Mastodon

Felpörögtek az események

Kevesebb, mint egy hónap van a bajnokság rajtjáig, és a keretet tekintve eddig jórészt csak távozókban jeleskedtünk. Már úgy volt, hogy mindenki izgulni kezd, meg szidni a klubvezetést, az igazoláspolitikát, és úgy bármit, ami eszébe jut, mert sugárzott belőlünk a kilátástalanság. Ugye blogoljuk a hülyeséget, meg a vérlázítót sokszor, miközben elfelejtünk tájékoztatni, de ezt inkább nem ragozom, a jelenség ismert. Most viszont igazolni kezdtünk.

A chilei Franco (Ramírez) már itt van egy ideje, Rossi tegnap meccsen is megnézhette.

rasheed alabi
A ciprusi futball rohamosan fejlődik, ami könnyen tetten érhető a klubok marketingjén is. Az Omonia minden játékosáról ilyesféle látványos háttérképeket kínál a szurkolóknak

Új fiú volt viszont a 29 éves egykori nigériai válogatott* Rasheed Alabi, aki a portugál kettőből idén kizúgó Leixoes középhátvédje volt a legutóbbi bajnokságban. Előtte hat évig azonban a ciprusi Omoniában tolta (a 100 körüli meccse nem tűnik soknak), és nyert velük egy bajnokságot, valamint két kupát. Ekkoriban Alabi rendszeresen játszhatott az európiai kupákban is, pont annyit, amennyit egy jó magyar futballista szokott, vagyis nyaranta legfeljebb négy meccset, de inkább egy-hármat.

* utóbbira nem találtunk pontos adatokat, egyedül a wikipedia oldala említi

Nem játszott az Apollon ellen, de a Nemzeti Sport megerősíti (nyilván nem nekik, hanem a klubnak kéne), hogy Lovric visszatér, valamint

kamber_akcio_eto-vidi_2013
kép: eto.hu

bedobja az exdiósgyőri, exzalaegerszegi, exgyőri, de hamarosan magyar állampolgár, és még mindig csak 31 éves Kamber nevét.

Volt idő, amikor elég sokat megadtam volna Kamberért, akit az NB I egyik legjobb szűrőjének tartottam (tartom?). Benne van a gól, harcos, satöbbi, ami ezen a poszton manapság elvárás. Hosszú évek óta a liga stabil pontja, tavaly mindössze hét meccset hagyott ki Győrött, amúgy pedig három a rekordja per év, ráadásul öt-hat gól is simán benne van szezononként. Kell ennél több?

Máskülönben itt valószínűleg arról van szó, hogy a posztján van egy Hidink, Csábink, Nagy Gerink (ha kell) és egy Godoyunk, tehát simán lehet, hogy utóbbi távozik. Nála ugyebár pletyiznek egy rangos mexikói kérőt, és valljuk be, nem lenne meglepetés, ha egy Panamához közelebbi, vélhetően jobban fizető klubot választana a következő évekre. Mivel élő szerződése van, talán mi se járnánk rosszul, mert

és itt most teszek egy mert részt. Nekem Godoy az egyik kedvencem a csapatból, rajta látszik, hogy minőségi futballista, vagy legalább minőségi futballista lehetne, ha kicsit komolyabban venné(?) a dolgokat, vagy nem lenne ilyen szerencsétlen. Csak tavaly lőhetett volna vagy féltucat gólt, de vagy nem adták meg (Dunaújváros, idegenen), vagy kapufa, vagy kicsit mellé, vagy hatalmas bravúrral véd a kapus, vagy tökmindegy, de a lényeg, hogy Godoyról annyi maradt meg sokakban, hosszú labdákat vág előre és elszórakozik mindent. Pedig nem, nagyon nem.

