Mastodon

Ahogy egy kedves cimborám mondotta: kezdődik a folytatódás

Holnaptól újra dübörög az enbéegy!!!

russian blue kitten on brown woven basket

Január 22., péntek van, holnap, január 23-án, szombaton a 17. fordulóval bedurran a tavaszi szezon. Végre. A karácsonyi zárás óta csaknem egy hónap telt el minőségi labdarúgás nélkül, szóval ránk fér végre egy kis kikapcsolódás. Sajnos továbbra is csak a tévé képernyőjén keresztül.

Új szezon, új remények. A felvezető műsor (Fradi-Diósgyőr) például egyáltalán nem tartalmazott szpojlereket, vagy akár utalásokat a fő attrakcióra. A Fradi egyszerűen nem mutatott semmit, álmosan játszadozott, és kicsit olyan volt, mintha úgy akarnának eladni egy John Wick filmet, hogy az előzetesbe csak tájképeket vágunk be. A Diósgyőr pedig meg sem próbálkozott a futballal, mégis nyert. Egyik félről sem tudtunk meg semmit.

Viszont olyan sem lehet, hogy semmiféle reményekkel nem várjuk a tavaszi folytatást, hogy hidegen hagy minket az összes Kisvárda-Mezőkövesd, és a Kisvárda-Mezőkövesdek hatása a tabellára, a Honvédra, az életünkre, az Univerzum sorsára.

Hallottatok egyáltalán a pillangóhatás elméletéről? A lényege, hogy egy rendszerben a kiinduló feltételek minden apró változása olyan véletlenszerű folyamatokat indíthat el, amelyek nagymértékben befolyásolhatják a rendszer hosszútávú működését. Ezt a jelenséget szemléltette szép képekkel Edward Lorenz matematikus, amikor a következőt írta egy tanulmányába: „egy meteorológus megjegyezte, hogy ha az elmélet helyes, akkor egy sirály egyetlen szárnycsapása örökre megváltoztatná az időjárás folyamát”, és ami később, a népmesékhez hasonló torzuláson átesve így került be köztudatba: „egy pillangó egyetlen szárnycsapása a Föld egyik oldalán tornádót idézhet elő a másikon”.

Szóval a káoszelmélet szabályai szerint nincs olyan, hogy érdektelen egy január végi, szombat 14:30-as Kisvárda-Mezőkövesd, mert bár várhatóan valódi nézői érdektelenség kíséri, talán még a közvetlen családtagok is elkapcsolnak róla, egyesekben esetleg felmerül magának a mérkőzés létezésének indokolatlansága is, mégis, nem hagyhatjuk figyelmen kívül a következményeit.

A futballban a következményeket tabellának nevezik.

A tizenkétcsapatos NB I-ben mondjuk a tabellának egészen a 33. fordulóig mindössze annyi értelme van, hogy mikor nyeri meg a Fradi a bajnokságot, és mikor válik behozhatatlanná a Videoton második helye. A többi hely szétosztása az utolsó egy-két fordulóra marad, mégpedig a következő módon: egy tízlövetű pisztolyba két golyót tesznek, majd megpörgetik a tárat, és rálőnek a maradék tíz csapatra a 31. forduló tabellája szerint fentről lefelé. Tehát az első lövést az aktuális harmadik kapra, neki van a legtöbb, egész pontosan 2:10-hez esélye a bennmaradásra.

Miután sikerült eldönteni a kiesők neveit, maradt még mindig nyolc csapat, amelyiknek nincs helyezése, valamint maradt egy tabella, ahol a 3-10. helyeken hatalmas üresség tátong. A helyezések elosztása az ún. vakszerencse módszerével történik. A vakszerencséhez használhatunk nyolcoldalú dobókockát, számítógépes véletlenszám-generátort, vagy rendezhetünk NB I-nek nevezett bajnokságot (gyakoribb nevén: bohócligát).

