Mastodon

Most durvulhat be igazán a globális felmelegedés: az MLSZ elnöksége is úgy döntött, hogy legyen rövidebb a tél!

Vajon erről Tél Tábornokot is értesítették?

Kiemelten hosszú a magyar profi bajnokságok téli szünete, és ennek a futball színvonalára gyakorolt kedvezőtlen hatásáról több hazai és külföldi szakember is elmondta már véleményét. Tény, a stadionok felújítása előtt hazánkat a térség leghosszabb téli szünete jellemezte.

Az MLSZ elnöksége olyan NB I-es bajnoki naptár kidolgozását kérte, amely – az adott körülmények, közöttük a stadionok pályafűtésének megléte mellett – a lehető legrövidebb téli szünet megtartását iktatja be az idény során. Ez a gyakorlatban már az induló új szezon esetében is „folyamatosabb” játékot, rövidebb szünetet jelenthet a szurkolók számára.

A szabályozás részleteit az MLSZ elnöksége következő ülésein véglegesíti. (via MLSZ)

Horváth Ferinek nagyon nem megy még az idényzárás. Tavaly télen nekiment a pályák talajának, mert szerinte  decemberben már képtelenség futballozni az országban, miközben az összes környezőben simán, még úgy is, hogy pályafűtés egyedül nálunk van. Ugyan nem vág a témába, de a tavaszi szezon után a bajnoki rendszerrel, a futballunk tisztaságával, meg úgy általában az egész világgal volt baja, ismét csak nehezen védhető módon.

De visszatérve főtémánkra a téli szünetre. Anno, vagy tizenöt éve Loddár is megmondta, pedig nem volt meteorológus a lelkem, hogy Magyarországon a tél nem december 1-től február 28/29-ig tart, ahogy a naptár alapján képzeljük, hanem valamikor januárban jön, úgy a végefelé, februárban kicsit havazik, majd márciusban újra. Hideg talán január/február fordulóján van, de az mindegy, mert akkor az NB I. egésze Belekben nyaral, és a kellemes 17-18 celsiusban meccsel mindenféle fehérorosz és örmény csapatok ellen.

A július közepén/végén kezdődő bajnokság tehát köztudomású, hogy teljesen feleslegesen ér véget december első hétvégéjén, ahogy az is, hogy a hagyományos tavaszi rajt időpontja magába kódolva hordozza, hogy nem csak egyes meccsek, hanem komplett fordulók maradjanak el.

Egy olyan országban, ahol a lakott területek nagy része alá van csövezve és fűthető, valamint ha nem volt az, mert teszem azt szerencsétlen módon stadion volt fölötte, akkor megcsinálták az elmúlt években. Ha kinézek télen, havazáskor a panel ablakából, a parkolóban zöldellő csíkok tűnnek fel. Alatta megy a melegvíz, jön a lőrinci hőerőműből, csak azért nem ültetünk pálmákat fölé, mert nem akarjuk provokálni a szegény balmazújvárosi stadionüzemeltetőket, hogy nekik nem fussa rá bekapcsolni a pályafütést.

Miközben a tél eltolódott és gyakorlatilag megszűnt kemény lenni, kiépült az Új Infrastruktúra is, csak használni kéne. Erre vártunk, ugye ezzel hitegettek minket évek óta, hogy majd jönnek az Új Stadionok, bennük lesz majd a Sok Néző, és a minden időjárási körülmények között játszható futball.

A téli és a nyári szünet hossza az NB I-ben (baloldali tengely), valamint az idények során két forduló között eltelt napok átlagos száma (jobb oldali tengely)

A korábban hektikus hosszúságú téli szünet hossza 2012 óta csökkenő tendenciát mutat, ami nagyrészt annak köszönhető, hogy bátor módon, előbb a decemberhez csaptunk hozzá még egy hetet, majd a februárból vettünk el egyet, és máris két héttel rövidebb lett a kihagyás.

Az MLSZ állítása, mely szerint “Tény, a stadionok felújítása előtt hazánkat a térség leghosszabb téli szünete jellemezte.” egyszerűen nem igaz, mert most is az jellemzi, sőt, a stadionok felújításának ehhez semmi köze, mert amelyik országban nem újították fel az összeset, ott is rövidebb a téli szünet.

A nagy kérdés, hogy most hogyan tovább? A téllel hadakozni készülő elnökség már korábban elfogadta a 2018/19-es bajnokság menetrendjét, azt átírni nem lenne túl korrekt, hiszen a csapatok ehhez igazították a nyári felkészülésüket, és feltételezhetően a 18+15 meccsre szétszabdalt őszhöz-tavaszhoz az igazoláspolitikájukat. Már ahol van.

