve még állandó csere volt a Juvéban, a Serie A-ban. Nem gyenge gólokat tolva. Nem alibizve. Nem kilógva. 2 éve. Nem négy, nem hét. Kettő. Azóta is folyamatosan játszik. Ausztrál bajnokság? A Bohóccal a hátunk mögött mondjuk, hogy az már nem iram? Komolyan mondom, ha csak annyit tenne itt 6-7 pályáralépés alatt, hogy 10-10 percekre beállva beverne 1-1 szabadrúgást, már akkor megcsókolhatnánk a cipőjét. Ha ennyit tudna jelenleg… de valaki komolyan gondolja, hogy ez a kurva jó magyar bajnokságunk akkora irammal bír, hogy ebben ennyit bírna, ebben összeomlana A.D.P.? Még a jóval romosabb állapotban érkező Signori is vígan elvolt 2005-06 fordulóján itt, míg szét nem rúgta valaki (asszem pont Pomper?).

Csak 3 hónap, nem éri meg… Nem éri meg, hogy a pár, még keretben lévő fiatal vele edzzen? Milyen élmény és tapasztalat lenne ez Vécseiéknek? Lanza és Leo profizmusa (főleg Lanzáé) mit jelentett a keretnek? Bronzot. Hol van A.D.P. Lanzához képest karizmában? Vezúv és Gellért-hegy.

A másik gumicica ez a 10-es mez ügy. Háborgunk a Puskás-mez ügyön, amiből, még ha idejönne az olasz se lenne amúgy semmi, de azért jönnek a megmosolygtató kommentek, hogy nehogy már egy 40-es levezető arc viselje Öcsi bá mezét. Szerintem meg pont hogy ez méltóbb búcsúja lenne a 10-es meznek Öcsi bácsi örökségeként, mint Dubecz Jani volt, aki tisztelünk, szeretünk, na de ne már.

Az van, hogy a klubunk irányítása vízióját, koncepcióját tekintve a gyakorlatilag outsiderré silányított szurkolónak értelmezhetetlen. Egyre többen akadunk ki, egyre jobban elkeseredünk. De sajnos az a nagy helyzet, hogy akár jön A.D.P., akár nem, itt változás jó ideig nem lesz. Akkor viszont legalább hadd örüljön az egyszeri szurkoló, hogy futballistát láthat a gyepen, mégha csak 3 hónapig is, egy ekkora játékost, nem sztárt írok, direkt játékost, mert aki (nem csak a hungaroJuvések) kicsit is ismerős a Del Piero karrierben, az tudja, hogy itt egy nem mindennapi sportemberről van szó.

És nem arról beszélek hogy piros szőnyeget gurítsunk végig az Adyn az esetleges feltűnésekor, nem arról, hogy a jelen eredményességünket felejtve csak nyáladzva rohanjunk a boltba a mezéért és fotózkodni vele a málló tribünfalak előtt, hanem hogy kicsit gondolkodjuk el, és ha bekövetkezne ez az egész, tegyük össze a két kezünket, hogy ezzel a nihilbe hajló klubunkkal ilyesmi is megtörténik.

Nagyon magas a labda, hogy összemossuk ezt az egész szorit azzal a szürkülettel, ami belepi a klubot, nagyon magas, de ezt nem most kéne lecsapni. Mert azzal magunkat verjük tökön! Az elképesztő nagy magyarfocibüszkeségi önérzetünkkel, a nekünk nem kell levitézlett légiós maszlagok teljes félreértelmezésével, annak a lehetőségnek az eldobásával, hogy 20 év után újból legyen foci a Bozsikban.

 adp2

Amúgy a legszebb az egészben persze az: igazából remekül elvitatkozunk ezen a gumicsonton, miközben azoknak lesz igaza, akik a Trap-fejezet újrajátszására hívják fel a figyelmet, csak most Alex neve alatt. Az egész fórumos agyviharunk így valóban vihar, de csak egy pohár biliben. Épeszű ember nem hiszi el hogy Alex itt kötne ki. Az maga lenne a csoda.

De ha bekövetkezne ez a csoda, azt úgy is kell kezelni – örülni minden percének. Ennyi.