[table width=”560″ colalign=”left|center|center|center|center|center|center|center|center|”]
név,perc,InStatIx,g/gp,lövés,szab,passz,párh,labda
Godoy,1419,157\,6,0/0,55/284,34/34,2\,06/87\,4%,8\,6/53%,14\,3/9\,9
Hidi,2262,153,4/3,50/151,49/98,2\,35/76\,6%,10\,4/57%,13\,9/8\,6
[/table]

magyarázat: perc – játszott perc; InStatIx – InStat-index, éves átlag, g/gp – gól/gólpassz, lövés – két lövés között eltelt percek száma / ugyanaz kapura; szab – szabálytalanság / ellene, két esemény között eltelt percek átlagosan; passz – pontos passzok közötti percek száma / pontos passzok aránya; párh – nyert párharcok között eltelt percek száma / nyert párharcok aránya; labda – szerzett / eladott labdák között eltelt percek száma (az adatok tájékoztató jellegűek, még nem fixáltam az éves adatbázist)

Egymás mellé rakva Hidi és Godoy éves adatait, azt kapjuk, hogy Patrik bizony a hetes kanadaival nagyon ott van az előrejátékban, amúgy pedig szinte minden mutatójuk ugyanaz, ha játékpercre nézzük. (Arra érdemes.) Kettejük között igazából az intenzitás a valódi különbség. Godoy időarányosan valamivel többet szerepel (kivéve a lövéseket!), gyorsabb és pontosabb is. Középpályán a 87% feletti pontos passzok aránya egészen parádés, még akkor is, ha most rögtön mindenki rávágja, hogy jó, de azok hátra meg oldalra mennek döntően. Erre is van ellenérve: adegy történelmileg a magyar futball oldalpasszokkal operál, de nem ez a lényeg, hanem az adkettő, hogy akkor a védelemben kéne találnunk hasonló számokat. De nem, ott még a 80% is messzi-távoli, egyedül Alci állt meg 83% körül. A valóban játszók közül egyedül Godoy képes stabilan ötből négyszer jó helyre továbbítani a labdát, sőt, majdnem négy és félszer.

Vagyis az van, hogy van egy Godoyunk, aki igazából egy szerencsétlen Hidi, annyira nem jön össze neki a gól (ami talán felpörgethetné), tehát egy hatalmas ígéret, ahogy korábban mondtuk volt erre a típusra, miközben ott van a másik oldalon Kamber, aki viszont egy beváltnak látszó megoldás. Itt legyen okos valaki.

Egyrészt Godoyért pénzt kaphatunk, ami jó dolog, úgy meg pláne, hogy a cseréje se feltétlen rosszabb. Viszont az a kisördög is ott van, hogy mi van akkor, ha Godoynak egyszer bejön az élet, és az a pillanat még nálunk éri? Nyilvánvalóan jóval nagyobb pénztömeg lenne onnantól az ellenértéke. Lutri, de erről szól a játékoskereskedelem.

Bármennyire is fáj a szívem, ha úgy alakulna, én simán elfogadom a Godoy-Kamber-cserét, mert hajlandó vagyok megérteni, hogy milyen folyamatok vezethetnek odáig. Igazából még valahol örülök is neki, mert egy alapvetően alapembernek szánt játékos helyére valóban minőségi alternatíva érkezik, ami nem volt jellemző az elmúlt éveinkre. (Vajon így lenne az akkor is, ha maradt volna a 16 csapat, nem lenne légióskvóta, és nem hullott volna szét a Győr?)

Szóval maradjunk annyiban, hogy Lovricnak örülök, mert ha már nem is az a Lovric, aki volt néhány éve, de a dolgát ugyanúgy tisztességgel teszi, ismer minket, nem lesz vele gond. Kambernak kimondottan örülök, és a nigériai srácot is megnézném, hátha. Francót pedig úgy ejteném, hogy egy percet se láttam belőle, de mert Erdélyiről biztatókat hallottam (és részben láttam a Sopron közvetített NB II-es meccsein, plusz az MLSZ TV összefoglalóiban), valamint visszajött Vernes, úgy fest Gyula is marad, esetleg felépítjük végre Pantovicot, vagy lesz valami egyéb meglepetés, így tehát a támadósorba legfeljebb tapasztalt, jó játékos érkezzen, egyéb jellegűre semmi, de tényleg semmi szükség, azt meg tudjuk oldani házon belül is.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||