Ha már nem tudtad honnan jöhet fény a magyar futballba, akkor megszólal a Nemzeti Sport

Mit kíván a magyar futball? Még több Vincze Andrást!

A kérlelhetetlen szakmaiság zászlóshajója, a magyar sport fölött orákulumként tündöklő Nemzeti Sport megint akkorát gurított, hogy a  sportkormányzat fülét-farkát behúzva újragondolja az egész életét.

Mészáros Lőrinc lapjában lendületből hülyét csinálni magunkból nem éppen komoly kihívás, de Vincze András 12 pontja egy mozdulattal tette talonba az eddig sem gyenge mezőnyt, és egészen új távlatokat villantott meg előttünk. Javaslom, tegyük el a cikket, lógassuk ki otthon a falra a NENYI mellé, mert bár nem az első és nem is az utolsó a kategóriájából, a vesztes selejtezősorozatok után, mint Sziget idején a punkok úgy bújnak elő a megmondóemberek, hogy végre megmondhassák, amit mindig is tudtak, de menet közben nem akarták összezavarni a fejeket. Vagy valami ilyesmi.

Vincze András 12 pontja, avagy “Mit kíván a magyar futball?”

(Még mielőtt valaki félreértené, a számozott-címsorozott mondatok származnak Vinczétől, míg az azokat összekötő bekezdések tőlem.)

1. Új edzői filozófiát.

Bármit is jelentsen. Az MLSZ-ben van egy edzőképzési rend, ahogy az UEFA által standardizált diplomákat is elfogadják Magyarországon, tehát az alapokkal nagy gond nem lehet. A 2+2 minden rendszerben, legyen az 4-4-2 vagy nemzeti együttműködés, ugyanúgy négy.

Talán jogosan merül fel bennem a kérdés, hogy vajon mire gondolt a szerző ezzel az új filozófiával? Esetleg arra, hogy legyen újra valami homályosan megragadható magyarosch stílus? Vagy mindent az eredményességért, és jöjjön a valódi és kérlelhetetlen célfutball? Mit jelent egyáltalán az, hogy edzői filozófia? És ha jelent valamit, akkor ebből a filozófiából mi számít réginek és mi újnak? (A kérdés szövődménye, hogy akkor most jöjjenek külföldi edzők Magyarországra, vagy nem?)

2. Magyar pályára magyar tehetségeket.

A modern futball a versenyről szól. Aki a versenyben elbukik, vagy már magának a versenynek a létét is tagadja, az nem lehet eredményes, ebből pedig egyenesen következik, hogy a futballprotekcionizmus a futball halála. Fordítsuk le: nem szégyen a jobbtól tanulni, és nem szégyen elismerni, hogy ha itthon nem megfelelő szintet képvisel az iskola, akkor ki kell menni továbbtanulni. Előbbit hívjuk tudásimportnak, utóbbit pedig légiósnak.

A magyar pályára magyar futballistát egyébként Illés Bélának hívtuk, akit bár istenítettünk vagy két évtizedig, minden egyes pillanatban, ahol nem magyar pályára futott ki – elbukott.

Idevágó megfigyelés Ághassi kollégától: Mészáros lapjában egyszer sem tették szóvá, hogy Mészáros futballcsapatában nem játszik senki Mészáros akadémiájáról, legfeljebb pár külföldi Mészáros külföldi csapatától, vagy egyéb országból.

3. A profi futballisták teljesítményorientált díjazását.

Ebben a pontban az a legszebb, hogy profi futballistákról ír, vagyis azokról, akiket papíron magáncégek alkalmaznak a két fél megállapodása alapján rögzített fizetésért és premizálásért. Vajon mit szólna Vincze András, ha az olvasók azzal állnának elő, hogy vezessék be a profi (sport)újságírók gondolatalapú díjazását? Egy értelmes gondolat legyen mondjuk egy havi fizetés, hogy én is a hasamra üssek. Sokan éhenhalnának.

4. Tizenhat csapatos bajnokságot.

Nincs három éve, hogy a Nemzeti Sport testületileg állt ki a tizenkét csapatos bajnokság mellett, mert akkor azt mondta Garancsi az MLSZ-ben, és azt nagyjából tudja mindenki, hogy amit Garancsi mond, azt sokszor igazából ki gondolja.

Akkor olyan érveket sikerült felböfögni, hogy nincs tizenhat csapatra való jó játékos Magyarországon, hogy nincs tizenhat proficsapatra elég pénz, hogy a tizenkettő sűrűbb, jobb focit hoz, satöbbi. Az ugyan mellékes, hogy amíg korábban 16+16 volt az NB I. és az NB II., abból most lett 12+20, vagyis ugyanúgy 32 proficsapat maradt, miközben a központi pénzek elosztását legalább sikerült eltolni az NB I. felé, és csak tizenkét részre vágni a tortát.

