Mastodon

Az InStat mérései alapján Nono volt az ősz legmagasabb indexű játékosa Kispesten

Itt lenne egy tök felesleges disclaimer arról, hogy mit is mutat az InStat index, de minek az a tízmillió szövetségi kapitány országában, ahol a futballt szemmel és érzéssel kell mérni. Gondolom az csak puszta véletlen lehet, hogy pont a magyar futballt nem jegyzik sehol a világon.

Mielőtt hozzászólnál, hogy ez az index mekkora baromság, mindenképp olvass utána. Simán lehet, hogy a fél futballvilág téved, és tényleg semmi értelme.

Tehát, az ősszel Nono hozta a legmagasabb átlagot az InStat indexében Kispesten. A 252-es átlaga nagyjából 20 ponttal van az NB I. és a Honvéd átlaga fölött, és mintegy 30 ponttal az NB I. legjobbja, Kovacevic (FTC) mögött.

Az InStat index, ugye, egy posztonként egyedileg számított érték, amit a játékosok cselekedeteinek a mennyisége és minősége alapján képeznek, és amire hatással van valamennyire egy, a mérkőzés teljes képe alapján számolt koefficiens. Vagyis például egy középpályásnál elég jó, ha sok labdát szerez és pontosan passzol, mert a specifikus számítások szerint neki az ilyesmik sokat érnek.

Nono tehát a legjobbunk lett ősszel, és a további lista is elég érdekes, hiszen rögtön Batik követi (l. pl. blokkolt lövések száma, etc), majd a szinte semmilyennek tűnő Tamás Krisztián, aztán a sokat dolgozó, és a pontszámát apránként összegrindoló Zsótér, utána Klemenz, Baráth, és csak utánuk az a

Lukic, aki ugyan a csapat pontszámára viszonylag nagy hatással van a tizenkét lőtt góljával, azonban a mérkőzéseken belül a posztjának megfelelő cselekedeteket nézve nem feltétlen ő teszi hozzá a legtöbbet. Sőt, Lukic az NB I-ben is mindössze a 11. helyen áll a csatárok között (bár itt azért van csalás, mert Cseri például nem igazán nevezhető klasszikus támadónak, és középpályásként olyasmiket csinál elég sokszor, amit egy csatárnál nagyobb súllyal vesznek figyelembe, tehát a pontszáma kicsit fals emiatt): Tokmac, Ryan Mmaee, Petryak, Ádám, Mak, Kodro, Uzuni, Zubkov, Dárdai, Cseri és Lukic, majd Ugrai, Nagy Dominik, Koszta, Skribek a sorrend.

És, hogy mit jelent Nono pontszáma az NB I-élmezőnyéhez képest? Egy kellemes huszonkettedik helyet.

A teljes adatsort itt böngészhetitek, a kispesti játékosok helyezéseit pedig itt találjátok.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||