Játsszuk el mégis

azt, hogy valódi bajnokság a magyar bajnokság.

A Fradi valószínűleg behúzza. A Videoton valószínűleg második lesz. Ezek lemmák. A többiek az igazán érdekesek számunkra.

Például szerintem az MTK meggyengült a tavaszra. Amikor a másodosztálynak Boris edzőfel futottak neki, több meccsüket is láttam, és bevallom, hiányzott belőle az MTK-stílusnak nevezhető sokpasszos valami. Borisnál pár húzásból kellett a kapu elé keveredni, és a kivárást, a nyugalmat felváltotta a gyorsaságra és a pontosságra építő szurkálások játéka. Nem folyamatos az MTK nyomása az ellenfélen, viszont néha-néha villámgyorsan odaszúr egy keményet. Gera per Katona és Varga Rokkó cseréjére ezért sem érzem azt, hogy jól jöttek volna ki belőle. Varga nyilván be fog csavarni pár szabadrúgást a tavasszal, viszont nem látom a helyét Miovski, Schön, Prosser és Bíró mellett, mert az nyilvánvaló, hogy nem Lencse pótlására érkezett direktben. Szóval szerintem az MTK gyengült, és vissza fog esni a tavasszal. Már ha lehet visszaesésről beszélni az eleve hektikus játékukban.

Kisvárdán komolyakat igazoltak. Érkezett bolgár válogatott középpályás, minőségi szerb belsővédő, távozott pár kiegészítő ember, ami könnyedén azt jelentheti, ismerve, hogy Supka mit tud kihozni az adott keretekből, hogy a Kisvárda stabilizálhatja a helyét a középmezőnyben, annak is az első felében. Kiesési gondja nem lesz, és olyan rossz szériája se feltétlen, mint az ősz végi négy döntetlen és egy vereség mindössze egy rúgott góllal.

A Mezőkövesdet viszont nem érzem. Ott van Pintér, hoztak megint egy halom külföldit, közte szlovák válogatott középpályást, talán még Ugrai is náluk köt ki, távozójuk nincs, vagyis a nyárra meggyengült keret most vagy erősödött, vagy nem, Pintér vagy összekapja, vagy nem. Őszinte sajnálatunkra általában össze szokta. A Kövesdnek lehet necces egy ideig a bennmaradás, de nem hiszem, hogy a végén izgulniuk kell majd.

Újpesten mindössze edzőt cseréltek. Mondjuk annak módja igen érdekes volt. Rogan állítólag ultimátumot kapott az utolsó két meccsre, hogy kettőt kell nyernie belőle. Négy pont lett végül, mert Jelena az utolsó utáni percben kiegyenlített a Kisvárdának. Rogan ment és érkezett helyére Oenning. Az az Oenning, aki meglepetésre 2017-ben bronzig vitte a Vasast, majd ugyanilyen vaskos meglepetésre a következő évben simán kiesett velük. Majd a következő évben a német kettes Magdeburggal is. Ezt követően Görögországban viszonylag sikeres volt, vagyis most újra két bukónak kéne következnie a sorminta szerint. Újpesten sem érdemi érkező, sem érdemi távozó nem volt a télen, tehát nem véletlenül tartják őket az egyik legveszélyeztetettebb csapatnak a kiesés szempontjából.

Az ősz végére felpörgő Zete papíron erősödött a télen, mert mind Futács, mind Kálnoki Kis minőségi játékosnak számít, azonban meccset egyikük sem játszott az ősszel. Távozójuk nincs, vagyis legalább nem gyengültek.

Ellentétben velünk, vagy pont úgy, mint mi? Ez a nagy kérdésem egyelőre. Fogalmam sincs ugyanis, hogy a papíron erősödő Kispest a télen erősebb lett, vagy egyéb okokból nem feltétlen. Elvben a durván meccshiányos Nagy Dominik, Bőle és Bardea is minőségnek számít, pláne, ha érkezne Klemenz és González is (utóbbinál nem hiszem, hogy van jobb kapus jelenleg az NB I-ben), miközben Ugrai és Kálnoki Kis távozását, és TGK kölcsönadását valahogy túléljük. A gond nem is a nevekben van, hanem az azonnal bevethetők névsorában: vajon 2021 januárjában erősebb keretet tudunk benevezni a meccsekre, mint 2020 decemberében?