Tartom, én jobban szeretem a változatosabb tizenhat csapatost, de pont nem a létszámon múlik egy bajnokság színvonala. Ahol van tőkeerős háttér, ott lesz futball, látjuk ezt akár olyan apró helyeken is, mint Paks, vagy éppen Felcsút, Mezőkövesd, Balmazújváros, netán Kisvárda. Az persze csak véletlen, hogy pont mindegyik klub közelében van legalább egy államtitkár, míg Kaposváron, Kecskeméten, Békéscsabán, Pécsett nincs. Ahogy futball sem.

A bajnokság csapatainak száma tehát teljesen lényegtelen, amíg egy központban döntenek arról, hogy ki szerepelhet benne egyáltalán. Talán ide egy olyan pont jobban elfért volna, hogy ha már az NB I. nagyjából harmada-fele szemérmetlen módon részesedik a közvagyonból, akkor annyiból tessék már futballt csinálni, vagy valami ahhoz hasonlót.

Megjegyzés: az NB I-nél többször nem szerveztek át bajnokságot Európában.

5. A tartalékbajnokság újbóli bevezetését.

Keményen jár az agyam, hogy ez a pont vajon miért került be a legfontosabb tizenkettő közé, ráadásul rögtön az ötödik helyen. Nem tudom, és nem is értem. Talán arra gondol Vincze kolléga, hogy a szombati keretből kimaradók majd a tarcsimeccseken megfeszülnek, hogy helyet kapjanak a következő heti keretben. Érdemes itt beidézni Hemingwayt, aki pár hete kelt ki magából, és írt az NB III-ban lötyögő játékosainkról, mert szerinte nem tesznek meg mindent azért, hogy bekerüljenek a nagycsapatba. A tartalékbajnokság nyilvánvaló megoldás lenne erre a mentalitásbeli problémára.

6. Az ifikorú és a profi labdarúgók teljes fizikai felmérését.

És? Lesz valami alkalmassági minimum, hogy adott testzsírszázalékkal futballozhat, gyengébb eredményt hozó Cooper-teszttel nem? Csak néhány megjegyzés:

 1. Melyik az a hülye edző, aki Vincze pontját olvasva most a fejéhez kap, hogy én szerencsétlen, miért játszattam alkalmatlan fizikumú játékosokat egy pályafutáson át?
 2. Shaqiri alacsony és pocakos, mégis hülyét csinált belőlünk.
 3. A hetvenes években kipróbálták a játékosok futtatását, fizikai állapotának felmérését. Pontosan tudjuk mi lett belőle: vezércikk a Nemzeti Sportban, hogy nem kéne.
 4. Garrinchának az egyik lába rövidebb volt, mint a másik.

7. A tehetséges magyar játékosok külföldre szerződésének szigorítását.

Miért állnánk meg itt, miért nem megyünk el azonnal a röghözkötésig?  Őszintén, hogy írhat le valaki 2017-ben egy olyan mondatot, ami a legsötétebb kommunista időket idézi? Egy szülő, egy fiatal játékos ne dönthessen szabadon, hogy hol szeretne élni, hol szeretne dolgozni? Milyen perspektíva lenne úgy a futball, ha egyszer csak közölnék a gyerekekkel, felejtsétek el a Barcelonát, a Manchester Unitedet, nektek előbb Mezőkövesden kell bizonyítani, aztán majd eldöntjük, hogy mehettek-e külföldre. Mindjárt vonzóbb és egyszerűbb út lenne a PlayStation elé leheveredni.

8. A légiósok szerződtetésének szigorítását.

Ennél is? A nem feneketlen állami forrásokból gazdálkodó klubok költségvetésének már így is jelentős részét teszi ki a szövetségi hatáskörbe vont, szerencsejátékból és tévés jogdíjból befolyó összegek érdemalapú újraosztása. A kevés légióst több pénzzel honorálják, ami egy valódi szponzorokat nélkülöző futballban szinte egyenlő a túléléssel.

Az pedig legyen külön kérdés, vagy válasz ebben az esetben, hogy miért kéne szigorítani a légiósok számát egyáltalán?

 1. Egy Lanzafame, Lazovic, Gorriaran elég jó futballista, lehet tőlük tanulni. Egyszerű példa a Honvéd 2012/13-as idénye, ahol a tavaszra érkező Lanzafame a bronzéremig rángatta magával a csapatot. És akkor nem csak Lanzafame játszott hatalmasat, hanem mindenki más is olyat hozott ki magából, amire korábban nem volt képes. Ennyit számít egy-egy minőségi légiós.
 2. Minél jobban korlátozzuk a légiósok számát, annál többet kérhetnek a magukat piacképesnek képzelő magyar labdarúgók, tehát előállhat az a helyzet, hogy egy értékesíthetetlen magyar játékosért a többszörösét fizetjük, mint egy külföldiért, aki csak ugródeszkának tekinti a magyar bajnokságot, vagyis az esetleges eladása fedezheti az addig ráfordított összegeket. (Idevágó olvasnivaló: Seszták miniszter Kisvárdája már egyenesen ukrajnaiakat foglakoztat az utánpótlásában is, mert olcsóbbak és jobb a mentalitásuk, mint a magyar kortársaiknak.)

9. A stadionbeléptetés szigorú szabályainak megváltoztatását.

Merre? Legyen szigorúbb, vagy legyen kevéssé szigorú? Vajon milyen változók mentén érzi Vincze András szigorúnak a jelenlegi szabályozást?

