Mastodon

Az új Bozsik annyi forradalmi megoldással érkezik, hogy szinte újra kell tanulnunk a meccsrejárást

Egy hét van hátra a stadionavatóig, és kettő az első bajnoki meccsig. (Utóbbihoz az MLSZ még mindig nem társított időpontokat, de ugye, minek az a nagy rohanás? Pláne nyáron.) Gondoltam, ha valami, akkor az utolsó hétre fordulás remek alkalom lesz egy vasárnap esti sétával összekötött stadionmustrára.

Egyrészt érdekelt a jegyvásárlás megoldása, a kihelyezett terminálok, a beígért átalakítások és a most készülő shop állapota, valamint az esetleges tömeg mozgatásának lehetőségei, úgyismint például a forgókapuk száma, és használhatósága.

Végül egy jó másfél órára ott ragadtam, és azt kell mondjam, bár továbbra is a négyszögletű stadionokat kultiválom, mégis egyre jobban tetszik az új Bozsik formája, és egyes megoldásai. Jó volt kicsit leülni elé a padra, és csak szimplán bambulni.

A következő évek úgyis arról fognak szólni, hogy ezt kell belaknunk. Vagyis most már tökmindegy, hogy tetszik vagy sem, ez van és kész. Minden apró hőbörgés, nemtetszés, durva hiányosság milliárdos közbeszerzést jelentene, és abban biztosak lehetünk, hogy a stadion pórnépnek szánt háromnegyede lesz az utolsó, amire milliárdokat fognak mostanában költeni.


Helyszíni jegy-, valamint sörvásárlás

[végre, végre, végre] Kevés kényelmesebb dolgot tudok elképzelni egy stadionban, mint a készpénzmentes fizetési megoldásokat. Rendelsz, csippantasz, vége. A legtöbb rendelés eleve a pittyegős vásárlások értékhatára alatt marad, kódot csak véletlenszerűen fog kérni az automata, vagyis rendelsz, csippantasz, és tényleg vége.

Nagyon remélem, hogy az első perctől elengedjük a készpénzt, és kizárólag digitális fizetéssel indulunk, ugyanis ha a készpénz beteszi valahová a lábát, akkor mint a csótányokat, lehetetlen lesz kiirtani.

Természetesen készpénzmentes helyzet sem annyira egyszerű, mint aminek elsőre látszik. Miközben én iszonyatosan pártolom a készpénzmentességet, azért olyan speciális körülmények között, mint egy mérkőzés, lehetetlen nem észrevenni a viszonylagos hátrányait.

Kezdve rögtön azzal, hogy,

kértek sört? Egy, kettő … három, Gabi? … négy, öt … te? … hat, egy kóla, még egy sör, az hét eddig. Meg a kóla.

Hét sör, egy kóla. Beállsz a sorba, rendelsz, csippantasz, valami megoldással elviszed a rendelést, vége – és bebuktad alsó hangon a felét. Hiszen a meccs hevében a kutya se fog utalgatni neked, legfeljebb néhányan odaadják kápéban, esetleg a következő kör már nem a tiéd.

És akkor a repohárról, vagyis a visszaválthatós (és ezért betétdíjas) poharakról nem is beszéltünk. A hét sörből és egy kólából szerinted hányan fognak poharat adni? A fele még az aktuális söre közepén jár, nyilván nem fogsz mindenkit megvárni, tehát veszel inkább egy újabb repoharat.

Annyira új ez a reppoharas-készpénzmentes stadionozás itthon, hogy kell egy kis idő, amíg kialakulnak a társasági rutinok a használatukra.

Mi van akkor, ha nincs bankkártyád, vagy nem akarod használni?

Feltételezem, a Bozsikban lesz valamiféle stadionkártya, mert ez derült ki a stadion környékén felállított automaták menüjéből. A stadionkártyát fel tudod tölteni bankkártyával és – ha minden igaz – készpénzzel is, majd bent az egyenleged terhéig fogyaszthatsz, és a maradékot felhasználhatod a következő meccsen. Az automatákból természetesen az egyenleged is lekérdezheted, azonban meglepődnék, ha már az első meccsen nem lennének jópáran, akiknek a rendelés után, fizetéskor* derül ki, hogy nincs elég kredit a kártyáján. Sebaj, ebben az esetben a lelátó alatt is találsz feltöltő automatát.

