Mastodon

Egy indokolatlan hiszti legújabb áldozata: Petry Zsolt

A történet úgy látszik sosem ér véget, és sorra sodorja el az ártatlanokat.

  • február 23. // Gulácsi Péter megnyilatkozik egy általa fontosnak tartott társadalmi kérdésben.
  • február 26. // Hrutka János elismerően ír arról, hogy Gulácsi kiállt egy számára fontos ügy mellett.
  • március 19. // Hrutkának felmond a Spíler TV.
  • március 20. // a magyar FourFourTwo és a Nemzeti Sport Online előszed egy közel húsz éves sztorit Hrutka fizetéséről a Fradinál.
  • április 5., reggel // a berlini Hertha BSC kapusedzőjével, Petry Zsolttal interjú jelenik meg a Magyar Nemzet Onlineon. Petry arról beszél, hogy egy sportoló koncentráljon a sportolásra, és ne nyilatkozzon meg társadalmi kérdésekben. Az interjú végén azért mint sportbéli szereplő, megnyilatkozik egy másik társadalmi-politikai kérdésben. Nincs ezzel semmi baj, Petry az egész interjúban tök normális, ráadásul közfigyelemre érdemes, hosszú ideje más kultúrában élő figura, akinek érdekes lehet a véleménye.
  • április 5. délután // megjelenik egy nyúlfarknyi anyag a Magyar Nemzet Onlineon, amiben Petry finomítaná mondandóját, és abból is különösen a saját társadalmi-politikai kérdésben tett megnyilvánulását. Sajtóhírek szerint klubja, a Herha kivizsgálja a történteket.
  • április 6. // Petrytől megválik a Hertha. A hivatalos indokás szerint azért, mert a klubbal nem egyeztetve adott interjút, ráadásul egy olyan témában (sokszínűség, tolerancia), amit a klub kiemelten kezel. (Az NSO és remek tollú szerzője, Munkatársunktól ismét azonnal reagál, és hozza címben: Döbbenet, a politikai véleménye miatt Petry Zsolttól megválik a Hertha.)

Sajnálom, amiért sikerült odáig fokozni a közhangulatot, hogy egy, amúgy teljesen ártalmatlan kijelentés miatt már két olyan ember is elveszítette az állását, akik mindössze arról beszéltek, hogy szerintük egy sportszereplőnek (vö.: valamiféle társadalmi elit tagjának) feladata/kötelessége/szerepe/etc. megnyilvánulnia társadalmi kérdésekben, vagy sem. Írókat, művészeket, vagyonos embereket nyugodtan lehet kérdezni, sportólót úgy látszik nem.

Petryt nyilvánvalóan ismerik a Herhtánál, sőt, feltételezem elég jól ismerik, hiszen az öltöző világa pont erről szól (l. még a Hertha elnöke is elismerte, hogy Perty egy segítőkész, toleráns ember). Nagyon meglepődnék, ha Petry személyében egy, a Hertha-brand számára vállalhatatlan alakot rejtegettek volna eddig, vagyis a távozása mögött valamiféle közösségi nyomás, egy olyan dolog kikényszerített valósággá formálása állhat, ami egyébként tényleg összeegyeztethetetlen a Hertha által képviselni szándékozott értékekkel.

Egyébként valószínűleg Petry nem kizárólag a Hertha, és nem kizárólag a saját – esetleges – hülyeségének az áldozata, hiszen ő végig jóhiszeműen járt el: kérdezték és válaszolt. Viszont az felmerülhet kérdésként, hogy az újságíró/szerkesztő, aki készítette vele az anyagot, mennyire volt tisztában azzal, hogy direkt, vagy félreértelmezett, esetleg más kultúrkörben máshogy hangzó mondatokért nem csak itthon veszítheti el az állását egy ember, hanem külföldön is?

Én szarul érezném magam a helyében.

Részemről egyébként Team Petry, még akkor is, ha nem feltételen értek vele egyet.


A poszt magánvélemény.


  • figyelmeztetés // a fenti bejegyzés nem esett át semmiféle előzetes ellenőrzésen, így alkalmas lehet egyes Kispest-szurkolók félrevezetésére. 
  • hozzászólás // a poszthoz kizárólag előmoderációt követően lehetséges hozzászólni.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||