10. Rendet a lelátókon, sportszerű szurkolást.

Ha már mást nem lehet hibáztatni a magyar futball állapotáért, akkor még mindig ott van a szurkoló. Kamerák százai figyelnek minket a stadionokban, sok helyen egy nézőre két szekus is jut, de még mindig mi vagyunk a rendbontók, bár pont az MLSZ fegyelmi bizottsága ismeri el évek óta minden kedden, hogy a rendbontás, mint fegyelmi vétség kihalt a magyar futballból.

Arra pedig nem is pazarolnák karaktert, hogy “sportszerű szurkolást”. Majd azt én eldöntöm, hogy mit mondok; majd a társadalom mentális állapota meghatározza, hogy a tömegek hogy viselkednek olyan felfokozott hangulatú szituációban, mint egy mérkőzés. Addig pedig az MLSZ a valóságot sarokba vágva bünteti mások megbotránkoztatását.

11. Nyitott futballpályákat.

Ez vajon mit jelenthet?

Megjegyzés: EMMI-magyarul a stadionokat fedett sportlétesítménynek kell nevezni. A nyitott verzióra egyelőre nem találtunk utalást.

12. Modern, nyíltabb kommunikációt.

Kezdjük ott, hogy nem kéne hazudozni – vagy ne, legyen ez a maximumprogram inkább. Addig pedig apró lépések.

 • A példányszámára, megmondóerejére, sportbéli súlyára büszke Nemzeti Sport valódi sportlappá alakítása például nem lenne utolsó. (Ugye, milyen rossz érzés, ha kívülről mondják meg miért vagy vállalhatatlan?) Soha egyetlen sort sem lehetett olvasni benne a magyar futball körüli valódi visszásságokról, kezdve akár a stadionfinanszírozási programmal, vagy a TAO-rendszer átláthatatlanságáról. A Nemzeti Sport jelenleg a kormány egyik kritika nélküli szócsöve, és csírája sem maradt az alapításkori gondolatnak, amikor még a magyar sportügy előmozdítását tekintették elsődlegesnek. (Az évek óta állandósult szervilizmusban fuldoklás egyik legszebb bizonyítéka volt, amikor Pintérről a szövetségi kapitánysága alatt nem lehetett rosszat írni, egészen addig, amíg meg nem jött fentről a kilövési engedély. Utána viszont mehetett minden, válogatás nélkül.)
 • A kommunikáció egyik alapfeltétele, hogy meghallgatjuk a másik felet is. Mivel ilyen egyáltalán nem szokott előfordulni mifelénk, így Vincze András tizenkettedik pontjával nehéz nem egyetérteni.

Pontok, amik kimaradtak //

(Nem teljességre törekvő felsorolás.)

 1. Belépési esélyegyenlőséget a magyar futballba, a közvetlen politika és a profi futball összeférhetetlenségének kimondását.
 2. A közvetlen és közvetett állami, önkormányzati, valamint a TAO-ból származó források üvegzsebesítése; a klubokat, sportszervezeteket kötelezni az összes ilyen forrásból származó forint tételes elszámolására – nyilvánosság előtt.
 3. A közvagyon felhasználási módjának számonkérhetősége. Ne fordulhasson elő olyan helyzet, hogy az MTVA a korábbi összeg duplájáért vásárolja meg az NB I. közvetítési jogait, majd nem közvetíti a mérkőzéseket. Mi ez, ha nem a hűtlen kezelés minősített esete?
 4. A mérkőzések televíziós közvetítése.
 5. Az MLSZ működési mechanizmusának újragondolása, hogy az egy valódi érdekvédelmi szervezet legyen. Ugyanígy a Profiliga újbóli felállítása, mert a proficsapatoknak egészen más problémáik vannak, mint az amatőröknek.
 6. A profiklubok által megkeresett pénzek (szerencsejáték, közvetítések, egyéb) elosztásának visszaadása a proficsapatoknak. Az még rendben van, ha a szövetség egy kiegyenlítő mechanizmuson keresztül lekap belőle valami sápot és abból az amatőr futballt, vagy más néven a hátországot erősíti, de a maradékkal hadd rendelkezzenek már azok, akik valóban megkeresték.
 7. Valódi szurkolói érdekképviselet.
 8. A biztonsági emberek (szekusok) számának csökkentése, a lelátókon stewardok alkalmazása.
 9. A bajnokság(ok) kiírásának rögzítése évekre előre. A forma, a csapatok száma mindegy, a lényeg, hogy kalkulálható legyen, hogy jövőre, két, három, öt év múlva mik az elvárások, minek kell majd megfelelni.

