Mastodon

Mindenféle fontosabb tudnivalók a Macedóniába?? utazóknak

Stadion, gyülekező, pénzváltás, satöbbi.

Július 11-én, szerdán 17:30-kor Európa-liga-meccset játszunk a macedóniai Szkopjében a Rabotnicki csapata ellen. Mivel Macedónia nem EU-tagállam, ráadásul a magyarok körében nem a legfrekventáltabb turistacélpont, ezért külön posztot szentelünk a mindenféle tudnivalóknak.

Jelenleg a mérkőzés helyszínéről, a szurkolók találkozási pontjáról és pénzváltási praktikákról olvashatsz, de a posztot nem zártuk le, és azonnal frissítjük, amint újabb közlendő akad.

A mérkőzés helyszíne //

A Rabotnicki-Honvéd meccset a macedón szövetség mintegy 1500 férőhelyes edzőközpontjában rendezik. A vendégek számára egységesen, és a pofátlanság határát súroló 20 eurós áron 250 jegyet biztosítanak. (Tavaly a Rabotnicki ugyanebben a sorozatban 200 dénárt, vagyis 3,2 eurót kért a vendégszurkolóktól, és a hazaiaktól idén is ennyit kér.)

A stadion a gyülekező helyszínétől nagyjából 5 kilométerre (10 percre) van kocsival. Az út a szkopjei taxiárakkal számolva 40 + 5*25 = 165 MKD, vagyis kb. 1000 forint.

A stadion címe (nagyjából): ASNOM Blvd, Skopje 1000 (vagy: AVNOJ Bulevsr, Скопје 1000)

Ha elmentenéd térképen: Google Maps, HERE WeGo

A gyülekező helyszíne //

A buszokkal, kocsikkal, repülőgéppel érkező kispesti szurkolók találkozóhelye – a stadionhoz hasonlóan – a Vardar folyó partján található St. James Irish Pubban lesz. A Rabotnicki ígérete szerint a meccsjegyeket a pubnál is be lehet majd szerezni.

A találkozó helyszíne mintegy 200 méterre fekszik Szkopje belvárosától, így a nap során bőségesen lesz idő turistásat játszania annak, aki igényét érzi.

A pub címe: Kej 13-ti Noemvri 8, Skopje 1000 (vagy: Кеј 13-ти Ноември 8, Скопје 1000)

Ha elmentenéd térképen: Google Maps, HERE WeGo

[Offline navigációra alkalmas, internetes kapcsolat nélkül is működő térképes alkalmazások Androidra, amelyekben előre elmentheted a szkopjei helyszíneket kedvencként: HERE WeGo (Macedónia térképe 300Mb), MAPS.ME (Macedónia térképe 14Mb).]

Pénzváltás //

Macedóniában a macedón dénár (MKD) a hivatalos fizetőeszköz. Bár néhol elfogadják az eurót, alapvetően a dénárt, illetve a kártyás fizetést részesítik előnyben.

Magyarországon dénárt 6,5 forint könyékén lehet váltani, ami egyszerűen nem éri meg. Váltsatok inkább eurót!

Egy egyszerű példán szemléltetve: az euró árfolyama jelenleg 325 forint körül mozog, vagyis legyen 100 euró 32500 forint. Ezért a pénzért a budapesti pénzváltókban – ha épp van készleten – 5000 dénárt kaphatunk. Szkopjéban, a város főtere környékén ezzel szemben 1 euróért 61,4 dénárt adnak, tehát a 100 eurónk helyi értéke máris 6140 dénár lesz, ami több, mint 20 százalékos különbség. (Megjegyzem: 100 euró váltása esetén a 20 százalékos különbség pont a meccsjegy 20 eurós árát adja ki.)

Árak Szkopjéban //

Szkopjéban a szolgáltatások, szállás, fuvarozás ára jelentősen olcsóbb, mint Budapesten, azonban az élelmiszeré, alkoholé – helytől függően, de Szkopje belvárosában azért általában – a pesti középszint közelében marad. 500 dénárból (2500-3000 forintból) kényelmesen és kiadósan meg lehet ebédelni, vacsorázni, hozzá sört inni, és még vastagon is fogott a ceruzánk borravalózáskor. (További összehasonlításokat a Numbeo oldalán találsz.)

Ja, nagyon fontos, hogy a városban este hét után nem lehet alkoholt vásárolni a boltokban!

Telefonálás //

Macedónia nem EU-tagállam, így borsos roaming-tarifákkal számolhatunk. A hívások díja 280-330, a hívásfogadásé 90-150, az sms 100-120 forint, az adatkapcsolat 150-200 forint/100kb* szolgáltatótól és csomagtól függően. A városban a legtöbb étteremben, kávézóban, sörözőben, és néhány közparkban is van wifi, így a Messenger, Viber, WhatsApp, Skype, stb. megoldást jelenthet az egymás közötti kommunikációra. A Viber és a Skype kimenő egyenleggel is feltölthető, ilyenkor wifis helyről a telefonálás magyarországi hívószámra – csomagtól függően – 6 és 40 forint között alakul.

*_ Ennek a blognak a címoldala mintegy 3Mb, vagyis Szkopjéban betöltve, szélsőséges esetben akár 4500 forintba is kerülthet! Egy suhintás a Facebook alkalmazásában 50-200kb adatforgalommal jár.


Ha valami kérdésed lenne, nyugodtan tedd fel kommentben, emailben, Telegramon vagy Messengeren.

címlapkép // ExplorerBob / Pixabay 

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||