Mastodon

Sosem fogom megérteni azt hiszem az MLSZ fegyelmi bizottságának logikáját

  • tíz meccs, négy büntetés összesen 850.000 forint értékben a Kispestnek;
  • a tizedik forduló öt meccséből hármon mindkét csapatot megbüntették;
  • önálló tétel az “MLSZ szidalmazása” és a “sportszakemberek szidalmazása” (utóbbi elég valószínű, hogy csányizást jelent, mert korábban az “egyéb sportszervezet szidalmazása” kategória az MLSZ-t jelentette;
  • mit jelent a “másokat megbotránkoztató magatartás”?

Tényleg nem értem.

Kimegy ezerötszáz-háromezer ember egy meccsre, a bíró téved pár hatalmasat (tizi Eppel lerántásáért? Fiola kiállítása?), mire kórusban jelezzük neki, hogy nem értünk egyet a ténykedésével. Kit is botránkoztatott meg kicsoda?

  • Mi a Videoton szurkolóit? – Röhögnek a markukba.
  • Mi saját magunkat? – Akkor miért mondanánk?
  • Mi a tévénézőket? – Úgyis lekeveri a rendező.
  • A bíró minket? – Igen, de azért nem kell senkinek fizetnie.
  • Mi az MLSZ ellenőreit? – Igen, de ezért fizetni kell.

Tehát tévedni lehet, eltévedni nem. Fura.

Ugyanígy az MLSZ szidalmazása. Ha az MLSZ alapszabálya szerint kiírja a bajnokságot, figyel a fair play érvényesülésére, az egyesületek érdekeit képviseli (muhahaha), a szurkolókért csinálja az egészet, hiszen mi másért lenne a futball? – akkor miért baj, ha elmondják a szurkolók a véleményüket az egyetlen fórumon, ahol az MLSZ-szel kapcsolatba léphetnek, vagyis egy MLSZ szervezte mérkőzésen?

Vonatkozó szakirodalom:

Tényleg nem értem.

Ez az egész másokat megbotránkoztató magatartás magas nekem. Az egész meccsrejárás értelme a szurkoláson, a szorításon (a szurkolás másik formája), a klub melletti kiálláson túl pont az ellenfelekkel szemben saját magunk értelmezése. Tehát egy szarfradi az legyen már alap, miért nem fér bele? Nekünk kellemetlen, ha már annyiba se vesznek minket, hogy kijöjjenek ellenünk, hogy menjen a “Budapesti Honvéd, a f*szomat szopd szét”, mert ez hozzátartozik az egészséges világértelmezéshez.

Aki meccsre jár, azt nem ez botránkoztatja meg. Káromkodás a világ minden területén van, az egészséges rivalizálás része.

A meccsre járókat olyan visszásságok botránkoztatják meg inkább, mint

  • a szabályokban rögzített büféhelyek számának elégtelensége, a kiszolgálás lassúsága;
  • a hülyebíró;
  • a szövetség értelmetlen szabályai, vagy visszatérve a büféhez, az értelmes szabályok be nem tartatása, miközben repül a százezer egy buziemelszért;
  • hogy még mindig szekusok vannak és nem stewardok.

Van elég baja a magyar focinak, amitől nem családbarát, hogy előkapjam a szcéna kunbajáját, pont nem a szurkolók a legnagyobb probléma. Jó, vannak túlkapások, igen, az újpestiek rasszista megnyilvánulásaival kell kezdeni valamit, de ami alatta van, az miben más, mint a közbeszéd?

Az MLSZ magát az emberi létformát bünteti, ha belépsz egy stadionba, és fizettet érthetetlen büntetéseket olyan klubokkal, akiknek semmi fennhatósága sincs például egy vendégszektorra. Miért?

Vegyük példának egy felcsúti meccset. A vendégbe mi csak vendég klubkártyával vehetünk jegyet. Stimmt. Azonosíthatóak vagyunk, ha működne a rendszer, akkor kitilthatóak (ugye tudjuk, nem működik, úgyis kérnénk mástól kártyát, és kimennénk a jegyével, a kutya sem ellenőrzi), tehát mielőtt a klubokat elkezdjük büntetni, talán saját hatáskörben is eljárhatnánk. Vagyis keress meg, tilts ki, vagy bármi, vállaljam én a felelősséget. Ugye, ha a sajátunkkal kéne verni a csalánt. (Szövődmény: így tényleg mi a vérnek van még mindig szurkolói kártya? Az utolsó értelme, hogy elkéri az MLSZ online jegyrendszere, ahol aztán bankkártyával fizetünk. Miért is nem elég az utóbbi?)

Az az érzésem, hogy a szövetség beleragadt egy spirálba, és nem bír leállni a büntetésekkel, mert akkor elismerné, értelmetlen volt az, amit az elmúlt években csinált. Pedig a tavalyi bajnokság előtt elmondták, ahogy az idei előtt is, hogy finomítanak a rendszeren, már nem fognak mindenre ugrani, miközben a valóban kirívó eseteket keményen megbüntetik.

Jah, legalább egy százas a “Buzi, MLSZ”.

Egyébként, tényleg, ki az az állat, aki egész meccsen mást sem csinál, mint áll egy papírlappal és füleli, mit mondanak a szurkolók. Volt egy szarfradi: strigula; hopp, mint hallottam? hülyebíró? strigula.

Így nagyon nehéz lesz futballt csinálni.

Az pedig legyen az én hülyeségem, hogy érdekes módon az MLSZ-t nem ellenőrzi senki. Törvényileg veszik ki az ellenőrizhetőségét a TAO elosztása körül; a közadatkérésekre nem válaszolnak; a sajtóosztályuk próbálkozik, de nagyon messze vannak az európai standardtól; az általa rendezett meccseket nem adja a tévé; satöbbi. Az MLSZ konkrétan számonkérhetetlen – és ez nincs így jól. Se a szurkolók, se a klubok, se az egyéb szereplők (gyűjtőnéven: a futballtársadalom) oldaláról, se – és ez új trend – a törvényesség oldaláról.

És ez a legnagyobb probléma. Egyszerűen rátelepedett néhány félhülye a futballunkra azzal a szent céllal, hogy az európai középmezőny, az eredményesség és hasonlók fontosabbak, mint az emberek szórakozása, vagyis az egész, amiért a labdarúgásnak értelme lehet egyáltalán.

Leváltak rólunk, miközben olyan ábrándokat kergetnek a mi érdekünkben, ami bár nyilván fasza lenne, de ha tényleg ez a legsúlyosabb probléma, akkor itt nagyon nagy a gond.

Én meg érezzem jól magam eközben a meccseken?

Tudjátok hogy sikerül? Hogy van egy tábor, vannak szurkolóink, velük csodálatos az, ami az elmúlt másfél évben történik velünk, még ha ez a klubnak éves szinten egy-két milliójába fáj is. Megéri? Meg.

És tényleg sajnálom a klubot, mert egy hülye szabályozás áldozata. Fizet azért, hogy hangulat legyen a meccsein, hogy a csapat ténylegesen pluszpontokat hozzon ezzel a támogatással a háta mögött.

Kabaré.

A Videoton – Honvédért 150 ezret kaptunk, mert szidtuk a bírót, szidtunk játékost (Juhász, de ugye tudjuk, bordákkal dolgozott meg érte), szidtuk az ellenfelet (leveszem a piros pólód? – mióta sértő?) – tehát megbotránkoztattunk.

Amúgy meg kösz, MLSZ, már a hőbörgés se megy miattatok. Milyen poszt már ez?

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||