Vincze 12 pontjának egyéb kritikái //

“Ha már nem tudtad honnan jöhet fény a magyar futballba, akkor megszólal a Nemzeti Sport” bejegyzéshez 59 hozzászólás

 1. Még nem olvastam VA kiáltványát, de ezek után megteszem :) A 7. pont kapcsán abban azért tényleg van valami bicskanyitogató, hogy a gyerek képzésére az akadémiákon pár év alatt ráköltenek fejenként jó pár millát (ilyen szempontból tán mindegy is, hogy a klub/akadémiatulaj vagy közvetve állambá). Aztán mielőtt még aláírná 16 évesen a profi szerződést, meghülyíti a menedzser a srácot és/vagy a szülőket, aztán ingyen vagy fillérekért lelép. Nem csak a saját tehetségével, de azzal a tudással is, amibe nem kis pénzt befektettek. Az más kérdés, hogy a jövője szempontjából ez jó vagy rossz döntés-e, esete válogatja.

  1. Jó, de nem erre találták ki, hogy európai szinten kompenzálni kell a nevelési költségeket? Van magyar verziója is, jó bonyolult táblákkal, hogy egy akár egy 14 éves játékosért mennyit kell fizetni, ha elviszed máshova.

   1. Vágom, de gondolom, nem véletlenül mondja el mindennek (mármint minden rossznak) Hemi pl. Schön miatt Fülöp Ferencet. Asszem egy-két blogbejegyzésben is érintette ezt a témát, nevek nélkül, de kemény jelzőkkel. Mint más példákból tudjuk, sportszinten hozhatnak az európai gyakorlatnál szigorúbb szabályokat. Nyilván minden eset más és más, de az eddigi pèldák és gyakorlat alapján szerintem a kölykök többsége (velük együtt a klubok, mi szurkolók és az egèsz magyar foci is) inkább ráfarag a korai külfölddel. Akik mindig jól járnak, a menedzserek

    1. Az okés, hogy a menedzserek milyen emberi kvalitásokat képesek felvenni néha, de ez miért lenne ok arra, hogy egy gyerek, vagy a családja ne dönthessen szabadon afelől, hogy amíg nincs munkaszerződése, addig hova igazol szabadon? Értem én, hogy ettől nem feltétlen lesz jobb a magyar foci, meg a Schön se lesz a Honvédban kvótafiatal, csak közben ott van az is, hogy képes vagyok elfogadni, vannak fontosabb dolgok a futballnál. Ilyen például a mozgás szabadsága, a munkaerő szabadsága, az oktatás szabadsága. Tehát egy erősebb jog ne sérüljön csak azért, hogy esetleg foci legyen a végén belőle. Ennyit nem ér az egész.

     vö. Shanklynek ettől még igaza lehet “a futball nem élet-halál kérdése… sokkal több annál!” c. gondolatával.

     1. Szerintem azért csak van itt egy döccenő, amivel kezdeni kéne valamit. Nem lenne ördögtől való, hogy ha valaki közpénzből működtetett akadémián szerez egy adag tudást a tehetségéhez, akkor cserébe vállaljon is valamit. Kb. mint az államilag támogatott képzésben diplomázó orvostanhallgatók, akik iksz évig itthon ragadnak, mielőtt még kiigazolnának a “Premier League-be”. Tudom, papíron ezek a fociakadémiák magánintézmények, magánpénzből, muhaha :D
      Mellesleg nem kötelező akadémiára menni, pl. asszem Novothny Soma visszautasítgatta az összeset, mielőtt Veszprémből kiment volna a Napolihoz.
      Mittudomén, mi a jó megoldás, felőlem akár dolgozzanak ki a mostaninál arányosabb nevelési költségtérítés-rendszert…
      Hozzátéve, hogy nyilván nem mindig mi vagyunk a f..sz rossz végén, gondolom, mi is leraboljuk a békéscsabai, ököritófülpösi stb. tehetségeket. Csak így mi értelme az egésznek? Ha jobban működne az MFA, és korosztályonként 4-5 Schön-szintű tehetségünk lenne, akkor a 16. szülinapjukon mindet vinnék két forintért.
      De nem sarkítanám annyira, hogy a gyerekeknek bármilyen joguk is sérülne a “röghöz kötéssel). Ha mondjuk az akadémiára kerülve aláírnának egy hűségesküt 20-21 éves korig, az a gyakorlatban nem azt jelentené, hogy ha egy magyar szint fölé szabott tehetséget 16 évesen hív egy komoly klub, akkor a Honvéd addig ragaszkodik hozzá, míg tönkre nem teszi élete nagy lehetőségét. Csak megkérhetné a piaci árát. Egy Ajax akkor is megvenne egy Schönt, legfeljebb ez talán kiszűrné a szimpla ügyeskedéseket. Az évfolyam 18. játékosa nem kerülne ki a Beerschothoz vagy a Greuther Fürth-höz, hogy aztán a gyerek 1-2 év múlva megtörve hazakullogjon. Akinél ez csak szemfényvesztés, az semmiféle esélytől nem esne el: nem is hívnák ki, csak azért, mert az ügyeskedő menedzsere a jutalék egy részével megkente a megfelelő scoutot vagy ifiedzőt.

