Mastodon

Olyan régen nyertünk, hogy hirtelen nem is tudtuk, hogyan kéne megünnepelni

Bp. Honvéd – Videoton 3-1

Nagyjából így néz ki egy futballcsapatra hasonlító valami, és bár nem kéne annak lennie, mégis szükséges kiemelni esetünkben. Rendben, hogy mindenki annyit játszhat, amennyit az ellenfele enged, és rendben, hogy ez a Videoton valami elképesztően gyenge, szétesett játékot mutat, azonban ránk eddig egyáltalán nem volt jellemző, hogy éltünk volna a lehetőségekkel, hogy képesek lettünk volna egyáltalán bármivel élni.

A bármivel éléshez ugyanis valamiféle játékra volna szükség, egyfajta kiegyensúlyozottságra, ami nem szinte kizárólag a szerencsén múlik, hanem részünkről is van hozzáadott értéke. És itt nem kell egetrengető dolgokra gondolni, elég például arra, hogy megpróbáljuk legalább hadrend szintjén lereagálni a saját képességeinket. Tényleg vicc, hogy már ennek is örülnünk kell az elmúlt egy év függvényében.

Pedig Vignjevic nem csinált semmi extrát, mindössze egyetlen(!) ponton nyúlt bele Feri csapatába, mégis mekkora a különbség: egy középpályást hátrébb vitt, és a 4-1-4-1-ből 4-2-3-1-re váltott, valamint nem elég, hogy megerősítette a védekezést a középpályán, a csapatot is összébb nyomta, és például támadásban hirtelen nem 40-50 méteren nyúlunk szét, hanem jóval kompaktabbak vagyunk, vagyis jóval nehezebb átrohanni rajtunk.

Tényleg semmi extra, és nem is kellett hozzá sok munka, hiszen a játékosok nyilvánvalóan ismerték az alapelemeket más klubokból, és más edzőktől. Vignjevic tehát nem csodát tett, mert azt három meccs alapján nem mernénk kijelenteni, hanem visszarántotta a csapatot egy járható, a képességeinknek megfelelőbb útra.

Az első félidőben még így is rámentünk a biztonságra, és például azt neveztük támadásnak, hogy valaki a szélről megpróbálta futtatni Lukicot, aki erre látványosan alkalmatlan volt a fehérvári védők között. Sebaj, ha egyszer bejön, azt tudjuk, hogy minek nevezik: gólnak. Esetleg majd Nagy Dominik vagy Drazic, ha nem passzolnak éppen.

Erre kaptunk egy gólt. Benne volt, mert mindkét csapatnak megvoltak a helyzetei. Találtak egyet – és mi furamód nem zuhantunk össze, igaz, a Videoton sem akarta, vagy tudta eldönteni a meccset.

Ahogy szerdán, úgy megint Nagy Dominik mentette meg 0-1-nél a helyzetet: előbb lőtt egy gólt, majd egy parádés szabadrúgásból kapufás gólpasszt adott, hogy a végén egy újabb góllal döntse el a meccset. A végén, az utolsó öt percben, amikor mi szoktunk általában kikapni.

És tényleg nem kellett semmi extrát kitalálni hozzá, elég, ha nem omlunk össze, és nem nyúlunk bele rosszul a meccsbe. A Videoton ellen még az is belefért, hogy Drazic helyén Gale kapott úgy huszonöt percet, Zsótér helyén Machach egy húszast, és a végén Lukic helyett jött az elmúlt fél évben csak perceket játszó, ki tudja honnan előrántott Traoré. (Megjegyzem: Lukettó 1-1-nél ment le.)

További hatalmas újítás, hogy végre posztra cseréltünk, és nem adtuk fel a labdaszerzést, valamint az alapjátékunkat az eredmény ismeretében. Vagyis Hidi helyére nem valaki jött előre, hanem Pantelic ugyanoda, vélhetően azzal a logikával, hogy ha nincs nálad a labda, akkor nem tudsz gólt lőni, illetve minden labdaszerzésért felelős ember, akit lecserélsz, az pont egy emberrel kevesebb, és csak az ellenfél esélyét növeled a könnyed kontrákra, miközben neked kell támadnod. Nem túl bonyolult gondolat, és tízből legalább kilenc edző alkalmazza. (Amilyen pechünk volt, nekünk az ilyesmi képes újdonságként hatni.)

Eppel //

Az eredményjelzőn sikerült kilences mezzel bemutatni Eppelt, majd még helyben nem reagálva a hibára, a második félidőben lecserélni, és behozni helyére Galét. Konkrétan Drazic helyett Eppelt vitte fel a jóképességű szakemberünk a rendszerbe, és egész meccsen nem tűnt fel neki.

Sűrű a mezőny vége //

A Videoton elleni győzelemmel sikerült elérni, hogy idén valamivel jobban állunk, mint tavaly ilyenkor: 22 vs. 23 pont. Cserébe a mezőny hasonlóan sűrű, tehát sokra nem megyünk vele:

h2020/21pt2021/22pt
7Kisvárda28ZTE26
8ZTE22Honvéd23
9Újpest22Gyirmót23
10Honvéd22DVSC22
11Budafok20MTK19
12DVTK17Újpest18

Tavaly ilyenkor még nem ült Feri a padunkon, tehát még nem remegtünk annyira a kieséstől. Idén hamarabb váltottunk.

Osztályozókönyv //
Kérhetnék egy számot teljesen indokolatlanul a végére? //

címlapkép // nem fotóztam a meccsen, mert nem szoktam.

? a hozzászólás // előmoderált
? az offtopicot // az offtopicba.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||