Mastodon

Valakinek nem ismerős egy-egy név véletlenül az 1936-os kispesti reálgimnázium csapatából?

Kivágás a Nemzeti Sport, 1936. május 12-i címlapjáról

Annyi biztos, hogy a jobbösszekötő a nagyfaterom, és az egyik védő, Onódy (helyesen: Ónody) nem más, mint Andor, aki később bajnok lett a Nagyváraddal, ezüstérmes a Nagy Fradival, valamint a válogatottban is bemutatkozhatott. A későbbi években aztán helyet cseréltek, és nagyfater ment vissza balhalfnak, Ónody pedig előre balösszekötőbe.

update // Csomor Lajos később a Hungáriában volt peremember, mint azt közben kiderítették.

Nemzeti Sport, 1934. október 30.

A többi név azonban első blikkre nem mond semmit, viszont szeretném tudni, hogy kicsodák voltak, mi lett velük? Esetleg nincs meg valakinek például egy 1934 és 37 közötti iskolai évkönyv (Deák Ferenc rg.), vagy bármi? (Hopp, közben meglettek, bár sajnos a sporttal alig foglalkoznak, de legalább a keresztneveket össze lehet belőlük vadászni. Az kérdésből tehát a bármi az igazán érdekes innentől.) Ha jól nézem, az összeállítás az évek során alig változott, a sportlapban talán ha húsz különböző nevet szedtem össze a korszak csapatából:

Csomor, Czumpf (Czupf, Zumpf), Dévay (Dévai), Erdődy, Fehér, Franczia, Gazsó, Harsádi, Izeli, Kaszás, Kiszely, Koszó, Kroslin, Lesó (Lessó), Nagy, Németh, Ónody (Onódy), Pribil (Prybill), Szemző, Végh, Wassermann

illetve névhelyesen (az izraeliták külön jelölve – talán érthető okokból):

Csomor (Csömör) Lajos, Erdődi Ödön, Gazsó István, Harsádi Sándor, Iseli Ferenc, Koszó (Kószó) Kornél, Lessó Tibor, Ónody Andor, Pribil Gyula, Wassermann László (izr.), Zumft László (magántanuló)

kérdéses maradt:

Dévai János v. Dévay Gyula, Fehér (Béla?), Franczia (valószínűleg: Béla, de van Imre is), Kaszás István (ő a valószínűbb) v. László, Kiszely, Kroslin (Róbert?), Nagy (Sándor?), Németh (István?), Szemző, Végh (József?)

Előre is köszi.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||