      1. Teljes mértékben egyetértek veled.De míg a szülők és a gyerekek is csak arra várnak hogy mikor mehessen külföldre, addig nem várható semmi jó. Nekik csak az a lényeg hogy külföldre menjenek. Mindegy hova,csak külföldre mert azt hiszik akkor már dőlni fog a pénz. Viszont nem veszik figyelembe hogy a tehetség édes kevés kint. Sajnos nincsenek azon a szinten ami oda kell.Előrelépés majd akkor várható ha egy 16-17 éves srácnak az lebeg a szeme előtt hogy bekerüljön itthon a felnőtt csapatba, kijusson Európai kupába folyamatosan és ha ott jól teljesít akkor igen 22 -23évesen menjen külföldre.Nagyobb esélye volna hogy megragadjon ott.

       1. Megértem hogy ebből a közegből ki akarnak szakadni. De az itthoni felkészítéssel és mentalitással fiatalon nem fogja élvezni kint a futballt. Elveszik. Ahogy a példa mutatja a múltba fiatalon kikerült labdarúgókról is.

      2. Hallottam már én is olyanról, hogy a kiküldött fiatalt fizikailag úgy megfingatták, hogy alig tudott hazajönni… Lelkileg teljesen kiégett a fickó.

     2. Valamit pedig lépni kellene, mert az sem működik, ha mindent a “pénz szabadsága” irányít… :/
      – Az utánpótlás zsákutcája : gyenge a bajnokság, kevés a jó csapat, kevés a jó játékos és nincs meg az a versenyhelyzet ami igazán fejlesztené a gyerekeket éles helyzetekre és felkészítené a felnőtt szinthez.
      – Ezért már 15-16 évesem nyugatra viszik őket, ahol szintén nincs garancia a karrierre, de itthon még tovább romlik hazai színvonal, ezért aztán még inkább elviszik őket külföldre…és visszakanyarodhatunk az 1. ponthoz.

  2. Nem hiszem, hogy pont a 16 evesen igyen kulfoldre szoko tehetsegekre megy el az a sok-sokmilliard amit itthon a fociba mutyiznak. Maskent fogalmazva, ez legyen a legnagyobb bajunk! :)

   1. Persze, nem ez a legnagyobb gond, csak van egy ilyen ördög ügyvédje-késztetésem. Ha valamibe beleköthetek, megteszem :)

 2. 1. Egy Nemzeti Sport-nak, vagyis egy több mint 100 éves sportnapilapnak jóval komolyabb szinten kellene már hosszú évek óta fejtegetnie a témát.
  Más országokban (pl. Anglia, Németország) sportnapilap sincsen – itt meg a minőségi sportújságírás helyett ilyen “blöff” véleménycikkeket olvasni egy 20-25 oldalas újságban, ami naponta jelenik meg.

  2. A blogíróknak lehet saját véleményük.

  3. Az, hogy támogatják a focit – egy dolog.
  Az, hogy HOGYAN támogatják – egy másik.

  4. Közpénzről van szó, amit egyértelműen – jelentősrészt éppen a sporton keresztül – tudatosan bizonyos üzleti köröknek csepegtetnek.

  5. A támogatás jelenlegi módja tudatosan azt eredményezi, hogy a Videoton s a Ferencváros hosszú távon még a jelenleginél is kiemeltebb helyzetben legyen a focinkban.
  Így egy honvédos óhatatlanul és joggal kritikus a folyamatokat látva… Én nem adtam senkinek felhatalmazást, hogy helyettem eldöntsék előre a bajnokságokat a pénzemből.

  6. Kb. évente olvasni arról, hogy valaki 12 csapatos bajnokságot akar, aztán ha 12 csapatos, akkor legyen inkább mégis 16, vagy 18 és így tovább… Jogos a kritika magának a véleménynek.

  Még írhattam volna tovább…

  1. A Honvéd a fradi, felcsút, stb. csapatokhoz képest nem sokat kap a TAO-ból. Azt is csak azért hogy ne lehessen mondani hogy nem adnak.

   1. A csapat, Rossi és Hemingway által biztosított nyugodt háttér miatt nyertünk…

    A döntést indirekt módon, a szponzorok mesterséges irányításával és a többi csapathoz képest sokkal színvonalasabb stadionok felhúzásával hozták meg. Mivel “nagy pénz, nagy foci, kis pénz, kis foci”, ezért az a döntés nagyon is megszületett…

    1. Sajnos, lehet hogy ez volt a kivetel ami erosit a szabalyt. Most ugy nez ki az elkovetkezo evekben csak a Fradi meg a Vidi lesz a bajnok, meg a felcsuti tolvajok ha a megszalad megint a koltsegvetesuk.

     1. Pont ez a baj, hogy OV mindenféle arányérzék nélkül kb több pénzt tolt a fociba mint pl. kórházfejlesztésre (cca. 500 milliárd), bármilyen látványos eredmény nélkül és tökéletesen kontraproduktívvá tette a rendszert azzal, hogy itthon már jobban megéri focizni mint bárhol a környező országokban (ezért nem igazolt el Márkvárt, Fiola, Böde vagy Radó).
      A legszomorúbb pontosan az, hogy ha jön egy váltás itt marad egy fenntarthatatlan rendszer, súlyosan felülfizetett arcokkal és soha többé senki nem beszélhet arról, hogy legyen valamennyi állami pénz a fociban. A Fidesz lejáratta az egészet azzal hogy egy ugyanolyan átláthatatlan rendszerbe beleöntött százmilliárdokat (az állami cégekkel, stadionokkal együtt sztem kijöhet akár 1000milliárd is).
      Elég lett volna pár stadiont felújitani, aztán hagyni versenyezni a klubokat, esetleg becsatornázni a külföldi tudást valahogyan.

