Mastodon

Kilences vagy tizes kell?

910Legalább olyan régen tart ez a polémia nálunk, mint a rövid-a-kispad siránkozás, ami nem meglepő, hisz az említett probléma-felvetéssel legalábbis szoros kapcsolatban van ez a kérdéskör is. Most már többé-kevésbé hivatalos, hogy egy posztra még keresünk embert, egy külföldi támadót, és ez a poszt egész pontosan Papa H. által régóta mantrázott “amolyan kilences“, azaz a góllövő csatár/középcsatár/csúcsék stb.

Sokszor én is azt érzem, hogy e poszton sem ártana az erősítés. Tavaly úgy tűnt, Gyuszi a szélen az igazi, elöl egyszerűen nem tudja szakmányban gyártani a gólokat. Idén ezzel akkora baj azért már nincs, 1-2 fordulónként betalál a jó Jules, már csak a tiziket kéne gyakorolnia Gyulavezérnek (télen-nyáron). Viszont az továbbra is fájó probléma, hogy nincs alternatívája – ha neki szarul megy, akkor kész, aznap szinte keresztet vethetünk a góllövésre, hisz az állandó csereembere alacsonyabb önbizalommal bír idén, mint nagynevű elődje, Zsolesz, bármikor Kispesten.

Ha Gyula besül, szopító van (1909foto.hu)
Ha Gyula besül, szopító van (1909foto.hu)

Akkor mégis igaza van a Papának, és kell a kilences. Jah… viszont ha már csak egy posztra keresünk embert, én továbbra is valami olyasmi típusra gondolnék, aki vagy játékosként is irányító (nem érdekel, hogy ez a poszt a modern edzők, így a jó Rossi szerint sem létezik már), de emberileg mindenképp. Aki pl. a tegnapi meccsen egy villanással, egy-egy kulcspasszal átlendítette volna a többieket a monoton görcsölésen.

Vaszke? Talán. De amíg ő formába lendül… Hát, tartogat még egy-két kérdőjelet az ősz.

Úgyhogy kíváncsi vagyok, lesz-e a beharangozott, már érkezése előtt legenda kilencesből valami (valaki), sajnos kissé arra emlékeztet a szitu, amikor a Diarra-Diakité átigazolási időszakban is belengette az Öreg hetente az akkor még “erőcsatár” kódvéven futó majdani nagy halat, aztán jött egy csoffadt Thiam (nem a későbbi Kaposvár- vagy MTK-s középpályás, ez egy fura benga arc volt, a Még drágább az életed csokkó kommandósparancsnokának alteregója), aki játszott 0 percet, majd 1 hónap múlva eltűnt. Akkoriban mi a srácokkal már reménykedve néztünk minden nagy cula afrót aki a tribünön feltűnt, hátha meglátjuk az új Ballotellit. Mondjuk arra külön kérem Hemingway urat, ilyet még egyszer inkább ne. Az idei szerzeményeink eddig meglepően értelmesek, ne rontsuk el.

Lényeg a lényeg, kilences, nem kilences, régi tízes, nem tízes, valami variáció, valami friss lendület kelleni fog, mert kár lenne ezt a biztatóan induló idényt elszürkíteni, vagy -ne legyen így- a veszélyzónába süllyeszteni magunkat. Több van a keretben – ha hozzácsapjuk a megfelelő minimálerősítést.