Mastodon

Amikor még be sem jelentettük Bardeát és Klemenzt, ti már akkor is az ötödik helyre vártátok a csapatot

Rég rettegtem ennyire egy semmiből feltűnő banánhéjtól, mint az idei tavasz előtt.

Nézegetem a keretünket a klubhonlapon, és nézegetem a keretünket nálunk. Nem gyenge, na. Igaz, tavaly nyáron is ugyanezt mondtuk, amikor sorra jelentették be a jobbnál jobb(nak tűnő) neveket – komoly mérkőzéshiánnyal. Kellett pár hónap, mire összekapták magukat páran, mégsem jöttek az eredmények csapatszinten.

Télen újabb játékosokat igazoltunk, sőt, egyeseket egyenesen vásároltunk, azonban kivétel nélkül mindannyian meccshiányosak. Pedig hiányposztra érkeztek, esetleg olyan posztra, ami nemhogy hosszú-, netán közép-, hanem lassan rövidtávon megoldásra, frissítésre szorul. Egyedül talán sajnálom, hogy egyedül Klemenz tűnik többposztos spílernek, aki talán kényelmesen tud mozogni a játékrendszerek között.

Négy ismerten minőségi, vagy a lekáderezése alapján annak tűnő játékos érkezett Kispestre a télen, és bár instant csak neccesen bevethetőek, ezekre az igazolásokra – ahogy a nyáriakra is – illik egy hangosat csettinteni: így kell csinálni!

Az egy másik kérdés, hogy mit tudunk kihozni a nevekből.

Na, de ott tartottunk, hogy nézegetem a keretet.

Az első, ami feltűnt, hogy kikerült a jobboldali szélsővédő(!) Buna, és kikerült a szélső támadóként is használható Gale, viszont bekerült Kocsis Dominik.

Nem értem. Mézga nincs, Boti nincs, Klemenz majd csak lesz, az egész kerületben nincs a jobbszélünkre ember, erre az NB I-ben már bemutatkozó, az NB III-ban stabilan játszó Buna kikerül a keretből. Vajon miért?

Ahogy Gale is (valójában lehet, hogy nem is Gél, hanem Gale, fonetikusan; legalábbis a fakó bajnoki meccsei alatt így hallottuk a kispad felől) eltűnt, pedig Bőle és Nagy Dominik előrevetít valamiféle szélsőjátékot, és a keret szűkösségét elnézve, Galén (Galén és nem Gélen) kívül csak Kocsis Dominik marad a posztra.

TGK-t kölcsönadtuk Kazincbarcikára, Balogh és Traoré maradt, Eppel egyelőre nincs, ennyi bele kell férjen. Legfeljebb újra Gazdi játszik majd elől, aminél azért kevés jobb dolog történt velünk az elmúlt években. Egyszerűen támadóban, kilencesben, mittudoménmiben az igaz. Amikor elől van egy bengával, vagy egy ügyessel, akár ezek kombójával, mint Balogh, és azt csinálhat, amit akar. A csatár Gazdagért önmagában megéri kijárni (odakapcsolni) a Honvéd meccseire! Addig legfeljebb Bőle elkaristol helyette a középpályán.

Ugrai és Kálnoki Kis ment, valahogy túl fogjuk élni őket. Kálnoki Kis helyére jött Klemenz és Bardea, papíron nem gyengék, ráadásul hosszabb távú szerződést kötöttünk velük, vagyis Kambi és Lovric fokozatos kivezetése megoldhatóvá vált velük. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy fogadják majd az öregek. Az idő ugyanis előrehaladott, (szeretnék köszönetet mondani…), viszont, ha a tabellára nézünk, nem kevés kockázatot hordoz a jelenlegi helyzetünkben.

És ha már előjöttek az öregek. Nyáron több játékos szerződése is lejár: Lovric és Kamber mellett Nagy Gerié, Mézgáé, Tujvelé és Baráth Botié, vagyis az őszi, sztenderdnek mondható kezdőnkből négy-öt embernek. Amennyiben érkezik még a mexikói-amerikai kapus, akkor elég egyértelműnek tűnhet a helyzet, hiszen négy védő szerződése lejár, igazoltunk kettőt, egy kapusé lejár, igazolunk egy kapust.


