Mastodon

Szerintetek nincs egy teljes kezdőcsapatnyi játékosunk :(

A kollektív tudatalatti csodálatos megnyilvánulásának lehetünk szemtanúi a posztban.

Tegnap tettük fel a kérdést, hogy milyen kezdőcsapatot látnátok szívesen tavasszal, ma pedig eredményt közlünk, egy apró csavarral, ugyanis a címben jelölt jelenséggel egyszerűen nem számoltunk előre.

  • mintegy 300 beérkezett válasz (itt a táblázat, az átláthatóság kedvéért);
  • egy önkényes adattisztító rutin (12-nél kisebb és 12*9-nél magasabb összpontszám eldobása) után is maradt 265 válasz (top11nt munkalap);
  • Lanza nem kérdés;
  • viszont szerintetek csak kilenc egyértelmű kezdőnk van;
  • és a felkészülési meccseket elnézve ebből heten fognak csak valóban kezdeni.

Ha megnézitek a pontszámokat tartalmazó grafikont, akkor szerintem értitek, hogy miről beszéltem a bevezetőben:

  • Lanzafame egy másik kaszt;
  • a Kamber és King közötti nyolcas a közakarat;
  • a Danilo és Bobál közötti hatos pedig az ingadozók.

Fontos, hogy a játékosokat nem osztályoztuk, hanem arra voltunk kíváncsiak, mennyire látnánk valakit szívesen a tavaszi kezdőben. A kettő nem ugyanaz, hiszen itt taktikázni is kellett, vagyis elképzelni a csapatodat, esetleg pár poszton kétségeid vannak, netán cseresorban is gondolkodsz, majd egytől-ötig beskálázni, hogy mennyire kezdő. Nem egyszerű, többen el is buktak a vizsgán, de erre való az önkényes adattisztító mechanizmus.

Lefordítom a legegyszerűbb példával: Grófot várjátok kezdőkapusnak, Horváthot a padra, és Berlát egyelőre még oda sem. Tehát Berla nem kettőegészvalamennyi osztályzatot kapott, hanem egyelőre szerintetek nem tart ott, hogy számolni kelljen vele.

Kabangu és Pölöskei azonban nagyon kellemetlen, hogy náluk még a szinte egy tömbbe tömörült fiatalokat is szívesebben látnátok a pályán, vagy tudnátok elképzelni a csapatban. Kabangu kettő, Pölő fél éve van velünk, lett volna idejük bizonyítani. Megjegyzem, és ez csak érzet, hogy Kabangut már elengedtük, mindegy, szaladgáljon nagy boldogan, csak ha lehet, akkor ne a pályán, azonban Pölő szereplése egyértelműen azt mutatja, hogy tőle sokkal, de sokkal többet vártunk. Innen szép nyerni, én mindenesetre szurkolok neki.

A kezdőcsapat

Gróf
Ikenne-King, Kosút, Baráth, Kukoc
Kamber, Gazdag, Nagy Geri
Danilo, Eppel, Lanzafame

megjegyzés: dőlt betűvel az ingadozók (Banó-Szabót vagy Holendert is választhattam volna, azonban ragaszkodtam a top11 névsorához); félkövérrel pedig azok, akiket valószínűleg Supka nem fog kezdetni.

Mondhatom, szépen vagyunk. King simán leverte a helyére hozott Hefflert, Kukocot egyértelműen jó igazolásnak tartjátok, valamint Kosútnak is megelőlegezitek a bizalmat, bár nála hozzá kell tenni, hogy ebben közrejátszhat Lovric vélt öregsége és lassúsága, valamint Bobál mostanában mutatott formája.

Igazából ha hunyorítva nézünk erre a kezdőre, akkor megtalálhatjuk benne a Rossi-éra utáni vágyakozást, mert egy mozdulat átalakítani 5-3-2-re:

Gróf
Ikenne-King, Kosút, Kamber, Baráth, Kukoc
Danilo, Nagy Geri, Gazdag
Eppel, Lanzafame

Honnan is ismerős ez a felállás? Csak nem egy felfrissített, kissé újraértelmezett bajnokcsapat? Kukocról amúgy is az az általános vélemény, hogy védekezésben nem a legerősebb, de a támadásokat képes segíteni a jó beadásaival, miközben az átellenes oldalon King – gyors. Rossinak nyugodtan lehet könnyes a szeme, úgy átformálta a tudatalattinkat, hogy két edzővel később, a fél csapatot lecserélve is az ő rendszere után áhítozunk.

Szurkolok Supinnyónak, mert egyelőre úgy tűnik, nagyon mást talált ki a tavaszra: a négy védő előtt két védekező és két támadó középpályás, valamint egy kissé visszavontabb Lanzafame. Semmi extra, valahol tipikus, akár kockázatkerülőnek is mondható Supka-féle válasz a valóságra. Statikusabb szélsőhátvédek, inkább a pálya közepét szeretnénk uralni, hosszú indításokra kényszerítve az ellenfeleket, és ha jól csináljuk, egy-az-egyben nem vernek meg minket, pláne, ha egyáltalán nem kerülünk ilyen szituációkba.

A keret egyértelműen alkalmas arra, hogy stabilan védekezve, elől néhány zsenivel találjon pár gólt, és ha a zsenijeink többet lőnek, mint az ellenfél, akkor megfigyelésem szerint azt győzelemnek hívják.

Egyelőre nem félek a tavasztól, azonban kell majd pár meccs, hogy ezt a Lanzafaméval felturbózott semmiextrát el tudjuk helyezni az NB I. koordináta-rendszerében. A nyers erő nyilvánvalóan nincs meg benne, marad tehát a fegyelem és igen, Lanza. Ez van, srácok.

megjegyzés: tavaly láttuk ennyi mire lehet elég itthon, ha elég sok peremfeltétel nekünk kedvez.


Ja, ha betartanánk a fiatalszabályt, akkor valami ilyesmit kapunk:

Gróf
Ikenne-King, Kamber, Baráth, Kukoc
Danilo, Nagy Geri, Gazdag, Banó-Szabó
Eppel, Lanzafame

Ha viszont kimaxolni szeretnénk az U20-as lóvét, akkor nagy a gond, mert Májer, Herjeczki, Tömösvári, Stoiacovici és Berla szerintetek még nem érett a kezdőcsapatra. Mondjuk Banó-Szabó sem feltétlen volt az ősszel, ám akkor az volt a mondás, egy játékost inkább elbír a csapat, mint kettőt. Fél évvel később ott tartunk, hogy Banó-Szabó saját jogon van a kezdő közelében, tehát nyugodtan adjuk meg a lehetőséget a fiataloknak – például Danilo helyén eleinte csereként, aztán meglátjuk.

Az 57. percben úgyis beáll Horváth Adrián.

címlapkép: FelixMittermeier / Pixabay

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||