    2. Nem cáfolja, talán csak elkúrták, mi meg éltünk a lehetőséggel…

     1. Fölötted van a válasz…
      Főképp azzal szólnak bele a versenybe, hogy egyenlőtlen feltételeket teremtenek. Ez politikai döntés.

 3. A 10. ponthoz: ott van posztban. Egy lelátón ne várjunk többet, mint ami a társadalom általános mentális állapotából következik.
  A xenofóbia, rasszizmus, trágárság nem a futball sajatos jelensége, csak itt van az egyik leginkább szem előtt.

  1. Ezen az elven Kispesten sincs probléma. Talán lehet azért, mert a mi általános mentális állapotunk túllépett rajta?

   1. Miért nem helyben oldjátok ezt meg? Többen írtátok már ezt a korzós problémát. Páran összeálltok és első körben normális hangnemben megkéritek. Aztán lehet egyre határozottabban, ha nincs foganatja. Ha végképp nem megy másképpen, akkor lehet menni Hemihez, aki tuti partner lesz, mert ő is kifakadt ezen a problémán.

    1. Én mindig oda jártam. :) Érdekes, hogy mindenki az ultrákra fúj, de ott sosem tapasztalni hasonlókat.

     1. Igen, kiveve aki huhog. Igen, meg most is. Ha valoban oda jarsz, hallhatod. Mas kerdes, hogy valoban csak par emberrol van szo, igy tenyleg csak kozelrol hallani.

      1. Ez igaz, de a külsős ultrának hívja őket is, mert helyileg ott tartózkodnak

   2. Azert jobb a helyzet mint par eve nem? A Kanyarbol nem hallani olyanokat mint attol a par elmeroggyantol a korzon. A 10-es pont nem jellemzo problemaja jelenleg a magyar focinak. Szerintem.

 4. A 6. ponthoz: most is felmérik az állapotukat, és ha a sportorvosi vizsgálaton átmennek, akkor onnantól a klub felelősse, hogy szerződteti, az edzőé pedig, hogy játszatja a játékost. A Nemzeti Sportnál sincs mindenkinek újságírói végzettsége, mégis oszthatja az észt. Így működnek a vállalkozások, például az alkalmazottaik kiválasztása a saját hatáskörük

   1. Ha játékosok felméréséről, ennek állami számonkéréséről, illetve annak kapcsán a(z egyébként MLSZ által auditálásra felkért) Double Pass-ról, illetve arról, hogyan fogadták a kritikákat Felcsúton, tehát konkrét gondolattal kapcsolatos tények felsorakoztatására némileg erőltetettnek és semmitmondónak érzek egy ilyen “ha nincs a fidesz, nincs semmi” típusú választ. Szerintem ilyen formában ebbe ne is menjünk bele, mert akkor talán valaki elkezdi sorolni, hogy mi minden lenne jobb az országban nélkülük és akkor annak soha nem lesz vége, nem vezet sehová. Tudom, hogy manapság folyamatos kampány van, de engem személy szerint nem érdekel, hogy fidesz, vagy bármi más, mert nem az alapján értékelek egy adott teljesítményt, hogy ki éri el, hanem, hogy mit ér el…

    Ha ebben meg tudunk egyezni, akkor maradjunk a konkrétumoknál, te ellenőrizhetőséget vizionálsz állami részről, de a leginkább hatalom-közeli csapat a fentiek alapján sem a kritikát nem fogadja jól, sem azt, ha egyáltalán ellenőrizni akarják bármilyen szinten. Ez pedig nagyjából kizárja az ellenőrzési folyamatot, majd a “retorziót”, amit te szeretnél, de szerintem legalábbis nem életszerű. Tehát maga a politika irányította közeg nem alkalmas arra, hogy bármilyen számonkérés, ellenőrizhetőség legyen és kívülről úgy tűnik, hogy ez nagyon is politikai akarat…

    Tehát itt mindig meg kell vizsgálni, hogy van egy kommunikáció (ami nyilvánvalóan minden szinten sikerpropaganda) és emellett mik a száraz tények, milyen folyamatok zajlanak, mik a trendek és mi várható a továbbiakban. Nézőszám, nemzetközi kupamérkőzések, magyar játékosok száma a topligákban, stb. (Nyilván mindenki felállítja a saját ízlése, értékrendje szerinti fontos mutatókat és rangsorolja magában.) Én ezek alapján nem látom azokat a pozitív folyamatokat, amik az állami szerepvállalás jelenlegi formáját indokolnák. Sőt…

 5. 1. Nagyon jo cikk Hanta.
  2. Ez a Vincze egy b@lfasz, tobb okbol is. Eloszor is nem latja, hogy sajat munkaadoi miatt pont olyan a foci mint amilyen. Masreszt amikor megprobal igazi ujsagirokenk viselkedni (csak nehogy valami baja essen) akkor kiderul, hogy bar azt hittuk, hogy a focihoz mindenki ert, o nem…
  3. Az egesz rendszer vagy inkabb mocsar amit magyarfocinak hivunk mukodeskeptelen pontosabban pont arra nem jo amire a szurkolok kivancsiak lennenek.
  Ezert:
  4. “7. A tehetséges magyar játékosok külföldre szerződésének szigorítását.” helyett pont az ellenkezoje kellene. A tehetsegeket segitsuk kulfoldre, kulonben eselytelenek jo jatekossa valni.