*_ reméljük, nem a szokásos fesztiválos megoldással készülnek a büfék, és a fizető terminálra nem lesz alapértelmezetten becsapva pár százalék borravaló. Azzal nincs baj, ha felajánlják a lehetőségét (ezek az automaták 0, 5, 10, 15 és 20%-ot szoktak – pl. itt látható a Hellopay megoldása), azonban az legyen a vásárló döntése, hogy mennyit szeretne pluszban a pultnál hagyni. Vagyis, ha borravalóképes a terminál, akkor az alapértelmezett beállítás legyen: 0%.

Mondjuk az felmerülhet kérdésként, hogy aki aktívan nem használ bankkártyát, esetleg az egész számlapénzes-digitális világtól fél, vagy valami egyéb averziója van vele szemben, azok hogy fogják elsajátítani a stadionkártya-feltöltő automatákat? Gondolom az első pár meccsen odaállítanak melléjük kedves segítőket, akik majd elmagyarázzák a hogyanokat. Nem lesz egyszerű.

[egy tipp a klubnak] Amennyiben már az első meccstől, vagyis a Honvéd-Villarrealtól készpénzmentes lesz a stadion, talán érdemes lenne még a héten kitenni a klub oldalára egy tájékoztatót, hogy hol és mikor vehető át (vagy vásárolható) stadionkártya azoknak, akik nem használnának bankkártyát, illetve nem ártana lehetőséget biztosítani a kártyák feltöltésére még a meccs előtt. Továbbá egy szájbarágós használati útmutató se lenne utolsó, azonban pontosan tudom, hogy a kutya se olvasná el, pláne nem azok, akiknek fontos lenne.

Automaták

Az egyik kinti, multifunkciós, tehát információs, jegyvásárló és stadionkártya-feltöltő automatát volt lehetőségem nyomogatni kicsit tegnap, és azt kell mondjam, ez a technológia ebben a formában még nincs kész.

Az alapértelmezésben valami reklámot mutató terminálon előbb rányomtam a jegyvásárlás gombra, majd az egyetlen lehetséges(!) opcióra, az Újpest-Vaduzra, hogy lássuk, mit is tud a rendszer.

Ekkor várni kezdtem. A képernyőn tekert egy folyamatjelző, és írta is, hogy várjak, vagyis rendeltetésszerűen használtam az automatát.

Kisvártatva bejött a Megyeri úti stadion sematikus ábrája. A képernyőn pöttyök jelezték, hogy az ötlépcsős folyamatból a második lépcsőnél tartok.

Koppintás (érintőképernyő!) az egyik szektorra, majd megint várakozás, amíg betölt a szektor széknézete. Szék kiválasztása, várakozás – és szól a rendszer, hogy erre a meccsre nincs lehetőségem jegyet venni. Sebaj, úgyis csak tesztelni szerettem volna a gépet.

Az utolsó lépésekig, vagyis az adatok megadásáig (gondolom bepötyögős lesz, mert sehol sem láttam optikai kártyaolvasót a jelenlegi szurkolói kártyákhoz*) és a fizetésig nem sikerült eljutni, azonban feltételezem, ha az első három lépés alsó hangon egy-másfél perc volt, akkor az adatbevitel és a fizetés lesz legalább még egyszer ennyi.

*_ nem lepődnék meg, ha idővel a stadionkártyával is lehetne jegyet vásárolni az automatákból, és akkor a stadionkártya azonosít(hat)ja majd a vásárlót, tehát nem kell pötyögnie, ha mégis névre szóló lenne a jegy.

