Mastodon

A lendület alábbhagyott (?)

A Vasas itt a képen, és magán a meccsen is felülkerekedett (1909foto.hu)
A Vasas itt a képen, és magán a meccsen is felülkerekedett (1909foto.hu)

Két hete nem igazán bánkódtam a tanyaközpont elleni iksz miatt, illetve persze dehogynem, csakhogy azzal tudtam nyugtatni magam: ez van, ez egy ilyen idény lesz, hullámzunk majd, mint a Balaton az első fokú riasztáskor, de hát ez a fiatal keretek velejárója, még mindig jobb így, mint 10 db Alfi Lacalle-lal meg Adewunmival égni 20 néző előtt. Pakson is szívtunk, aztán jött egyből két jobb meccs. Majd leverjük a Vasast.

Nos, a Vasast ma nem vertük le. Nagyon nem.

Ami az igazán aggasztó, az nem a vereség, és nem is a csapat hozzáállása, bizony a hajtással ma se  volt gond. Igazából Rossi alatt ezzel sosincs gond. Ha valamit tud a talján, hát az a megalkuvás nélküli brusztolás beletáplálása a fejekbe. Ezt tudja, tényleg. Meg az egy  szem kontrákra építő kibekkelős taktikáját. Mást viszont nem nagyon, és ezt az egydimenziósságát a Mister focikatalógusának igazából már nyögjük egy ideje, szóval sok újdonság nincs itt a Nap alatt.

Ami picit mégis az, az ennek az idénynek az íve, pontosabban ehhez az ívhez képesti relatív helyzetünk most. Jól indultunk, meglepően jól, erős csapatokat verve, vagy partiban tartva magunkat ellenük, a tavalyi borzalomév után jöttek győzelmek és ígéretes remik. Meg jó teljesítmények, meccsenként több is. Könnyű volt megszokni

Most ebben van némi torpanás, már a ‘csút ellen is látható módon, és bizony ma is.

Épp azon morfondíroztam az első félidőben, látva, milyen rosszul, ütemtelenül kaptuk el a meccs-startot, milyen idegenül, mereven mozog a csapat most a Bozsik gyepén: úgy látszik most jött el a bajnokság első periódusának vége számunkra, amikor kicsit váltani kéne. Pl. 2011 jó kis őszén a Győr elleni hazai vereség ellenére jól nyomtuk az első 4-5 fordulót, egészen a kecsói (hol másholi) vereségig. Akkor Supka variált egyet, Németh Norbi kezdett padra ülni, Zelenka kezdeni, Hajdú Norbi helyett Ivancsics a szélre. Majd amikor ez a lendület is kifújt, az utolsó őszi harmadra jött Torghelle. Mindig akkor érkezett valami frissítés a kezdőn, mikor kátyúba ragadni látszott a szekér, és ezek az új impulzusok mindig segítettek is. Ezt Supka jól csinálta!

Most idén is először akadni látszik az első kanyarokat sikerrel vevő szekér. Ergo: jöhet a váltás.

És itt jön elő az idei szezon, illetve keret nagy hátulütője. Kiket váltsunk kire?

Ma pl. Gyula nagyon nem érezte az ívet. Jöhet helyette, akár jövő héten kezdőbe: Dél és Rikárdó. ?!?!?!?! Haj-jajj. Kemenes derékbántalmai miatt ma pihent – jött helyette: Horváth. Kapott is rögvest egy ilyen rövid sarokra hegesztett bombát, ami bármennyire is Könyves-trademark, azért oda nem illik ilyet benyelni. Fárad KisBobál? Ignja jöhetne, de akkor sérül a légióskvóta, Kamber vagy Gyula maradjon ki?

Rövid a pad, futunk bele ebbe a közhelybe sokadjára idén.Van egy kb. bárki ellen vállalható középerős-erős kezdőnk, és… – és ennyi. Hiába érzem, hogy variálni kéne az alapfelálláson, én sem tudom, hogyan, s miként, mondjuk egy Hidi-Gazdag cserét leszámítva Szombathelyen.

Szóval a címben ugyan csak kérdezem, de most inkább már kijelentőben mondom, hogy a lendület alábbhagyott, és valamit tenni kell. De hogy mit, arról fogalmam sincs, és kíváncsi vagyok, Rossinak lesz-e valami a fejében válaszként, azon túl, hogy megöklözi a játékoskijáró plexijét. Most kéne valami taktikai variáns. Látszik: nem elég a monokróm dia.

Más egyébbel nekem nincsen bajom, a hangulat ma is tetszett, szépen tele volt a Kanyar, és a korzó is, a szurkolás kellemes volt, focihangulat tenyészett nyomokban az éterben, tényleg meccsen éreztem magam.

De tudjuk: hosszú távon mégis az eredményesség a döntő, a nézők akkor maradnak kinn, ne adjisten, nő a számuk, ha nem ilyen Csút-Vasas sorozatokat produkálunk, hanem sokkal inkább az idény eleji nagycsapat-veréseket gyártjuk szakmányban. Persze ahhoz az kell, hogy fejben összekapja az edző a csapatot, most nem hagyni veszni a kedvet, az önhitet, és mondom, valami B-tervet kreálni végre arra a 2013 tavasza óta ránk jellemző hiátusra, hogy megáll a tudomány, amint nekünk kéne támadólag, kreativitással fellépni.

Mert ez egyelőre bántóan nem megy, hiába hajtják ki a szegycsontjukat is a srácok, az előreívelek-tankcsatár leveszi-hátraküldi-a 4 védőnk meg kínjában elpasszolgat megoldással sosem lesz előrelépés.

Legyen valami. Ez a keret megérdemli, hogy az élmezőnyért küzdhesse végig a szezont. Rossi Mister, rajtad a sor, csodakilencesre várás ide, rövid kispad oda, virítsad a B-tervet, és akkor mehetünk tovább az idény elején kikövezni látszott úton.

Ellenkező esetben… nem. Én nem akarok még egy elmúlt másfél évet.