Mastodon

A magyar futball egyáltalán nem arról szól, hogy európai, tudatos fogyasztóként képzelnek el benne téged, pláne akkor nem, ha vendégségbe jössz

Egy kellemetlen hétvége utózöngéi Videotonból elsőre fillérbaszásnak tűnő kérdésekkel, azonban amíg így bánhatnak az emberekkel, és senki sem szólal fel ellene, addig itt sosem lesz ebből ún. családbarátság.

— Fiam, a poharat majd ne dobd ki, a meccs végén visszaváltjuk. — csapta meg a fülem egy apuka kérése.

— Nyugodtan hozz még egy kört, majd úgyis visszaváltjuk. — egy átlagos szurkolói kérés. Ugye, a kézben még ott az előző sör maradéka, nem egyszerre fogyasztanak a jónépek, vagyis a Közös Körben lévőknél rendszeresen előfordul, hogy felhalmozódnak a repoharak.

A repoharasdi egy viszonylag új jelenség a magyar stadionokban. Korábban próbálkoztak vele Győrött, bevezették a Fradinál, azonban kvázi általánossá az idei szezontól kezd válni. (auf Ungarisch)

A kezdeményezés egyébként önmagában nem hülyeség, viszont a flott működéshez pár dolgot érdemes lenne biztosítani, például a poharak visszaváltását. Utóbbit nem sikerült Videotonban.

A hétvégével kapcsolatban feltettünk három kérdést a klub titkárságának/sajtóosztályának, és ahogy ígértük, változtatás nélkül közöljük a válaszokat, hátha közelebb kerülünk a Repoharak Lelkületéhez, hiszen, mint tudjuk, még mi is új szereplők vagyunk a világában.

Hanta kérdez, Videoton válaszol, plusz megjegyzések //

kérdés // a vendégszektorban található büfé mérkőzés közben elérhető tájékoztatása szerint a büfében az italokat 350 forint ellenében repohárban adják ki, amit a mérkőzés végén vissza lehet váltani egy olyan tokenre, amelyet a későbbiekben a szolgáltató repoharait használó helyeken ismét repohárra lehet váltani. A kérdésem az lenne, hogy a vendégszektorban található büfé miért zárt be a mérkőzés hetvenedik és nyolcvanadik perce között, ellehetetlenítve ezzel azt a szerződést, amelyet a pohár eladásával, illetve megvásárlásával a büfé üzemeltetője, valamint a fogyasztók kötöttek?

válasz // A rendőrség által kiemelt kockázatúnak mérkőzéseket megelőzően – amilyen a hétvégi mérkőzés is volt – minden esetben sor kerül egy olyan biztonsági egyeztetésre, amelyen a rendezvény biztosításáért felelős rendőrség, a klubok biztonsági szolgálatai, és a két klub mérkőzésrendezésért felelős képviselői is jelen vannak. Ezen a biztonsági egyeztetésen állapodtak meg a résztvevők abban, hogy a vendégbüfé mikor kerüljön bezárásra – ez egyébként más stadionok vendégszektorában is alkalmazott gyakorlatnak minősül. Az információ minden fél előtt ismert volt már a találkozó előtt, és sajnáljuk, hogy nem jutott el időben a vendégszurkolókhoz, a jövőben mi is hangsúlyosabban fogjuk ezt kommunikálni a helyszínen.

megjegyzés // a két klub kommunikációjában (Honvéd, Videoton) valóban nem szerepelt, hogy a büfék a hetvenedik perc környékén be fognak zárni, sőt, a Videoton (maradjunk most már ennél – a megszokott – névnél) kommunikációjában egyenesen az szerepelt, hogy a büfékben bankkártyával is lehet fizetni (természetesen a vendégben ez sem volt elérhető), valamint, hogy repohár lesz, amit a klub oldalán belül le is hivatkoztak egy olyan bemutató videóval, amelyben külön kiemelik, hogy a poharak a mérkőzést követően is visszaválthatók. Az itt felsoroltakkal ellentétes tájékoztatást, különösen ami kifejezetten a Honvéd elleni kiemelt mérkőzésre vonatkozik, sem a stadionban, sem a klubok hivatalos oldalain nem találtunk.