Gyakorlott felhasználóként nagyjából három percet saccolok magamnak, hogy egy ilyen terminálból jegyet tudjak venni. Őszintén, el sem tudom képzelni, egy digitálisan közepesen írástudó, esetleg írástudatlan számára mennyi idő, egyáltalán mekkora kihívás lesz ezeket az automatákat kezelni.

Egyébként négy (kétszer kettő) terminált számoltam össze (lehet, hogy több van, csak elkerülte a figyelmemet), ami a három jegypénztárral együtt összesen hét helyszíni jegyváltási lehetőség jelent.

A terminálokon a stadionkártya is feltölthető, valamint a lelátók alatt is vannak feltöltési pontok, ebből talán nem lesz nagy probléma.

Adatvédelem

Duct tape

A terminálok jobb felső sarkában ott figyel egy kamera, és felette valami, amit sufnibuherában gyorsan ledákttépeztek. A terminál nyomogatása közben sehol sem találkoztam olyan figyelmeztető szöveggel, hogy a terminálon elhelyezett kamera felvételt készíthet rólam, ezért csak remélni tudom, hogy a kamera nincs használatban. (Annyi biztos, amennyiben egy ilyen automatát kellene használnom a jövőben, akkor a kameráját – pont az adatvédelmi hiányosságok miatt – a használat idejére le fogom ragasztani valamivel.)

Vissza a jegyvásárlásra

Ha nem terminál, akkor marad a személyes. A hat ablak mögött három jegyvásárlási pontot alakítottak ki, a korábbról ismertekhez képest jóval modernebbnek tűnő eszközökkel felszerelve.

A személyes vásárlásnál azonban eddig sem a gépek gyorsasága és megbízhatósága volt a szűk keresztmetszet, hanem a kezelők lassúsága, amíg bepötyögik a szükséges adatokat, amit rendszeresen értetlenkedő, a világra is rácsodálkozó emberek diktálnak le nekik. Jelen állás szerint az új Bozsikban legfeljebb hárman lesznek.

Annyit azért hadd tegyek hozzá, hogy egy tizenhathétmillárdos stadionnál mennyire igénytelen egy ilyen berendezés egy héttel az avató és két héttel az első hazai bajnoki előtt? Legalább az asztalok lennének egyformák*, de még az sem sikerült. A légkondi remek, szükséges, hiszen egy ilyen dobozban nyáron iszonyatosan meleg, télen pedig iszonyatosan hideg van, azonban látványosan hiányzik a napvédő fólia az ablakokról. Gondolom majd pótolják ezeket az apróságokat, ahogy az E betűt is visszadákttépezi majd egy szaki, ha épp arra jár:

*_ pedig az egyik közbeszerzés szerint stadionba 40 millióért az Alex Fémbútor és Iskolabútor Gyártó és Forgalmazó Kft. egészen menő darabokat szállít, feltéve, hogy a katalógusukból válogatták össze a pályázaton induló anyagukat. Béna lenne, ha pont a jegypénztárakat számolták volna el egy-két asztallal.

Még nincs minden kész

Oké, és ha megvan a jegyem/bérletem, akkor be tudok lépni a stadionba?

Minden bizonnyal, azonban öt nappal a stadionavató előtt nem biztos, hogy a forgókapukon elhelyezett leolvasók használatával, ugyanis a leolvasók egyelőre nincsenek elhelyezve a forgókapukon:

Persze, az is lehet, hogy a leolvasók ott vannak a fémlapok alatt, és a két csavar segítségével csak a meccsnapokra teszik szabaddá őket. Forradalmi, egyben meglepő megoldás lenne, ezért hisszük azt inkább, hogy még nincsenek beszerelve. (Az U21-es Eb-meccsen is kézi leolvasóval kezelték a jegyeket.)

A fémlapot sehogy sem értjük.

Shop/múzeum

Shop

Múzeum végül nem lesz, pedig még pár hete is az volt a terv, hogy igen.

Egy Bp. Honvéd nagyságú klubnak egyébként is szerény lett volna egy ilyen kicsi múzeumak szánt tér, azonban azt csak remélni tudjuk, hogy a klub tervei között szerepel egy méltó méretű múzeum létrehozása valahol a sporttelep területén.