  Remenytelen az egesz amig ez a bagazs van hatalmon.

  1. Egy dologban szolnék a tehetséges játékosok külföldre segítéséhez.Az utóbbi időben hány tőlünk külföldre került játékos profitált abból hogy külföldre mehetett ??? Jönnek vissza mert már nem kellenek külföldön és itthon sem váltják meg a világot a tehetségnek kikiáltott és külföldre távozó játékosok !!!! Pl.Szilvási Péter Honvéd – külföld – DVSC ,Bukrán Gábor , stb.Jó párat lehetne felsorolni.Az az érzésem,külföldön azért vadásszák tehetségeinket,mert olcsók,olcsóbbak mint a helyiek vagy más nyugati ifi játékosok.Aztán majd meglátjuk lesz-e belőle valami és akkor nyertek,vagy nem viszik sokra aztán mehetnek vissza !!!!

   1. Szerintem ez a norma, a tobbsegbol nem lesz kiemelkedo jatekos (mar ugye a defenicio miatt sem) ellenben aki nem megy el az 100% hogy nem viszi semmire, legalabbis a jelenlegi kozegben. Nyilvan a nyugati csapatok is ezert meritenek egy nagyot mert a sok tehetsegbol talan megmarad egy vagy ketto evente vgy ket evente.
    A Honved is ezt csinalta egyebkent a legios- es fiatal szabaly elott, csak mi meg keletebbrol es Afrikabol meritunk :)

 6. Grat, elismerésem! Jó meglátások… Sajnos pont megvettem a mai fagyisportot (kár volt) reggeli után gondoltam nem árt egy kis napi sajtó! 😒 Hát pont a vincze hasábra ügyetlenkedtem ki a poharam tartalmát (féltartós kakaó)! Erre mondják, hogy nincsenek véletlenek, a sors is így akarta. Az asztali terítő megúszta, köszönhetően a népsportnak!!! 13. Pont: Szabadságot az Ultráknak!!! 😎📣 ❤⚽🙋🎇😉

 7. Nálam már az első pont, az “új edzői filozófiát” követelése kicsapta a biztosítékot. Filozófiai tanulmányaim okán egyszerűen torkig vagyok azzal, hogy ma már mindennek és mindenkinek “filozófiája” van. Talán a budipucolást kivéve, de félek holnap ezzel a címmel jelenik meg egy terjedelmes értekezés valahol. Basszus ha Pláton, Arisztotelész, Kant, Schopenhauer, Nietzsche, Sartre egy percre feltámadnának azonnal kollektív öngyilkosságot követnének el.

   1. Azért feltünhetett volna, hogy Pláton és Arisztotelész ki sem jutott a görög csapattal a vébére. Sartre sem 74-ben, hanem 78-ban játszott a franciákkal. :D

 8. Az első gondolatodhoz: engem is zavarnak, de nem vagyok híve ennek a “bezzeg nyugaton” példálózásnak. Két-három éve pl. Dortmundban kis füzetecskéket tettek minden székre, hogy mit szabad és főleg mit nem szabad kiabálni. Nem hiszem, hogy arrafelé ne lennének a kinti társadalom szintjének megfelelő arányban alpári emberkék a lelátókon. Manapság más tészta egy-egy angol vagy spanyol sztárcsapat, ahol kb. csak turisták meg a pénzes középosztály néz ki a fejéből vagy szelfizik hátal a pályának. A létszám nagyon sokat számít, amikor csak 4-5-6 ezren voltunk, ezek a bántó hangok elvesztek a normális többség mellett. Ebből következően az sem igaz, hogy miattuk nem jár a normális többség :)
  Alább írod a veszprémi meg győri kéziseket. De lehetne a pólósokat is. A világ legjobbjai közé tartoznak a maguk műfajában. Ha nem megy nekik, majd következő héten menni fog. Ha meg nem, akkor egyszerűen nem mennek ki a szurkolók, ezek a sportok egészen más indulatokat gerjesztenek, mint egy fociklub/meccs

 9. A 3-as ponttal az a baj, hogy a jelenlegi állami “szerepvállalás”, az átláthatatlan TAO, az irányított állami szponzorok jelenléte lehetetlenné teszi a teljesítményorientált díjazást. Tehát vagy az egyik, vagy a másik, a kettő együtt ebben az országban, ebben a közegben egyszerűen nem működik.