A Fehérvár előzetes tájékoztatásával ellentétben, a vendégbüfében nem volt bankkártyás fizetési lehetőség, hiába javasolták a használatát. (képernyőkép: molfehervarfc.hu)

A fehérvári klub a repohár bevezetését ebben a videóban foglalta össze, ráadásul külön kiemelték, hogy a pohár a mérkőzés végén is újratölthető, illetve visszaváltható:

következtetés // a tények ismeretében ezt a választ nagyon nehéz elfogadni, ugyanis egyetlen, de tényleg egyetlen apró jel sem utalt arra, hogy bárki megpróbálta volna tájékoztatni a vendégszurkolókat arról, hogy a büfék be fognak zárni a második félidő közepén. Sem a rendező, sem a vendég klub, sem a rendőrség, sem a rendezők, sem a hangosbemondó, sem a büfét üzemeltető cég akár szóban, akár egy táblával, senki, sehogy.

egyébként // ránézve az MLSZ Infrastruktúra Szabályzatára, azt kell megállapítsuk, még jól is jártunk, hiszen a szabályzat szerint a büfék a szurkolók félidei szünetben történő kiszolgálása miatt vannak egyáltalán. Szevasz, családbarát MLSZ!

Vonatkozó részlet az MLSZ hatályos Infrastruktúra Szabályzatából

kérdés // ehhez kapcsolódó kérdésem lenne, hogy az így, a vendégszurkolók által vissza nem váltott poharak ellenértékét hogyan kívánja rendezni a büfé szolgáltatója a vásárlók felé?

válasz // Ugyanakkor szeretnénk jelezni, hogy a szurkolókat anyagi kár nem éri, ugyanis a poharak továbbra is visszaválthatók a MOL Aréna Sóstóban rendezett mérkőzéseken, például a májusi Vidi-Honvédon is.

megjegyzés // jogos, itt én szaladtam bele tátott szájjal a f*szerdőbe, ahogy felénk mondani szokták.

A fehérvári repoharat tehát mától befektetésként kezelem, és a Magyar Nemzeti Bank aktuális középárfolyama szerinti (1 € = 359,99 HUF) 0,972 € értékben felvettem a könyveimbe. Remélem a tavaszi Videoton-Honvédon, vagyis a tervezett exitem időpontjában ennél jóval több eurót fog érni! Addig pedig nem marad más, mint nézegetni az árfolyamot.

Hétvégén azért voltak élelmesebb befektetők, akik úgy döntöttek, nem várnak jövő tavaszig, hiszen ki tudja, az országgyűlési választások környéke mennyire befolyásolja a forint-euró árfolyamot, és kiskapukat keresve, majd találva, azonnal általános értékű tokenre váltották a forgóeszközeiket.

Egy próbát megért: videó és kopogtatás (a felvételen szándékosan eltorzítottuk a büféből kilépő személyt)

kérdés // harmadik kérdésem nem a büféhez, hanem a stadionhoz kapcsolódik: tisztában vannak azzal, hogy a vendégszektorban a második félidőben átható csatornaszag terjengett? Terveznek tenni az ellen valamit a közeljövőben, hogy ne ismétlődhessen meg hasonló kényelmetlenség?

válasz // A csatornaszaggal kapcsolatban is egyeztettünk a stadion üzemeltetését végző céggel, tájékoztatásuk szerint műszaki oka a mérkőzés előtt, alatt és után sem volt az észlelt kellemetlenségnek. Amennyiben a vendégszektor férfi mosdójánál tapasztalták a leírtakat, úgy előfordulhat, hogy a mérkőzést követően talált, még a takarítószemélyzetünk edzettebb tagjainak is meglepő higiéniai állapotok okozhatták az említett szagokat.

megjegyzés // bevallom, kedvelem azokat a sajtósokat, akik a válaszaikban azért oda-odaszúrnak, bőven a csipkelődés finom határain belül. Mondjuk speciel a mérkőzés végén jártam a mosdóban, és semmi olyan extrát nem tapasztaltam, ami túlmutatna egy nagyjából négy-ötszáz fős tömegben két óra alatt előfordulható apróságokon. A kérdésem viszont nem erre vonatkozott, hanem arra

a tényleg mindent átható csatornaszagra, amit a stadion bejáratától egészen a lelátóig lehetett érezni a második félidő nagy részében. Azt helyben is feltételeztük, hogy nem a stadion műszaki állapotával van a probléma, mert ilyen erőteljes szag nem törhet fel egy pár hetente használt létesítményben, pláne, hogy a vendégszektorban éreztük, ahol csak elvétve járnak annyian, mint mi voltunk lent. Szóval a szag forrása valahol a stadion környékén keletkezik, és a stadion felé terjed. Nem hiszem el, hogy alkalomadtán a hazai lelátókon ne lehetne érezni, mert annál jóval áthatóbb és kellemetlenebb volt.

Tényleg sajnálnám, ha ezt az amúgy baromira szép stadiont azért kerülnék el idővel az emberek, mert rendre megjelenik valami külső forrásból az a penetráns bűz, amit hétvégén éreztünk.


címlapkép: Fortepan / Kovács Márton Ernő

? a hozzászólás // előmoderált
? az offtopicot // az offtopicba.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||