Mastodon

A felcsúti akadémia ötször gazdagabb az egész NB I-nél

Még úgy is, hogy a felcsúti nagycsapat is NB I-es volt.

Hatalmas vagyont halmozott fel a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány (FUNA) a 2011-es alapítása óta – írja az mfor. Hogy mennyire, azt az NB I-es klubok (közte a bajnokságba nevező Puskás Futball Club Kft.) egy egyszerű mutatójával szeretnénk jellemezni: a saját tőke mennyiségével.

A számvitelben a saját tőke az a szabadon használható saját forrás, amelyet a tulajdonosok időbeli korlát nélkül a vállalkozás rendelkezésére bocsátanak. A rendelkezésre bocsátás történhet a vállalkozás alapításakor (jegyzett tőke) vagy a vállalkozás eredményének visszaforgatásából (eredménytartalék illetve mérleg szerinti eredmény). (via wikipedia)

Az NB I. grafikonon //

A felcsútiak nélküli teljes magyar élvonalnak 2017 végén összesen 3,5 milliárd forint saját tőkéje volt, vagyis ennyit ért volna 11 klub papíron, de ezt a megjegyzést majd egy könyvelésben jártasabb olvasónk úgyis finomítja. Illetve tíz klub és csak 3,7-et, mert ugyebár a Haladásnak negatív a saját tőkéje.

Mindeközben a felcsúti utánpótlás egymaga 18 milliárdot. Ne legyen szemernyi kétségünk se afelől, hogy még nagyon sokáig együtt kell élnünk ezzel a kreatúrával. Ezzel a háttérrel nagyon sokáig fogják húzni.

A FUNA 2015-ös (16,636 milliárd forint saját tőke) beszámolója elérhető itt, a 2016-os beszámolója (17,132 milliárd forint saját tőke; 18,387 milliárd tárgyi eszköz formájában) pedig  itt.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||