Mastodon

Faragó Lajos bácsi és Kaszás Kálmán szerint ez a hajó már elment

A tizenötödik bajnoki cím lehetőségéről beszélt az 1956-os csapat utolsó élő játékosa és a klub krónikása.

Talán voltak pillanatok, amikor rendezhették volna az 1956-os bajnokság kérdését, de ezek mára elmúltak. – nagyjából így foglalta össze a történelmi párhuzamokat bőven villantó Kaszás Kálmán a pályán megnyert, azonban az idők során valahogy elfeledett tizenötödik (akkor: hatodik) bajnoki címünk kérdését.

Igazából az érdekesség az, hogy 1957-ben nyilván senki sem akart a disszidens kispestiek miatt az előző bajnokság lezárásával foglalkozni, sőt, szinte elfeledték a nevüket, addig 1989-et követően, a mindent átható történelmi igazságtétel keresése közben a Kispest feledkezett meg a témáról. Azóta eltelt egy egy újabb negyed század, a Puskás-ügyeknek nagykövete lett (hagyjuk); a magyar külügy teleszórta aranycsapatos termékekkel a fél világot; Öcsi hagyatékára, nevére, szellemiségére Felcsúton tartanak idényt, azonban egy dologgal nem foglalkozik senki Kispesten túl: a valódi történésekkel.

Ahogy az lenni szokott, a történelmet a győztesek írják (át), de szerencsére az emlékezet jogát nem vehetik el tőlünk.

Érdekesség #1: tegnap Michelisz Norbert nyerte a WTCC Japánban rendezett futamát. A versenyt az időjárás miatt szakították félbe, de mivel addigra letudták a táv 75%-át, Micheliszék teljes pontszámot kaptak. Az 1956-os bajnokságban minden csapat lejátszotta a mérkőzései 75%-át, valamint az összes mérkőzésnek mindössze 6%-a maradt el.

Érdekesség #2: a Kálmán által is említett 1918/19-es bajnokságban sem játszották le az összes mérkőzést, és valóban, a bajnoki cím sorsát nem érintette, azonban a kiesést igen. A MÁV Gépgyárnak még két meccse volt hátra, és négy pont hátránya az egy meccses lemaradásban lévő BAK-hoz képest, vagyis akár be is hozhatta volna, mégis kiesőnek nyilvánították.

Érdekesség #3: Az 1956-ban elmaradt mérkőzésekből kettőt is lejátszottak idén ősszel: mi Pécsett nyertünk 1-0-ra, az MTK pedig Dorogon (tehát fordított pályaválasztással) kapott ki 2-1-re. Maradt tehát két MTK-Vasas, és egy Haladás-MTK, amiken a kékeknek maxolni kéne, hogy a végén legalább gólaránnyal előzhessenek. Mivel mind a Haladás, mind a Vasas kiesett idén a Magyar Kupából, így még a játszásiból se tudjuk kikerekíteni utólag a tabellát.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||