Apropos, a régi hotel minek maradt meg? Végül semmire sem használják, pedig egy időben azt tervezték, hogy az U21-es Eb-re felújítják, és ott rendezik be a sajtó- valamint egy rekreációs központot.

Egy huszárvágással múzeumnak egyébként a trafóház is megoldás lehet, ha végre megoldanák az új stadion tisztességes áramellátását, például egy új, kellő kapacitással rendelkező, és földbe süllyesztett állomással. A régi trafóházat kicsit kibővítve, valamiféle modern üvegkörnyezettel ellátva, simán alkalmas lehet múzeum céljaira. Modern stadion, ipari háttér, klasszikus vonalvezetésű épület, az erős kontrasztokból egy Bálna-szerű valami simán kihozható.

fotó: Barla

A Múzeum felirat és a szegélyléc menet közben diszkréten eltűnt, és maradt helyette egy roppant igénytelen megoldás:

A shop egyelőre még nincs berendezve, gondolom a héten lesz aktuális.

A mérete egyébként kifejezetten tágas lesz, bízom benne, hogy sikerül majd értelmesen megtölteni. Egyedül a napvédő fóliát hiányolom innen is, hiszen a stadionnak ez az oldala minden nap órákon át napfénynek lesz kitéve, és az ablak mögé kihelyezett árukészletet az intenzív napfény igen hamar taccsra vágná.

Múzeum

Nem lesz. (l. fent)

Valahol a világ vicce egyébként az új Bozsik. Az építkezés idején még arról volt szó, hogy a mai jegypénzártól jobbra lévő helyiség lesz az ajándékbolt, és a mostani shop a múzeum.

Menet közben kiderült, hogy a fejépület (tribün) nem felelt meg bizonyos elvárásoknak, így egy kisebb összegért cserébe átalakításra került. Ennek lett az a következménye, hogy a stadion üzemeltetési(?) irodája kiszorult(!) a fejépületből, és elfoglalta az eredetileg ajándékboltnak kijelölt helyiséget. Valamint az átalakítások miatt rendesen megcsúszott az addigra gyakorlatilag kész, és az utolsó simításokra váró stadion átadása.

Az ajándékbolt ekkor – az újabb ötletek alapján – összebútorozott a múzeummal, majd pár hónap alatt teljesen a fejére nőtt, és kiszorította végleg.

Szóval a világ vicce, hogy a stadion portája a fejépületben, az irodája pedig a túloldalon található.

Ezen a tavaly novemberi képen még funkciótlan térnek tűnik a jobboldali szoba (fotó: Barla)

Szögek, korlátok, mosdók

Az U21-es Eb-n feltűnt, a plafonból befelé kiálló szögek ezrei továbbra is ugyanott vannak, és állnak ki a plafonból, valamint a széksorok feletti korlát is ugyanolyan magas, mint volt – vagyis veszélyesen alacsony.

Hiába van kifestve a falakra a piros-fekete hölgy és úr, a mosdóajtókat még inkább egyértelműsíteni kellett. Kár, hogy a ragasztás nem sikerült. (A falnak támasztott törött plexi is jelzi, rohamtempóban dolgoznak, hogy szombatra minden klappoljon.)

Stadionkutya

Amíg meózgattam a stadiont, rendre feltűnt egy tündéri kiskutya a lelátó alatti kerengőben. Néha közelebb jött hozzám, néha megijedt valamitől, és akkor kiszaladt a széksorokhoz, azonban az idő nagy részében peckesen és céltalanul flangált.

Remélem szegénykémnek van gazdija, esetleg az egyik biztonsági őr, aki, mivel nem tudott mit kezdeni vele, inkább behozta munkába.

Ha viszont kóbor, akkor mekkora menőség lenne, ha a stadionüzemeltetés örökbe fogadná, mint a stadion első lakóját.


? a hozzászólás // előmoderált
? az offtopicot // az offtopicba.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||