Aztán ott van a Diósgyőr. Róluk egyelőre lehetetlen bármit mondani, mert akkora változásokon mentek át az utóbbi két(!!!) hétben. Új tulajdonos, új edző, szinte új keret egyszerre, egy rövid téli felkészülés közepén. A Fradi ellen nem fociztak, meg sem próbálkoztak vele, sőt, abban se vagyok biztos, hogy a tavalyi Diósgyőrt egyáltalán meg tudták volna verni, viszont veretesnek tűnő nevek, a háttérben Mészáros, satöbbi. Ráadásul egy kiadós fradiverés bárkinél képes megdobni az önbizalmat. (Bónusz, alig pár perc összerakni egy minőségi konteót arról, hogy miért a Dió lesz a húszas évek Videotonja. #laposföld)

Paks, Felcsút, Budafok, semmi érdekes. Az első kettőt valószínűleg nem érinti a kiesés, a Budafok viszont az ősz végére megmutatta, hogy egyelőre még NB II-es focit játszik, viszont az elég magas szinten. Kérdés mire lehet ez elég a legalsóbb házban.

Viszont

Olyan nincs, hogy ha vannak várakozásaink, akkor minden bejön belőle. Még akkor sincs, ha az elvárásaink nem valódi elvárások, mindössze egymás mögé dobált semmitmondó mondatok (l. pl. a Kisvárdáról szóló részt). Meglepetésnek lenni kell! Pozitívnak, negatívnak, valamilyennek márpedig. Vagy nem, de akkor az a meglepetés, hogy nincs meglepetés.

Gyorsan fel is teszem kérdésként, hogy ti hogy érzitek? Tegnap úgyis annyira belejöttünk a válaszolgatásba. (A kiértékelés hamarosan érkezik.)

  1. Melyik csapat lesz a tavasz pozitív meglepetése? Például akkorát hasít a Paks, hogy bejön másodiknak? Lesz pozitív meglepetés egyáltalán?
  2. Melyik csapat lesz a tavasz negatív meglepetése? Valahogy csak kiesik végre a Felcsút? Vagy éppen nekünk sikerül? Esetleg mindenki a helyén van jelenleg?
  3. Ki nyeri a Magyar kupát? Pár lehetőségből lehet választani, semmi különös, amolyan bónuszkérdés.
  4. Melyik rendszerben játszik többször a Honvéd a tavasszal? Nagy Dominik és Bőle leigazolása előrevetít egy minőségi szélsőket foglalkoztató játékrendszert, miközben a hagyományos rendszerünkben nem feltétlen találnánk meg a helyüket. Bevállalja Pisont, vagy marad a biztosnál?
  5. A Honvéd helyezése idény végén? Tegnap azt kérdeztük, hogy a többiekhez képest, most pedig úgy kérdezzük, hogy Kispestként.
  6. Játszik 2021 tavaszán bajnoki meccset a Honvéd az új Bozsikban? Igen/nem.
  7. Hány csapattal indul az NB I. 2021/22-e szezonja? Lesz létszámemelés, vagy nem lesz? Csányi szerint tökéletes a tizenkettő, a sportlap viszont épp olyan klubvezetőket szólaltatott meg, akik szerint a tizenhat jobb lenne. Valaminek az előszele, vagy puszta véletlen?
Itt //

[9:15] elsőre véletlenül elfelejtettem publikálni az űrlapot, csak beágyaztam. azóta javítottam, és már kitölthető.

címlapkép // egy véletlenszerű cukimacskás kép // Vadim B/Pexels.com

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||