Mastodon

Tényleg csak Kispesten szidják a bírót az egész NB I-ben?

Kezdjük egy töredelmes vallomással, amiből kiderül, hogy tényleg bármiből érdemes statisztikát csinálni, mert egyszer biztos jó lesz valamire, bár nem ez a vallomás része, hanem az, hogy valamiért én ezeket tényleg meg is csinálom. Vagyis, hogy vezetgetek mindenfélét, arra nem is gondolva, hogy talán majd valamikor, valamire, aztán mégis. Például az NB I-es büntetésszámláló. (A tavalyi például itt, az idei pedig itt érhető el viszonylag nyers formában.)

A vallomás apropója amúgy az MLSZ fegyelmi bizottságának legújabb határozata, ami százezer forintra bünteti a Honvédot, mert – és idézem -:

A FEB a Budapest Honvéd–Vasas FC mérkőzéssel kapcsolatban a Honvédot, mint visszaesőt, szurkolóinak másokat megbotránkoztató magatartásáért (a játékvezető szidalmazása) 100.000 Ft pénzbüntetés megfizetésére kötelezi.

Emeljük ki, hogy másokat megbotránkoztató módon (sic!) szidtuk a játékvezetőt (Kassait), amit a fegyelmi bizottság külön ki is emel. Tehát nem csak általánosságban botránkoztattuk meg a sehol sem definiált másokat, nem más sportszervezetet szidtunk, és nem az egyéb homályos indoklásokkal körbeírt kihágásokat követtük el, hanem pusztán szidtuk a játékvezetőt (még mindig Kassait).

És itt lett fura nekem az egész. Ha létezik a másokat megbotránkoztató kategória, vagyis a szurkolókhoz képest léteznek azok a mások, akik megbotránkoznak, akkor fordítva is igaz kell legyen, az egyelőre nem ismert másokhoz képest is vannak szurkolók (onnan nézve gondolom: mások), akik képesek lehetnek megbotránkozni – például a bírón. Lefordítva: ha tudjuk, hogy melyik szurkolótábor szidja a sporit, akkor azt is érdemes lenne tudni, hogy kit szidnak, mert ha a szidott sűrűn fordul elő, akkor nem biztos, hogy a szurkolókban kell keresni a hibát. Egyszerű, nem?

Nem ezt vártam, de pont így lett érdekes

Nekiesve a kimutatásoknak, az derült ki, hogy

  • 2016/17-ben összesen tíz meccs után büntettek meg klubot a játékvezetés szidalmazása miatt;
  • 2017/18-ban pedig és eddig hat alkalommal,

vagyis mondhatni a kihágás nem öltött tömeges méreteket. Ehhez képes viszont egészen váratlan, hogy a 2017/18-ban a témában kiosztott hat büntetésből négyet mi kaptunk!

  • 2. forduló // Honvéd-Diósgyőr 2-2 v.: Solymosi
  • 7. forduló // Honvéd-Debrecen 1-3 v.: Szabó Zsolt
  • 10. forduló // Videoton-Honvéd 1-1 v.: Bognár Tamás
  • 11. forduló // Honvéd-Vasas 1-4 v.: Kassai

Nem fura?

Nézzük meg tavaly hogy volt: a tíz büntetésből hármat mi kaptunk (Kassai vs. hazai Fradi; Iványi vs. hazai Vasas; Bognár vs. hazai Videoton), hármat a Fradi, kettőt a Diósgyőr, egyet-egyet pedig az Újpest és a Vasas. Tehát az elmúlt tizenhatból hét a miénk, ami csaknem a fele.

Tényleg nem értem. Valaki külön utazik ránk? Egy ilyen ritkán kiemelt kategóriánál ilyen magas arányt képviselni tuti nem lehet a véletlen műve.

Bírókra bontva így néz ki amúgy az elmúlt és az idei szezon NB I-es szinten:

  • 3 // Kassai (2 tavaly, 1 idén), Solymosi (1+2)
  • 2 // Bognár Tamás (1+1), Iványi (2+0), Szabó Zsolt (1+1)
  • 1 // Andó-Szabó (1+0), Erdős (1+0), Farkas Ádám (0+1) Vad II (1+0)

Kezdem végleg feladni a fegyelmi bizottság gyakorlatának megértését. A sporik ugyanúgy megbotránkoztatnak, el is meszelik őket néha, bár soha nem mondják el, ha épp elmeszelés alatt vannak. Viszont (deviszont!, hogy még nyomatékosabb legyen) továbbra sem megy bele a fejembe, miért nálunk fordul elő a legmagasabb arányban a most kiemelt büntetési kategória? Ha a hetesünkhöz hozzávesszük, hogy a tavalyi, Bozsikban rendezett Vasas-Fradi után a Fradit is büntették Kassai szidása miatt, valamint idén az Újpestet ellenünk (Solymosi), akkor az összes büntetés fele(!!!) Kispesten keletkezett.

Lehet, hogy van egy állandó jellegű besúgó-jegyzőkönyvező, aki mindig a Bozsikba jár, és lelkiismeretesen megbotránkozik (lehet, hogy ő a mások?) a bírók szidásán, amit becsületesen fel is ír a jegyzőkönyvébe, miközben máshol slendrián módon csak simán megbotránkoznak a megfigyelők?

Nem értem.

~o~

update // közben kikerestem az MLSZ dokumentumtárában a hatályos fegyelmi szabályzatot, és abban azt a gumiszabályt, ami alapján a fegyelmi bizottság rendre elmeszel minket a bíró szidásával megvalósuló megbotránkoztató magatartásért. Így szól:

8. § (3) o) a mérkőzésen a nézők vagy egyéb résztvevők a mérkőzés előtt, alatt és/vagy után, bármilyen, másokban félelmet keltő, másokat megbotránkoztató üzenetet juttatnak kifejezésre, vagy ilyen viselkedést tanúsítanak, ide értendő az is, ha a nézők vagy egyéb résztvevők a mérkőzések előtt, alatt és/vagy után, bármilyen politikai vagy vallási érzékenységet sértő üzenetet juttatnak kifejezésre;

Súlyos, nagyon súlyos, teljesen jogos, hogy százezreket ér a bírók és az MLSZ szidalmazása (ugye utóbbira sincs külön pont, ide tuszkolják be alkalomadtán). Konkrétan a 8. § (3) o) szakasz alapján osztja ki a bizottság a büntetési forintok nagyjából négyötödét. Gumiszabály? Az.

Ja, és egy vicces apróság még a témához:

címlapkép: Kassai a hétvégi Honvéd-Vasason (fotó: 1909foto)

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||