Mastodon

Benin, Salvador, Zaire, Gambia és hasonló egzotikus országok is jártak már az NB I-ben

Szokásos módon, az első reggeli kávé mellett átfutottam a levelezésemet, a feedlymet, felnéztem a facebookra, hogy milyen programajánlók jöttek a hétvégére, twitter, satöbbi. Ment tehát minden a maga megszokott módján. Illetve annyira nem, mert sikerült belefutni egy linkbe, és bár nem szokásom kattintgatni a facebookos ajánlók között, de ez lázba hozott: magyarfocis-játékosos-klubos-mindenes adatsorok. Hoppáka. Néhány éve, a megboldogult futball-adattar.hu-val tűnt el a netről a történelmi adatokhoz jutás lehetősége, és most végre visszatért a nela.hu jóvoltából. Nagy az öröm.

Gyártottam is rögtön egy kis infografikát az egyik táblájukból, mégpedig a légiósok származási ország szerinti megoszlásából. Ilyen lett:

Már most látom, hogy nem ez lesz az utolsó. Kis ügyeskedéssel (az oldal nem támogatja sem a másolást, sem az Excel adatimportálási lehetőségeit) egész jó ki adatsorok nyerhetők ki. Például néhány perc alatt össze lehet dobni az NB I. átlagnézőszámát történelmi vetületben:

Egyébként az MLSZ által belőtt 5000-es átlag nem is annyira lehetetlen, ha innen nézzük. A 71 vizsgált bajnokságból 52 nézőátlaga haladta meg korábban, vagyis azt is mondhatnánk, hogy ez a minimum.

Ha van egy kis szabadidőtök, böngészgessetek serényen, mert olyan jó kis dolgokat lehet megtudni, mint:

  • hogy az NB I. történetének három legnagyobb nézőszámú meccsén kivétel nélkül a Honvéd volt a rendező. A négy legnézetlenebben pedig az Eger.
  • hogy 791 zártkapus meccs volt eddig, és ebből csak alig néhány a világháborút követően.
  • hogy szombati 199. Honvéd-Újpest az NB I. negyedik legtöbbször lejátszott párharca az FTC-UTE (215), az MTK-UTE (209) és az FTC-MTK (205) után.
  • hogy még 12 meccs, és meglesz a kispesti stadion 1000. bajnokija.
  • hogy Marco Rossi az NB I. történetének harmadik (vagy negyedik, ahogy vesszük) legtöbb meccsen dirigáló külföldi edzője. Sivic az első, utána jön Jimmy Hogan és Sándor István. Egyébként Rossi az Újpest ellen beéri Mészáros Dodót a padunkon, és elindul bőszen Supka után.

Ti mit találtatok, ami érdekesség, és esetleg nem tudtuk?

// A címben említett Zaire természetesen ma már Kongói DK.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||