Mastodon

Mondom, hogy az MLSZ a szurkoló legnagyobb ellensége

Rend, fegyelem, törvényesség – mondta még a Kisteleki-féle szövetség, aztán ugyanúgy tett az egészre, ahogy a kiszámíthatóságot, növekedést, satöbbit ígérő jelenlegi eresztés.

Emlékezhetünk, tavasszal egyik pillanatról a másikra, a saját szabályzataikat megszegve szabták át a bajnokság rendjét, miközben egy pillanatra sem merték még csak hazudni sem: törvényesen jártak el. Vági bent ült Balónál egy műsorban, alig két héttel a bajnokság rajtja előtt, és a kérdésre, hogy hol van a hamarosan kezdődő idény versenykiírása, simán bemondta: már elérhető az MLSZ dokumentumtárában. A vicc csak az volt, hogy a műsor felvétele előtt néhány órával került ki oda. Egyszerűen úgy futottunk bele az idénybe, hogy nem volt meg hozzá semmi, csak a Garancsi által nagyon vágyott 12 csapatos létszám, valamint a légióskvóta és az utánpótláskvóta bevezetésének akarása. Ennyi pedig kevés.

Valamint volt egy ígéret, hogy nem lesz szerdán forduló, mert az nem szurkolóbarát, és különben is, az MLSZ versenybizottsága – figyelembe véve az esetleges Eb-szereplést – úgy határozta meg a bajnokság menetrendjét, hogy az kellően szellős maradjon, és beleférjen a május eleji zárásig minden, még akkor is, ha Pakson véletlenül elered az eső.

Aztán jött a pótselejtező, Storck kérte, halasztottunk. Azt a plusz hetet még sikerül – részben – bepótolni idén, de egy kupakör így is átcsúszik jövőre, mert decemberben valamiért nem akarjuk futballoztatni a legényeket. Mondjuk az időjárás évek óta nem indokolja, ezt már Matthäus is észrevette szövetségi kapitányi korszakában, pedig ő is inkább futballista volt, mintsem meteorológus. Esetleg februárban, a lutriban.

November 16-án megerősítik Storckot a szövetségi kapitányi pozícióban, majd a sajtótájékoztatón elhangzik egy kérdésre: nem kell megváltoztatni a bajnokság menetrendjét, mert már nyáron gondoltak az Eb-re, bla-bla-bla. Mondja az a Vági Márton főtitkár, aki szövetségi hatáskörbe vonná a magyar állampolgárság mértékének eldöntését.

// Az eredeti videó elérhető itt.

Alig telik el három hét és jön az újabb hírstornó bármi, amit eddig mondtunk, átcsináljuk mégis a bajnokságot, és jönnek a szerdai fordulók, szám szerint négy.

Mindössze egy héttel jött előrébb a zárás, és máris négy szerda keletkezett a dátumban. Ez hogy lehet? Valaki vagy nagyon hülye, vagy valaki nagyon hülyének néz minket.

Az OTP Bank Liga tavaszi programja:

20. forduló: február 13., szombat
21. forduló: február 20., szombat
22. forduló: február 27., szombat
23. forduló: március 5., szombat
24. forduló: március 9., szerda
25. forduló: március 12., szombat
26. forduló: március 19., szombat
27. forduló: március 30., szerda
28. forduló: április 2., szombat
29. forduló: április 6., szerda
30. forduló: április 16., szombat
31. forduló: április 20., szerda
32. forduló: április 23., szombat
33. forduló: április 30., szombat

A Magyar Kupa tavaszi programja:

5. forduló, első mérkőzés: február 17., szerda
5. forduló, második mérkőzés: március 2., szerda
Elődöntő, első mérkőzés: március 16., szerda
Elődöntő, második mérkőzés: április 13., szerda
Döntő: május 7., szombat

Ez lesz a tavaszi program. A négy szerdai fordulóban a Kispest

  • megy az MTK-hoz a Fáyba (24.),
  • megy a Fradihoz az Üllőire (27.),
  • megy az Újpesthez a Megyerire (29.),
  • és megy Diósgyőrbe (31.).