Bár nincs kimondva hivatalosan, hiszen egy Honvédnál ilyesmit komoly szentségtörés lenne kimondani nyilvánosan, hogy miközben a kiesés elkerülése az elsődleges cél tavasszal, időben megkezdődött a keret felfrissítése a következő szezonokra. Az igazolások szerkezete egy játékrendszerbeli, filozófiai változást is előrevetít, vagyis nem a kerethez igazoltunk passzoló játékost, hanem egy ideához, elképzeléshez. Elméletileg ilyesmire való egy szakmai igazgató, viszont a kispesti helyzetet inkább hagyjuk, mert egyáltalán nem tiszták a feladatkörök határai, ahogy a felelősségvállalás sem feltétlen ott jelenik meg, ahol a döntések születnek.

Ha a nyáron azt mondtuk, hogy bivaly a keretünk, akkor kezeljük melléknévként a bivalyt, és állítsuk bátra, télen bivalyabb, egyenesen mégbivalyabb lett. Egészséges szerkezetűnek épp a fentiek, és a korábban tárgyaltak alapján nem mondanám, viszont jóval egészségesebb, mint volt az ősszel. Nevek alapján a Honvéd keretének szinte mindenre alkalmasnak kellene lennie az NB I-ben.

Rég vártam ennyire kíváncsian tavaszt.


És ahogy nézem az elmúlt napok körkérdéseit, nektek is komoly bizakodást hozott a Jézuska karácsonyra.

Először egy idény végi tabellát rakattunk össze veletek, és a kapott adatokból átlagot vonva a 6,22-ik helyre vártátok a Honvédot (medián: 6), ami a bajnokságra jellemző rendkívül sűrű alsóház-hatás miatt tabellára fordítva az ötödik helyet jelenti.

A kapott értékkel fényesen összecseng ellenőrző kérdésünk eredménye, ahol kifejezetten a Honvéd idény végi helyezésére voltunk kíváncsiak, és ahol 6,04 jött ki eredményül. Tehát mind másokhoz képest, mind magunkat értékelve ugyanoda várjátok a csapatot.

Szerintetek egyébként bajnok lesz a Fradi, ezüstérmes a Videoton, bronzérmes a Felcsút, kényelmesen besétál a felsőházba a Honvéd és az MTK, a Budafok kiesik, a másik kieső a Diósgyőr és az Újpest között dől el, a többiek pedig töltelékek.

A december elején mért második körhöz képest történt pár érdekes elmozdulás:

  • újra biztosra veszitek, hogy simán kiesik a Budafok, miközben az ősz közepén, miután behúzott pár meccset, egyenesen középcsapatot láttatok bele.
  • az Újpest araszol a kiesés felé, a Diósgyőr pedig látatlanba kapaszkodónak tűnik, bár necces lesz számukra.
  • a Kisvárda vissza fog esni, a Mezőkövesd nagyon megerősödik (gondolom itt Pintér személye lehetett az érv), valamint
  • a Felcsút és az MTK egyre egyértelműbben leválik a tömegről, és einstandolja a harmadik-negyedik helyeket.

További eredmények a tegnapi kérdőívből:

  • 62-38 arányban úgy gondoljátok, hogy a tavaszt inkább ötvédős rendszerben játsszuk végig.
  • 52-48 arányban úgy gondoljátok, hogy a tavasszal legalább egy meccset játszunk az új Bozsikban.
  • 64-36 arányban úgy gondoljátok, hogy idény végén nem lesz létszámemelés a bajnokságban.
  • 62 százalék szerint a Honvéd lesz a tavasz pozitív meglepetése (10-10 százalékot kapott a Diósgyőr és a Kisvárda is).
  • 24 százalék szerint az Újpest lesz a tavasz negatív meglepetése (a további sorrend: 14 százalék MTK, 10 százalék FTC).
  • ja, és simán megnyerjük a Magyar kupát.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||