  A 10-es ponttal az a baj, hogy szerintem nem arra gondolt az újságíró, amire te. Legalábbis nem azt emelte ki, hanem azt, hogy a szurkolók a magyar válogatott ellen szurkoltak Feröer ellen és ez milyen csúnya dolog…

  Amúgy az egész cikk “méltó” a mai NS-hez, amelynél egy ilyen listát meg lehet jelentetni véleményként. Talán ki kellett volna fejteni az egyes pontokat, és kevesebb kritikát kapna a szerző. De hát ez az NS már nem az az NS… Lehet, hogy ennek az általánosan alacsony színvonalnak is szerepe van a sok kritika kialakulásában.
  Kell-e állami pénz a fociba?
  -Nem a “fociba” megy a pénz nagy része, hanem valahova máshova a foci kapcsán. A foci csak ürügy.
  -Egyébként ÍGY nem kell, mert gátolja a profi szemlélet kialakulását.

  1. Ez semmiben nem cáfolja meg azokat, amiket írtam, de legyen…
   Nekünk pont jó lett volna, ha 2010-ben a fidesz nem változtatja meg a fociban kívülről, mesterségesen az erőviszonyokat, hiszen nálunk stabil tulajdonosi háttér lett addigra, pont az irányváltás akadályozta a felemelkedésünket. Előrelépés a magyar futballban azóta nem látható, nem nevelnek a klubok (akadémiák) jobb játékosokat és a nemzetközi kupákban sem lettünk semmivel sem jobbak. A nézőszám nem emelkedik. Pont a számolatlan és átláthatatlan állami pénz a probléma, ugyanis semmiféle eredménykényszer nincs, a nagy pénzek politikai alapon (2017-ben, Európában!) kerülnek elosztásra. A TAO-t lehetett volna jól is csinálni, de szándékosan csinálták ilyenre. Az állami szponzorok támogathatnák egyenlően a klubokat de szándékosan csak egy-egy csapatot emelnek ki a többi közül. A fentiek súlyosan hátráltatják a versenyt egy versenysportban, ez egy piaci alapokon működő ágazatban hosszabb távon minimum stagnáláshoz, de inkább hanyatláshoz vezet, mert a világ többi részén egyszerűen nem akarnak illeszkedni a NER-be, csak hagyják, hogy szépen belerohadjunk…

   Ha pedig rosszabb anyagi helyzetbe kerülnek a klubok, akkor majd nem keres egy focista itthon 6-8-10 milliót, egy edző évi több száz milliót eredmények nélkül, amikor a nyugdíjminimum nem éri el a 30 ezer forintot hazánkban. Na bumm!
   Ez egy labdarúgással foglalkozó oldal ugyan, de vannak a focinál fontosabb dolgok az életben. Lehet a szociális hálóra,egészségügyre vagy az oktatásra is költeni, a társadalom egésze számára egészen biztosan sokkal hasznosabb volna…

 10. Off : Több cikk szerint picsánrúgják Storckot (NAgyon helyes !)
  Két komoly jelölt van a posztjára : A videotonnal az Europa Ligában vitézkedő nagy strtéga Paulo Sousa.
  És a nálunk bajnoki aranyat nyerő futball-sakkfenomén Marco Rossi.
  Állítólag már megkeresték a Mistert és a válasza az volt hogy hiába van élő szerződése a DAC-cal , MINDENRE NYITOTT!
  Paffffff :)

  1. Rossi olyan lenne mint Pinter…Rossinak együtt kell elni a csapattal es edzeni az ev minden napjan…Sousa, meg ha van esze nem vallalja…nem veletlen, hogy az EL vidiben nem sok magyar volt…suttogva mondta is, hogy a magyar jatekosok nagy resze alkalmatlan a nemzetközi futballra…

   1. Szerintem is Rossival napi kapcsolat szükséges, hogy fanatizálni tudja a fiúkat, de drukkolok neki.

 11. Nem akarok hangulatot gerjeszteni, de a magyar foci elmeleti megvaltasa helyett koncentralhatnak a Honvedra is….pl arra a szörnyü hirre, hogy ando-szabo vezeti a meccset szombaton…

 12. Teljesen off: egy Normafán épülő síház költségvetését árazom épp a Vasas SC-nek, azt hiszem az 1-4 miatt vastagon fog fogni a tollam… :) (bár annyira nyilván nem tud vastagon fogni, mint amennyiért majd papíron leszerződnek rá valakivel, aki hajlandó lesz többért kiszámlázni mindent és megfelelő zsebekbe elhelyezni a különbözetet…)

 13. valóban nem…
  qrvára uncsi, amit pár nyugati klub megenged(het) magának. :/

 14. Elolvastam a posztot és a belinkelteket is. Ezek után ha VA helyében lennék valószínűleg átoperáltatnám magam, hogy ne ismerjen fel senki. – Feldobta a labdát, Hanta és kollégái pedig úgy verték be ahogy kell. Ne volt neki elég, hogy baromságokat ír, még pontokba is szedte, hogy tételesen lehessen megszégyeníteni.
  Korunk és világunk kritikája, hogy ilyen vinczei agyműködés mellett nemcsak életben lehet maradni, hanem lehet terjeszteni is a hülyeséget széles körben.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.