Egész mázlink lett, mi csak egyet szívunk meg nagyon. Nyilván tömegek fognak szerdán útra kelni Miskolcra, a vélhetően hatkor, max fél hétkor kezdődő meccsre, amihez a mázlistáknak csak a délutánt, a pechesebbeknek az egész napot ki kell majd venniük, mert ugye a tévé sem ad további meccseket, ami szerdán eleve lehetetlen is volna.

A szurkoló tényleg, de tényleg le van szarva.

Elismerem, fontos az Eb, fontos, hogy amit csak lehet a válogatott alá pakoljunk, de akkor minek kell ez az egész színjáték? Mondjuk ki, hogy a bajnokság teljesen lényegtelen, csak nyűg a hátunkon az a megmaradt tíz-tizenkétezer ember, aki még veszi a fáradtságot, és hetente kilátogat a meccsekre.

A tévé már most is szinte csak a Fradit adja, és nyugodjunk meg, a 2016-os szerdákon is így lesz, tehát a mezei drukkerok legfeljebb kilenc hétvégét kapnak, azt is jórészt a helyszínen. Tessék kiélvezni. A fele talán hazai lesz, ha minden jól alakul.

És akkor arról még szót sem ejtettünk, hogy mi van akkor, ha az időjárás nem kegyes velünk, és február 13-án nem tudjuk elkezdeni a tavaszt? Akkor majd jönnek a halasztott fordulók, és jönnek a még több szerdák, és jön a még nagyobb érdektelenség.

De várjál, az MLSZ nem elégedett meg ennyivel. A versenykiírás módosításáról szóló bejelentésükben van egy ilyen rész is:

Az MLSZ elnöksége korábban azt az elvárást fogalmazta meg a versenyigazgatósággal kapcsolatban, hogy a soron következő bajnoki idény versenykiírásaira vonatkozó módosításokat, előterjesztéseket még idén, 2015 végéig tárgyalhassa meg. Ez azért fontos, mert így a csapatoknak kellő idő – többek között – egy téli és egy nyári átigazolási időszak is a rendelkezésére áll, hogy felkészüljenek a megújuló elvárásokra. Fontos, hogy a stratégiai változtatások időben eljussanak a labdarúgó társadalomhoz, és így az MLSZ vezetése elősegítse a tervezés, tervezhetőség folyamatát.

Azt mondják tervezhetőség, meg azt, hogy legyen kész előre. Idén mindez nem számított, elég volt az utolsó pillanatban. Két hét volt például Kispesten arra, hogy megszabaduljanak egy tucat légióstól (és azok munkaszerződésétől), majd új csapatot építsenek. Időben eljutott a stratégiai elképzelés – ami egyáltalán nem is létezett.

Emlékezhetünk, még el sem kezdődött ezen a kiforrott stratégiai elképzelésen alapuló, sziklaszilárd, és az Eb-vel gondosan tervező versenykiírással rendelkező NB I., amikor kiderült, hogy szimplán elbaszták a sorsolását. Közben azt kommunikálják, a szabályok egyértelműek, előre le voltak fektetve – igaz, a tizenkét csapatról szó sem volt, vagyis annyira mégsem.

Egyszerűen egy olyan hazugságspirálba került az MLSZ az elmúlt egy évben, amiből újabb, és egyre gyorsabban egymást követő hazugságokkal próbál kitörni, de az istennek se sikerül. Húzza őket lefelé a saját teljesítményük, amit a válogatott Eb-részvételével, a szuperül menő Fradival és az NB I-nek a széles(ebb) néptömegek elől való eltüntetésével próbálnak meg fedezni.

Hofi jut eszembe az egészről:

– Honnan tudod, hogy egy MLSZ-es hazudik?
– Mozog a szája.

Ennyike.

Egyszer sem hallani olyat, hogy bocsánat, tévedtünk, vagy mondjuk: bocsánat, elhamarkodottan mondtunk egyes dolgokat. Helyette megy a mismásolás, akár a közelmúlt letagadása, a külső, egyébként nem létező körülményekre hivatkozás.

Csak épp a végén ott van az egyik fél, akikért az egészet érdemes csinálni: a szurkoló (néző, fogyasztó, mindegy). Az ő érdeke egyáltalán nem számít, és ezt meg is hálálja: darabszámra szinte elfogyott.

Köszönjük, MLSZ. Csak így tovább!

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||