Az alaphír ennek ellenére mégis arról szól, hogy a júniusi kánikula kellős közepén, pár héttel a következő szezon rajtja előtt az elnökség kitalálta, hogy mégsem jó az elfogadott versenynaptár, inkább legyen az, hogy “a gyakorlatban már az induló új szezon esetében is „folyamatosabb” játékot, rövidebb szünetet jelenthet a szurkolók számára.” – tehát nem szarozunk, reformálunk.

Itt szeretném megjegyezni, hogy amilyen fontos a téli szünet hosszának lerövidítése, legalább annyira fontos lenne némi jogbiztonság az MLSZ részéről. Nem az első olyan változtatásuk lesz ez, amelyik egy már elfogadott versenyrendszert bolygat meg fenekestül. Emlékezhetünk, pár éve egészen odáig tolták a biciklit, hogy pár fordulóval egy 16 csapatos bajnokság vége előtt jelentették be, hogy a következő 12 vagy 14 csapatos lesz. Nem elég, hogy a semmiből jött a totális átalakítás ötlete, egyelőre azt az apróságot nem tudták megmondani, hogy pontosan mire is alakítanának át. Vicc.

A hülye versenynaptár miatt egyébként orrba-szájba szidja mindenki az ideáltipikus sportszerűtlenség ellen nagyot vétő, és a Balmazújvárost szemét módon kiejtő Videotont, hogy az utolsó fordulóra az ifi kettővel érkezett, de azt az apróságot elfelejtik, a rettenetesen rövid nyári szünetet így meg tudták toldani egy héttel, ami nem kevés, és teljesen érthető, ha június 20-án már felkészülési meccsek lesznek az országban, július közepén pedig indulnak a nemzetközi kupameccsek. Az meg legyen a saját érdemük, hogy előbb eldöntötték a bajnokságot, és nyertek ezzel maguknak egy kis plusz pihenőidőt. Sportszerűséget számon kérni a Videotonon, amikor az MLSZ képtelen normálisan kiírni egy bajnokságot? Ez is vicc.

Abraham és Benji rágyógyulva a BKV-stadion radiátorára, miközben kint tombol a tél (fotó: az egykori basildon.hu)

Szóval rövidebb lesz a téli szünet, erről fog dönteni az elnökség, és már a következő bajnokságban be is vezetik. A kérdés, hogy vajon milyen módon? A december lesz hosszabb, és az első-második hétvége helyett a harmadikig tart, ami a mostani 8-10-re eső zárást kitolja 14-21 közé. Az elmúlt évek trendje az, hogy néhány évente nyerünk egy-egy hetet, vagyis ha tippelnem kéne, akkor december 15 egységsugarú környezete lesz az új zárás, és ezzel máris lementünk 63-65 nap környékére a tavalyi 77-ről.

Karácsonykor biztos nem lesz angol foci nálunk, mert törvény tiltja, hogy ünnepnapon meccsek legyenek, ráadásul a karácsony szent, akkor magyar embernek adhatják a Mezőkövesd-Kisvárdát, úgyis a Reszkessetek betörőket és a Die hardot fogja nézi.

Ha kimarad a karácsonyi két hét, akkor január elején lehetne folytatni, és lejátszani a hónap végéig pár fordulót. Ezzel szerény számításom, és július végi kezdés szerint az őszi szezont 18 plusz 1 decemberben, plusz 2-3 januárban módon 21-22 fordulósra is fel lehetne tolni.

Itt jöhetne a szünet és Belek, Portugália, vagy amire pénz van, hogy február végén újra nekifussunk, hátha. 11-12 fordulót kell megoldani június elejéig, vagy ha nem akarunk újra és újra kibaszni a játékosokkal és a klubokkal, akkor május végéig, a BL-döntő előtti hétvégéig, ahogy minden normális országban csinálják. Ez a feszített tempó még pótnapokkal is bőven kijönne.

Valamiért mégsem hiszem azt, hogy a január mellett döntene a mi szeretett elnökségünk, inkább maradnak az óvatos tologatásnál, és egy újabb hét plusz decemberben, egy újabb hét mínusz februárban, a tavalyi 77 napból lesz 63, csuhaj. A téli szünet papíron rövidebb, azonban a strukturális problémákhoz megint nem nyúltunk. A bajnokság ugyanúgy július közepén/végén kezdődik, és Európában utolsóként, május legvégén/június elején zárul.

címlapkép: ha kell a szurkolók tolják le a havat, hogy legyen meccs, mint például márciusban, amikor a Videotont vártuk.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||